Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Řepka olejná
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Je to i v lidech u nás se začalo stříkat, už v 5:00, aby se to aspoň do 10-11:00 stihlo a o 15km dál začali stříkat ve 12:00 za plného letu
presne tak,pamätám,keď prišli neonikotinoidy,tak sa veselo striekalo do kvetu za slnečného dňa na pravé poludnie..teraz už je to lepšie,u nás postrek väčšinou rieši firma http://www.zenagro.sk ako platenú službu pre poľnohospodárov..večer mi zavolal priamo šofér tej mašiny,že od 8h ráno bude striekať,pýtal sa kde sú presne včely,že začne z tej strany,aby to,čo majú najbližšie,čo najskôr zaschlo..
Gusto, takému traktoristovy aspoň 5 kg, medu dať! , takých ľudí ťažko nájdeme medzi nami......žial.
hej,hej,dobré vzťahy treba budovať,majiteľ uvedenej firmy je zhodou okolností priamo z našej dediny,tiež ho plánujem navštíviť,lebo doteraz sme sa poriadne ani nestretli..skutočne to má význam,pamatám otravu mospilanom u kamaráta v susednom okrese,pritom stačilo tak málo,namiesto doobedia streknúť porast mimo letovej aktivity včiel..
(19.04.2014 18:08)Petr L napsal(a): [ -> ]
(19.04.2014 16:45)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Na schuzi okresního výboru ČSV dojíždí také jeden předseda ZO a přitom je i agronom. Ptal jsem se ho jestli do postřiků dávají nějaký repelent a on také o ničem nevěděl. Kde jste to vzali že to stříkají repelentem???

Já mám od našeho agronoma informaci, že prý to přidává už výrobce přímo do těch postřiků - ale jak už jsem psal, nemám to ničím potvrzené.

To Je stejně zvláštní. Na blýskáčka pesticid a na včelu repelent. Člověk by řekl, ze by stačil repelent na blýskáčka. No a pokud je blýskáček na žlutou, tak bych šlechtil řepku aby mela květy červené. No nebylo by to krásné mít ruda poleSmile
Dovedete si představit blýskáčka z řevky vyhánět pomocí repelentu?Já ne.Všechny zahrady v jejich doletu by padly.Nejen zahrady ,Hořčice,mák atd. F.V
Blýskáček řepkový jde po brukvovitých rostlinách nebo nějakých žlutých jako je pampeliška nebo okurky. Vzhledem k tomu, že na zahrádkách se většinou řepka nebo hořčice nepěstuje a v době květu řepky na zahradách moc žlutého nekvete, zato kvetou pampelišky, tak by to tak hrozné nebylo.
Blýskáček je na pylu,řepka.Dřepčík ožírá rostlinky.Popletl jsem to.
Teď se stříká blýskáček a jeden druh krytonosce.F.V
Nevím jak ty, ale já ředkvičku ani kedlubnu na semeno nepěstuji. Děložní lístky žerou slimáci, to si asi pleteš s okvětními. Blýskáček jde po pylu.
Omlouvá se,Popletl jsem blýskáčka s dřepčíkem.F.V.
(01.05.2014 20:12)lusat napsal(a): [ -> ]Dnes, v pravé poledne při 22 stupních C, postřik údajně včelám neškodným Bumper Super. Poměrně silné úhyny včel u většiny včelařů v obci. Dole před česny bylo černo. Včely s pylovými rousky se v křečích svíjely s vyplazenými jazýčky i na česnech. Zavolali jsme státní veterinární dozor na pohotovostním čísle, do dvou hodin dorazili i s pracovníkem UKZUZ. Velice ochotní a příjemní, odebrali jsme u pěti včelařů vzorky o cca 500 kusech a vzorek ošetřeného porostu. Naprostá většina včelařů byla totiž díky svátku na výletech. Sepsali a vytiskli jsme protokoly. Dorazil i zástupce agronoma, který postřik potvrdil. Letití včelaři v obci potvrdili historicky největší zaznamenaný úhyn. Jako by nemohli počkat dva dny, venku má být 8 stupňů !!!!!!!!
Tak nám drže palce, aby to pětihodinové papírování k něčemu bylo.

Tak jak to dopadlo ?
Zatím nic, minulý týden jsem dostal info, že už se řeší rozbory v Olomouci. Kontrola skladu zemědělce byla údajně bez závad. Kontrolovalo se i nahlášení stanovišť včelstev na úřadě. Naštěstí máme vše v nejlepším pořádku, ale bylo mi řečeno, že nesplnění této základní povinnosti by mělo za následek zmaření vyšetřování celé věci. Tedy, pokud by jste neměli nahlášeno na úřadě, nemá ani smysl něco řešit, nedostanete nic. Maximálně tak pokutu. Byl jsem docela překvapen, že při posledním vyučování v moravské včelařské škole na to přišla řeč a bylo dost těch, co to nedělají a ani nevěděli, že to mají povinnost dělat !! Upřímně si myslím, že se na nic nepřijde. Alespoň vidím pozitivum v tom, že příště si rozmyslí stříkat v pravé poledne v poli plném včel. Určitě mu ta dvoudenní šťára ve skladech a papírech nebyla příjemná a nebudou ji chtít opakovat.
(29.05.2014 19:33)lusat napsal(a): [ -> ]Upřímně si myslím, že se na nic nepřijde. Alespoň vidím pozitivum v tom, že příště si rozmyslí stříkat v pravé poledne v poli plném včel. Určitě mu ta dvoudenní šťára ve skladech a papírech nebyla příjemná a nebudou ji chtít opakovat.

Přesně tak, příště si daj velkej pozor a navíc se to o té šťáře rozkřikne po celém kraji.
Letos se trávily včely více?
...letos již 52 případů. Většinou šlo o otravu prostředky používanými proti škůdcům řepky...
http://www.agris.cz/clanek/185192
(29.05.2014 19:33)lusat napsal(a): [ -> ]Zatím nic, minulý týden jsem dostal info, že už se řeší rozbory v Olomouci. Kontrola skladu zemědělce byla údajně bez závad. Kontrolovalo se i nahlášení stanovišť včelstev na úřadě. Naštěstí máme vše v nejlepším pořádku, ale bylo mi řečeno, že nesplnění této základní povinnosti by mělo za následek zmaření vyšetřování celé věci. Tedy, pokud by jste neměli nahlášeno na úřadě, nemá ani smysl něco řešit, nedostanete nic. Maximálně tak pokutu. Byl jsem docela překvapen, že při posledním vyučování v moravské včelařské škole na to přišla řeč a bylo dost těch, co to nedělají a ani nevěděli, že to mají povinnost dělat !! Upřímně si myslím, že se na nic nepřijde. Alespoň vidím pozitivum v tom, že příště si rozmyslí stříkat v pravé poledne v poli plném včel. Určitě mu ta dvoudenní šťára ve skladech a papírech nebyla příjemná a nebudou ji chtít opakovat.

Nám už to přišlo taky, příčinou je insekticid, který byl prokázán. Až bude chvíle dám sem výsledky.
Repku striekali, aj budú, na tom sa nič nezmení. Aj u nás striekali, mne nepadlo nič, a druhým, to áno. treba zavčas rána ešte za tmy zakrit včelstvá / letáče/dekami, aby včelstvá nevyletovali. Po skončení postreku o hod. zhodit plachty. Bez následkov.
Samozrejme, že repku budú striekať aj nadalej, ibaže nesmú použiť insekcid po ktorom padne všetko živé, čo sadne na kvitnúci porast.
Vyšla chvilka, tak jsem to vyfotil. Byla prokázána příčinná souvislost mezi aplikací přípravků a hromadným úhynem včel. Bohužel tím to vše končí. Bylo nám řečeno, že nejde prokázat zda nalezených cca. 0,16 mg/kg včelám jedovatých látek je množství, které zůstane po 14 dnech na listech, nebo je to množství odpovídající postřiku téhož dne a nemáme se pouště do sporu. Sám to vidím tak, že látky obsažené v postřiku Proteus ulpívají na listech (má ochranou lhůtu 45 dnů) a následným postřikem již (neškodným) fungicidem se to namixuje. Včely do toho sednou a je vymalováno. Zemědělec vše správně nahlásí předem, vjede do porostu bez květů a včel, poté po čtrnácti dnech provede postřik fungicidem, který se nemusí nikde hlásit a klidně se může lít na včely v pravé poledne. Dost všemu pomohlo zavedení veterinární 24h pohotovosti. Myslím si ale, že pokud se výsledků a podezření, kterých je čím dál víc neujme nějaký výzkumák, bude to vše opět k ničemu. Chtělo by to nasimulovat v proletové hale nebo laborce. Naštěstí, agronom je rozumný člověk a přislíbil i papírově neškodné přípravky do květu řepky aplikovat večer. Mohu Vám díky této zkušenosti poradit jak to udělat nejlépe. 1. volat veterinu, která neprodleně volá pracovníka ÚKZUZ v pohotovosti 2. s ÚKZUZ odebrat vzorek z tanku postřikovače (můžou to prý dělat sami a nemusí se to v případě vstřícného chování řešit asistencí PČR), 3. vzorky porostu a včel, 4. mějte vše v pořádku, obzvlášť hlášení na obec a ČMSCH 5. Pamatujte si, nebo mějte po ruce věci jako je číslo stanoviště, katastrální území, číslo chovatele, občanku.... Mám chuť příští rok požádat agronoma o vzorek postřiku Bumper Super a vyzkoušet si ho na vzorku včel sám. Uvidíme.....

[Obrázky: 01067162.jpg] [Obrázky: 01067163.jpg] [Obrázky: post_ikova.jpg] [Obrázky: otrava.jpg]
Repka už má nahodené prvé puky kvetov.Predpokladám,že okolo 20.4.by mala rozkvitnúť (Podunajská nížina,respekt.nadmorská výška okolo 200 mnm) .
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Referenční URL's