Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
ja som vyskúšal..v manželkinej..roztavilo perfektne a až ma zaskočilo akou rýchlosťou..prob.bol v tom že to boli medzisteny ktoré si tam každý rok pri natavovaní do rámikov predohrievam..zazvonil kuriér a prúser bol na svete..dym valil z okien ako keby horela celá chalupa a o vetraní spáleného vosku a čistení sporáka(aby to manželka nezistila) ani radšej nebudem písať Smile ..
Dala by se v té seřízené troubě změřit teplota? Díky za info.
ak by som mal taviť plásty v el.sporáku tak by som išiel cez externý termostat,na termokomoru používam taký,ktorý má čidlo na tenkom kábliku(2m),dal by sa zatvoriť cez sporákové dvierka dovnútra k plástom..teleso termostatu je zároveň zásuvka do ktorej sa zasúva el koncovka spotrebiča.. http://www.conrad.sk (univerzalny termostat ut 200).. na displeji sa zobrazuje aktuálna teplota,dá sa nastaviť aj opačne(zapínacia teplota sa nastaví vyššia ako vypínacia a v tom momente je použitelný aj pre chladiace zariadenia),dá sa využiť aj ako teplomer v miestnosti,či vonku-káblik stačí vyviesť von oknom a okno normalne zatvoriť(samozrejme musí byť termostat zastrčený v zásuvke)..termostaty zabudované v sporáku sú dosť nepresné,najmä pri nižších teplotách(aké by boli treba pri tavení plástov)..kamarát používa vyradený sporák na dezinfekciu vyrezaných rámikov,ja som pred časom zháňal väčší,do ktorého by vošiel nadstavok ( dezinfikujú tak v taliansku)..Možnosti el.sporákov sú rôzne(a aj ich rozmery) Treba sa sa s tým pohrať a verím že sa budú dať používať aj na vytápanie plástov..aj keď,dnes už sú na trhu veľmi účinné a cenovo dostupné zariadenia pracujúce s parou..
Mně právě vyšlo jako nejrozumnější tavení v páře a přemýšlím, zda je tam ta vodní pára nutná, zda to jen neohřát.

Ono se tvrdí, že právě nasáknutí košilek zabrání aby se do nich natáhl vosk, ale nějak se mi to nezdá.
(03.01.2014 12:10)KaJi napsal(a): [ -> ]Ono se tvrdí, že právě nasáknutí košilek zabrání aby se do nich natáhl vosk, ale nějak se mi to nezdá.

Karle, když si představím, jak vypadají košilky, které vyndavám ze slunečního tavidla (jsou absolutně bez vosku a naprosto dokonale vysušené), kde o páře nemůže být řeč, pak rozumím tvé úvaze o tom, že by dílo stačilo jen ohřát bez působení páry.
mna by zaujímala energetická náročnosť,napr na vytavenie 100 plástov para vs suché teplo (sporák)..neskúšali ste to niekto?
Čo nám hovorí literatúra:
slnečné tavidlo: výťažnosť cca 50-60%
para, voda + lis: výťaznosť cca 60-80%
odstredivka: výťažnosť nad 80%
Najvyššia výťažnosť sa získa rozpustením v benzíne a následnou extrakciou. Ale tento vosk už nie je použiteľný pre včelárske a kozmetické účely.

Samozrejme, je rozdiel vo výťažnosti pri panenských plástoch a plástoch tmavých. Jediná výhoda slnečných tavidiel je, že nepotrebujeme drahý zdroj energie a nemusíme pri tom stáť.

V súčasnosti je nepoužívam slnečné tavidlo, ale mám overené v praxi, že po slnečnom tavidle som v pare a s lisom ešte dáky vosk dostal. Voda, resp. para pomáha "vytesniť" vosk. A čím tmavšie plásty, tým zostatok vosku po slnečnom tavidle je vyšší. Predpokladám, že asi suchý proces bude mať obdobnú výťažnosť, ako slnečné tavidlo.
Je to prostě o množství včelstev a o ceně svého času, co si každý určí. Pro mě je efektivnější použít sluneční tavidlo a klidně se s mířím s tím, mám nižší výtěžnost, hlavně že u toho nemusím stát. Při ceně vosku cca 100Kč/kg mi to prostě přijde ekonomicky výhodnější.
Cena vosku venku je prý 8-10E.

Takže i když kalkuluji těch 250, tak deset procent je 25Kč.

Zrovna tak 25Kč = 10kWh. Ale na druhou stranu - odstředivka stojí asi 25 000 kč, takže za 500kg vosku je zaplacená při 50% dotaci.

Pokud mám dost svého vosku tak není co řešit.
U mě je problém krátké doby slunečního svitu. A po té co mi prošla stanovištěm potopa jsem měl napilno. Takže plásty šly do tavidla jen na chvíli aby z nich vypadl vosk a "košilky" i s plodem atd. jsem dával do sudů.
Kupodivu to bylo "vysterilizováno" že to nesmrdělo jak jsem měl obavy. Takže to musím zpracovat.
Pak když jsem nespěchal, tak mě to tavidlo celkem zklamalo - ale možná je tomým makrolonem 10mm - brání přehřívání?
V té páře byla várka asi za 20 minut, takže pokud by se mi povedlo udělat boudu na 30 rámků = 75cm, tak bych na podzim nemusel čekat na příští léto a měl rámky rovnou vysterilizované, předpokládám že tobude čistá suchá práce.
Stejně u toho člověk musí stát a rovnat drátky a dočišťovat a třídit.
A izolovaná bedna by byla pěkně lehká a manipulovatelná.
Topnou spirálu v šamotu mám, větrák z akumulaček a termostat.
(03.01.2014 13:47)Malej Franta napsal(a): [ -> ]Je to prostě o množství včelstev a o ceně svého času, co si každý určí. Pro mě je efektivnější použít sluneční tavidlo a klidně se s mířím s tím, mám nižší výtěžnost, hlavně že u toho nemusím stát. Při ceně vosku cca 100Kč/kg mi to prostě přijde ekonomicky výhodnější.

Ǎno, máš pravdu. Ale je rozdiel kupovať medzistienky za "plnú cenu", alebo ich vymeniť za svoj vosk. Ona tá cena vosku je značne pohyblivá, zvlášť keď ho odpredávaš a keď kupujuš napr. aj tie medzistienky. A keď zhotovíš sviečky, ešte výslednú cenu vosku zvýšiš.

Osobne to vidím tak, že paneské dielo, vyrezanú trubčinu a svetlé plásty do slnečného tavidla, zvyšok aj s "pozostatkami zo slnečného tavidla" do pary a lisu. Ty "šťasnejši" do odstredivky. Ono pri zvládnutí technológie to nemusí byť až tak komplikované a predražené.
Najlepšie je tavit vosk so súšov v kotline - zabíjačkový kotol, je to ekonomické lebo sa tam spotrebuje menej paliva ako drevo. Prv som topil v paráku, ten som si vyrobyl z ocelového plechu hrubky 4 mm, trubka ktorá je na vytekanie vosku, bola v orginal tavidle šrvrtcolová. Nahradil som ju trištvrtecolovou pozinkovanov trubkov. Topil som v tom vosk temer 20 rokov. Vyrobil som si to ešte dakedy v závode, no nastrihal som tam plech na nožniciach a doma som to pozváral na ZU 315 bazickíma elektrodami. Tavidlo nezmar, doň vliezlo 27 L vody.

To je staré tavidlo ktoré som vyrobil, stálo ma akurát 5 min strachu ked som material pašoval von zo závodu, bol vtedy ešte socík.

[Obrázky: P6100033.jpg]
(03.01.2014 14:12)KaJi napsal(a): [ -> ]Cena vosku venku je prý 8-10E.

Takže i když kalkuluji těch 250, tak deset procent je 25Kč.

Zrovna tak 25Kč = 10kWh. Ale na druhou stranu - odstředivka stojí asi 25 000 kč, takže za 500kg vosku je zaplacená při 50% dotaci.

No a o tom to je. Pokud budu ohřívat ještě něco jiného než rámeček tak se množství energie - ať už plyn nebo elektřina - podstatně zvýší. Při ideálním stáří díla/ne úplně černé/ mi to vycházelo cca 4 min na rámeček. Při příkonu cca 2KW a době sepnutí těles asi 80 sekund je spotřeba 0,05KWh. Samozřejmě tak nejde řešit 1000 rámků ale desinfekce při 100 stupních je jako ve vodě.
(03.01.2014 14:12)KaJi napsal(a): [ -> ]Cena vosku venku je prý 8-10E. ...

Tak to by mne zajímalo, kde?
Trošku jsem googlil na německých a rakouských stránkách a nad 4€ jsem výkup neviděl.
Samozřejmě nepočítám certifikovaný vosk ať už BIO nebo pro farmaceutické účely.
Velmi bych se divil, kdyby v dnešním globálním světě byly takové cenové rozdíly při výkupu stejné suroviny.
Obávám se, že se musíme spokojit s cenou 100-110Kč/kg. Samozřejmě budu jen rád pokud mne někdo vyvede z omylu.
Možná by bylo dobré se taky zamyslet nad tím, nic netavit, voští nalámat do pytle a prodat to za 80,-/kg
http://www.mezisteny-strazisko.cz/výrobky.aspx
Bůh ví, jakou máme v malém výtěžnost a ta příjemná práce kolem...
V případě výměny za mezistěny to je cena, která se nedá odmítnout.

Pak je ovšem potřeba vyřešit jak čistit rámky.
Prodej voští nebo výměna voští za MS je jakž takž výhodný, pokud jste blízko Strážiska. Ceny poštovného by Vám to výrazně prodražily.
I když jsem byl s MS ze Strážiska docela spokojen, možná, že se objeví i cenově výhodnější nabídky.
Jednu takovou jsem před několika okamžiky dostal
Nyní vykupujeme vosk za 115 Kč/kg a měníme za mezistěny s doplatkem 25 Kč/kg.
Adresa provozovny je
http://www.vceliobchod.cz
(07.01.2014 13:36)roslp napsal(a): [ -> ]
(03.01.2014 14:12)KaJi napsal(a): [ -> ]Cena vosku venku je prý 8-10E. ...

Tak to by mne zajímalo, kde?
Trošku jsem googlil na německých a rakouských stránkách a nad 4€ jsem výkup neviděl.
Samozřejmě nepočítám certifikovaný vosk ať už BIO nebo pro farmaceutické účely.
Velmi bych se divil, kdyby v dnešním globálním světě byly takové cenové rozdíly při výkupu stejné suroviny.
Obávám se, že se musíme spokojit s cenou 100-110Kč/kg. Samozřejmě budu jen rád pokud mne někdo vyvede z omylu.

Já se ptal člověka co jej prodává ven. Asi ne do malovýkupu.
Ten lis na vosk by mohol byt aj z dreva:


A.
co nejsrdečněji zdravím a chci se zeptat, zda někdo nemáte zkušenost či jste nepotkal "vařák" viz: http://www.imkershoperzgebirge.de/module...t_id=27810
JL
Prosím o radu začínající včelařce, jaký je rozdíl mezi vařákem a pařákem????
Tak nevím zda odpovím úplně správně, ale v takovém případě mne určitě někdo rád opraví že. Big Grin
Ale zkusím ve stručnosti :
Vařák - hrnec, či jiná nádoba do které se dá voda + vyřezané voští, kousky posbíraného vosku, či případně i celé souše včetně rámků a postaví se na zdroj tepla, po rozvaření vosku se buď nechá vychladnout v této, případně jiné nádobě, nebo pro odstranění všech nečistot a příměsí (košilky, kousky dřeva z rámků, zbytky drátků a pod) se přecedí, případně se lisuje v lisu.
Pařák - většinou dvojitá nádoba, kam do vnější se lije voda a ve vnitřní je ještě vložená další se sýtem, případně i s lisem do které se dává opět vyřezané voští + další a po postavení na zdroj tepla dochází k zahřívání vody, kde vytvořená pára se dostává do vnitřní nádoby a tam taví vosk, který vytéká do venkovní nádoby i se sraženou vodou, zbytky uvnitř se případně ještě lisují vestavěným lisem.

Doufám že jsem se do toho moc nezamotal a je to k pochopení.
Nejlepší najít si nějaké obrázky v literatuře, či na webu.
Referenční URL's