Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Grifin - vykuřovač pro fumigaci
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Já říkám, že grifinuji Wink
Jestli ono by, Petře, právě tohle nebylo to pravé ... S upřesněním, kdyby tedy bylo toho upřesnění třeba, pak grifinuji vodou či olejem ... Big Grin
Jako se uchytilo používání zkratky pro Langstroth (Lang-Langa) tak já se přikláním k použití zkratky např."dneska jsem je Grifnul olejem". Vyslovuje se mi to stejně pohodlně. Wink
(21.11.2010 23:15)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Jestli ono by, Petře, právě tohle nebylo to pravé ... S upřesněním, kdyby tedy bylo toho upřesnění třeba, pak grifinuji vodou či olejem ... Big Grin

No jo, teď mě ale napadla jedna věc: jak to nazve ten, co má Furetto? A co pak chudák se ZALem? Ten "zalil"? Nebo "zaloval"? I když v jazyce už máme doklady, že se pro název určité činnosti obecně prosadil název odvozený od jen jednoho z přístrojů, jímž se tato činnost vykonávala (např.: luxovat, xeroxovat ...). Smile No uznejte, nebude to krása, až i majitel ZALu bude "grifinovat"? A co teprve furetista, třeba v Itálii! Až ten bude "grifinare", tak to bude vítězství Slovana nad Italem na celé čáře! A kolegům v Teutonii navrhneme: grifinieren. Není to jako ráj? Big Grin Čekají nás krásné a poetické zítřky! Big Grin
Včera jsem grifinoval. Testy s vodou a olejem, celými i polovičními dávkami. Teplota -1,2°C. Dnešní spad ukazuje, že tady cesta povede. Výsledky, alespoň prozatím, olej - voda rovnocené. Rovnocené je i dávkování. Teď budu sledovat spad do vánoc a po nich chci provést, alespoň u některých včelstev, kontrolu VATem. Kompletní výsledky dodám koncem roku.
Skvělá zpráva, díky za ni, Zdeňku! Vlastně to podstatně potvrzuje to, co přes odpor teoretiků hlásá kolega Anton Turčáni... Wink
Jak s treti fumugaci?
Dve jsem delal grifinem s olejem, ted se oteplilo,tak bych mohl udelat treti. Otazka zni: Udelat ci neudelat?
Podivejte se na muj monitoring spadu, najdete mne na VPS Praha-zapad, Radlik. Dekuji, za vase nazory.
Petr

PS: Dnes jsem daval podlozky a pritom jsem prohledl a vycistil zasitovana dna. Vsade jsem nasel mrtvolky. Zajimave je, ze nejvice jich bylo u oddelku (nove uly), viz foto:

[Obrázky: 07122010625.jpg] [Obrázky: 07122010633.jpg] [Obrázky: 07122010632.jpg] [Obrázky: 07122010630.jpg] [Obrázky: 07122010629.jpg] [Obrázky: 07122010628.jpg] [Obrázky: 07122010627.jpg] [Obrázky: 07122010626.jpg]
Dle předpovědi by ve druhé prosincové dekádě mělo být přes den 1-7°C.
Na to čekám a pak jim to tam fouknu.
Radit, to jde těžko. Kdyby šlo o mé včely a neměl jsem jiné plány, tak i když je to nařízeno, neléčím. Léčit něco, co je zdravé, je podle mě blbost. Sledování spadu dost napoví. Ty mrtvolky, to odcházejí letní včely. A u oddělků tvrdě makaly.
Dekuji za nazor, ja bych vzhledem ke spadu jiz treti fumigaci nedelal, ale chtel jsem to porovnat s nazory ostatnich a pripadne se nechat presvedcit.
Petr T
Dneska jsem grifinoval potřetí. V Praze 7°C a na chalupě 3 °C.
Dvě včelstva v Praze byla vykouřena za 5 minut. Počítáno od zapálení hořáku.
S koncem roku jsem ukončil testy léčení pomocí Grifinu. V tabulce jsou zjednodušené výsledky mých testů. Ukazuje se, že je možno i třetí aplikaci, při nižších teplotách, provádět tímto způsobem. Podle mých zkušeností, je ale vhodnější, provádět více výdechů s upraveným dávkováním. Prvotní dávkování jsme vypočítávali z poměrů na fumigaci s pásky. 5ml (lahvička) na 50 včelstev. Tz. při 150ml v olejničce a 100 včelstev, 10ml Varidolu. S polovičním dávkováním, to ale funguje také. Stále mluvím o 1 výdechu. Při více výdeších, je nutno patřičně upravit poměr Varidolu. Při vyšších teplotách, kdy včely ještě nejsou moc stažené do chomáče, stačí jeden výdech. V listopadu,prosinci, a asi i v březnu, kdy je chomáč semknutý, je lepší jej 1 výdechem navolnit a 2 výdech se snáz dostane do něj. S olejem však nastává problém, že těch olejovitých zplodin se dostává do úlu více než je nutno. Proto já už sázím i přes některá negativa, na vodu. A jak už napsal př.Jindra, s vodou se nechá přeléčit víc včelstev. Pro letošní sezónu, mám v plánu opět vyzkoušet kys.šťavelovou. I když, také ze zdravotního hlediska nic moc, za zkoušku to stojí. A u tvrdé chemie(Varidol) snížit dávku na mez, kdy ještě bude zabírat. Proto na rozdíl, od Vás jiných, já bych si vzhedem k testům, přál trochu víc Vd.
Protože už dva roky vedu přehlednou dokumentaci o léčení. Přišel jsem, díky tomu, že mám včelstvo(23), které po dva roky vykazuje min.spad během roku, takže testy na dcery od této matky. (Vigor i když 2-3 pokolení).

[attachment=173]
Vie mi niekto poradiť aký priemer má mať otvor trysky pre Grifin? Ďakujem.
2,5 mm na olej, na vodu stačí 1,5 mm.
(03.01.2011 11:25)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]Proto já už sázím i přes některá negativa, na vodu.

Sice Griffin (možná zatím) nepoužívám, ale předpokládám, že z jedním negativ vody bude nemožnost jí používat při nižších teplotách. Bylo by možné do vody přidat sůl? Posune se tím možnost použití k nižším teplotám? Neublíží solný vodní roztok (přiměřený) včelám?
Použil jsem Grifina, jak už jsem napsal, při teplotě -1.2C°. Fungovalo to. Dokonce se odvážuji to i obhajovat. Sůl považuji za zbytečnost. Sice jsem to nezkoušel, ale odpařovat vodu s cukrem, také nejde. (karamelizuje) Voda v olejničce nezamrzá. A asi ani nemůže, protože je v blízkosti hořáku a tam je vždy teplota nad bodem mrazu. Spíš by se mohlo stát, že díky vnější teplotě se bude snižovat výkon hořáku. Z olejničky vychází teplá pára s léčivem, na rozdíl od Vatu, při první i druhé fumigaci, kdy se stává, že hadičky jsou ojínělé a sklenice na roztok je studená, a při nižších teplotách ve vnitř namrzá. Proto při třetí fumigaci aceton. Stejně i s ním vychází z trysky studené medium.A při dvou nástavcích to je na 3/4 min. Z Grifinu jedno nebo dvou rázově, výjde množství teplé páry. Než by se zchladila na teplotu, kdy by mohla zamrzat, je léčivo v chomáči. Negativa v mém podání, je myšleno, že vodní pára není tak zřetelně vidět jako kouř, a člověk to může podcenit. A již jsem napsal, co dokáže Varidol udělat,když se léčí bez respirátoru.
Byl jsem upozorněn Jakubem D, a oprávněně na chybu. V mém přechozím, příspěvku mluvím o fumigaci (1a2a i 3) mystifikuji, nejde o fumigaci, ale o léčení pomocí aerosolu Vatem a to buď vodou nebo acetonem. Omlouvám se, pokud jsem tím u někoho způsobil zmatek. Příště si dám větší pozor.
Nejen v letošním podletí, ale i v současné době bojuji težce s kleštíkem. Nejsem zastancem tvrde chemie, ale nezbyvá mi nic jiného, než provést fumigaci a to možná nejen jednu.

V loňskem roce jsem si pořídil a použil Grifina , teď jsem se po dlouhe době po něm poohledl a také jsem se vratil k loňskému tematu "Grifin - vykuřovač pro fumigaci".

Říkam si: Mam použít olej, nebo vodu? Jaké použít dávkování a kolik výdechů?

Jak pracujete s Grifinem vy?
Já se chystám určitě na vodu. A o dávkování psal Zdeněk vloni:

(26.10.2010 22:45)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]A abych odpověděl Petrovi, ano 2 lah. Varidolu (10 ml) na 150 ml vody. Samozřejmě takové množství nerozdělávám. Stačí přepočet a dávkovat injekční stříkačkou. Na těch 15 včelstev jsem rozdělával 40 ml vody a 2 ml Varidolu. Zdá se to možná moc, ale 12 ml zbyde, co už nejde nasát. Před začátkem několik testovacích výdechů a jsem tak akorát. Zbytek vody s Varidolem se ale už nedá příště použít tak jako u oleje. Vylít! A protože jde o vodu a čínské olejničky, je vhodné po práci zakonzervovat olejničku. Při starých olejničkách byla rez už za tři dny na kuličce a pružině v násosce. Stačí obyčejný rostliný olej nebo právě ten mediciální.

A pak doplnil, že používá poloviční ředění a aplikuje dva výdech s 3-4 sekundovým rozestupem.

(10.11.2010 23:06)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]Já používám poloviční ředění a výdech aplikuji 2x na včelstvo.

Už jsem si to také dohledával, protože se na to chystám po neděli.
Dík Petře, za to dohledání. S tí němcem v zádech, bych se asi dost opakoval.
Letos jsem už trochu dál. A protože už dost včelařů chce vodu zkusit, dávám v plén své zkušenosti a kdo je bude chtít vyzkoušet a mě informovat, tak budu vděčen.
Já už se rozhodl pro vodu, a dva výdechy. Teď jde o množství léčiva. V loni to bylo 10ml (2/1)Varidolu na +-100výdechů. Letos jsem zkoušel 5ml(1/1lahvička) 2,5ml (1/2) 1,25ml (1/4) a 0,6ml (1/8). Naředím do 150ml vody 2,5mlVaridolu a při dvou výdeších, nacpu vlastně do úlu tolik Varidolu, jako při jednom výdechu 1/1. Naředím 0,3mlVar. do 150ml a při dvou výdeších je v úlu množství 1/8 (0,6ml). To je asi zadní mez, kdy to ještě funguje. To si asi budou moci dovolit ti, kteří již budou mít určitou praxi a mít grifBig Grin Za rozumné a asi nejsnadnější bude dávkování 1/4. I to je třikrát nižší dávkování než při fumigaci pásky. Předem ale upozorňuji, že to jsou zatím neplnohodnotné testy. Vlastně, já s tím začal na části svých včelstev, při testováni metody Antona Turčániho. Příští týden začínám testovat dle metodiky SVS. TedyHuh
V loni jsem také testoval a bez úspěchu kys.šťavelovou. Letos jsou změněné náplně a kyselina funguje perfektně. Bude na tom ale ještě dost testování. Není zatím propracována bezpečnost a ani dávkování. To co jsem zkusil je možná i zbytečně nadhodnocené. Ale dlouhodobý účinek, přesně tak, jak už zde popisoval Gupa a Pavel Zajíček.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Referenční URL's