Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Bez syntetických akaricidů - bez organických kyselin - jak tedy?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
(23.12.2013 7:06)Debora napsal(a): [ -> ]...ono to tak zcela pravda není, sousedům včelstva nepadají a domino efekt se během asanace neuplatní. Když včelstvo detektuje virózu, zahájí rozsáhlou asanaci úlu, nemocné včely opouští úl a vynáší roztoče a už se nevrácí.

Anonymus napsal(a):Po přednášce Johna Kefuse na konferenci v Praze jsem se rozhodl na jednom stanovišti provést Bond test. Bylo to stanoviště, na kterém při podzimní fumigaci Varidolem byly velké spady roztočů. Ve druhém roce bez léčení jsem během sezony viděl roztoče na včelách a během krmení v srpnu se dostavily úhyny. Zbylá dvě včelstva, která byla vylupována, jsem převezl na jiné stanoviště, ale i ta nakonec uhynula. V daných podmínkách se dominoefekt dostavil. V okolí byla populace z matek dodávaných uznanými chovy. Na odolnost proti čemukoli se v okolí nešlechtilo.

Ježkovi oči, co jsem to tu psala? Naštěstí je život metamorfóza a po napsání tohoto příspěvku bude mít vše zcela novou tvář a jiný význam. Wink


Nevěřím, že by jednotlivé linie byli odolnější a že by komerčně dodávané matky měli pregnantní vliv na kolaps včelstev. Ale lokální včelstva (přizpůsobená na své okolí) jsou odolnější. Ještě před rokem jsme v článku MV tvrdila, že Tmavá včela je odolnější oproti varroa, kam jsem to dala oči, není. Plemeno včel vs. varroa a plemeno včel vs. viróza jsou odlišné situace. Včelstvo kolabuje na virózu, varroa je katalyzátor, viróza je všude, ne jen v kolabujícím včelstvu (dominoefekt) ?
Hygienické chování jsme včelstvu vyfumigovali z hlavy. Je to podobné jako s magnetickými receptory u člověka. Kdo je z nás dnes dokáže aktivovat? Nyní je náš úkol, najít tu správnou cestu, aby naše včelstvo mělo možnost aktivovat svůj přirozený instinkt (Leoš Dvorský).

Jsou známi případy, kdy včelstva bez léčby přežijí. Biolog Thomas Seeley (MV 5-2013) popisuje divoce žijící včelstva v lesích severní Ameriky, Dee Lusby a Michael Bush, ale i jiní vedou včelstva bez léčby. Ojediněle přežili včelstva na Gottlandu (pokud si dobře vzpomínám 7 včelstev ze 130) a začali se znovu rozmnožovat. Ze své včelařské zkušenosti doposud nemohu tyto ojedinelé situace v našich klimatických podmínkách potvrdit. Včelstva, která přeřijí asanační režim jsou jen ojedinelé vyjímky. V prvních třech letech asanačního režimu se včelstva zpravidla nerojí. Od čtvrtého ruku dávají pravidelně roje. (?)

Každý včelař, každá včelařka s dlouhodobější zkušeností ztráty včelstev v důsledku varroózy zažila, dokonce i s léčbou. Otázka tedy zní, co se děje u včelstva, které odolává varroóze? Jak funguje asanace úlu? Tyto otázky nemůžeme s jistotou zodpovědět.
Varroatolerantní je téměř každé volně žijící včelstvo. Zásadně ale záleží na tom, v jakém zavčelení krajiny. Některá linie, rasa, snese hustotu zavčelení 0,1 včelstva na 1 km2, některá 1 včelstvo na 1 km2. Rojení je stěžejním ozdravným procesem, na kterém kontinuita existence včelstev leží.
V našich podmínkách je hustota i 50 včelstev na 1 km2, průměr je asi 7. Abych mohl včelařit podle Debořin pravidel, musel bych emigrovat někam do pustin, stejně jako Seeley.
50 včelstev na 1 km2. Tak proto točím tak málo medu.
(23.12.2013 10:24)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Spojovat volnou stavbu a zimování na medu s profylaxí proti varroóze bych si ale takto a přímo netroufl. Fakt. Zase jsme u té víry ...
Jiří

Jiří, ale to už opravdu není otázka Víry Wink Přirozenou výžívou získame lepší genetiku včelstev, vylepšíme jejich imunitu a prodloužíme jejich životnost a usnadníme si spoustu práce krmením včelstev. Cukr je svou zvýšenou pH hodnotou (pH6) alkalický. pH hodnota medu je mnohem nižší (pH2-5) než u cukru, čímž prosperuje dobrému rozvoji užitecných organismů a zabraňuje rozvoji patogenů. Zvýšená pH hodnota cukru narušuje ekologickou rovnováhu úlu, střevního traktu včelstva a rozvoj prospěšných a neškodných organismů, které zabraňují reprodukci patogenů.

Kvalita nektaru a pylu je limitována množstvím minerálů v půdě. Rozmanitá nabýdka rostlin je nenahraditelným zdrojem nezbytných minerálů pro vyváženou výživu a zdravý rozvoj včelstva. Ale jen divoká flóra na organické půdě obsahuje dostatek vitamínů, minerálů, kyselin a jiných stopových látek, které naše včelstva pro potlačení zhůbných patogenů nutně potřebují. Pokud nemáme v okolí včelnice dostatečnou nabýdku vyvážené výživy, můžeme naše včelstvo podpořit trochou bylinkového čaje.

Včelstvo vždy staví různé velikosti bunek. Necháme-li včelstvo stavět jak chce, ušetříme si spoustu práce a výlohy. Navíc je to jediný způsob, jak získat nekontaminovaný vosk. A pokud někdo musí argumentovat, že velikost buňky je irelevantní, nemůže tvrdit, že přirozená velikost buňky a čistý vosk včelstvu škodí. Veřím, že nikdo nezpochybňuje, jaký zásadní význam má čistý vosk pro zdravé včelstvo. Koho zajímá, kolik trubčiny včelstvo staví a kolik trubců potřebuje, můze si přečíst studie Clarence Collison v oblasti výzkumu na toto téma (Levin, CG a CH Collison. 1991. Výroba a distribuce trubčího díla a plod včelstev Apis mellifera L. v závislosti na jejich svobodné stavbě soušní BeeScience 1:.. 203-211). Ponecháme-li regulaci trubců na včelstvu, zjednodušíme nejen jejich život, ale i náš. Navíc je trubčí dilo detektor roztočů. Pokud jim trubčinu odebereme, postaví v koutku novou a roztoči poškodí plod dělnic. (Volně zpracováno podle Michaela Bushe)
Já bych souhlasil, ale podotkl, že asi nejde o minimalizaci VD (možná ano, ale není to tak důležité) ale spíš o odolnost vůči kolapsu způsobenému VD a VIRY atd.
To, že se včelstvo v srpnu nekrmí způsobí menší plodování v období , kdy je roztoče nejvíc a tím i méně VD. Včestvo s koncem snůšky má mnohem víc času na grooming a tím klesá populace roztoče pomocí přirozených schopností včel. Každopádně v tom hraje roli genetika.
To je to, co je v MV13/5 potvrzeno. Tedy dřív to bylo logické předpokládat, ale Seeley to naměřil. Malé úly, rychlejší ukončení plodování. A menší plodiště se dá nakonec i rychle zalít - dolít cukrem a je po plodu. Ale kdo má pořád měnit technologii. Smile Zrovna když přecházím na 12r plodiště - tedy spíš menší už moc nedělám. Zatím mi v tom včely vycházejí dost bezúdržbově.
(22.12.2013 18:23)Debora napsal(a): [ -> ]... vykristalizoval shluk lidí, včelařek a včelařů, kteří vědí, že konzervativní léčba včelstva je cesta do pekla,....

Vědí? Vy mě děsíte... Jak to vědí? Jako sami od sebe? Zaplaťpánbůh za všechny lidi co si kladou otázky a hledají na ně odpovědi a chraň nás Pánbůh před těmi, kteří "vědí".
Kdybyste použila slova jako "se domnívají", nebo "jsou přesvědčeni" pak bych to chápal, ale takhle to zavání dalším sektářstvím. Už tu máme takové, kteří vědí, že jediný langstroth je ten správný, takové co vědí že je nutné jedině fumigovat, takové co vědí že jedině kraňka je ta pravá a teď tohle..
Th. Seeley dokázal, že včely si dokážu vytvoriť stratégiu obrany pred parazitom.
Na opice majú domorodci v Afrike pascu s dutinou a banánom. Presne v takej pasci sú teraz včelári. A nielen včelári...
(22.12.2013 18:23)Debora napsal(a): [ -> ]Kolegyně, kolegové, otázka nezní, jestli včelstvo bez léčby, nebo jen s minimální léčbou přežije?

Kdo se z nás zamyslel nad tím, že dříve snesla včelstva zátěž 10000 až 15000 roztočů a dnes kolabují už při počtu okolo 2500 -2000 ?
Osobně preferuji nechat umřít včelstvo, které jeden rok bez léčby nezvládne. Včelstva, která přežijí, přejdou do takzvané sanýrovací fáze, ve které se počet včel sníží až na 6000 - 4000 včel. Během této sanýrovací fáze se najednou zničeho nic takové včekstvo dokáže razantně rozplodovat, nabýt neuvěřitelné síly a dozrát v ty nejlepší včelstva na odchov. A právě tato "nemocná" včelstva, která prošli fázi regeneračního kolapsu, jsou naděje, že i příští generace budou mít možnost včelařit.
Debora

Debora, Debodra, to je len také táranie-plácaní, ja mám ročný spád na včelstvo 7,7 Vd a bojujem s klieštikom už od roku 1986 (vtedy dorazil na naše včelnice na strednom Slovensku), žiadne degenaračné zmeny som na včelách nezistil. Napísať že 400-600 g včelstvá narastú do jarnej znášky z repky a trochu pozdejšie z agátu do sily, aby dokázali priniesť niečo medu, nezmysel. Ja chovám včely aj pre radosť, ale hlavne pre zisk, Včelstvo, ktoré prezimuje v sile 1000g a viac (a také chováme) je schopné túto vlastnosť dokázať.

Pochopil som, žs posledný úder musím dať klieštikom v 11. mesiaci, keď rok 1986 bol u mňa zlomový, zistil vo včelstvá prvé klieštiky a prvé úhyny v. r. 1989 keď mi uhynulo 13 včelstiev (odvtedy som úhyny nemal), vďaka mojej zlej aplikácie Amitrazu do včelstiev, včelstvá som dymil za účasti plodu vo včelstvách. Zlomový rok bol u mňa 1997, keď som zmenil taktiku boja. Posledný úder vždy Vd dorazil, fumigujem totiž klieštika a bez plodu (v tomto mesiaci u mňa nikdy plod nebol)!
Odvtedy mám takéto nízke priemerné ročné spády, priemer spádu Vd bol pod sto.
Pan Turčáni som Váš fanúšik a vážim si Vašu ochotu podeliť sa so svojimi skúsenosťami. Tiež chovám včely pre zisk a teda tiež držím pevne v ruke banán s medným výnosom. So súčasným liečením nám to tatko vydrží ešte dlho, ale naše včelnice sa stanú zdrojom rozmaznaných včiel a naopak, životaschopné "divé" včelstvá a roje musíme v zmysle zákona páliť. Je to však krátkodobý úžernícky úver s dalekosiahlymi následkami, ktoré presahujú jednu, alebo dve generácie / DDT bol určitý čas tiež zázračný liečik/. Tak, ako súčasné prejavy klimatických zmien. Po nás aj potopa... Známy včelársky slogan by som zmenil tatko: "Po uhynutí posledného človeka získa včela neobmedzený čas na bezstarostné lietanie".
Väčšina včelárov u nás včelári z finančných dôvodov a značná časť z nich je socialne odkázaná na tento bonus, čo Debora nevsunula do svojej filozofie. Existuje veľa finančných prostriedkov pre včelárov, ktoré sú márnotratne vyhodené na panské špásy a iné anachronizmy/kraviny/ a pritom by mohli pokryť náklady na seriozny výskum varoázy.
V tomto vlákne by som chcel požiadať členov PSNV o informácie z včelníc Dr. Keffusa, resp iných výskumníkov, ktorí overujú schopnosti včelstva metodou Bond testov.
Ono i to, co radí Anton, by byl dost velký posun. To je praktický návod na národní bond test. Proběhla by jistá selekce jak kvalitativní, tak kvantitativní. Pouze podzimní ošetření, jinak nic. Jistý posun by to byl, i když jiným způsobem, než preferuji já.
Bond testy podle Keffuse, to myslí, že také není způsob, jak. Diferencují se spíše jen včelstva s nižším sklonem k loupení, což je svým způsobem také jeden z projevů varroatolerance. Navíc není kde a s čím ten test dělat.
Ve státech, kde je včelařina tradiční řemeslo se varroatolerance asi nikdy nedočkáme. Tam, kde se o včelařství stará spíše sama příroda, jsou už téměř u cíle.
Francis Cabrel má pravdu. Někdy je něco zásadní a v kontextu je to otázka rovnováhy (Question d´équilibre) ... Big Grin
(http://www.parolesmania.com/paroles_fran...25093.html ).
Co třeba kompromisní varianta: tedy nedělat dramatický Bond test, ale v našich podmínkách snad příhodnější variantu: držet včely pod jistou rovinou infekčního tlaku, tvrdě vzhledem k němu selektovat na základě daných kritérií a dávat jim tak možnost prát se o své lepší příští sice pomaleji, ale ...
Otázka je, jak vybalancovat tu hranici ...
Jiří
V zemi, kde vůdčí vědeckou silou je producent akaricidů, žádná kompromisní varianta není. Existuje jen ta nekompromisní. Ta cesta začíná rozpadem ČSV.
Ale to je zase ta cesta k rovnováze (či k otázce rovnováhy) ... Wink

Jiří
(25.12.2013 22:44)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]V zemi, kde vůdčí vědeckou silou je producent akaricidů, žádná kompromisní varianta není. Existuje jen ta nekompromisní. Ta cesta začíná rozpadem ČSV.

Ano ano, patrně za vše může ČSV. Kdybyste ho neměli tak na koho byste všechno mohli svádět? V první polovině minulého století se v německu prosadil politik, který měl podobně zkratkovité myšlení. Sice nesváděl vše na ČSV, ale on si každý dokáže najít nějakého viníka a nepřítele, že?
Kdyby nebyla, Martine, ona osa vedení ČSV - VÚVč, o. s. takto majetkově, mocensky i jinak propojena, nebylo by tohoto problému a vše by šlo normální cestou. Tu hledejme klíč. Proč to u nás není tak, jak je to běžné v sousedních zemích už léta? Proč se u nás používají (nejen používají, ale doporučují a mnohde i nařizují) látky, které civilizovaná Evropa má na seznamu těch, které nejsou "vítané"?
Přiznám, že ani v zemích ve srovnání s tou naší normálních to nejde díky lobbyingu výrobců akaricidů (je to fakt dobrý kšeft) nijak snadno, ale ti, co to chtějí dělat jinak, mají aspoň možnost. A to legální.
Nikoli tedy modus: ani zrno! nazdar! Big Grin
Ale všeho do času ... A čas ukáže ...
Jiří
Ten německý politik byl batole, když se v Rusku prosadil politik, jehož metody jsou stále ještě zakonzervovány v tom ČSV. To ten zlej mluví o tom zlém, že je zlejší.
To není o zkratkách, to je prostě realita dostatečně dlouhodobě ověřená.
Ale Jiří, já to vím, ale vždyť kdyby členové nechtěli aby tomu tak bylo, tak tomu tak nebylo, nebo není "o tom" demokracie? Jen proto, že je nějaký názor menšinový, tak jeho nositelé vystupují ze svazu, neb jsou přesvědčeni, že už udělali dost pro to, aby se jejich názor prosadil a ono nic? Myslím, že je to škoda pro všechny. Protože ve skutečnosti není výsledkem ani tak oslabování svazu (po kterém kolega Holub tak volá), ale oslabování myšlenkové diverzity uvnitř svazu (po které volá např Kaji v MV - tedy volá po ni obecně).
Nemůžete se na mě snad zlobit, že když někdo napíše "že cesta začíná rozpaden ČSV", tak se pousměju, protože je to zaprvé SCI FI a druhé podle mě hloupost.
Jinak samozřejmě souhlasím s tím, že současná situce v léčení je dlouhodobě neudržitelná a že je potřeba hledat cesty k rovnováze. Nejsem si vůbec jist, že některé koncepty zde navrhované - jako faktické neléčení atp jsou morálné únosné, protože narozdíl od Debory se domnívám,
Víš, že Bůh existuje. Zcela samozřejmě souhlasíš, že je potřeba hledat cesty k rovnováze, a že je současná situce v léčení dlouhodobě neudržitelná. To nevíš?
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's