Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Symbiotika
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
https://www.email.cz/download/i/yS-PCGZq...lbrood.pdf

Vysel mi popis prvniho laktobacilu ktery jsem objevila u vcel.
Ma schopnost inhibovat mor i hnilobu.
s.
Probiotika jsou ty mikroby. K nim se pridaji cukry na jejich vyzivu a tim spojenim vzniknou symbiotika.
To symbiotikum ktere mam ja neni potreba doma nijak upravovat, je hotove primo k pouziti.
Nekdo tam na symbiotikach psal, ze Svedove neco nasli a hned zacali organizovat vyrobu.
Ja kdyz jsem ty veci objevila, a mela jsem uplne nove laktobacily ktere je jeste potreba popsat tak jsem byla z prace vykopnuta s tim, ze tento vyzkum je neperspektivni atd atd....a nejsou na to penize.
Chtela jsem aspon identifikovat nove mikroby a bylo mi receno, ze je to moc drahe.
Nakonec jsem to nechala udelat Akademii ved a stalo mne to 500 kc jeden mikrob.
Ze se v tom nekolika milionovem grantu na to nenaslo 500 kc je s podivem,v te dobe jsem mela 2 mikroby ktere tamzustaly. Nikdo je nedourcil a jsou mrtve. Dnes mam dalsi a pracuji na popisu....
Vyrobna medoviny Dol u Prahy zadala dalsi a dalsi grant na Vyzkum probiotik, protoze je to.....nesmirne dulezite pro zdravi vcel...
Komu jsem tak vadila?
Omlouvám se že to píšu zrovna sem, je to trochu komerční,a le zase je toi o věci velmi aktuální a zajímavé: už jsem tu několikrát, myslím ve vlákně o onom švédském přípravku Symbeeotic, zmínil, že dr. Dubná vyrábí těsto s probiotiky, vlastně už 2 roky a testuje ho na svých včelách. Takže i u nás je podobný přípravek, jako mají Švédové, já si netroufám říci, co je lepší, ale přizávám, že jsem vyzkoušel oboje. Jak jsem tak o tom s dr. Dubnou mluvil, tak by byla ochotná to nějak znovu vyrobit a dodat těm, kteří by to chtěli vyzkoušet. Musela by to ale být větší objednávka, výroba není jednoduchá a není to hned. Takže pokud by se třeba sešly objednávky na nějakých 500 kusů ... Kelímek - tuším 50 ml - za 50 Kč, jestli si to dobře pamatuju. Můžu to zprostředkovat, ona není vždy na mailu. Já sám bych zájem měl. Pokud ano, ozvěte se mi na privátní mail, můžeme to probrat (gegorius@centrum.cz).
Jiří
Jirko,ktorý z týchto laktobacilov využíva pani Soňa?
L.acidophilus A.rhamnosus
Bifidobacterium breve
L.acidophilus
Bifidobacterium longum
L.casei
Bifidobacterium bifidum
L.plantarum
L.fermentum
Streptococcus thermophilus
Lactoccus Lactis ssplactis ?
....mam uplne nove druhy ten prvni se bude jmenovat lactobacillus apis, ten je popsany a je publikovany clanek, dalsi jeste neni popsany, ale chci ho pojmenovat Lactobacillus dubnae - , dalsi se budou popisovat.
Jinak mam vsechny ty mikroby cojmenujes, ale vlastni izolaty, protoze ne kazdy L. plantarum napriklad inhibuje mor, musis v tom dlouho hledat a najit kmen ktery ma velkou zonu inhibice. Mam laktobacily, laktokoky a jeste jednu skupinu mikrobu o ktere se jeste nikdo nezminil a ma obrovskou, zonu inhibice, ale taky jen nektere konkretni izolaty, Je to strasne moc prace je najit a vse testovat, to jsou jednotlive mikroby v tech miliardach mikrobu....
Mimochodem, bifidobakterie nejsou az tak dobre, produkuji vic kyseliny octove a v klickovych testech mi po jejich aplikaci umiralo hodne vcel. Krome toho jsou to striktni anaeroby, takze ve vode a na vzduchu rychle hynou- do par minut. To jejedna ze slabin toho preparatu, ale radeji o tom tady moc nepiste,protoze nechci davat Vyrobne medoviny sve cenne napady aby je premistila...
---................tak jako nekdo v noci premistuje okapy
Paní Dubná,
některé symbiotické mikroby existují výhradně ve volátkách včel nebo se všechny druhy vyskytují i jinde v přírodě( na rostlinách ...)?
Díky!
Nevykytuji se jen v mednem volatku, ja jsem je izolovala i z medu, pylu a nektaru odkud pravdepodobne jsou sbirane vcelami.
Nevim odkud je ten seznam co tam dal jozko, nevite to nekdo?
ale radeji napisu na soukromny mail, nechci byt zdrojem informaci pro Vyrobnu medoviny v Dole. ja si ten vyzkum platim sama a prosla jsem peklem....to si nikdo neumi animpredstavit, a sve vysledky jim neminim dodavat...
sona.dubna@seznam.cz

Ten seznam co je tady na strance, to vypada jako z krabicky od lidskych probiotik z lekarny.....



U vcel se nachazi Bifidobacterium asteroides, ale to nema nijakou vyznamnou zonu protio moru. je to blbost. Krome toho----kdyby tam i bylo, za par minut by chciplo.
(26.10.2013 22:49)Sona Dubna napsal(a): [ -> ]Nevim odkud je ten seznam co tam dal jozko, nevite to nekdo? ...
Ten seznam co je tady na strance, to vypada jako z krabicky od lidskych probiotik z lekarny.....

Plus http://cs.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus
Jiří
Ten zoznam nie je ani z krabičky od liekov z lekárne,ani z Wikipédie.Ten súvisí s mojou bývalou profesiou-som profesiou kuchár,t.č.živiaci sa prof.včelárením.
Keď sa tu začalo hovoriť o probiotikách,spomenul som si,že sme sa na učňovke v predmete Výživa učili okrem vitamínov,minerál.látok,bielkovín a sacharidov=cukrov=uhľlohydrátov,aj o probiotikách.Takže som si vyhľadal zošit z tohto predmetu,(mám ich odložené doteraz),z neho som to sem vypísal.O každom vymenovanom L. sme sa učili ,kde sa nachádza,aký má vplyv na organizmus človeka.
Dr.Sonička má pravdu,sú to ľudské probiotiká.
Ja som pri čítaní tohto vlákna nevenoval dostatočnú pozornosť.Preto som sa pýtal,či ich pani doktorka neizoluje z niektorého z mojich menovaných.Tú som zbystril,až keď som si to prečítal dôkladne,že niektoré dokonca dokážu inhibovať MVP a že ich má z medného vačku a z medu aj z peľu.
K tomuto len toľko,aby som nevypadal chytrý.Dnes sa dá na nete vyhľadať všeličo.
Nie som ten človek a nemám na to ani času nazvyš.

Myslím si,že tadeto by mohla viesť cesta,čo sa týka varroázy,MVP a nozematózy.Toto všetko súvisí s imunitou-ako u ľudí,tak aj u včiel v tomto prípade.
Chcete li pochopit více, přečtěte si vědecký člának, který je popularizován zde.
Přihodil jsem pár odkazů do vlákna Symbeeotic, ale asi by se hodily i sem a doplnily Pavlův odkaz, vzhledem k obecnému vyznění problematiky, tak je sem dám taky, PetřeM, snad v tomto případě se to nějak propojuje ...
http://www.apidologie.org/articles/apido...09040.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18663527
Item: http://link.springer.com/article/10.1007...2-0#page-1
http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=21713165
http://www.apidologie.org/articles/apido...08078.html
http://www.plosone.org/article/info%3Ado...ne.0033188
Obecněji třeba jen po zadání titulu do Googlu:
https://www.google.cz/search?q=Symbionts...4gSMy4CgCw
Zdroj:
http://www.msvv.cz/akce/pozvanka-na-pred...ijna-2013/
Referenční URL's