Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Grifin - vykuřovač pro fumigaci
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Nevím, jestli má cenu vymýšlet vymyšlené a hlavně otestované.
..vyzkoušejte napsat info do Dolu, jestli by to šlo....tam vědí všechno... :)

pst.,pst
Nápad pro vodní emulzy dobrý,nejspíš by to po drobných úpravách a odskoušeném dávkování fungovalo obdobně.( cenový rozdíl cca + - 23.000,-)
Určitě má.Vývoj většinou začíná otazníkem.Mě by tento přístroj pokud by to dobře fungovalo moc zajímal.Čím víc včelstev mám tím víc začínám vidět , že určité činnosti musím změnit.Jinak bych to nestačil.Léčení přes aerosol mě přijde velmi pohodlné a účiné.
(17.10.2011 20:31)jjvcela napsal(a): [ -> ]Berte to tak, že popularizováním této techniky na sebe bereme za ni jistou zodpovědnost. Bylo by zbytečné, aby někdy v budoucnu mohl někdo říkat, že za to, že amitráz už není co býval, můžou ti co používaly "zakázané" metody. Víte jsem skeptik. Lépe už bylo a dlouhá léta, kdy stačilo roztoče omezit několika zásahy na podzim jsou beznadějně v nenávratnu. Musíme s ním "bojovat" celý rok a zbraně hromadného ničení si hýčkat a používat je s rozmyslem - jiné dlouho nebudou. Jak říká LD, musíme přijmout zimní ztráty hned v podletí, protože roztoč je členem naší rodiny a už tu zůstane.

jjvčela, musím oponovať, ja už 10 rokov robím ošetrenie včelstva proti Vd a zatiaľ s dobrým výsledkom. Vychádzam z toho, že vývoj roztoča každý rok začínal opozdene atak nemohol markantne poškodiť vyvíjajúci sa plod, navyše priemerný odpad Vd na včelstvo je je pod 100 ks, posledné dva roky 125 ks.

Každý rok robím tri fumigácie Taktikom 2 kvapky na je den prúžok, prvé dve 20.8 a 30.9 sú odľahčujúce (klieštiky pod viečkami amitraz nezasiahne) a poslednú definitívnu od 5 do 10.11, kedy sú včelstvá u mňa už bez plodu. No vám veternári doporučjú kedy a ako máte proti klieštikovi zasahovať. U nás to nie je a ani by som si nedal rozkazovať, včely sú môj majetok! Anton
Medicinální olej MBO 22, se již nevyrábí, na netu jsem našel jako náhradu:
"Total Finavestan A100B (1 l, nalévaný)
Total Finavestan A100B
Medicinální bílý olej
ISO VG 18
FDA, 21 CFR 172-878 a FDA, 21 CFR 178-3620 (a), 21CFR 178-3570 (náhodný kontakt s potravinami H1)
Evropská a US pharmacopeia
Pharmacopeia Japonska, Německa DAB, Británie BP, Francie"
dále viz:
http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=1227
a
http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=1648

Mohu tento olej použít pri grifinování.
Díky.
Ano, již víc než rok se nic jiného nepoužívá.
Dekuji za rychlou reakci. Hned jsem si litrik objednal.
Vážený zákazníku,
právě jste si objednal následující produkt(y):
Plastová lahev (1 l) v počtu: 1 ks
Total Finavestan A100B (1 l, nalévaný) v počtu: 1 ks
Celková cena nákupu včetně dopravy a slev, bez DPH: 156 Kč
Celková cena nákupu včetně dopravy a slev, včetně DPH: 187 Kč
Reagoval jsem na vyvíječ od JKL- zmizel, nějak to tu blbne.

(01.11.2011 9:35)JKL napsal(a): [ -> ]Tak si říkám zda by pro aerosolování nešlo použít mlhovače : http://www.akteraria.cz/produkt/externi-vyvijec-mlhy/

Musí se do toho dávat demineralizovaná voda, jinak se to brzy zničí. Není jisté, zda by i emulze Varidolu piezokrystaly nezanesla, asi by se to muselo střídat s čistou vodou. Už je to natolik levné, že by to za pokus stálo. Chtělo by to ještě předřadit ohřívač vzduchu (100W žárovku do trubky), když je venku zima. Ultrazvukovým atomizérem vyrobený aerosol je opravdu jemný, kam se hrabe klasický vyvíječ. Kdyby to chodilo, tak by to stačilo doplnit digitální váhou a může se vyrazit.
Už druhým rokem používám vodní emulzi a k oleji bych se už nevrátil!
K tomu ultrasonickému vyvíječi mlhy - představoval bych si asi něco jako:


Dávala by se tam emulze Varidoru (2-4 kap.) do cca 5 ml a prostě by se to celé vyfoukalo. (prostě eqvivalent 2-4 kapek na fumigační pásek). Celé na nabíjecí baterky.
No syn má ten mlhovač v terárku s bazilišky tak si asi zaexperimentuju asi jako tady:


Jen musím nějak nějak oblbnout hladinový spínač a vyřešit odloučení vyletujících kapek. Jinak to hřeje dost samo - při prvních pokusech nám to toztavilo plastový kelímek. Přesto je ta mlha studená a padá dolů takže by bylo asi nejlepší ji do úlů nasypat nějakým otvorem v strůpkové folii nebo nafoukat horním očkem. Je pravda, že se piezokrystal časem opotřebuje ale lze jej vyšroubovat a samostatně koupit a nasadit. V každém případě v terráriu vydrží několik měsíců - takže to občasné aerosolování by měl přežít pár let. Dokonce by to mělo fungovat i s acetonem. Na youtube jsou úspěšné pokusy s benzínem :


Mimochodem v některých úlových sestavách používají termín inner cover = vnitřní víko, které má uprostřed díru. Zajímalo by mě zda také někdo využívá nejaké díry (nebo více) ve strůpkové folii překryté buď pletivem nebo dalším kouskem folie - jen jako otvor pro případné spuštění třeba čidla teploměru nebo fouknutí nějakého léčiva (nebo položení odpařovače KM nad ní) bez nutnosti sundávat celou strůpkovou folii, která bývá dost zalepena a tím méne rušit. V zimě pro snížení vlhkosti by se ten otvor dal překrýt pletivem a tak by se umožnilo odvětrání pro zamezení plesnivění plástů (pokud by bylo třeba).
Systém s piezogenerátorom by bol asi na úrovni VAT 1a, dokonca lepší, nakoľko by nepotreboval kompresor a ani iný zdroj stlačeného vzduchu. Bolo by treba doriešiť vytláčanie vodnej hmly - emulzie do priestoru úla. Na to by stačil PC ventilátor. Viem si to celkom dobre predstaviť obdobného prevedenia ako VAT s rovnako veľkou a širokou hubicou.

Takže teraz som sa dostal k jadru problému.

Akú teplotu má vývod pary (alebo oleja) z výstupu Grifinu? (Furreta, ZAL07)? A čo používate ako ochranu pred zavlečením MVP z jedného včelstva do druhého včelstva? Hubicu na VAT odporúča výrobca obalovať páskou, ktorá sa po ukončení práce strhne a zlikviduje?
Samozřejmě na hubici se nasazuje prezervativ, po každém úlu se mění.

Podobně jako na vyvíječ aerosolu. Je to v metodice a v návodu. Smile

Big GrinBig GrinBig Grin
Tady si někdo plete pohlavní choroby a mor. Smile
Jak a kam by se to přenášelo? Pokud je tam mor, tak to včely už dávno roztahaly po okolí i k sousedům.

Navíc přenos moru asi není tak snadný, aby rozehřátá truka udržela moc spor.

To taková peroutka, či rozpěrák. To je v kontaktu víc s plástem, a stejně není asi moc případů, že by byly zdrojem infekce.
Nevím zda jsem ten pravý, kdo ti může odpovědět. Nejdříve k MVP. Nemusíš při troše šikovnosti se dotknout danného ůlu. Výdech můžeš provést 1-2cm od očka. Teplota páry, tak to změřené nemám, ale z praxe. Ruka 5cm od trysky, tak tě pára spálí, takže 65-75°C odhadem? 12cm od trysky cítíš jen teplý závan a zůstane ti voda na ruce.Pokud se nedotkneš teplou tryskou včely, tak bez problémů vydrží výdech. Ten výdech je tak rychlý a danou vzdáleností klesá teplota páry, že se domnívám, že by to nenatavilo vosk při teplá stavbě. Nemám ale odzkoušeno. Sám a i jiní kolem mne, mají studenou stavbu nebo foukají česnem. Mé poznatky vycházejí z praxe, takže vědecké doložení není má parketa. Pro mě je důležitější buď ano, nebo ne.
Pokud máš v úmyslu konstruovat něco podobného Vatu, tak asi největší problém bude dávkování a čas aplikace.
(28.11.2011 0:20)KaJi napsal(a): [ -> ]..... Tady si někdo plete pohlavní choroby a mor. Smile
Jak a kam by se to přenášelo? Pokud je tam mor, tak to včely už dávno roztahaly po okolí i k sousedům.

Navíc přenos moru asi není tak snadný, aby rozehřátá truka udržela moc spor.

To taková peroutka, či rozpěrák. To je v kontaktu víc s plástem, a stejně není asi moc případů, že by byly zdrojem infekce.

Karle, nie každý má len jedno stanovište. Mám včely 35km od bydliska (dva včelíny po 5 včelstiev), ale ešte chcem jedno stanovište, bližšie k domovu. Ošetrovanie olejom mi je "proti srsti", ale s vodou by som na tento spôsob ošetrovania pristúpil. Nerád by som si niečo zavliekol.

No a metličky či rozperáky mám pre každý včelín zvlášť.

Mimochodom, Tvoja odpoveď v tomto prípade ani ako vtip nevyšla. Sad

Zdeňku vďaka za odpoveď. Niečo také som aj očakával. Predpokladám, že výslednú teplotu ovplyvňuje aj dĺžka "koncovej" trubičky. Práveže chcem si urobiť kópiu Grifinu a ako som písal, olej bol pre mňa neprijateľný. Voda ma presvedčila.... Uvidím, cez zimu vyrobím a odskúšam.
To je škoda.Big Grin Mně už nebaví řešit ty obavy, že mor si do včel zavlečeš i použitým pláštěm a další pověry.

Vždyť i včelstvo co má na dně 10na 3 spor - nemusí mít kliniku.

Aby normální včelstvo chytilo "mor" musí být vystaveno silnému tlaku.

Jsou časté případy, kdyy je nalezeno ohnisko v hnilobném rozkladu a přestou jsou včely v okolí bez kliniky.

Neznám ZO, která by dávala stanoviště od stanoviště novou ochranu na vyvíječ, a přestože skoro každá ZO má vyvíječ, ještě nikdo nezjistil, že by trubka do česna šířila nákazu.

Prostě infekčnost MVP je úplně jinde. Spíš bych měl obavy, co mám za úly do 1km od sebe.
Jest-li ti můžu poradit. Fureto má výdechovou trubičku jen asi 6cm dlouhou. Já s Grifinem začínal s 27cm. Šlo o to, že jsem chtěl univerzál, pro Mor. universály a ostatní. Na tak dlouhé trubce se i vysrážel olejový kouř a olej odkapával z trysky. Postupně jsem délku zkracoval a tím se snížili i ty odkapy. Pokud víš, jak ho budeš používat, můžeš tu trubičku udělat co nejkratší. Na vodu nezkoušej měď, ta nevydrží to co ty dvouplášťové. Nejvhodnější jsou bezešvé nerezové. Patřičně drahý a velice problematicky zpracovatelný. Není asi problém stočit spirálu o velkém průměru, tam však naskakuje váha. Teď řeším problém kyseliny šťavelové a Grifina a mé představy o spirále 35mm už berou za své. A jeden závit na vodu nestačí. ZAL má v současné době, co jsem já viděl, jen nějaký 1.5 závit. Na olej jim to možná stačí. ale na vodu je to málo.
Karle, tu nejde o "povery", ale chcem predchádzať nedorozumeniam. Asi som to dosť nešťastne napísal. Ako asistent veterinárneho lekára viem, že predpis toto opatrenie nariaďuje. Ďalší problém je, resp. sú samotní včelári. Budem "prišelec" a to nikde nemajú radi. A toto by mohol byť jeden problém, ktorý by mohol byť zámienkou pre znepríjemnenie. Inak ak si pozrieš moje príspevky ohľadom MVP, určite prídeš na môj názor. Jedna vec je, čo si myslím, a druhá, čo sa vyžaduje.

Zdeňku, rátam so počtom závitov 4-6. Svetlosť trubky mám 4.5mm a je z nerezu. Keďže som strojár, to ohýbanie mi až taký problém robiť nebude. S výstupnou dĺžkou rátam tak 150mm. A ako som už písal, olej neprichádza v úvahu. V každom prípade Ti ďakujem za Tvoje postrehy a rady.
Zdeňku, nebyla aby na vodu vhodnější kratší tubička za těmi závity na ohřev? I když to hodně nažhavím a mezi výdechy to nechávám dlouho rozehřát, stejně to na konci prská Undecided
Zřejmě to stačí rychle zkondenzovat.
Ano. To je těch 6cm u Fureta. Holt v Itálií nemají tak rozmanitý sortiment včelařských měr. Já si musel vybrat. U známého ve včelíně jsem foukal starým provedením bez problému. S novým jen úly co měl mimo. Do úlů vevčelíně jsem se s ním nedostal. Tam musíš pod víko, ale chybí ti třetí ruka.
Teď pokouším štěstí s Univerzálem. Stavebnice. Voda, olej, kyselina šťavelová. Chce to ale čas.
Možná by bylo zajímavé použít nějakou nehořlavou izolaci, která by se navlékla na konec té trubičky, aby nebyla tolik ochlazována okolním vzduchem.
Přece jenom tam je dost velký teplotní skok.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :