Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ahoj chtěl bych se zeptat jakým způsobem tavíte vosk? Já přemýšlím o koupi Vařáku na vosk který se prodává prodává na: http://www.vcelarstvisedlacek.cz/vcelars...,-medoviny pod názvem velký. zajímalo by mě jestli s tím máte nekdo zkušenost a jakej je výkon budeme s tím vytavovat vosk cca od 100 včelstev.
No, to je to co jsem pak po svých pokusech objevil v katalozích. Ale není nad to objevit si svoji vlastní Ameriku Smile

Těžko říci jak toto konkrétně funguje, není jasné co je uvnitř. Ale asi něco podobného jako v mém prototypu a ten fungoval dobře.

Ovšem při nákupu něčeho takového bych se dobře podíval okolo na další nabídky. Já na výstavě v Itálii viděl Slovinského výrobce který prodával něco podobného a bylo to dvouplášťové.
A mělo to víc použití - i jako odvíčkovací nádoba. No a medovina by v tom asi taky šla uvařit a parafínovat možná taky.
Ta firma má vlastní kovovýrobu včetně CNC a bylo to na tom znát.

http://www.kipgo.net/oprema_odkrivanje.htm
Myslím, že cena byla srovnatelná, medomety taky velmi zajímavé. A nerez sluneční tavidlo - to jsme ještě neviděl, za cenu co tam měli je tady snad k mání dřevěné. Smile 120E, 6rámkový zvraťák s motorem vespod za 2900E.
A byli ochotni se dohodnout na dealerských cenách. Úplně jsem měl chuť se do toho pustit, ale 4 děti - jistota pravidelného a poměrně slušného platu převážila.
Ale pokud má někdo zájem, pomůže sobě a možná i nám. A mně může dát výraznou slevu za tip. Smile
Mám trochu jiný problém. Vosk získávám pařením a lisováním ve dvouplášťovém pařáku české výroby (snad družstvo Ještěd), zakoupeném před cca 20 lety. Postupně se mi vydrolilo těsnění víka. Ví někdo z přátel, jaký byl jeho výrobce a zda ještě existuje? V prodejně v Křemencové, kde jsem ho tenktrát zakoupil, mi na to nedovedou odpovědět. Možná měl někdo stejný problém a má ho už vyřešen, tedy jak původní těsnění nahradit. Zkoušel jsem kožený řemínek, ale vydržel jen jednu sezónu. Budu vděčný za jakoukoli radu.
Pokud se Ti vydrolilo působením vysokých teplot zkus kamnářské těsnící šňůry, mají rozličné průměry a profil se dá natvarovat. Viz např. http://www.lido-krby.cz/produkty/tesnici-snury
(12.04.2011 20:53)Jiří Moravec napsal(a): [ -> ]Ahoj chtěl bych se zeptat jakým způsobem tavíte vosk? Já přemýšlím o koupi Vařáku na vosk který se prodává prodává na: http://www.vcelarstvisedlacek.cz/vcelars...,-medoviny pod názvem velký. zajímalo by mě jestli s tím máte nekdo zkušenost a jakej je výkon budeme s tím vytavovat vosk cca od 100 včelstev.

tady to je řekl bych to samé jako video na první straně tohoto tématu. ale vytavený vosk pak ještě musíš oddělit od košilek a vody (vylisovat) všechno je v tom videu. s tatíkem plánujeme nechat udělat šedův vařák na lisování (viz téma šedův vařák) děda ho kdysi používal právě na 100 včelstev. ale vypadá to, že cena bude přes 10 000 kč. ale už máme předběžně 5 objednávek
tak už jsem to zjistil. nerezová nádoba do které se naskládá cca 11 rámků na dně této nádoby je cca 3l vody. pod nádobou se začne topit voda se začne odpařovat dílo se uvolní a odpadne na síto kde zustanou košilky a vosk proteče a vyteče do připravení nádoby. 1 ciklus asi 15-20 min a rámky jsou i sterilizované a nadrátkované. v tomto zařízení se dá i parafinovat. Tak já to asi koupimSmile co na to říkate
(07.04.2011 11:29)Josef Skala napsal(a): [ -> ]Prozatím to mám jen v provizoriu na vyzkoušení funkčnosti topení.Pro představu uveřejňuji foto.
Bednu bych chtěl větší a samozřejmě zateplenou.Tu co mám má odtok mimi bednu a to se mi nepozdává radši bych to měl všechno pěkně uzavřeno v teple.Právě ten odtok mimo mi dělá starosti ,proto se dotazuji zda s tím nemá někdo zkušennost.V bedně je otevřená expanzní nádoba kvůli bezpečnosti voda v oběhu se poměrně brzy ohřeje k varu.Něco podobného jsem měl na páru ale s tím jsem spokojen nebyl.

[Obrázky: v_ela_foto_105.jpg] [Obrázky: v_ela_foto_106.jpg] [Obrázky: v_ela_foto_107.jpg]

hezký jen bych to trochu upravil a hlavně tam dal pojišťovácí ventil kdyby se to náhodou přetopilo tak aby měl talak kudy utýct ven. A ten výměník nahoře v bedně bych udělal plochej klidně z těch nerezovejch trubek sice sou drahy ale dobře se ohybaj a i spojujou jenom se nasadí matka a udělá pertl a tim vznikne převlečka která se už krásně uchytí na jakoukoli fitinku.
zajímalo by mě jestli tuto metodu už tady někdo používá. zajímalo by mě, jak moc ten vosk okape, jestli na košilkách něco nezůstane. při lisování se vylisuje naprosto všechno. i když je to možná časově malinko náročnější. víc se mi líbí namáčení rámků do vroucí vody a následné vylisování. zajímalo by mě jestli třeba výrobci nemají nějaké srovnání. např: naši metodou páry vám trvá 10 rámků 20 minut, ale na košilkách zůstane cca 5 - 10 % vosku, kdežto při lisování vám bude 10 rámků trvat 40 minut ale vylisujete všechno. člověk si pak má z čeho vybírat, má co porovnávat. takhle jen hádá a přemýšlí co je lepší
Nehádej, počítej kolik stojí těch deset procent vosku.

Kdysi Vojta Protivínský napsal v M.včelaři pěknou větu - že vosk je lacinější jak med a že důležité je jej bezpracně dostat z rámků.

Ono je spíše otázka jak to co nejrychlejí dostat z rámků a mít s tím co nejmíň práce.

Když člověk začíná, rozšiřuje tak to vnímá jinak.

Já jsem donedávna nakupoval - byl spíš problém nakoupit "bezpečně", ale raději prodám kilo medu než vyvařím kilo vosku jako těch 10% - tedy rozdíl výtěžnosti.

Takže letos začnu velkokapacitním slunečním tavidlem. Hlavně když to z rámků vypadne a "nesežere" to zavíječ.
(14.04.2011 19:53)KaJi napsal(a): [ -> ]letos začnu velkokapacitním slunečním tavidlem.

Inu, když jsi to Karle nakousl, nechceš se hned pochlubit a podělit?
(14.04.2011 19:53)KaJi napsal(a): [ -> ]Takže letos začnu velkokapacitním slunečním tavidlem. Hlavně když to z rámků vypadne a "nesežere" to zavíječ.

Ja som práve dokončil slnečné tavidlo na 4 plásty miery B, neviem či je veľkokapacitné, ale ako pomocné tavidlo, keď je mnoho slnka, je to lacné a nemusím pri tom byť. Tavidlo je urobené tak, aby sa dalo (ako som prítomný na včelnici) vodorovne natáčať na dráhu slnka a zároveň do zvislej polohy, aby slnečné lúče dopadali na plásty čím kolmejšie.
Rámiky s plástami vkladám do kaziet so siete 4x4 mm, umožňujú odtekanie vosku a pod kazetami sú tri drôty s priem. 3 mm, ktoré umožňujú dokonalý odtok vosku.

Etše lepšia výťažnosť vosku z plástov je, keď narežem z rámikov pásiky 5-6 cm široké a pásy vkladám kolmo vedľa seba. Vosk s priestoru medzi košieľkami rýchlejšie odtekajú, čím sa dosiahne maxim. výťažnosť vosku. Takto sa dá jednorazove vložiť do tavidla až 8 rámikov, s prácou naviac, ale sa to oplotí Kazety je dobré vyklepať od košieľok ešte kým sú teplé, ale ide to špachtľou aj za studena. Anton
Pokúsim sa o uverejnenia obrázka tavidla aj s bližším popisom. Anton
Také používám tavidlo a vytavené košilky dávám ještě za tepla (vychladlé je moc práce je z tavidla dostat) do bedny od Baumitu (fasádní silikon - je to vzduchotěsná bedna) a tam je nechávám na zimu na vařák. Ale to je na můj vkus moc pracné, takže bedny mám již za dva roky Smile
Naprosto souhlasím s kolegou (KaJi), že lehčí je kilo medu, než tato práce, navíc začátečník má nedostatek vosku a tak ho hrozně chce, časem ale je vosku dost.
Zkoušeli jste ale někdo klasická kamna na ohřev vody (ta co se používají u zabíjaček na polévku) a do varu "házet" celé plásty a odlévat vodu s voskem do nádob přes síto? Vím, že to jde, ale zajímalo by mě, jak je to pracné a jestli to někdo dělá a doporučil by to...
Dík Honza
Jak jsem již psal, jde to, dost lidí to dělá.

Já si nechal udělat vanu na parafinování, a zkoušel to s ní.

Neměl jsem vyvjíeč páry, tak byl problém to pak ždímat. Ale vyvařovat to šlo, ale i když je vařič mimo osu, tak je v té vaně za chvíli binec a zachytává se na drátkách i na rámkách atd.

Takže jsem se nechal inspirovat J.Jindrou a Radimem Poláškem - ten používá odšťavňovací hrnec ze socialismu - a udělal to jako oni.

Dolů do vany síto aby zachycovalo košilky a nad to svisle 15 rámků - s hofmany to šlo lépe - pára se dostávala mezi ně. Rámky byly pěkně čisté. Někde to popisuji podrobně. No a výhoda - nemusím je držet v ruce. Stíhám si je připravovat z nástavků a vytažené doklepávat a uklízet.

Ale JDJD tady dával odkaz na video, kde mu to zase šlo pěkně vařit v té vaně. Ale to si zautomatizoval jako všechno co dělá. Smile

Až se dostanu k tavidlu - nafotím - musím je dodělat. Zatím jen slepené od sklenáře - skleněná kadibudka, u stropu bude podle všeho velké vedro.
Což mě inspirovalo, odcházím ven teploměrem a musím dodělat zadní stranu. Dnes je pěkně, tak se snad ukáže. (Teplota)Smile

No a díky dobrému tipu jsem vyviječ koupil na aukru - takže dojde taky na ty košilky a jiné zbytky v těch nádobách - zkusím to prohnat ždímačkou. Ať to zmizí.
(16.04.2011 9:02)Jenda napsal(a): [ -> ]Zkoušeli jste ale někdo klasická kamna na ohřev vody (ta co se používají u zabíjaček na polévku) a do varu "házet" celé plásty a odlévat vodu s voskem do nádob přes síto? Vím, že to jde, ale zajímalo by mě, jak je to pracné a jestli to někdo dělá a doporučil by to...

Přesně, toto je moje technologie, která funguje nejlépe. Veškerý meteriál, který je nějak příbuzný s voskem hážeme do hrnce z antikora. Pokud je hrnec plný, nalijeme do něho něco vody, postavíme na kamna a rozpustíme. Pokud jsou tam drátky z vyřezaných rámků, tak je vyjmeme a po vychladnutí vymneme rukou košilky. Po vychladnutí se voda slije a koláč nechá vyschnout, do toho se už žádný škůdce nedostane.
Na podzim, až je čas, tyto koláče znovu rozpustím ve stejném hrnci a rozvařený vosk přecedíme přes silonové síto např. do plastového kbelíku. V sítě zbytky i trochu pomačkám, abych zbytečně silon nepoškodil. Vosku je tak trochu více, zbytků méně. Tak získám naprosto čistý vosk na výměnu mezistěn. Odpad ze síta uložím do igelitového pytle a prozatím uložím někam do skladu. Tím jsem minimalizoval "bordel".
Vychladlý vosk znovu rozpustím a nechám dlouho vařit nejlépe v dešťové vodě. Doba varu musí být dostatečně dlouhá, alespoň 2 hodiny. Vosk musí celou dobu vařit - t.j. probublávat!!!!! Nebezpečí vykypění nehrozí - u vosku vykypí vždy pouze nečistoty, ale já už mám vosk téměř čistý. Čím déle, tím lépe. Voda do sebe totiž natáhne všechny rozpustné nečistoty, hlavně med a vosk se tak "zázračně" vyčistí. Po zchladnutí koláč očistím až "na krev". Zbytky jdou do další várky. Vosk je nádherně žlutý (i ze starého díla) a srážka při výměně tak nezřídka bývá 0%.
Až je čas, (jednou tak za 3 - 4 roky) tyto pytle vytáhnu, zbytky dám opět do hrnce a opětovně rozvařím. Protože máme na těžbu vosku speciální odstředivku, nalijeme tyto rozvařené zbytky do odstředivky a při otáčkách 1400/min (průměr koše cca 300 mm) odstředíme. Pak terprve mohu zbytky konečně vyhodit. Ty jsou úplně suché, samovolně se rozpadají. Další vosk už bych mohl získat snad jedině chemickou cestou (rozpuštěním v benzínu), ale tam jsou náklady při současné ceně vosku zbytečně vysoké.
Mimochodem, odstřeďovali jsme včera a dnes budeme pokračovat - konečně je potřeba i tento vosk.
dobrý den,
my to děláme podobně jak je uvedeno v již zmíněném videu. tento Váš postup mi přijde zbytečně složitý. dílo rozvaříme s vodou, nalijeme do lisu a vylisujeme. do ted jsme rámky vyřezávali ale to je pak moc pracné. ted budeme zkoušet rámky namáčet v horké vodě tak jak je to v tom videu. k lisování použijeme šedův vařák. maximálně čistý vosk ještě jednou rozvaříme a použijeme kyselinu pro vyčištění. časově je to určitě méně náročnější. navíc každý rok zpracujeme všechno, žádné zbytky nám nezustavají a tudíž je nemusíme skladovat. musím nesouhlasit s tím že "Po vychladnutí se voda slije a koláč nechá vyschnout, do toho se už žádný škůdce nedostane". tatík jednou zapomněl ve včelíně na skříni takovýto koláč vyvařeného vosku. když jsme ho tam našli, tak byl děravý jak ementál od zavíječe. ty ku.... sežerou všechno na co přijdou.
A zkoušel jste někdo pouštět páru z vyvíječe rovnou do zatepleného nástavku?

Mám jeden nástavek od

takže až z něj vyndám jednu "trosku" - pokud se zotaví a přijde mi ten vyvíječ tak to s ním zkusím.

Ale zkoušel jste to někdo?
Nebo vzít vařič a na něj kastrol, to v nejspodnějším nástavku - nebo bedně stejného půdorysu, pak mezidno se sítem a zachytávačem vosku a nad to dávat rovnou celé nástavky?
I propolis a další vosk na nástavku by změknul, pak vyndat a očistit. Tedy v případě, že by to fungovalo výkonově na nezateplené nástavky.
A ještě jeden postřeh, byl jsem před asi 5-ti lety na Ukrajině a navštívil místního včelaře (100 včelstev), ukazoval mi velký kotel na vodu pod kterým topil dřevem, mohlo tam být řekněme 100 litrů vody. Vyřezal rámky a hodil je na dno, poté na ně položil těžké ocelové síto, které mělo tvar jako ta nádoba (o trochu menší, ale mezera byla minimální). Zalil vodou a zatopil, říkal, že přes síto mu jde nahoru vosk a košilky se varem pod sítem melou, pouští vosk, ale nevyplavou...
Také docela zajímavý způsob. Ale neviděl jsem to v provozu, jen v garáži.
Chtěl bych se zeptat vás zkušenějších...Likvidoval jsem po dědovi staré rámky a tak mám asi tři pytle voští. Potřebuju mezistěny a tak by mě zajímalo jestli je výhodnější to rozvařit a měnit vosk, nebo měnit rovnou voští. Koukal jsem že ve Včelpu je rozdíl 11 korun na kile. Abych zbytečně netrávil čas získáváním vosku a nakonec mi to vyšlo stejně.
Pokud na to nemáš nějaké zařízení ( vařák, tavidlo) tak vyměň voští. Pakliže zařízení máš a chuť si s tím pohrát, vyměň vosk. Ale cenově to v tomto množství vyjde + - skoro nastejno. Když bys měnil voští můžeš ho v pytli klidně sešlapat, nezabere pak tolik místa.
(30.04.2011 17:56)Jirula napsal(a): [ -> ]Chtěl bych se zeptat vás zkušenějších...Likvidoval jsem po dědovi staré rámky a tak mám asi tři pytle voští. Potřebuju mezistěny a tak by mě zajímalo jestli je výhodnější to rozvařit a měnit vosk, nebo měnit rovnou voští. Koukal jsem že ve Včelpu je rozdíl 11 korun na kile. Abych zbytečně netrávil čas získáváním vosku a nakonec mi to vyšlo stejně.

Ať tak či onak, hlavně velmi rychle. To proto, aby nebyl rachlejší Zavíječ voskový.
Potom by se to již nemuselo řešit.
JK
Referenční URL's