Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Onemocnění způsobené kombinací Varroa destructor, virů a Nosemy
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
U jednoho úlu se mně poslední týden začínají vyskytovat menší černé lesklé včely, které se ostatní snaží vytlačit z česna. Po čase je některá zjevně zdravá popadne a odnese do trávy. V publikaci Jak včelařit s viry jsem našel stejné obrázky - Virus chronické obrny včel. Stačilo by zlikvidovat plod a včelstvo ošetřit kys. mravenčí, nebo kyselinu opakovat vícekrát za sebou? Samozřejmě, že používám rozpěrák pro všechny úly, takže jestli se to rozjede ve všech úlech, potěš pánbůh! Máte někdo znalosti?
Díky, B.
To určitě nemáš žádnou nemoc. Není snúška a tak se ti cizí lupičky tlačí do úlú a chtějí krást. Bývají to staré černé,lesklé včely. Obranářky se s nimi perou a vyhazují je z úlu. Se včelama nic nedělej a nevymejšlej. Když tak zmenši česno (dočasně)))
O paralýzu může jít v případě, že včely pomalu vylézají z česna a třepou se (pomalu vibrují). Většinou jsou v chomáčích před česny. Pokud nalétávají na česno - tak vem radu od Zdeňka.
Teď by si včelstvo mělo i s paralýzou poradit o očistit se, ale v srpnu po zúžení včelstva už to může být problém - tam bych zasáhl KM.
Tyto naopak nelétají, sedí na letáku a třesou se. Je jich ale málo, cca 5 denně stihnu spatřit, než je ochranka odnese do trávy před úl. Snůška musela být, protože síto na med dřív opršelo, než by si ho včely všimly. Do včerejšího deště, dnes nevím. B
(13.06.2023 20:59)Bonáček napsal(a): [ -> ]U jednoho úlu se mně poslední týden začínají vyskytovat menší černé lesklé včely, které se ostatní snaží vytlačit z česna. Po čase je některá zjevně zdravá popadne a odnese do trávy. V publikaci Jak včelařit s viry jsem našel stejné obrázky - Virus chronické obrny včel. Stačilo by zlikvidovat plod a včelstvo ošetřit kys. mravenčí, nebo kyselinu opakovat vícekrát za sebou? Samozřejmě, že používám rozpěrák pro všechny úly, takže jestli se to rozjede ve všech úlech, potěš pánbůh! Máte někdo znalosti?
Díky, B.
V novembri zistíš, či to boli vírusy, alebo lupičky. Idea
V tej publikácii "Jak včelarit s viry" zrejme nie je nič nové, len opis z iných publikácii. Jedinná šanca na záchranu včelstva je premetanie na medzisteny. Ak sa virozy na včelnici rozvinú a trvajú niekoľko rokov, tak je najúčinejšie obetovať jednu sezonu a premiesť všetky včelstvá a plod zlikvidovať.
Vytahal jsem všechen plod, večer dal 80 ml KM 65%, naolejoval podložku a druhý den ráno ani jeden roztoč. Psali také, že napadené a oslabené včely spadnou - nebylo na podložce nic. Kyselinu jsem dal mezi 3. a 4. nástavek. Uvidím, jak se budou chystat na podzim, nakolik zaplodují nové plodiště. Měly 9 rámků plodu, nejlepší včely. B.
Bonáček, asi je tej kyseliny na 4 nadstavky málo... rýchlo ju z ula vyvetrali von ...
80 ml je akurát. Ja dávam 60 ml. Počíta sa dávka na deň 2 ml na nízky rámik a 3 ml na vysoký. Jednorázový odpar je agresívny zásah pre včely, ale hlavne pre VD a ak tam je, musí padať. Viry namnoží VD, ale dalej už to funguje ako epidemia aj bez VD, aj ked je to pre niekoho nepochopiteľné. Názorným príkladom je covid, ale na včelie vírusy nie je vakcína.
(29.06.2023 6:54)Albert Gross napsal(a): [ -> ]80 ml je akurát. Ja dávam 60 ml. Počíta sa dávka na deň 2 ml na nízky rámik a 3 ml na vysoký....
Albert, ale on daval 65 perc. KM, to co ty uvádzaš nie je receptura na 85perc.KM ?
Alberte, vím že je to pro mnohé nepochopitelné, ale viry se nemnoží s počem VD. Jsou totiž všude i bez VD. VD může být spouštěč k oslabení imunity, nic víc. Stejně jako třeba hlad nebo pesticidy....
Mimochodem, ona už je nějaká účinná vakcína na covid bez vedlejších účinků?
VD viry přenáší. Pro viry je charakteristické, že se množí v plodu, v těle dospělých včel, ale i v přenašečích, jako je VD, který je přenáší do hemolymfy včel.

Takže čím víc VD ve včelstvu, tím větší pravděpodobnost přenosu virů z VD na včely.
VD samozřejmě viry přenáší. Ale nevíme moc o tom jak moc a jestli neexistují intenzivnější přenosy. Nejspíš ano a, úhyny včelstev bez pozitivních nálezů VD k této teorii přímo vybízejí. Já považuji díky NC trávicí soustavu zbavenou ochraných membrán za daleko nebezpečnější. Ale kdo používá pelyněk, okyselování a pravidelné přemetání problémy nemá. Ale když ono se dá pod vedením svazu a výzkumníků nemyslet a na VD svést úplně všechno. Před 30 lety dobrý, ale dnes hodně zcestné až trapné. Jen tak dál! Zdraví R. S.
(29.06.2023 14:04)Včelařík napsal(a): [ -> ]VD viry přenáší. Pro viry je charakteristické, že se množí v plodu, v těle dospělých včel, ale i v přenašečích, jako je VD, který je přenáší do hemolymfy včel.

Takže čím víc VD ve včelstvu, tím větší pravděpodobnost přenosu virů z VD na včely.

OK, VD spôsobil problem s množením vírusov. Ale včelstvá nepadajú na klieštika, ale na vírusy. Klieštik zostal ten istý, ale zmenila sa agresivita vírusov.
Prečo niekomu padajú včelstvá a včelnice pri liečebnom, alebo kontrolnom spade 50-300 VD a niekomu nepadnú pri spade 500-1000 VD ?
Ak pred 30 rokmi prosperovalo na jar včelstvo po septembrovom spade 3 000 VD, tak teraz padne so 100 VD už v oktobri.
Koľko VD bude stačiť na úhyn včelstva o dalších 30 rokov ? 5-10 ???


Včelstvá padajú aj včelárom, ktorí radikálne a zodpovedne likvidujú VD.

Predstavte si, že geneticky upravený vírus, ktorý bude agresívny na súčasné vírusy a je ku včelám "šetrnejší" sa namnoží v tele VD a vytlačí ho. Úhyny sa podstatne zredukujú. Kto z vás vytvorí na kolene podobné riešenie vo svojom včelíne ?Huh
Výskum a labákyIdea
Alberte,
ono je jeste otazka cim se redukuje ten VD - ona tvrda chemie ma vliv na samotnou vcelu at chcem nebo ne. Ano, to i mekka chemie, ale ne v takovym dusledku. Zkusenosti z lonska mi daly zajimavy vysledky.
Chose
Už mi nedá nereagovať na posledných 7 príspevkov, ktoré nemajú absolútne nič spoločné s témou tohoto vlákna. Vážení diskutujúci, skúste sa vžiť do kože včelára, ktorý v snahe riešiť nejaký problém z konkrétnej oblasti včelárskej praxe prehľadáva príslušné vlákno a naráža na nekonečné taľafatky z úplne inej oblasti, ktoré totálne zdržiavajú čitateľa a znechucujú jeho snahu niečo konkrétne sa dozvedieť. Prečo strkáte svoje výpady do všetkých možných vlákien?! Je to otázka aj na organizátorov blogu, prečo nechávate znehodnocovať užitočné fórum takýmto balastom, ktorý slúži iba na nekonečné brýzganie?
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's