Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Grifin - vykuřovač pro fumigaci
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
(14.10.2010 13:48)bolek napsal(a): [ -> ]Dobrý den, taková smělá otázka, kde mohu Grifina objednat?
Petr B.

Výrobce je pan Zdeněk Brentner, ale zakoupit jej můžete také v obchodě Vcest.
Vzhledem k tomu, že mi přišlo pár soukromých zpráv ohledně Grifinu a díky konzultacím s Mírou Pelikánem a jeho videu, musí dodat ještě pár vysvětlujících informací. Pro mě některé detaily jsou už nepodstatné a nepřemýšlím o nich. Někoho, kdo má Grifina poprvé v ruce, to však může překvapit.
Při prvním zapálení a nahřívání výměníku se začne vypalovat epox. barva na trubičce. Je to jednorázová situace, která se již nebude opakovat. Včera jsem si zapálil oba Grifiny a 3 a čtvrt hodiny je testoval a měřil časy a dělal psí kusy. Když se nahřeje výměník, je zřetelně vidět poslední závit zbarven do červena. Dříve jsem používal měděné (neosvědčily se) a ty byly rozpálené až po trysku. Dnes díky tomu, že jsou použité dvouplášťové, které tak dobře teplo nevedou, je možno položit prsty u trysky a nespálíte se. Avšak při výdechu je i u trysky teplota vysoká, že je možno se spálit. To že odpařujeme olej, je asi každému jasné. Do úlu jde kouř, ale ten je mastný. Můžete si to vyzkoušet, když dáte ruku 20 cm před trysku a provedete výdech. Nedoporučuji ji dávat blíž, protože na 10 cm vás to spálí. Tím chci vysvětlit, že teplota vzdáleností rychle klesá. A pokud vykuřujete tak jako Míra česnem, teplota, která by včelám mohla ubížit se k nim ani nedostane. My jsme testovali i vykuřování očky. V našem případě se však jedná o studenou stavbu a tam teplota naráží na bočnice rámků. Nemám odzkoušeno, co by to udělalo při teplé stavbě. Tam by asi určitě první souš nevydržela.
Když jsem minule napsal, krátký okamžik výdechu, tak krátký je 5 sekund. Mezi další aplikací je potřeba trochu posečkat (15 sekund), aby se výměník znovu dostatečně prohřál. Mimo prvního natlakování olejničky a prvního testovacího výdechu, nezkoušejte mačkat olejničku víckrát bez té prodlevy. Vyvalil by se sice kouř, ale také natlakovaný kouřící olej. Fungovalo by to jako kouřící olejnička. Pracujeme s mastným kouřem, který může být v některých případech a koncentracích nebezpečný.
Z vlastní zkušenosti, nezkoušejte aplikovat výdech v malých prostorech, může dojít ke vznícení kouře. Když jsem vykuřoval potkany, tak jsem utěsnil všechny jejich otvory a do posledního 5x aplikoval. Při šesté aplikaci se mi kouř vrátil v plné síle zpět a od ohřátého výměníku chytil. Prošlehlo to do chodeb, rána, že to málem nadzvedlo kurník. Teď už chodím na potkany s rozumem. Na volném prostranství není problém, jen si dávejte pozor, jak také fouká vítr. Paní Pelikánová na videu na to správně poukazuje.
Na Mírově videu je také vidět, krátké malé záblesky. Při normální práci to ani nezaznamenáte, ale z videa je vidět, jak v některých momentech dochází právě ke vznícení oleje. Olej je hořlavina II. třídy a teplotu vznícení má min. 150°C. Na výměníku je kolem 600°C i víc. Takže hodně opatrnosti neškodí.
Po každém výdechu se všechen olej ve výměníku neodpaří. Tedy ve výměníku ano, ale v trubičce k trysce, hlavně v té studené části ne. Proto dochází ke slabému kouření mezi výdechy. Zrovna tak z druhé strany, od olejničky stéká olej do výměníku a musí při odparu někudy ven. Po třetím, čtvrté vydechu je v trubičce vysrážený olej, který začne odkapávat ven. Jedná se tak o 2-3 kapky. Proto je vhodné mezi výdechy sklonit výměník šikmo k zemi, aby olej mohl odkapat.
Ještě k údržbě. Po práci je vhodné, naplnit olejničku lihem. Se zhasnutým hořákem natlakovat olejničku a tak třikrát prostříknout trubičky výměníku. Případně líh v trubičkách nechat do druhého dne. Pokud již nebudete Grifin potřebovat a budete jej ukládat k zimnímu spánku je vhodné provést, to co s lihem, s olejem. Stačí rostliný olej a nemusí ho být moc.
Slíbil jsem výsledky mých testů. Zkoušel jsem kyselinu šťavelovou, mediciální olej s klasickou koncentrací Varidolu (v tab. 1/1) a s poloviční (v tab. 1/2) a Varidol s vodou. Kyselina, tak jak jsme si mysleli a vypočítali, nefunguje. Je to otázka dalších testů. Mezi oběma koncentracemi, není více méně rozdíl. Takže nic nebrání snížení dávky. Překvapila mě však účinnost vody. Podle mého názoru, jestli není lepší, tak je rovnocenná oleji. A to jsem přesvědčen, že dávkování půjde ještě snížit. Vycházím z toho, že při aerosolu s vodou, jsem musel nalít 1 lahvičku do 300 ml vody. Horko těžko mi to stačilo na přeléčení 25 včelstev. Musí se to do úlu ládovat 2 a 3/4 min. To znamená, že na přeléčení 100 včelstev by bylo potřeba 4 lahvičky. Já dával jen v přepočtu 2ks a během 20 vt. je úl přeléčen.
Protože aerosol je považován za vcelku nejméně škodlivý, je tato metoda vlastně podobná. Rozdíl je jen v teplotě. Při srovnání s olejem mi také vychází přijatelnější. Když si uvědomím, že největší výhrady jsou právě pro dehtové látky z oleje, tak snad proti čisté vodě již nebudou.

[attachment=134]

Pokud by někdo chtěl tuto aplikaci vyzkoušet a hlavně otestovat, rád podám další informace.
Jaké je dávkování s vodou? Jako u oleje? 10 ml Varidolu do 150 ml vody?
Vzhledem k tomu, že jsem dostal během dne několik soukromých mailů, odpovídám na ně zde. Když jsem na popud ing. P. Holuba prováděl testy s kyselinou šťavelovou rozpuštěnou ve vodě a jehličky kyseliny se ve slunci leskly, napadlo mě, že v té páře by mohla být i jiná léčivá látka. Jak už jsem napsal, byla to jen otázka testů. Vždycky je ale něco pro a něco proti. Vzhledem k včelám je voda asi nejšetrnější. Když jsem včera spojoval oddělky a zůstalo po nich pevné dno, teprve jsem si uvědomil, že ani ten olej není nic dobrého. Po kouři zůstala na sololitu očouzená stopa 10x2 cm. A to po jednom výdechu. S vodou tohle nemůže nastat. Voda se nespaluje, ale odpařuje. Po pondělním léčení jsem začal testovat. Při naplnění olejničky 150 ml vody jsem provedl 123 výdechů. V olejničce zbylo 12 ml vody a protože se na chladnějších stěnách trubičky znova sráží pára, odkape 15 ml mimo. Oproti testům s olejem (104-106-106-110 výdechů) se tedy dokáže víc. Je pravdou, že ty testy jsem prováděl s jinou čínskou olejničkou, kde nebyla jistota správného dávkování.
Při rozmíchání vody s Varidolem vznikne bíle zabarvená emulze, přesně tak jako při aerosolování vodou s VATem. Při aplikaci je zřetelné, jak vysrážená kapalina odkapává z trysky. Na rozdíl od oleje není výdech tak efektní a zřetelný. Vizuelně odhadnuto 1/3 množství. Při výdechu do očka v prostředním nástavku (3 nástavky) je vidět v první chvíli, jak pára utíká netěsnostmi. Ne však dlouho jako u kouře. Ani spodem přes dno to není viditelné. Při kouři po aplikaci stačilo sudat víko a byl vidět kouř ve vnitř úlu. S párou se to nedá stihnout. Při výdechu se sice ozve syčivý zvuk, ale není tam tak silná razance páry jako u oleje. Také o něco déle jde z trysky ještě pára. Proto je vhodné prodloužit dobu aplikace, tak na 8 vt. než se odstraní. Voda také víc ochlazuje výměník a tak prodloužit čas před další aplikací. Voda také nezanáší výměník, takže odpadne složité čištění výměníku. Jinak jsem nic nezavíral a neutěsňoval. Jediné co bylo, zastrčená podložka pod zasítovaným dnem. Chce to jen, trochu cviku.
Ale má to i své zápory. Nikdy jsem to při aerosolování ani vykuřování nepřeháněl s ochranou (respirátor). Jezdil jsem i léčit s acetonem jiným a potom večer mě vždycky bolela hlava. V pondělí jsem začínal s kyselinou a po zkušenostech s ní jsem si vzal obyčejný látkový respirátor a přeléčil jsem s ním i vodou. Na olej už zase bez. Pohoda. V pátek jsem přeléčil jen pár úlů - samozřejmě bez. Následky - bolesti hlavy do půl hodiny a trvaly do večera. Ta vodní pára je zrádná. Ačkoli se to nezdá, tak jako u kouře, jste v blízkosti aplikace v dosahu neviditelné vodní mlhy. Tu blbost už nezopakuji. A abych odpověděl Petrovi, ano 2 lah. Varidolu (10 ml) na 150 ml vody. Samozřejmě takové množství nerozdělávám. Stačí přepočet a dávkovat injekční stříkačkou. Na těch 15 včelstev jsem rozdělával 40 ml vody a 2 ml Varidolu. Zdá se to možná moc, ale 12 ml zbyde, co už nejde nasát. Před začátkem několik testovacích výdechů a jsem tak akorát. Zbytek vody s Varidolem se ale už nedá příště použít tak jako u oleje. Vylít! A protože jde o vodu a čínské olejničky, je vhodné po práci zakonzervovat olejničku. Při starých olejničkách byla rez už za tři dny na kuličce a pružině v násosce. Stačí obyčejný rostliný olej nebo právě ten mediciální.
Tento týden jsem dělal ošetření mých 160-ti včelstev zadýmením vodní emulzí Varidolu pomocí Grifinu H. Celkem mi práce trvala necelou půhodinu. Mám od př. Brentnera novou pumpičku (z plastu). Značně se zlepšila práce s vodou. Dříve mi emulze pronikala kolem tlačné tyčky na prsty. I tak ale jsem musel použít dvě stisnutí pístu na každý úl, abych nádobku (cca 150ml) spotřeboval na všechny včelstva. Voda má nepoměrně menší viskozitu než olej, a tak je dávkování třeba provádět jinak. Pára unikající z trysky nevytváří takový oblak jako olej, a tím spíše je zapotřebí používat respirátor. Ošetření jednoho včelstva trvalo kolem 5 s. Upravil jsem trochu závěs hořáku i pumpičky, abych celý přístroj mohl držet v jedné ruce za pumpičku. V druhé ruce jsem poponášel láhev PB za "provizorní" drátěné ucho.
[Obrázky: TN_Obraz154.jpg]
Já používám poloviční ředění a výdech aplikuji 2x na včelstvo.Je to výhodnější i pro testování.
Na své stránky jsem vložil nové video použití Grifinu s vodní emulzí Varidolu.


Já jsem grifinoval dneska, ale ještě olejem, protože mám dávku už rozmíchanou, tak jsem zvědavý na zítřejší spad.
No koukám, že to jenom tak "prdne" a je po. Čekal bych víc té páry, ale je fakt, že z toho mála vody na jedno zmačknutí to nejde. Confused
To relativní malé množství je dáno dvěma příčinami:
1. pumpička v olejničce (kuličkové ventily) nedávkují stejné množství vody jako oleje - z důvodů významně nižší viskozity vody - vyžaduje dvojí stisknutí na každé včelstvo.
2. vodní pára je bezbarvý plyn. To co je vidět jako bílý oblak je povrch oblaku páry, který v kontaktu se studeným vzduchem kondenzuje na vodní aerosol. Vzápětí se opět odpaří v závislosti na vlhkosti okolního vzduchu. Viditelnost vodní páry vycházející z trysky pak souvisí s teplotou a vlhkostí vzduchu.
V případě oleje je to všechno jinak a proto je olejový dým - pára vidět mnohem déle.
Zdeňku, budeš dělat ještě nějaké testy s vodou při nižších teplotách?
Teď asi k tomu bude příležitost. Wink
Ano. Příští týden má být kolem nebo pod nulou, tak zkouším jak olej, tak vodu. V loni jsem ty nižší teploty podcenil.
Dnes jsem to zkusil při cca 5°C na jednom stanovišti. Vzduch s vlhkostí blížici se 100%. Oblak "páry" srovnatelný s olejem. Míra by byl spokojen. Účinnost = spad ohodnotím nejdříve zítra.
Ještě mě napadlo přidat několik postřehů k práci s vodní emulzí.
  1. Př. Brentner doproručuje po ukončení práce nasát do pumpičky truchu oleje pro zabránění koroze kuliček. Po zkušenosti od loňského roku doporučuji dále vytřít nádobku olejničky hadrem do sucha a uložit olejničku do příští sezóny v rozloženém stavu (podobně jako pařák na vosk) - zabrání se tím v korozi plechové nádobky.
  2. Kulička v sací trubce není přitisknuta pružinkou k sedlu. Pružinka je vyrobena s takovou délkou, že je přesně zároveň se závitem sací trubky. Závit je však kratší, než je otvor v tělese pumpičky (asi o 3 mm) a tak pružina na kuličku vlastně netlačí. Doporučuji tedy protáhnou délku pružinky asi o 4 mm opatrným zatažením za čás pružiny. Pokud se vám to podaří přehnat, jako mě, stačí pružinu opět stlačit.
  3. Pokud budete výparník někdy rozebírat, rozevřete šroubovákem jednotlivé závity trubky na mezeru cca 2 mm. Spaliny pak budou procházet mezi závity a emulze se bude ohřívat - vypařovat lépe v celé délce výparníku.
Výborně. Wink
Díky za postřehy ty jsou totiž vždycky k nezaplacení. Shy
Super díky za rady!! Smile
Já už jsem profesně deformován a člověk jako př. Jindra je k nezaplacení. Dík.
Množí se mi zmatek v příspěvcích tykajících se ošetření Grifinem. Zmatek se týká názvu ošetření tímto přístrojem. Zjevně se nejedná o fumigaci. V případě použití vodní emulze je to blízké aerosolu. Přesto bych doporučil nebo spíše navrhnul používat název zadýmení.
Problém je, že fumigace = zadýmení
Etymologie:
latinské fumus = kouř, dým
+ sloveso fumigare = kouřit, dýmat
a od toho subst. fumigatio, doložené v pozdní latině, zejména u pozdně antických lékařů právě ve významu "vykuřování" "okuřování".
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Referenční URL's