Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: SymBeeotic
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Ahoj všem,
dali jste někdo již včelám ten doplněk, který jsme dostali od Švédů na Olomoucké přednášce MSVV?

Já ano, a
  • první den seděly v chomáči a nestačily se vzpamatovat, než bylo hotovo;
  • druhý den na mě čekaly a vystartovaly ve zlostné náladě. Uklidnily se po polití tím lektvarem;
  • dnes, třetí den, na mě čekaly radostně, vyrovnaly se na horní trámky s vystrčenými jazýčky a čekaly na tu dobrotu. Mám chytré včely.
Jsem zvědavý, zda bude za čas vidět nějaký rozdíl.

Ivan Černý
Ivan, vies dat blizsie info o aky doplnok sa jedna?
Petře - v tom druhém odkaze je dole tento odkaz http://foodfreedomgroup.com/2013/10/06/bees-gm-dsrna/. A jsme zase v tom.
Viz Petrův odkaz. Jsou to různé laktobacily, které normálně žijí v medném volátku včel, a umí potlačovat patogeny.
Nic umělého, neboj, i na tom druhém odkazu, který rozhodně nelze nazvat GMO friendly, pochvalně mručí.
Ivan Černý
A. Vásquez a T. Olofsson izolovali tuším 9 laktobacilů a 4 bifidobakterie z medného volátka včel, prokázali, že nejsou zvenku z nektaru, ale že si je tvoří včely právě v medném volátku a předávají se stravou. Tvoří jakousi bariéru proti řadě škodlivých bakterií, tudíž posilují významně imunitu včel. Prokázali totiž, že tam, kde je vysoké zastoupení laktobacilů, včely třeba daleko lépe zdolávají např. nosematózu. 1 laktobacil např. výrazně působí proti MVP. To jsou věci známé, přednášela tu o nich i vloni v Olomouci při konferenci MVDr. Soňa Dubná, která vyrábí pokusně podobný přípavek, akorát že ve formě těsta. Podrobnosti o výzkumu švédských badatelů včetně bibiolgraqfických odkazů jsou na webu MSVV. Symbeeotic se skládá z medu (sterilizovaného varem na 100 °C po 30 minut), pylu a všech 13 známých druhů laktobacilů. Já už ten švédský dárek rozmíchal a budu aplikovat zítra. Sáček se rozmíchá ve vodě a nechá stát 2 dny, pak se přidá cukr, ty bakterie se pomnoží a pak se to 3x kape na včely. Je to věru jednoduché.
http://symbeeotic.apicellae.se/store/products/
http://www.dailymail.co.uk/news/article-...urope.html
http://www.thelocal.se/50494/20130928/
http://www.lunduniversity.lu.se/o.o.i.s?...3&id=24890
Jiří
Už to čtu Jirko - tady http://www.doktorhonung.se/en/what
To jsme tu včelu po těch často zmiňových milionech let pěkně zdevastovali, že ji musíme přimíchávat takovéto lektvary, aby nám vůbec vydržela a prosperovala.
Možná se ještě v mém životě dočkám dálkově ovládaných nanovčel a nebude problém s varoázou ani MVPWink
Zdevastované lidstvo se musí spát Activii a včely Symbeeoticem.
Jen by mě zajímalo, co způsobuje nedostatek těch přirozených laktobacilů a bifidobakterií. Zda je to nevhodné složení pylu nebo naše léčení kyselinami nebo "tvrdou" chemií resp. tou záměnou medu za cukr v podletí. Abychom jim nepodali ty laktobacily a bifidobakterie a hned si je nevytrávili KM, KŠ nebo Amitrazem.
Pořád se mi jeví jako, že dodávání laktobacilů a bifidobakterií je vlastně záplatování nějaké díry, kterou vytváří včelař nebo prostředí ovlivněné člověkem.
Přimícháváme tam nikoli lektvary, ale to, o co jsme je vlastními chybami (abych to napsal politicky korektně Wink ) připravili.
Jirka položil naprosto logickou otázku: Kolegové v Olomouci naznačili hodně: tak třeba užívání antibiotik zbavuje včely imunity, což má za následek řadu dalších komplikací. Popíšeme to blíže jinde. Kyseliny naopak by memusely být problémem, protože, pokud jsou správně použity a nepředávkovány, pak jsou vlastně jen stejné s tím, co produkují ty laktobacily. Protože právě jejich činností vznikají organické kyseliny. Což také poněkud staví do jiného světla dosud tradovaná tvrzení, jak třeba KM likviduje mikrobiologické prostředí v úlu ... Tu nás čeká asi ještě dlouhá cesta výzkumu. Nicméně třeba T. Olofsson vyslovil skoro až kacířskou myslenku, že kdybychom furt nelezli do úlu a nevětrali jim tam to jejich pracně nastavené prostředí (právě s těmi organickými kyselinami), tak bychom to třeba stran roztoče nemuseli záplatovat těmi dodanými organickými kyselinami. Snad by i mohlo stačit to, co si samy vytvoří ... Ufff ...
Tvrdá chemie je samozřejmě problém, stejně jako krmení cukrem, i když i v tomto punktu zazněly zajímavé glosy, třeba že i do cukerného roztoku včely své enzymy nějak dodávají. Další téma pro výzkum ... HOlt si musíme najíét ty jejich články a přelouskat si je ... Pro mě to byl zcela zásadní letošní zážitek a jsem moc rád, že jsem mohl být u toho, to přiznávám.
Jiří
Pozor, nezdevastovali jsme včelu, ani jí nic přidávat nemusíme, nakonec až do letošního roku se dobře obešla bez švédského přípravku. A obejde se i nadále. Symbeeotic jí pouze může pomoci, jak se vyrovnat s narušeným prostředím a větším tlakem patogenů (asi jako nám lidem, když ve chřipkovém období chřoupem víc vitamínů). A svůj komerční záměr výrobce nezastírá, naopak. Pro mě bylo docela překvapivé, že ve Švédsku je normální, když si výzkumníci spolu s univerzitou založí s.r.o. a valí výsledek svého výzkumu na trh.
Symbeeotic vyzkouším a možná zařadím do arsenálu přípravků, keré nepoužívám rutinně, ale jsou v záloze, kdyby přišla nějaká nemilá situace.
Ivan Černý
Tu bych si, Ivane, dovolil trochu polemizovat. V přednášce přece zaznělo, že třeba některé situace působí tak, že laktobacilů v medném volátku je méně. A ty situace jsme zavinili my, lidé. Tudíž jsme včelu o cosi ochudili ... A tím jsme jí věru nepomohli.
Třeba monokultury. Pokud si dobře vzpomínám, tak T. Olofsson uváděl příklady, kdy snůška z monokultury a snůška z jiných plodin měly výrazně jiné výsledky, pokud jde o počty laktobacilů v med. volátku a jejich působení třeba proti sporám MVP (jednalo se o kontrast monokultura - řepka a poté přesun včelstev k lípám či brusinkám, kdy počet bakterií MVP razantně klesal). Podobné to tuším bylo i s nosematózou ...
Výsledek jednoznačně vyzněl pro zachování diversity v možnostech snůšky a pro pěstování včel v oblastech nezasažených pesticidy a podobnými dobrůtkami ... Což je zase naše činnost.
Jiří
Ano, jasně. Nezdevastovali jsme včelu, devastujeme prostředí. Nápravu taky nevidím v tom, že se bude pokračující devastace kompenzovat nějakými přípravky.
Ivan Černý
To je jasné. Záplaty ... A záplaty na záplaty ... V jiném vlákně jsem napsal o More than Honey. Tam onen klasický příklad: šíleným a masovým kočováním onen americký včelař dovede včely do stavu, kdy procento úhynů je tak vysoké, že začne ohrožovat ekonomický profit. Jeho reakce? Fumagilin, nikoli reflexe a změna systému, neb ta při stávajícím konceptu nějak není možná. A co mu pomůže povzdech, že jeho dědeček včelařil jinak ... O té čínské cestě nemluvě ...
Tohle samozřejmě otevírá okno spoustě úvah, co vše je třeba změnit ... A jak to ev. udělat u nás, kdy jsme tu jeden vedle druhého, malovčelař, který si může hrát s každým včelstvem, vedle farmáře, který to musí brát nejjednodušeji a šmahem a preventivně, do toho intensivně obdělávaná zemědělská krajina a hustě obydlené lokality. Ale to už jsou přesahy do řady dalších témat. Perspektiva ovšem neveselá ...
Jiří
Ahojte,
takže zpráva o aplikaci přípravku Symbeeotic:
1. den nakapáno na rámky, včelky se na to okamžitě vrhly, naprosto v pohodě, sluply dávku za pár minut.
2. den: totéž, ale už tam rejdily a ňuchaly tam, kde to den předtím bylo, je docela teplo, létají, nosí pyl a jsou rozlezlé po úlu všude. Docela mě ta hustota obbsazení v této době překvapila.
3. den: je mi blbé to psát, ale stejné. Taky jsem měl dojem, že už tam čekaly, a kdyby uměly mlaskat, tak by to asi byl docela hukot.
Takže teď počkáme do jara a uvidíme ...
Dával ještě někdo?
Jiří
neviem neviem, ale ja by som radšej zamenil jednu dávku amitrazu za takýto probiotickú výživu. Na niečom podobnom pracujú aj na Veterine v Košiciach, ale o tom mám len vzdialené informácie, keďže som len obyčajný včelár a nie biológ a chemik....
Ano, pracují, to je známé. A je dobře, že se tím zabývají. Tu ale došlo k jednomu, avšak zásadnímu nepochopení, pane kolego. To není náhražka podzimního ošetření. Zatím ... Wink

Jiří
podľa mňa je toto cesta pre zlepšenie stavu včelstva ako takého, zlepšenie jeho prirodzenej obranyschopnosti proti chorobám včiel
Aha, možná jsem to špatně pochopil: takže byste raději vynechal jednu fumigaci a nahradil tímto přípravkem? Chápu to teď dobře? Wink
No, to asi zatím ne, i když třeba někdy v budoucnu ... Samozřejmě je třeba se snažit o minimalizaci počtu zásahů a ošetření a zároveň o dobrou kondici včelstev, čemuž by tyto a podobné přípavky mohly pomoci. To je ale, myslím, zatím hudba budoucnosti. I když ...
Já už předloni zkoušel i ono těsto s probiotiky od dr. Dubné, ale dal jsem je včelstvům, která evidentně měla problém s varroózou a viry už z podletí, kdy jsem včas nezareagoval (neudělal testy napadení plodu a reagoval až podle přirozeného spadu, což bylo pozdě) a včelstva v listopadu a v prosinci padla. Takže zatím zkušenosti žádné. Prostě uvidíme ...
Jiří
Alebo naopak je to cesta k zníženiu imunity včiel.
Páni včelári, čo ešte chcete sypať alebo liať do úľov?
V Olomouci zaznelo, že antibiotiká znižujú imunitu včiel - však antibiotiká sú už hodnú chvíľu zakázané. Tak ako môžu znižovať imunitu včiel keď ich nepoužívate?
Ak si včely nedokážu vytvoriť dostatok laktobacilov a imúnnych látok tak padnú. Je to prrirodzený výber. Ak im ich začneme dodávať tak prežije aj to čo by za normálnych okolností neprežilo a pestujeme si tu materiál, ktorý po čase bez prídavných látok nebude schopný prežiť a môžme sa tešiť na výpadky včelstiev ako sú v Amerike a v západnej E. Neviem či tade vedie cesta k zvyšovaniu odolnosti.
Stran: 1 2 3
Referenční URL's