Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
4 roky jsem používal polycarbonát, ale zmléčněl. Nahradil jsem ho křídlem ze sídlištního okna. Funguje naprosto stejně spolehlivě, jen jsem ho ještě nezařízl do rámu.
furt přemýšlím jak účinně tavit vosk s co nejmenší námahou.Udělal jsem si malé sluneční tavidlo,ale je max na 2 vyřezané rámky.Foto od JJvčela mi vnuklo nápad udělat slun.tavidlo ze starého nástavku z mor.univerzálu.Je dobře zateplený,rámky se poskládají vedle sebe,jen na spod a boky plech a nahoru sklo.Nemá to někdo podobně?
Já vyndám zabíjačkový kotel, z něj vytáhnu kotlinu (alespoň u nás se tomu tak říká), na kotel mám plech s dírou do které dám zavařovací hrnec s vodou, do díry po teploměru, která je v poklici zavařovacího hrnce strčím hadici nejlépe takovou, která se při zahřátí rozšíří. Druhý konec hadice strčím do očka nástavku (dřevěného), očko je ve velikosti hadice, z druhé strany hadici zajistím hřebíkem, kterým hadici propíchnu, nástavek položím na smaltovaný plech z plynového sporáku (takový ten vrchní plech, kterým se plynový sporák zavírá má asi 1cm lemování). V plechu mám vyvrtanou díru (průměr 40 mm), kterou utíká pára a vytéká vosk. Plech s nástavkem je položený na dvou styrodurových nástavcích s otevřenými očky (pozor nástavky se lehce párou poškodí), v kterých je kbelík na vosk pod dírou v plechu (pozor ze spodní strany plechu musí být provedeno nějaké opatření, aby vosk vytékal do kbelíku a nestékal někam jinam, já otvor objel silikonovou housenkou). Na takovou sestavu dávám dva nástavky s dílem, které chci vytavit, případně jeden nástavek s rámečky na něj síť na hmyz druhý nástavek a vyřezanou divočinu. Na hoře jako víko mám laminovou desku. Zatopím v kotli, v zavařovacím hrnci vyvíjím páru, která je pomocí hadice přiváděna do nástavku a která vytaví vosk, který steče do kbelíku. Všechny případné úniky páry zatěsňuji lepící páskou (samozřejmě kromě oček ve dvou spodních styrodurových nástavcích). Asi z patnácti nástavků rámků 42*17 vytavím 10 kg vosku, což mi trvá den asi 13 hodin práce. Není to žádný zázrak v rychlosti, ale v průběhu tavení a topení očistím důkladně rámečky a zvlňovačem napnu v rámcích drátek. Co je nejdůležitější vše bylo doma a nepoužívalo se to (kromně nástavků).
A co košilky?
Košilky pálím v kamnech. Z rámků se dají dokud jsou ještě horké oklepnout nebo oškrábnout špachtlí. A ze sítě je normálně setřesu. Až budu mít nerez kotel, který plánuju koupit, tak ještě rozvařím a skusím vylisovat.
Předpokládal bych, že síť je položená na nástavku do nějž je vyvedena hadice a nad sítí jsou nástavky s vytavovaným dílem tak, aby se případně padající košilky na ní zachytly a nespadly do nádstavku s hadicí.
Ja košieľky vyhadzujem , osobne si myslím že v košieľkach je najviac reziduí po chem. prípravkoch , a spór-akýchkoľvek.
Za tých pár gramov vosku mi nestojí ani námaha , a ani riziko znehodnotenia relatívne čistého vosku.
Košilek co spadne do nástavku kam se přivádí pára není mnoho (tj.na smaltovaný plech) ty seškrábnu špachtlí do kbelíku a při posledním tavení je dám nahoru do nástavku nad síť znovu prohřát a vosk který v nich zůstal ještě vyteče.
Pro Viktor:
Pochopil jsem to takto:

[Obrázky: SWScan00330.jpg]

Z toho usuzuji, že košilky z díla zůstanou převážně v rámcích na drátcích a nepadají dole na plech.
Pochopil jsi to úplně přesně. Zkoušel jsem to i tak, že jsem nástavek, do kterého se pouštěla pára, dal jako horní. Fungovalo to taky, akorá bylo nutné zatěsnit laminovou desku a horní nástavek. Ještě jedna drobnost. V hadici se sráží voda ne mnoho ale sráží, je nutné mít hadici podepřenou tak aby mněla spád zpět do hrnce. Já to řeším podepřením na dvou místech. Hadici mám tak 1,5 m dlouhou. Hladinu vody v hrnci kontroluji dřevěným klacíkem o dostatečné délce (abych se neopařil) a vodu do hrnce dolévám konví a trychtýřem z plechovky od acetonu. Dá se to i když fouká pára z hrnce.
Rád bych se s vámi podělil o jednu vychytávku.
Napadlo mne to při posledním převáření vosku.
Nejspíš to nebude nic nového, ale jsem nadšen.

[attachment=4207] [attachment=4208] [attachment=4209]
To je bomba!!!!!

Právě jsem zjistil, že rozvařit vypraná víčka od medu (myslel jsem, že je to čistý vosk) nestačí. Je v tom spousta nějaké nečistoty, která ale je stejně těžká jako vosk a je z poloviny v koláči vosku a jen asi polovina a nebo menší část pod ním. V roztaveném vosku to bylo dobře vidět, snažil jsem se to přecedit, ale cedník s oky asi tak 0,8 mm se ihned ucpal, cedník s většími oky nebyl honem po ruce. Tak jsme to nechal ztuhnout tak a výseldek popisuju v předchozím.

Takže díky za nápad, je suprovní, má jen tu vadu, že to nenapadlo mě.
Ono už to dávno napadlo jiné, třeba Nimsa to popisuje ve své knížce.
(03.06.2016 0:13)tom.50 napsal(a): [ -> ]A pro vás Kohoute. Sice je pravda, že chybami se člověk učí. Ale jen, kulantně řečeno, pošetilec se učí na svých chybách a tak co píšu já je směs zkušeností předků, vyčteného vzdělání a vlastní praxe. Vůbec nevím proč bych měl vynalézat násobilku a zkoušet jí vlastní praxí, když jí vynalezli ti přede mnou a mě stačí se jí naučit a právě tak je to se vším ostatním, i se včelařinou.
(19.06.2016 23:41)tom.50 napsal(a): [ -> ]To je bomba!!!!!

Právě jsem zjistil, že rozvařit vypraná víčka od medu (myslel jsem, že je to čistý vosk) nestačí. Je v tom spousta nějaké nečistoty, která ale je stejně těžká jako vosk a je z poloviny v koláči vosku a jen asi polovina a nebo menší část pod ním. V roztaveném vosku to bylo dobře vidět, snažil jsem se to přecedit, ale cedník s oky asi tak 0,8 mm se ihned ucpal, cedník s většími oky nebyl honem po ruce. Tak jsme to nechal ztuhnout tak a výseldek popisuju v předchozím.

Takže díky za nápad, je suprovní, má jen tu vadu, že to nenapadlo mě.
..treba nechať dlhšie tuhnúť,potom v strede nezostane žiadna nečistota..kusy vosku z tavidla,viečka a pod. rozvarím s dažďovou vodou,precedím do nádoby(biele plastove 30l vedro na med),vložím do termokomory v ktorej vosk nechám 24h tekutý..všetka nečistota sa uloží naspodu koláča..
Dnes som začal topiť vosk, začal som kúriť o 20,00hod do 1,45hod. Vytopil som 350plástov B. Robím to na včelnici.

[Obrázky: WP_20160630_20_16_55_ev0_Pro.jpg]

[Obrázky: WP_20160630_20_42_56_ev0_Pro.jpg]
V noci znám lepší zábavu..
Zkus vytápět vosk na včelnici ve dne a takové zábavě se pak nevyrovná ani ta tvoje noční. Smile
Pod holím nebom je najlepšie vytápať vosk, nečistoty keď padnú na zem netreba upratovať. V noci nesvieti slnko a aspoň sa nepotím od tepla.
Dnes pokračujem vo vytápaní vosku, očakáva ma 450 rámikov. To je vyradené z poslednéj vytáčky , 800 rámikov. Už teraz môžem povedať že vo včelstvách mám na 99% len rámiky 2 x zaplodované, krásne žemličky, to bude veterinárka čumeť na to dielo. Tongue Po slnečnici nahodím včelstvám po 6 rámikov stavať nech to vo včelách vypadá super, v zdravom diele zdravé včely. Cool
Referenční URL's