Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak jsem včera za dopoledne sjel haldu plástů metodou ala Karel Mišoň.

Po páře to nejčistší co jsem vyzkoušel.

Je to jen cezené, mám z toho dva "kýble" 2x30l košilek, jen propláchnutých na sítu vodou.

Samotného by mě zajímalo kolik je v tom ještě získatelného vosku.

Pokud je někdo poblíž, má nouzi o vosk a nějakou technologii - vařáká, atd k dispozici a čas, může to mít. Za informaci kolik z toho dostal vosku. .-)
Včera jsem též vytavil cca 150 rámků párou. Můžu potvrdit, že je rámku zůstane jen minimum zbytků na čištění. Po zkušenostech s různými metodami, zatím nejlepší.
přátelé, takovej blbej dotaz...
Tento rok udělám svoje první sluneční tavidlo, dám do něj dílo. To bych tak nějak pochopil Wink , nechám ho skapat do nádržky, pak znovu nechám přetavit a sleju do nějaké nádoby? Takto navařím několik "várek" a pak to vše rozpustím už doma nebo jak? A co s např. trubčíma larvama co zbydou v díle? DÍKY moc
Jak párou? V čem? Díky.
Ohľadom výťažnosti v parnom tavidle je to tak na na cca na 40%. Po vylisovaní zbytku z parnej voskotopky vo varáku s lisom som ešte získal takmer rovnaké množstvo vosku, ale šedivej (sivej) farby. A výsledné medzistienky vyzerali obdobne. Para - žlté, varák - sivé.

[Obrázky: P5280619.jpg] [Obrázky: DSCF0222.jpg] [Obrázky: P4251062.jpg]

"Koláče" vosku - na ľavo varák, zo zvyškou z parnej voskotopky, vpravo parná voskotopka.
Takto vyzerá moja parná voskotopka - Lysoň
A takto vyzerajú medzistienky - vľavo varák, vpravo, nádherne žlté.

Ak sa mi podarí, urobím pokus aj so slnečným tavidlom, ale som si istý, že ani tam to nebude lepšie, aj napriek tvrdeniam .....
tak už vím, proč kupované mezistěnky mají různé barvy, díky ...
(10.05.2015 18:08)sitrano napsal(a): [ -> ]přátelé, takovej blbej dotaz...
Tento rok udělám svoje první sluneční tavidlo, dám do něj dílo. To bych tak nějak pochopil Wink , nechám ho skapat do nádržky, pak znovu nechám přetavit a sleju do nějaké nádoby? Takto navařím několik "várek" a pak to vše rozpustím už doma nebo jak? A co s např. trubčíma larvama co zbydou v díle? DÍKY moc
R
Rok čo rok vymieňam svoj vosk za MS, pričom vosk je žltohnedej (viac hnedej farby) zo slnečného tavidla vo výrobni Ms. Tak prečo tie dodatočné úpravy vosku, jedine 3 %-ný odpočet z prineseného vosku. Veď toto vždy tak fungovalo a musí tak byť tak aj u vás.
(10.05.2015 20:29)KaJi napsal(a): [ -> ]Jak párou? V čem? Díky.

Mám tenhle vyvíječ http://vceliproduktyzesrdce.webnode.cz/n...eni-vosku/ a tavidlo je o pár stránek ve předu. Když otevřeš nádobu ve které souše tavíš a klepneš s nimi o nějakou hranu, tak ti zůstanou z velké části souše které nemusíš nijak čistit. Když vezmu že jsem dříve zkoušel ji jiné zbůsoby získávání vosku, tak tento se mi jeví jako nejvýhodnější. Ale je to pouze můj názor. Někdo má třeba jinou zkušenost.
O té páře jsem dlouho uvažoval. Zkoušel jsem to provizorně v parafínovací ve vaně a docela to šlo. Ala J.Jindra.

Ale nakonec nebyly nikdy lidi abych ji odvezl a nechal si tam navařit díru a nechal vyrobit síto.
Ale je na tom dobré, že to člověk naloží a v mezičase může dělat - třeba spravovat rámky atd.

Já letos prvně a možná i letos naposledy to sjížděl v starém Brutaru a investičně je to to nejmenší a docela rychle.
Síto nestálo moc a hrnec na vosk mám od medoviny a od odvíčkovávání.
Pára sice dává pěkný žlutý vosk, ale výtěžnost na 1. kolo nic moc - testoval jsme takto kdysi asi to 3x protočit - pokaždé něco vyteklo. Ovšem těma otočkama šla ekonomika do háje zeleného a taky časová náročnost se silně zvedla a košilky zůstávaly na drátkování docela fest Sad.

Aktuálně používám vařák na rozváření a lis ohřívaný párou na vytlačení vosku z košilek. Vařák jsme si nechal nechal udělat z 2mm nerezu u nás nerezovně (60x50x50) a včetně kleští na rámečky vyšel na 6.000,-. Lis na košilky mám zatím ten starý klasický vařák, který si půjčuju od kolegy, ale bud letos nebo max. příští rokm kupuju ten lis od Tomáše Jaši - otestováno v provozu při vyváření a pohodová práce.

takže asi takto ke zkušenosti se získáváním vosku.

B.
Jaký lis, já viděl jen dostředivku.

Nejde mu web nebo má jinou URL?
[Obrázky: DSC_6406.JPG]
Para je dobra, ale přece jen raději používám sluneční tavidlo. Provoz zadarmo.
Já jsem páru a další udělátka zavrhl právě pro potřebu obsluhy a prostoru, který moc nemám. Tavidlo na 18 rámků večer nakrmím soušemi a druhý den přijdu z práce a je vytaveno.
(10.05.2015 22:23)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]Ohľadom výťažnosti v parnom tavidle je to tak na na cca na 40%. Po vylisovaní zbytku z parnej voskotopky vo varáku s lisom som ešte získal takmer rovnaké množstvo vosku, ale šedivej (sivej) farby. A výsledné medzistienky vyzerali obdobne. Para - žlté, varák - sivé.

[Obrázky: P5280619.jpg] [Obrázky: DSCF0222.jpg] [Obrázky: P4251062.jpg]

"Koláče" vosku - na ľavo varák, zo zvyškou z parnej voskotopky, vpravo parná voskotopka.
Takto vyzerá moja parná voskotopka - Lysoň
A takto vyzerajú medzistienky - vľavo varák, vpravo, nádherne žlté.

Ak sa mi podarí, urobím pokus aj so slnečným tavidlom, ale som si istý, že ani tam to nebude lepšie, aj napriek tvrdeniam .....

U mě barvu vosku (po vytavení) hodně určuje přítomnost kupovaných mezistěn. Dnes už jsem soběstačný ve vosku, tak jsem měl jeden koláč vosku, který jsem udělal jen roztavením nepotřebných mezistěn. Další koláč jsem měl napůl mezistěny a napůl vosk z volné stavby a další tři koláče jen z volné stavby. Koláče z volné stavby nádherně žluté, koláč z mezistěn hnusně šedý a ten mixnutý byl taky do šeda, ale ne už tolik.
U mňa sa jednako o vytavené zvyšky po parnej voskotopke. Čiže sa jednalo o ten istý zroj vosku. Po vytavení a vylisovaní bola farba rozdielna.Wink Aj množstvo vosku bolo o málo menšie.
Honzo, mám dotaz k tomu tvému tavidlu. Na fotkách to vypadá, že jsou rámky "zbytečně" dole, člověk by si myslel, že je lepší je dát co nejvýš, ať už v té vaně do horní části, nebo na ke sklu.

A jak moc velký efekt má to zrcadlo? Váhám s ním, u mě by to byla tabule jak hrom.
Díky tomu, že dávám dvě vrstvy rámků nad sebe jsem téměř u polykarbonátu. Ono to je dle mého takto dělané pro univerzálnost na různé RM, aby autor nemusel vyrábět více rozměrů.
O zrcadle tvrdil, že má důležitou funkci. Dost se věnoval vysvětlování nastavení (v polštině). Další důležitý prvek jsou oddělovací plechy mezi rámky, zabraňují slití vosku do kostky, ty zahnuté lemy nad rámky zachytávají více tepla (černá barva). Plechy jsou s dosti slabého plechu (0,5-0,8 mm) takže se zřejmě dosti rychle nahřejí. Další důležitý prvek jsou po obvodě tavné vany černé plechy, které jsou na distančních sloupcích cca 1-2 cm od samotné vany. Prý díky tomu cirkuluje vzduch, černé plechy zachytávají teplo a zbytečně se nenahřívají stěny tavidla.



Protože mě často někdo kontaktuje o rozměry, fotky atd. přikládám několik fotek, které napoví. Ale nikomu nebudu nic měřit. Vůči výrobci mi to přijde nefér. Tavidlu věnoval dost práce a času, vývoj a testování ho jistě něco stály. Jeho syn je teď vyrábí http://topiarka.pl/ Kdybych to proměřil a zveřejnil, připadal bych si jak Číňan, který okopíruje i stanici ISS ...
Cena vyšla do 10.000,- a jsou k tomu papíry na dotace. Za ty peníze to nestojí dle mého vymýšlet a experimentovat, včely si na to vydělaly, ale je to jen můj názor.

[attachment=3406] [attachment=3407] [attachment=3408] [attachment=3409]

[attachment=3410] [attachment=3411] [attachment=3412] [attachment=3413]

Edit: fotky jsou z první tavby, tenkrát jsem tavil jen v jedné vrstvě, nyní dávám dvě na sebe, horní loučkou dolů. Přirozený sklon buněk by měl usnadňovat odtok vosku.
Já musím dodělat nový makrolon na své ploché tavidlo. Vejde se do jedné vrstvy asi 12 rámků, a dají se tam natlačit dvě vrstvy pdo makrolon. je to metr asi na 180. Takže toto nebud hned tak kopírovat. A mám v zásobě ještě rozdělanou skleněnou kadibudku. Jen do ní nandat ty kolektory. Sad.

Tento princip i stěmi vodícími plechy byl v MV z jedné reportáže v PL již z počátků MV, nevím jestli od stejného výrobce. V podstatě je to pak i na webu J.Jindry. Není potřeba detailních rozměrůSmile
Ty fotky jsem asi viděl v MV, a zarazil mě ten koš dole, obrázek číslo 3. Logicky bych jej čekal v horní části.

Pokud někdo potřebuje kolektory na ohřátí vzduchu, plechovky od piva natřené na černo a případně spojené do trubky vysokoteplotním (200°C) silikonem mají obdivuhodný výkon, zvlášť pokud je na neosluněné straně izolace z vaty.
Pokud bych ještě něco dalšího bastlil, tak se dám na plechové pivo a pak zužitkuji plech a udělám z něj vanu okolo - jako z varhan. Místo těch desek co tam máš.

Člověk si musí to pivo nějak zdůvodnit. Smile
Tak to já bych takhle láhve od červeného vína nezdůvodnil Big Grin
Referenční URL's