Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zvířata v komunitní zahradě (tentokrát včely a drůbež) - 15.10.2013 - diskuse
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(14.10.2013 0:31)jdjd napsal(a): [ -> ]Zvířata v komunitní zahradě (tentokrát včely a drůbež)

Datum: 15.10.2013

Citace z http://www.toulcuvdvur.cz/details/310648...zahradach/:

Třetí ze série čtyř setkání na téma komunitní zahrady ve městech se tentokrát bude věnovat praktickým otázkám chovu zvířat v malých prostorách městských komunitních zahrad.

Povídat budou:
Vít Kuntoš, zkušený nástavkový včelař, který chová včely přirozeně a s pokorou.
Jaroslav Štencl, chovatel drůbeže, který využívá selského rozumu a letité praxe.

Vstupné: dobrovolné
Způsob platby: na místě
Vhodné pro: městské zahradníky, zájemce o chov včel a drobného zvířectva

Místo konání:
Toulcův dvůr, Kubatova 32/1, Praha 10, 102 00

Na tuto akci je nutné se zaregistrovat!!!

Akce jsem se zúčastnil s dětmi. Část kterou vedl pan Kuntoš byla velmi dobře připravená. Bylo to klasické povídání pro začátečníky a děti, tedy bylo řečeno co je včela, kdo všechno žije v úle, jak dlouho se vlastně vyvíjí matka, trubec a dělnice, anatomie včely byla podaná tak aby jí i děti pochopily. Dále povídání o brtnictví, vývoji úlu, včelí mezeře, moderním včelaření, nízkonástavkovém včelaření. Moc pěkně udělané a jednoduše podané. Výklad doprovázela prezentace promítnutá na plátno, tedy ke slovům byl vždy i doprovodný obrázek. Dětem se to líbilo. Ohlas veřejnosti byl kladný, akorát vedle mě seděl nějaký starší pán, který nadskakoval pokaždé když se řeklo slovo Langstroth, nebo organická kyselina a dával najevo svůj nesouhlas Smile
Druhá část o chovu slepic v zahradě připravená panem Štenclem na mě působila dost nepřipraveně. Pan Štencl pouze povídal a neměl připravenou žádnou prezentaci, což považuji za dost závažný nedostatek. Ač se např. snažil popsat jak jednotlivé druhy slepic vypadají, nebyl jsem schopen si to představit, natož děti. A přitom by stačilo promítnout jednu fotku a tu trochu popsat. Z toho co pan Štencl vyprávěl jsem usoudil, že slepicím rozumí, ale přednáška byla chvíli o slepicích, chvíli o směsích, chvíli o konstrukci kurníku, chvíli dezinfekci kurníku, tedy neměla žádný řád spíše to bylo takové náhodné vyprávění bez osnovy. Asi by ta přednáška byla vhodná do chovatelského svazu drůbeže, ale ne pro začátečníky, kteří neznají základy, tedy přednáška nedostála anotaci z pozvánky, kde stálo že se na přednášce budou lektoři věnovat praktickým otázkám chovu zvířat v malých prostorách městských komunitních zahrad.
Pokud jste neměli možnost navštívit nějakou přednášku ze série seminářů o komunitních zahradách, můžete alespoň shlédnout prezentace zde:
http://biospotrebitel.cz/bio-poradna/ekoporadenske-akce
Referenční URL's