Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: BVD
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Neřešitelný?
Dělá to problém. Asi. Já si jej moc nevšimlk, možná že mám hofmany, nevím. To záleží na tom, jak často do medníku lezeme. Normálně to tam dám, poak přijdu a odebírám plásty a při medobraní se to vyčeší a když to narovnám do nástavků zpět, tak už nezebruji. Světlé do středu, ty ucházející bokem a vracím zpět. Ony si to včely srovnají.
V plodovém tělese to nějak dopadne, plod si včely srovnají na stejnou délku, věnce medu dělají problém, ale ty staré plásty se mají dostat do medníku a pryč a ty nové včely dotáhnou až budou vedle sebe.
Tady je otázka jak často se včely rozebírají.
Mám 5 úlů BVD od Břinka, měly by být na 11 rámků. Měl jsem s tím problémy, při vytahování prvního rámku mezerníky ničily dílo a plod. Štvalo mě to, tak dávám jenom 10. Příště koupím úly jinde.
Divné, od Břinka mám 60 nástavků a toto neznám, problém bude jinde. Už si začal své výrobky cejchovat,druzí ho kopírují.
Taky mi to přijde zvláštní, na Břinka jinde slyším chválu. Úly jsem kupoval mimo sezónu před 4 roky, dovezl mi je osobně. Ale cejchy na nich nemám.
To je soudruzi tím, že není výkres - oficiální.
Nechápu jak si můžete kupovat něco kde není zajištěná kompatibilta s jinými výrobky. Jinde si koupíte něco co vám nebude pasovat na jiné a za chvíli to bude mít všechno čísla aby se vědělo co do čeho. Smile
Ale neoficiálně má být vnitřek 405 dle Tom50.

Takže než bych začal osočovat výrobce - změřil bych vnitřní rozměr a pak přemýšlel kde je chyba.

Podle mě je 405/11 méně jak US 375/10. A to tam chybí.
a ještě může být problém v přířezích. Mám hofmany a šířka 35,36 a 37 mm dle výrobce. Ale hoblovka to spraví.
(19.04.2014 21:44)Anton Turčáni napsal(a): [ -> ]Nové bezfalcové úle som začal vyrábať v r. 1984, už vtedy som vyriešil včeliu medzeru a s mostíkmi nemám problémy, neexistú. Sedlá na uloženie rámikov sú hlboké 15 mm, takže ak položím na horné latky rámikov materskú mriežku, je presne v úrovni horných hrán debničiek, nad mater. mriežkou je priestor 5 mm vysoký. Problém so zastavaním mostíkov nemám a mater.mriežky nemusím čistiť a ak tak je vosk medzi mriežkovými drôtmi . Takúto MMr položím pri dobrom slnku na plechové striešky, ktoré sa vedia rozpáliť na 65-70°C, keď sa vosk prehreje stačí klepnúť na podložku a mriežka je čistá.

Teraz neviem ako sa moje včely zhovárajú, keď nemôžu tancovať na mostíkoch medzi poschodiami, možno aj preto som mal posledný rok slabý. Opravovať to už nebudem, s včelárením zo zdravotných dôvodov musím končiť.

Antone, to je mi líto, že musíš končit se včelami. Doufám, že toto forum neopustíš a budeš nás začátečníky pořád učit a příspívat svými neocenitelnými zkušenostmi a příspěvky k danému tématu, které jsou vždy k věci a srozumitelně podané i pro nás nezkušenéRolleyes.
Kaji, nevím, na co jsi reagoval tou kompatibilitou, ale vnitřní průměr o víkendu změřím a pak můžeme spekulovat, kde je chyba. Jinak včelařím v tachovácích a tam je to ok.
P.S. Soudruha si nech příště pro sebe, víš, jak dopadl Dušek v Pelíškách.. Wink
(02.05.2014 12:54)ZdenyH napsal(a): [ -> ]... včelařím v tachovácích a tam je to ok.

Tak jsem se docela zasmál, protože můj táta v tachovácích včelařil víc jak 30 let, ty první kupoval někdy před rokem 1980 "originál" Bednářské a včelařské družstvo v Brně a po jeho rozpadu byl co nástavek to originál. Vždy když koupil nový nástavek tak následovalo nadávání a pomocí rašple se ho snažil tak nějak opižlat aby sednul na to co již měl doma. Číslování nástavků bylo samozřejmostí a nezbytnou pomůckou byla tabulka, ve které bylo napsáno, který nástavek na který pasuje. Toť realita z praxe.
Karel má naprostou pravdu, kdyby zde byl nějaký oficiální výkres, tak si zákazník koupí zboží od výrobce A a pokud je nekompatibilní se standardizovaným zbožím výrobce B tak ho jde výrobci A omlátit o hlavu. Bohužel situace je taková, že zde máme nástavek "vzor Franta" a "vzor Pepa" a pokud náhodou Pepův nástavek pasuje na Frantův tak se Franta rozčiluje, že ho kopírují...
Taky nechápu co to pořád Kaji mele, jednou je to čtverec , tak pokud to nesedí je to chybou jedince-výrobce a ne úlového systému.



Mlho, zrovna tak blb Franta může udělat emerický úly jinak než jitrnice Pepa.
Čtverec to může být, ale já jsem pochopil, že falc je vlastní "know-how" každého výrobce. Tam se asi můžou vyřádit. Když jeden výrobce dělá falc na střed a ostatní jinak, nebo jeden má falc 1cm a druhý 2cm. Někdy ani rašple nepomůže. Pak to není "lego", ale "puzzle".
(02.05.2014 7:42)ZdenyH napsal(a): [ -> ]Mám 5 úlů BVD od Břinka, měly by být na 11 rámků. Měl jsem s tím problémy, při vytahování prvního rámku mezerníky ničily dílo a plod. Štvalo mě to, tak dávám jenom 10. Příště koupím úly jinde.

Smím se zeptat, jak široké máte rámky, myslím přířezy bez mezerníku? Mezerník předpokládám kupujete 10 mm.

Dávejte mezerníky na boční loučky, tam, kde podle někdejší ČSN mají být a nebudou vám při vytahování rámku rvát zásoby!! A jestli je chcete mít na horních loučkách, budou trhat plásty. Tečka.

A druhý dotaz, od Břinka jste si koupil co? Prosím vnitřní rozměr, oba rozměry.

KaJi tu nesprávně říká, že vnitřek třicetdevítky má být 405 x 405. Správně, dle dřívější ČSN, která ale vznikla podle předválečných norem, to mělo být 402 x 402. Tehdy se mělo za to, že včelí mezera je 6 mm.
(02.05.2014 13:46)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]blb Franta může udělat emerický úly jinak než jitrnice Pepa.

Jen je zajímavé, že problémy jsou jen s určitými typy úlů. Např. s Tachovákama (jak jsem se sám přesvědčil), nebo s BVDčkama, jak čtu zde, ale i vím z vlastní zkušenosti, neboť známá si první várku BVDček koupila ve včelařské prodejně v Hořovicích a pak si přikoupila další přes Internet a světe div se nejen že nástavky nepasovaly na sebe ale měla problémy i s rámky, v jedněch jí propadávaly do úlu. Já mám nástavky od 6ti různých výrobců a rámky dokonce od vícero výrobců dokonce dřevěné i plastové a nikdy nejmenší problém. Tak nevím buď se ty blbové a jetrnice shlukují jen kolem určitých typů úlů, nebo je někde nějaký systémový problém...



(02.05.2014 15:47)tom.50 napsal(a): [ -> ]Správně, dle dřívější ČSN, která ale vznikla podle předválečných norem, to mělo být 402 x 402. Tehdy se mělo za to, že včelí mezera je 6 mm.

Včelí mezeru definoval reverend Lorenzo Langstroth roku 1851 v rozmezí mezi 1/4inch-3/8inch (6,4-9,5 mm). Je hezké že soudruzi prozíravě nepřijali tento zahnívající a imperialistický objev a v ČSN definovali svojí moderní socialistickou včelí mezeru a naopak od včel je to trestuhodná drzost, že tyto nové progresivní normy ČSN nechtěly dodržovat.
Já mám sluchátka Marshall od Franty a nepasujou mi do Nokie od Pepy. Myslím že to bude falcama na konektoru.
Jednou je to čtverec, ale jak velký? Že do toho nejdou rámky.

A "soudruzi" jsem použil proto, že tuším, že je někde chyba. Smile Když se tam nevejdou velké rámky do malé díry nebo naopak či oboje. A nikdo to neyyřeší, protože rámky asi nejsou od výrobce úlu. Takže se ani nedozvíme , kteří soudruzi udělali chybu - zda ti od rámků či od úlů.
Já mám BVD od tří výrobců,s falcem a žádný problém. Ale žena říká,že jsem dítě štěstěny,tak to bude tím.Smile
(02.05.2014 16:22)Mlha napsal(a): [ -> ]Včelí mezeru definoval reverend Lorenzo Langstroth roku 1851 v rozmezí mezi 1/4inch-3/8inch (6,4-9,5 mm). Je hezké že soudruzi prozíravě nepřijali tento zahnívající a imperialistický objev a v ČSN definovali svojí moderní socialistickou včelí mezeru a naopak od včel je to trestuhodná drzost, že tyto nové progresivní normy ČSN nechtěly dodržovat.

Ach jo.

Nerozumím vám když svádíte na soudruhy, že neuznali emerickou VM, oni to nebyli soudruzi, ale už Masarykovští demokrati.
Co se třeba přestat vozit po soudruhách a vzít rozum do hrsti? Myslím že bří Švarcové v Kolči u Prahy vyráběli úly tak, že neuznali emerickou mezeru, oni ještě nikomu nepotřebovali lézt do dolních zad. A tak jestli se tu vžily nějaké rozměry, dané nějakou normou a jsou tak vyrobeny statisíce úlů a dalších potřeb s těmi rozměry, je pošetilé, velmi mírně řečeno, to převádět na ameriku, chytré by bylo je neměnit. Jenže však poptávku vytvářejí takoví jako vy, co se nekriticky zhlídli v Americe úplně stejně, jako se kdysi jiní zhlídli v Moskvě a tak výrobci v zoufalé snaze vyhovět postbolševické moderně dělají hotové divy. Nejsmutnější pak je, když se diví a zlobí viníci toho stavu a tragikomické je, že jsou vlastně stejně nekritičtí obdivovatelé všeho amerického jako byli ti za mého mládí, co tupě obdivovali kdejaký sovětský nesmysl.

Já ČSN nevymyslel. Nekoupím ale nic od nikoho, kdo nevyrábí podle ní.

Takže poněkolikáté opakuju. Včelí mezeru 6 mm nevymysleli a nezavedli soudruzi, ale demokraté ve 30 letech 20 století v tehdejší ČSR. Soudruzi byli jen tak chytří, že nedovolili výrobcům se od platné ČSN odchylovat.
Uvažování ve stylu,"kdo včelaří v Langu je militantní amerikanofil,kdo v BVD,soudruh tesknící po starých časech",je poněkud hloupé. Obě varianty mají svá pro a proti,tak ať si každý vybere co mu libo.Dodgy
(02.05.2014 18:01)tom.50 napsal(a): [ -> ]Myslím že bří Švarcové v Kolči u Prahy vyráběli úly tak, že neuznali emerickou mezeru, oni ještě nikomu nepotřebovali lézt do dolních zad.

Víš co Tome, mě je úplně jedno zdali včelí mezeru objevil Čech, Němec, Američan či Japonec. Bří Švarcové nemají žádnou politickou zásluhu na tom že neuznali (cituji) emerickou mezeru, ale naopak ze sebe udělali jen hlupáky, když si nebyli schopni nastudovat vše o včelí mezeře o které se v té době už skoro 80 let vědělo a tyto poznatky nevyužili při návrhu svého úlu (resp. že vymýšleli vymyšlené). Tím že tak neučinili, tak vůbec nepoškodili ty nenáviděné emeričany, ale jen a pouze české včelaře...
Prostě a jasně, pokud někdo využívá úl, který respektuje včelí mezeru neznamená že se vzhlédnul v emerice, když použije mateří mřížku neznamená že se vzhlédnul v Ukrajině, popř. když použije rámek, tak to neznamená že se vzhlédnul v Německu. Znamená to jen že je schopen rozumně uvažovat a použít zvalosti a vědomosti co mu zanechali jeho předci ať už jejich mateřština byla jakákoliv.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Referenční URL's