Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Grifin - vykuřovač pro fumigaci
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Možné řešení by to bylo, ale vždycky je něco za něco. S mědí není vcelku problém, až na to, že teplotou křehne, ale je teplejší v celé délce. To odnesou včely a případné polystyrénové nástavky. Téhle železná, se nechá víc ohřát, ale jen v závitech. Po výdechu tak za 3 vt. položíš ruku na trubičku u trysky. Blíž k výměníku už jsem se bál. Takže, zkrátit a nebo dobře izolovat a pár prvních výdechů naprázdno. Teď zkouším nerez, ale problém stejný. Takže, zkoušet, zkoušet a teď nic jiného nedělám.
Letos testuji Grifina vlastní výroby, trubku mám z brzdové trubičky na předek Fábie, konec je dlouhý 8 cm, zakovaný na průměr díry 2 mm. Do každého úlu dávám dva výdechy pak 3-5 vt. pauza. S odkapáváním není problém.
To já taky používám brzdovou trubku. Celý fór je v tom, že já a asi ani ty nemáme problém s trubičkou. Ale.... jsou lidi, kteří si nepřečtou ani návod. A nebo rok s tím bezproblému fungují, ale druhý rok už jsou problémy s "přeškolením".Big Grin
O délce konce trubičky jsem psal. Pokud si to děláš na míru vlastní potřebě, vždy to má nějaké plus. Ale u kolegy už to nemusí být tak výhodné. Já musím najít vhodný kompromis. Uvažovaný Universál, bude stavebnice, aby si mohl každý vybrat.
Každý snad dokáže odšroubovat a zašroubovat šroub.Big Grin
Zdeňku, jaká asi může být teplota u těch nažhavených závitů?
Teplota plamene je u toho tvého hořáku 1750°C. pracovní teplota 650°C. To je ale v případě, že se s tím třeba letuje. Díky tomu, že se vlastně teplota ve výměníku kumuluje, je tam určitě vyšší. Měď má teplotu tání 1084°C. Při "vhodné konstelaci" Big Grin místy taje. Místy vždy na posledním závitě a je to i problém u těch brzdových. Takže ohřát a ubrat.
Zkusím koupit 20 cm Pyrojacketu a nasadím na "výfuk".
Dám vědět, jak se to osvědčilo.
(28.11.2011 10:10)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]Možné řešení by to bylo, ale vždycky je něco za něco. S mědí není vcelku problém, až na to, že teplotou křehne, ale je teplejší v celé délce. To odnesou včely a případné polystyrénové nástavky. Téhle železná, se nechá víc ohřát, ale jen v závitech. Po výdechu tak za 3 vt. položíš ruku na trubičku u trysky. Blíž k výměníku už jsem se bál. Takže, zkrátit a nebo dobře izolovat a pár prvních výdechů naprázdno. Teď zkouším nerez, ale problém stejný. Takže, zkoušet, zkoušet a teď nic jiného nedělám.

Asi bych jako koncovku vyrobil jako nástavec a strčil do kovové trubičky kvůli tvaru teflonovou hadičku...(výběr podle průměru viz odkaz na gumex.cz) před přechodkou ze spirály na koncovku je problém s vyšší teplotou a asi by to jistilo tepelné stínítko nebo jinak řečeno zrcadlo aby se ten teflon případně neopaloval.... Ta hadička v trubičce má větší tepelný odpor a tvar, zároveň by koncovka s tryskou mohla být i mnohem delší. Teflonové hadičky jsou drahé, ale velmi kvalitní, už jsem si z regálu v Gumexu jednou vybíral na výrobu jedné problematické věci.

http://www.gumex.cz/hadice/kapalna-media...-trubicky/

Dále mne tam napadá použít za pár korun z domácích potřeb(asi nějaká 15 tka ocel)ohnivzdornou síť, která se používá jako "rozptylovač plamene", vyřešilo by to nadměrnou oxidaci či jinak opalování materiálu z kterého je spirála. Rozptylovač zkrátí plamen a zároveň ho rozptýlí do všech míst rovnoměrně.

_gp_
Nevím, jestli už je tady tento odkaz, ale vyhledávaní mi to nenašlo. Takže admin promine, případněSmile

Toto video pořidil přítel včelař jakto děláme u nás a poslal jem to pár známým a byl jsem za to peskován že to je u nás zakázaná metoda léčení. Pokudby jste k tomu něco měl dejte vědět na e-mail m.skvarek@seznam.cz rád odpovím na cokoliv pokud budu vědět.Furetto máme odzkoušené a jsme s ním plně spokojení a co víc kontaktoval jsem i některé známe osobnosti z velkovčelařů ati mi sdělili že ne s Furettem ale s grifinem už léči delé jak dva nebo tři roky kdy se teprve začalo o přístrojich něco proslýchat.
Já jsem si dneska Grifina objednal. Kdo neviděl na vlastní oči léčení vykuřovačem - nepochopí. Já to viděl přímo u Zdeňka Brentnera a moje včely jsou tím také léčené. Začal jsem moderně včelařit na Langstrothu a budu i moderně léčit. Nevidím důvod strkat včelám do úlu kusy hadrů, houbiček atp..Tongue
Tak dám za 30 let vědět, jak to dopadlo Wink
Máme tady podzim a mohli by jsme oživit toto téma.
Já jen upřesním, že Grifina budu letos používat třetím rokem a jsem spokojen. Jako stará konzerva zůstávám u oleje.
Ja i stavelku a take spokojenost maximalni. Ta jednoduchost aplikace leciva je prijemna.
(18.09.2012 21:58)Petr Topiarz napsal(a): [ -> ]... Jako stará konzerva zůstávám u oleje.

Zkoušel jsem vodu, ale nemám ten správný cit či zkušenosti. Když nedošlo k vesrážení páry do viditelné formy, nebyl jsem si jistý, jestli je vše ok, tak jsem se také raději vrátil k oleji.
Je možné použít Grifin pro fumigaci mých 5 včelstev? Mám na mysli jestli jde do nádobky rozmíchat Varidol pouze pro tak málo včelstev. Potřeboval bych ošetřovat jen mých 5 včelstev a ne stovku. Děkuji za odpověď. VK
Je potřeba namíchat trochu více emulze, grifin se musí "rozdýchat" a nedokáže nasát úplně do poslední kapky, takže trochu v nádobce zůstane. Pročti celé téma, někde je to rozepsáno. Já loni foukal tři včelstva, co mi zbylo, domíchám k letošní dávce, léčivo se nezkazí (alespoň to tu někdo tvrdil)
Lahvička Varidolu stojí 30kč, po odečtení dotace asi 10kč. takže bych si namíchal půlku lahvičky a hlavně bych ji z olejničky vyléval a olejničku proplachoval. Směs se dá podle mě skladovat uzavřená ve skle i rok. To se pozná podle toho, zda budou za rok padat VD. Smile A jinak opět namíchám za 5kč.
Super, díky za rady, předpokládal jsem, že Varidol je na předpis a nebude běžně k sehnání. Normálně na 5 včelstev fasuju lahvičku, kde je trochu po dně. Pokusím se sehnat celou, abych neměl problém s ředěním. VK
Varidol je na předpis. Myslím, že ti recept vypíše téměř každý místní veterinář.
Varidol si můžeš koupit také přímo u něj, případně s receptem v běžné lékárně. Oboje na objednávku. Ovšem za cca 150 Kč. Záleží, zda to bude s pásky či bez.
A nebo zajet do Dolu s receptem a tam Varidol pořídit za 30 Kč. Jak to je pak s dotacemi nevím, ale při ceně 30 Kč za lahvičku bych to asi neřešil.
V lékárně, pokud vím, mají standardní balení, tedy sáček s lahvičkou i s pásky. Veterinářka napsala bez problémů, některé lékárny ale tohle neznají, či nemají na skladě a musí se počkat, až objednají. Ale není to zase až tak veliký problém. Cena je samozřejmě bez dotace.
Jiří
(20.09.2012 7:34)Koutensky napsal(a): [ -> ]Super, díky za rady, předpokládal jsem, že Varidol je na předpis a nebude běžně k sehnání. Normálně na 5 včelstev fasuju lahvičku, kde je trochu po dně. Pokusím se sehnat celou, abych neměl problém s ředěním. VK

Normálně na přepis je, ZO jej ale dostane co si objedná. Správné prý a někde to tak je, že si včelař objedná a ZO dodá. Ale zkus zajít za nákazovým nebo jinými funkcionáři, jistě ti dají co jim od loňska zbylo. Předpokládám že jsi člen ČSV.

Zásobování veterinárními léky mělo tehdy v nabídce jen komplet s pásky - což je ke Grifinu zbytečné. My jsme tehdy po našem vystoupení z ČSV šli za veterinářem a ten si to objednal z Dolu - samozřejmě u jedné lahvičky nabíhají transakční náklady. Tak jsme se předzásobili. Smile STandartizaci vztahů se ZO ČSV je to postavené na byznysu a máme co si objednáme. Tedy Varidolu a M1. (Gabon se tady neobjednává. ) A kupodivu máme nyní to co si objednáme, dříve jako členové jsme měli jen to co, se rozhodlo a přidělilo. Smile Samozřejmě, teď byl citován článek svazové právničky, že ZO nejsoou poviny se starat o nečleny, ledaže by to pro ně bylo výhodné. Což stávající praxe dle mě je - nemusíme složitě žádat o dotaci EU a ZO dostává menší sponzorský dar. A až za rok nebude dotace EU, bude to v podstatě jedno.
Osobně si myslím, že i když ti veterinář prodá lahvičku za 100Kč, tak když požádáš (pokud jsi nečlen) o dotaci EU, dostaneš za rok na podzim 70% zpět. Takže tě vyjde na těch 30 Kč jako bez dotace, pokud si tam zajedeš s receptem.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :