Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Grifin - vykuřovač pro fumigaci
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
No nevím, raději jsem kupoval mediciální olej v lékarně.
Dost možná, že jsi kupoval ten samý, jen dražší. Protože i ten Finavestan se používá, dle technického a bezpečnostního listu, pro kosmetické, farmaceutické a potravinářské účely.
Zdravim,
chcem sa spytat na Vas nazor, ci by nebolo lepsie pri fumigacii pristrojom grifin alebo pristrojom jeho podobnym, umiestnit trysku do ula cez ocko a aplikovat dym az potom, nakolko ked som to robil cez cesno, tak sa mi dalo ze dost velke mnozstvo dymu unika cez zasietovane dno. Dakujem
Podle mě záleží na vstupu mezi rámky přes očko. U mě to např. vychází tak nevhodně, že naproti očku mám boční loučku, takže bych dýmil proti dřevu.
Foukám podmetem, trysku nasměruji šikmo vzhůru, fouknu a zavírám leták. Zároveň mám vloženou monitorovací podložku, takže většina dýmu zůstává v úle.
Můj vyvine tolik dýmu, že prostě letí ven všemi škvírami. Tedy já bych si zkontroloval asi tak za minutu a pak za nějaký čas, jak je dým rozmístěn v úle.
První pokusy jsme dělali v úle bez včel a enbo do sudu na naměření kolik toho udělá dýmu. Pak se třeba zjistí, že to stačí do podmetu.
Já tedy foukám do očka, ale pár včel to někdy odnese. Když můžu, beru to co je pravděpodobně pod chomáčem.

A pro ty co tam mají loňksou kartuš, tak já ji letos vyhodím rovnou - nízká teplota je zdroj problému a než to řešit někde na poli a pak aeroslovat znovu.
Jj. Chce to foukat s podlozkou. Jinak cesno ale nezaviram.
Mám Vykuřovač pro fumigaci koupený v e-schopu Bzučí mi v tom. Fachčí výborně a oryginal bombička vydrží snad 800 včelstev.
Funguje s olejem i s vodou jen je třeba propočítat kolik to dává na jeden stisk, olej a voda je velký rozdíl !!. Nyní už dělám jen s vodou a tak jsem také uvažoval jestli by to nešlo v mrazu tam přidat trochu líh, ale to byla jen úvaha. I o vánocích se dá najít den s plusovými teplotami. S novým přístrojem to chce začít s olejem aby se koženný pístek pěkně nasákl olejem. Mněl jsem to komplet rozebraný a je tam pístek z kousku kůže. Jak píše Kaji s olejem toho dost uteče do okolí.Já nyní raději dělám vodou a dva výdechy (léčivo uměrně propočítám a léčiva dám trochu výc když nezavírám česna) Vodní pára rychle zaplní ůl ale hned ztratí tlak a objem a pěkně to zůstane v úlu i bez zavýrání. Vybírám si bezvětrný večer. Je to pro mne nepředstavitelná úspora práce proti klasické fumigaci a ucpávání česen. Ušetřím si 280 dřepů u úlů a pytle ucpávek a toho času. Po skončení práce prostříkám přístroj medic.olejem proto že je tam kovová pružina a kulička tak aby to nezrezatělo a pístek také ať je nasáklý olejem. Přístroj má strašně velkou nádobu na léčivo to je nám k ničemu!!! Nádobu jsem z boku odříznul asi 6-7cm aby tam šla z boku zasunout mnohem menší nádobka s tenkým !! dnem !! . Tím mohu dát léčiva třeba jen půl desci.
Je to pro mne nepředsavitelný pokrok a roztoči opadají stejně jako když jsem ještě zavýral česna.
Voda má menší tepelnou setrvačnost, dým v 5-6cm už je jen teplý neublíží včelám při foukání do očka. Spálí vás jen na 2-3cm
Upravil jsem si griffina amatérsky s automatickou veterinární stříkačkou
Stříkačka je ve verzi do 2 ml a nastavitelná po 0,1 ml.
Pohodlně to funguje, jen musím sehnat vhodnější zásobní nádobku, tato od filmu mi stačí asi na 8 x 2 výstřiky á 1,2 ml (celkové množství roztoku v nádobce 22 ml, ztráty pro první náplň 2,8 mm, pro další asi 1 ml ).
Stříkačka, je schváleným prostředkem v EU, je to legální či nikoliv?
Rozhodnutí nechám na těch, kteří se živí výkladem i toho co neznají.
.[Obrázky: WP_20141109_001.jpg]
post a picture
Dóbrý Wink http://www.driml-napajecky.cz/cz/veterin...10900.html

Vydrželo by to i kyselinu mravenčí?
Letos prvně s Grifinem....a naprostå spokojenost. Varidol s olejem....jen jsem měl při prvních včelstvech pocit, že mi ten kouř zvedne víka....Big Grin
Na Grifina nedám dopustit, také s olejem, ale 2 výdechy. Zdravím tímto Zdeňka Brentnera. Smile
Vážení přátelé, když už jste mě tedy práskli, tak ano. Testuji šťavelku již 3 roky.
Ale, zatím nejsou hotovy, testy metodiky, stále se upravuje, není ještě hotov patent, ani užitný vzor. Big GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig Grin A ani Oxalgrif a ani Grifin nemají registraci u ÚSKVBL pro léčení včel.

Ale vážně, teď nastává čas k testování pro konečné přeléčení, místo sublimace
nebo pokapu. To není zcela můj nápad, dříve přišli Ukrajinci, i když mají jinak namíchán léčebný „sajrajt“. Oni i jinak, mají dávkování při léčení s olejem nebo vodou.
Oxalgrif jako takový, je kyselina šťavelová rozpuštěna v etanolu. Teď používám
biolíh pro domácí krby. Stejně účinné byly i lihový čistič a denaturovaný líh.
Rozpouští se 150gr v 1lt.lihu. Nemá smysl rozpouštět více, neboť zpětně vločkuje. Rozmíchává se na dvakrát, 150gr a 1/2lt lihu. Co se rozpustí to se sleje a zbytek zalije druhým půllitrem. Druhá část se rozpouští v další nádobě s teplou vodou, téměř beze zbytku.
Protože se jedná o etanol, je upraven i Grifin. Teď má nerezové trubičky a novou dost přesnou olejničku, která dává 1,1-1.2 ml na zmáčknutí. Jeden výdech dává 0,16gr kyseliny.
Při aplikaci je potřeba na úl 4-5 výdechů. Po 5-6 dnech se vše opakuje.
Pro ověření mám ještě připraveno 7 včelstev. Začínám koncem týdne.
Toto zimní léčení však není mojí prioritou. Já mám představu celoročního léčení. V případě potřeby, tak jako s kyselinou mravenčí. Tady je ještě toho dost k řešení.
Zdeňku, ve stoje tleskám. Někdo tluče hubou, ty po malých krůčcích postupuješ vpřed. Je už nyní Grifin a vývoj ve stavu, kdy můžeš odpovědně říci "umím dávkovat a léčit KŠ"?
Ne.
To že šťavelka funguje, je jasné. Po prvních trablech je už i Grifin v "cajku" pro kyselinu. Co zatím není jasné, je kolik a jak často.
Smůla je, že ti nikdo neřekne, tohle je blbost, lepší zkusit toto. S touto aplikací nejsou zkušenosti, a tak je to pokus, omyl. Já navíc mám "problém" s Vd. Nikdy do června, není co zkoušet. A potom stačí, abych si něco vysvětlil špatně a ztrácím téměř celý podzim. Začínal jsem s aplikací, dva výdechy na nástavek. Potom, co nástavek to výdech + 1 navíc. Dál 3 výdechy na úl, s třemi nástavky. Teď už jen dva. Dál, až příští rok.
To samé je s opakováním. 1x za měsíc, tak jak jsem si to představoval- blbost, nefunkční. Jednou za deset dní, jak se tvrdí, nic moc. Zkoušel jsem i aplikaci jednou za 4 dny a 5x opakovat. Abych se trefil do vývoje Vd. Letos 3dny a také 5x. Oboje fungovalo, ale zbytečně moc kyseliny. Tak teď je představa, alespoň moje, 2 aplikace po 6-7 dnech. A to už od března, pokud to bude potřeba. Vlastně, použití jako s kyselinou mravenčí. Co už je ale jasné, že letošní způsob aplikace, nechává stopy v medu. To poznám chuťově i jáBig Grin. Med se již testuje. Otázkou je, zda i menší množství kyseliny, bude poznat.
A jedno velké plus, už na to testování, od letoška, nejsem sám. A hlavně, on zná víc než já.
Zdeňku, jak jsi psal: "A to už od března, pokud to bude potřeba."(Příspěvek: #254), tak to by se mi líbilo. Držím vám palce. Grifin je grifin. Smile
(21.12.2013 20:45)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]Brzy bude hotovo srovnání Grifinu s Oxamatem (sublimace).
Tyto testy jdou zatím, mimo mě.
Já vsadil na celoroční použití šťavelky. I když výsledky jsou zajímavé (prohlášení kapacit)Smile chce to ještě dost ladění.

Tady sem našel Zdenku Tvůj loňský příspěvek. Chtěl bych se zeptat na to srovnání....
Ty testy šli mimo mě. Zkoušel to Pavel Zajíček. Jak to dopadlo nevím.
Já budu mít do 14 dní srovnání Grifinu s aerosolem.
Super, děkuju.
Pavle Zajíčku, můžu se tedy obrátit s dotazem Tebe?
Bohužel jsem dělal ty pokusy vloni, když byly teploty kolem nuly, jsem tak zvyklý z OXAMATU. To byl pravděpodobně ten kámen úrazu, po odpaření KŠ z Grifinu roztoči popadali, ale pravděpodobně jen ti, kteří byli někde poblíž vnějšího chumáče včel. Po následné aplikaci OXAMATEM, byl spad tak 5 násobný. To znamená, že když jsou včely v chumáči při nízkých teplotách, tak to není ono, ale to bude pravděpodobně stejné třeba u všech odpařovačů, které jen KŠ odpaří a tím to haslo.. ALe jak píše Zdenek během léta, když jsou včely roztažené, tak ta účinnost bude velmi slušná. Na co nezapomenu, jak jsem grifinem udělal včelnici s 15 včelstvy za 15 min. OXAMATEM to trvá tak hodinu a čtvrt a to je pořádný rozdíl, hlavně teď když už začíná být venku konečně kosa.
Aha. A kde by mohla být ta mezní teplota účinnosti ? 10stp?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Referenční URL's