Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zkušennost nemám ale jsem si jistej že po tom vytavení párou zůstanou na rámcích nalepené košilky a spousta bordelu.
Věř mi že není nad to rámek pěkně vykoupat ve vroucí vodě a pokud to budeš chtít mít hodně pěkně čisté tak pak ještě v louhové lázni jak to dělá Honza Jindra.
Raději počkej a našetři na ten vařák.
Díky Míro, ale já stejnak rámečky vyřezávám a veškeré loučky ještě očisťuji. Kupovat vařák za 12 000,-

[Obrázky: IMG_25612_691x1024.jpg]

Tak jsem si říkal za těch 7 500,- od Sedláčka

[Obrázky: 4727.jpg]

Říkal jsem si, že mi to udělá stejnou službu jak ten dražší vařák.Nemyslíš?
Službu to udělá ale ne stejnou.Je tam i nižší výtěžnost vosku jako u slunečního tavidla.Dál to bude asi pěknej žrout elektriky.Já vařím na plynu a je to určitě levnější než tohle.Ty jsi zřejmě dával to voští celé do vařáku a pak zahříval a to se nedivím potom té dvanáctihodinovce.
No dělej jak myslíš.
Jo to jsem dával, tak to byla hrůza. U mě je zase vhodná elektřina než se tahat s plynovou bombou. Potřeboval bych někoho, kdo ten vařák má, abych věděl jestli to funguje, tak jak má. Jinak bych koupil ten první vařák za 12 000,- Nemám tolik včelstev, abych měl nějaký velký vařák...
Speede co takhle nasadit na tlakový hrnec hadičku zavést ji do plastové nádoby za stovku a vyzkoušet jestli výsledek vyhovuje. No a pokud budeš chtít na nerez nádobu balit baby tak do toho těch sedm a půl vrazíš.
Ale osobně nedám na hrnec plný vroucí vody do kterého se rámky ponoří dopustit.
Dochází tam k absolutně nejrychlejšímu přenosu tepelné energie do vosku a tím k jeho roztavení. Navíc se z toho tahají relativně čisté, ale hlavně nadrátované rámky!
Způsobů jak z výsledné směsi vody košilek a vosku získat vosk je hodně.
Nejlevnější je koupit si velké kovové sítko. To se ponoří do hrnce a ze sítka se naběračkou vybírá čistý vosk. Takto to dělal jeden včelař v naší organizaci od roku 1920 cca 80 let než někdy ve 102 letech zemřel.
Nebo se dá sajrajt stlačit dolů sítem ... a spousta dalších metod od odstřeďování až po lisování.

Ty peníze bych raději vrazil do pastovacího zařízení.

Vemte v úvahu, že při současné ceně 100Kč/kg je zvyšování výtěžnosti vosku vyhazováním peněz, které se dají využít daleko efektivněji.
ros Já to vidím, tak že vezmu dám a nemusím mít na to žádné velké skladovací prostory. Než vymýšlet další bejkárny, tak bych zainvestoval 7 500,- či 12 000,- a bude to. Zase mi jde o to, když si to koupím, tak aby to fungovalo
(26.12.2013 13:23)Spede napsal(a): [ -> ]Jo to jsem dával, tak to byla hrůza. U mě je zase vhodná elektřina než se tahat s plynovou bombou. Potřeboval bych někoho, kdo ten vařák má, abych věděl jestli to funguje, tak jak má. Jinak bych koupil ten první vařák za 12 000,- Nemám tolik včelstev, abych měl nějaký velký vařák...

Voštiny rozvar v nejakom 55 litrovom hrnci a takto rozvarené prekladaj do toho lisu.Bude to rýchlejšie aj výťažnosť bude vyššia.
Já používám dva, z kuchyně vyřazené, staré, smaltované, velké hrnce. V jednom mám do půlky vaříci vodu na zapnutém vařiči, nahážu do něj vyřezané voští. Potom, když je rozpuštěné, tak to přes síto (koupené za 30 Kč v Tescu, před 2 lety) přeliji do toho druhého hrnce s vodou. Obsah síta vyklepnu (dokud je to horké) na noviny a druhý hrnec opět přivedu k varu. Pak stačí ho nechat vystydnout, vodu vylít a krásně žlutý voskový koláč z hrnce vyklopit. Rychlé a levné.
Já jsem měl stejný forichtung, ale dal jsem ho pryč. Výtěžnost nic moc, žrout drahé el. energie a 18 malých rámků za hodinu také neoslňuje a po skončení je nutné je ještě dost čistit. Doposud jsem nic lepšího než potopení do vroucí vody nepoznal. Zdraví R. S.
Opíšem môj spôsob.Má dve etapy(ale nemusí)
  1. Vosk najprv do slnečného tavidla(je to zadarmo)
  2. Odpad zo slnečného tavidla do kotla s horúcou vodou(v zime rozpustiť sneh alebo destilovanú) a keď to vrie z nerezovým sitkom preložiť do vreca na vyváranie voštín a s tým vrecom rovno do odstredivky kde je zavedená para, výťažnosť vysoká,(odstredivka sa dá kúpiť na nete takmer zadarmo,stačí napr. značky Romo a pod.) akurát treba zakúpiť vyvíjač pary ale aj to nie je nutné
PS: prvú etapu môžeme kľudne vynechať a nahádzať všetko do kotla, odporúčam v okolí skúpiť všetok odpad z parákov,slnečných tavidiel a pod.(samozrejme od vierohodných včelárov) a uvidíte koľko vosku sa dá získať
Dívám se na ty 50l hrnce, ale nedokáži si představit, když vložím třeba 2 rámky do vroucí vody, tak rámky přece musí být taky opatlané od vosku?
Jako hrnec stojí skoro 1 000,-

Opravte mě pokud se budu plést.

Do hrnce naliju vodu, kterou nechám vařit. Do toho vložím rámky, které vymáchám a vytáhnu. (možná i trochu očištit od zbytků vosku), Větší části budou plavat na povrchu? Tak, že ty stáhnu sítkem a potom to mohu nechat vychladnout nebo přeliju do dalšího hrnce se sítkem a hotovo?
Takto to robia profesionali Smile

Jo ale stejnak to stahuje z povchu a dává do vařáku, který jsem popisoval výše za 12 tis.
Pokial na zaciatok nechcete velmi investovat, a chcete ist cestou vyvarania, tak ponukam sposob akym som ja vyvaral mnozstvo cca 5-10kg cisteho vosku (pri vacsich mnozstvach by sa uz oplatilo zamysliet nad niecim efektivnejsim).

Vyvaral som v klasickom zabijackovom kotli. Mal som k dispozicii starsi smaltovany kotol, ktory sa uz nepouzival, akurat na dne bol smalt trochu olupany, co nevadilo. Ten kotol nikto cez rok nepotreboval, takze nevadilo, ze trochu (hoci len minimalne - nad urovnou hladiny) zostal zapatlany od vosku. Vostiny som rozvaril v co najvacsom mnozstve vody a potom postupne takmer vsetky kosielky som vybral sitkom na polievku, pricom som ich v tom sitku vytlacal z vosku naberackou podobne ako oskvarky pri vytapani masti. Toto je najmenej efektivna cast celeho procesu, lebo jednak je to zbytocne pracne (robi sa po velkom mnozstve malych porcii) a tie kosielky rychlo chladnu, takze v nich zostane relativne dost vosku (pri sucasnych cenach vosku a mnozstve, ktore som vyvaral, mi to ale zas velmi nevadilo). Potom som kotol zvrchu dobre zakryl, aby jeho obsah chladol velmi pomaly (este predtym som dolial vodu, aby jej bolo co najviac). Pomalym chaldnutim vacsina necistot vytvori vrstvu pod relativne cistym voskovovym kolacom, pricom rozhranie je pekne ostre. Po vychladnuti staci omyt prudom vody a okraje oskrabat, tie sa mozu pridat do dalsieho vyvarania. Vnutro uz je pekne ciste. Pokial sa nanovo rozvari v cistej vode a rovnako necha pomaly vychladnut, takto precisteny vosk mozno kludne pouzit aj na sviecky (ma minimum necistot, ktore sa usadzaju na konci knotu pri horeni).

Tento postup je pracny, ale investicne nenarocny. Pokial mate len mensie mnozstvo vosku a slnecne tavidlo nemate alebo ste ho nestihli cez leto vyuzit, moze stat za zvazenie. Pripadne mozete aj najprv vyrezat vostiny z ramikov, v cistej vode najprv vyvarit ramiky a az potom vyvarit vostiny. Ak sa ramiky vyvaraju cele, zostane na nich vrstva vosku a kadejakeho bordelu, co tam v kotli plava a treba ich este raz vyvarenim v cistej vode alebo luhu vycistit.
Pro Spede:

Pokud se nahřívá krajní část hrnce (kotle) vytvoří se proud vařící vody, a ten košilky i vosk odhání z této strany, výsledkem jsou čisté rámky, na videu je var v přední řásti dobře vydět. Vosk a košilky bere na druhé straně u lisu.
U mňa jednoznačne vyhralo veľkoplošné (pojme 4 plásty 420x275 mm) slnečné tavidlo.
Jako malovčelař - 9 úlů, taky jako Anton a jistě i mnoho dalších, bez nákladů - tavidlo zhotovené z odpadů - získávám vosk z darma:

[Obrázky: IMAG1922.jpg]
Nevím, jestli jsem s mým dotazem ve vhodném vlákně, ale můžete mi někdo poradit, jak rozpustit vosk, např. vyčistit zapatlané folie, plastová krmítka, plastové rámky a pod? Sík předem za radu.
Fólie přijít ke včelám v -10°C, fólie sundat propružit a vosk opadá sám.
Už jste někdo vyzkoušel tavení vosku v teplovzdušné troubě? Systém jako sluneční tavidlo a doba vytavení jednoho rámečku v řádu mála minut. Jen je potřeba si trochu pohrát s termostatem protože není přesný. Pokud se ohřeje více tak je vosk tmavší.
Spotřeba el. energie se téměř dá zanedbat protože tělesa topí jen chvilkově. A můžeš tavit v létě v zimě. Jen je lepší mít tu troubu svoji a ne manželčinu v kuchyni.
Referenční URL's