Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Grifin - vykuřovač pro fumigaci
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
I když já na Grifina nemůžu říst slova křivého, tak se mi tato "hračička" líbíBig Grin
Grifina používám vlastně nejdéle - snad už 5 let. Nic jiného kromě kontrol zpočátku. Někdy jednou , obšas dvakrát.

Mé ztrráty jsou srovnatelné s okolím které aerosoluje VATem.

Oceňuji oproti fumigaci i VATu - jednoduchost - nesundávám víka a neucpávám česna, rychlost.

Oproti pásku právě to že dým vyletí všermi skulinami vidím že byl objem úlu zaplěn a holkám dá takových 15 minut než jej vyženiou ven - většinou rozvolní chomáč, jak jsou nas...

Opdparné teplo oleje udrží teplotu dole a Amitráz neshoří jako na pásku

Olej s Amitrázem je lepivý sajrajt a všechno to tam včely pořádně namastí stejně jako když to natřu aerosolem. Takže pokud moje filozofické přesvědčení přjímá AMitráz, tak tato aplikace zatím vede a zdá se mi nejspolehlivěšjí.

Samozřejmě na dvacet včelstev bych si udělal čas, sundal víka, utěsnil, zapálil, - tak jako za mlada kdy mi to dávalo srovnatelné výsledky s VATem.
Citace:Přispěl: JKL - Dnes 13:03
S tím přetlakem a nějakým tím únikem sice máš pravdu ALE vezmeš li v úvahu rovnoměrnost rozptýlení léčiva v objemu úlu tak je to foukání jednoznačně lepší. Navíc se přednostně vyfouká ven vzduch bez léčiva a jako sekundární efekt je rozrušení včel tím hukotem a prouděním a tedy rozvolnění chomáče i za nižších teplot. Výsledek je přinejmenším srovnatelný a s jistotou lepší u zimování ve více nástavcích foukáme-li do horního očka oproti zapálení pásku v podmetu. Pokud při více nástavcích zapaluješ dle metodiky ve volném prostoru v nástavku, kde se nachází sezení včel tak je to zase pomalejší jelikož musíš rozebírat strůpek.
Takže závěr - komu co vyhovuje podle uspořádání.

Lépe bych to říci nedovedl.
Fučák od Baranika nebo z Vastojlu stojí přez 8 stovek, kdežto tohle přišlo na dvěstě i s cetou do supermrketu.
Grifin je dobrý asi při větším množství včelstev - cena cca 3000,-Kč + kazeta s plynem + chystání léčiva v koupeném olejíčku
Toto udělátko z rozfoukávacího fénu na gril je cca za 100,- + baterie + klasika pásek s léčivem
Kdo si hraje nezlobí. Pakli máme Griffina s 5 kg bombou, tak je jediná nevýhoda dávkování pomocí velmi poruchové olejničky. Rovněž dávkování je takové "jak kdy". Kdo má místo bomby kartuši, tak má u vícero včelstev dražší provoz a kartuše se nedá dojet do konce protože pak má slabý výkon. Já jsem olejničku nahradil injekční stříkačkou 20 ml, takže mi obsah stačí na 10 později na 5 včelstev. Už několik let používám jako nosnič vodní páry a výsledky mám spíš lepší oproti okolí, které používá klasiku.Injekční stříkačka není také nejlepší řešení, k dokonalosti tomu chybí zásobník a automatické plnění. Pak by to nemělo chybu. Možná jednou! Zdraví R. S.
To znamená, že namiesto lekárenského petroleja používaš vodu destilovanú, do ktorej vyleješ varidol?
Současná verze Grifinu je upravená, má nerezové trubičky a novou, přesně dávkující pumpičku. Možnost nechat upravit původní typ, bližší by asi upřesnil Zdenek Brentner.
Já jsem původně používal olej, letos jsem přešel na vodu.
S kartuší je trochu dražší provoz, ale já na jednu snad udělám dvakrát dvakrát 100 včelstev.
U nás kde bývá občas sníh je ideální kartuš, protože to je pak procházka nádhernou přírodou a malým balíčkem v ruce či batohu - ale lepší je udržet olejničku svisle.
Ale pokd někdo jezdí autem, tak ten hořák s 2kg bombou využije i jinak.
Dražší provoz - proti kompresoru Smile a s úsporou času proti staru - nevím jestli bych měl tolik včelstev kyby nebylo Grifina. Zimní fumigace je horší jak vytáčení medu a už vůbec mě nebavila - s pásky nebo VATem Smile
Přesně. Já používám také malou - naschvál. Nic to neváží a při ceně 28,- za kartuši.... Nechci se tahat s bombou na rameni.
Současný grifin ma nerezovou trubičku. Navíc jsem dostal od Zdenka dopředu další měděnou - když používám vodu. Lépe se to na konci rozžhaví.
Pumpicka - ta nova plastová dávkuje velmi dobře. Jen ten plast u nádoby - modrá část se rozpadá. Furt to lepím. Půjdu za soustružníkem a nechám si to vytočit ze silonu.
Já jsem spokojenej. Je to jednoduché a rychle.
Neviem koľko rokov používate ten Grifin, keď tu obhajujete medené a nerezové rúrky ale všetky prvé typy ZAL - 04 (to je ten váš grifin) sa pokazili a včelári kupovali nové špirály s rúrkami. Nerezová sa veľmi rýchlo prepáli a medená?? Tá sa vám upchá. Najlešpeie sú mosadzné. Takže nekupovať ppo prepálení alebo upchatí novú, ale vyrobiť si takú istú z mosadznej rúrky. Tá vydrží dlhšie.
Mňa viac zaujíma tá voda. Janko Havelka by nám o tom mohol viac povedať. Hovorí sa, že to kvázi "furetto" môže zanechávať rezíduá kvôli tomu petroleju, ktorý sa používa - vojde veľmi ľahko do vosku, je to tuk. Ak by sa to dalo nahradiť vodou bolo by to jedinečné. Na Slovensku robí pokusy Karol L. ale neviem ešte výsledok. Sa mi zdá, že neičo mu tam nesedelo. Nevie či je tá dávka dsotatočná, lebo sa mu zdá, že málo dymu ide do úľa. Tým pádom by to mohlo byť nebezepčené vzhľadom na možnú rezistenciu kedže by tam nešlo toľko látky koľko tam má ísť. Hovoril, že dlhšie to ide z tej trubičky ? alebo že musí dať dvoj násobnú dávku dymu. Preto by bolo dobré pri používaní vody zistiť účinnosť následným zadymením varidolom. Furetto nie je stavané na vodu. Je tu niekto kto používa vodu namiesto petroleja? Ako dlho? A aká je účinnosť keď zisťoval? Môže tuda ť aj presný postup práce.
Nerezová a propálit? Prosím odborníky o názor, mně se to nezdá.
Zdravím.Někdy mám pocit,že včelaři jsou trochu "držgrešle".I kdybych měl kupovat každý rok nový celý grifin tak se mi to vyplatí.Z hlediska bomby ,nebo kartuše tak za mne jedině kartuše .Jestli koupím o jednu dvě víc mne doopravdy nepoloží Smile a pohodlná manipulace je k nezaplacení.
No ono je to asi tím, že u mého Zalu se nepovedlo prakticky nic včetně hořáku a kartuše. Takže jsem vše rychle předělal na 2 kg. bombu. Prakticky jsem udělal stěží 100 včelstev. Během týdne i plná nasazená kartuš byla prázdná. Nerez je ideální žárupevný materiál. V mém případě má již za sebou tisíce nažhavení bez nejmenšího problému. Pakli nejste schopni sehnat trubku z nějaké spec. slitiny, je to nejlepší materiál a navíc poměrně snadno dostupný. Zdraví R s.
Na Grifina nedám dopustit,

letos jsem jej použil sice po 5 letech, kdy mi doma jen ležel. Zkouška odpaření KŠ a zároveň ověření účinnosti sublimace KŠ pomoci varidolu s vodou na jednom stanovišti, kde mi již spadlo přes 1000 roztočů. Možná bych jen doporučil Zdenkovi, aby v návodu bylo odzkoušení a kalibrace dávky- výdechu. Dá se lehce provést vodou, naplnit nádobku a ve vodorovné poloze vystříkat vše co jde, pak nalít do zásobníku 100 ml a vystříkat zase ve vodorovné poloze. U mě vždy vychází + - 2 výdechy, prověřeno alespoň 3x. Pak máte poměrně přesnou dávku jednoho výdechu, když to podělíte. Wink
P.
Pokiaľ hovoríme, že Grifin sa používa na aerosolovanie, je možné ho použiť aj na aplikáciu fluvalinátu ?
???
Jiří
(24.01.2014 9:56)KaJi napsal(a): [ -> ]S kartuší je trochu dražší provoz, ale já na jednu snad udělám dvakrát dvakrát 100 včelstev.
U nás kde bývá občas sníh je ideální kartuš, protože to je pak procházka nádhernou přírodou a malým balíčkem v ruce či batohu - ale lepší je udržet olejničku svisle.
Ale pokud někdo jezdí autem, tak ten hořák s 2kg bombou využije i jinak.
Dražší provoz - proti kompresoru Smile a s úsporou času proti staru - nevím jestli bych měl tolik včelstev kyby nebylo Grifina. Zimní fumigace je horší jak vytáčení medu a už vůbec mě nebavila - s pásky nebo VATem Smile

Ja robí fumigáciu 28 rokov a nie je nič lacnejšie a ednoduchšie, ako je tradičná fumigácia s dvomi kvapkami amitrazu na upravenom papierovom pásiku. Navyše lacné je to preto, že ako fumigant požívam taktik, kúpime si 1 litr. (32 €), menej nechcú predať, podelíme si to. Prístup do podmetu úľa mám zozadu, manipulácia so zapálením a vložením je jednoduchá a rýchla, 70 včelstiev som robil za 2,5 mhod.
ANton, nevyzkoušel jsi to, nemůžeš porovnávat.

Tvrzení "Nemůže být nic dokonalejšího" platilo v technice obvykle jen krátce i když bylo pravdivé.

Fumigaci znám, pásky i Grifina. Samozřejmě chůze pěšky má své kouzlo, uznávám. Když ale spěchám, jezdím autem.

Navíc je to pěkně vražedná kombinace olej plus amitráz a účinnost je taková, že když víš co a jak dělám to i jen jednou za zimu. Někdy dvakrát. Třikrát dosud nikdy. A to podle mě vyrovnává tu "chemii".

Jak Merkuri jistě potvrdí, když už střílet, tak pořádnou bouchačkou a trefovat se když jsou blízko a nekrytí. Smile
Ahojte,
som tu novy, a snazil som sa podrobne prejst tuto temu. Prebera sa tu pouzitie Grifinu na bazi oleja/vody, chapem to tak, ze je to v podstate nieco podobne ako zname Furreto.
Nikde som sa nedopatral ale jednej veci - je toto v CZ/SK oficialne schvalene na liecenie vcelstiev proti VD?
Par rokov dozadu som absolvoval skolenie na VAT pod vedenim pana Hascika (inak clovek vyucujuci na katedre jadrovej fyziky a techniky s ocividne dostatocne silnym zakladom z chemie), a ten doslova vystrihal pred pouzivanim Furreta prave kvoli pouzivaniu oleja ako nosica - udajne dochadza ku kumulacii rezidui aj vo vosku.
Ja teda chemicke vzdelanie nemam, snazil som sa patrat aj vo vcelarskych diskusiach na temu Furreto - a jeden ucastnik diskusie tam takisto spominal, ze mava cele letace zalepene od oleja.. ako ste na tom ostatni?
U nas v organizacii to jeden vcelar (ma myslim cez 50 vcelstiev) pouziva a velmi ospevuje, na moju otazku, co je to schvalene iba zacal utocit, ze preferovanie aerosoloveho vyvijaca je dohadzovanie kseftu VU Dol..
Tak neviem Huh
Samozřejmě je to nelegální, to ale neznamená že neúčinné.

A když prodávám a opravuji konkurenční výrobek, tak ten druhý nebudu chválit. Ne?
I kdybych vyučoval na VUMLU.SmileSmileSmile
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Referenční URL's