Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zajímalo by mě, jak moc jsou po tavení párou rámky čisté/špinavé.
Mám velkokapacitní sluneční tavidlo, s sezóně super, ale stejně rámky potřebuji nechat projít horkou vodou, aby byly čisté a znovu použitelné. Zhruba je po vytavení oškrábnu, ale i tak na nich zůstane dost marastu.



Doplňuji k odstředivkám. Pozor u starých odstředivek, jejich materiál může poškozovat vosk (např. oprýskaný smalt až na železo). A nejde jen o odstředivku, musí tam být nějaký zdroj tepla, jinak vosk začne rychle tuhnout a moc se toho neodstředí. Takže buď připojený vyvíječ páry, nebo zásoba vody a el. topné těleso.
Originál na vosk dělá Baze Alfa http://www.bazealfa.cz/odstredivka.html
Alternativou by mohla být nerez ždímačka a připojit vyvíječ http://www.zdimacky.cz/index.php?stranka...produkt=38
Zkoušel jsem všechno, pokud máš rukavice a po vyndání s těmi rámky pěkně klepneš tak vyhrává u mě ta pára.
Výhoda je že máš čas asi 20minut si s tím hrát než se udělá další várka.
Pro mě je to dostačující, ale až si to dám do kupy, zatím je to provizorák, tak vedle bude možná ještě stará parafinovací vana s louhem a tam to projde, aby úplně zmizel vosk.
Ale na druhou stranu, váhám, zda to včelám kazit, když se s tím sami potahují a po vyndání je potažené vrstvičkou vosku a propolisu co na nich byl.

Možná to jen svážu a nechám pár dnů na dešti a hlavně slunci (UV) aby se to vydesinfikovalo přírodně.
Jako už desinikuji nástavky
jak jsem zjistil v Plzni, tak i p. Machová toto má, jen trochu větší od Kováře...i když o tolik větší není, jen je na elektriku....je to na principu odštavovacího hrnce, ale 50 na 50 cm.....myslím že na tom není nic si toto vyrobit....oproti sušičce medu je to fakt brnkačka...Smile)) dvě bedny v sobě a poklička, jen bych to nezateploval....lépe se pak sráží pára na bocích
For je v tom ruském. Vyvíječ páry je jedna věc a druhá věc je že ta bedna může být z čehokoli.
Ty co má Machová je ukázkou konstrukční impotence, tam jeden kompíruje od druhého i s chybama.
Mám v rámci akce udělanou i odvíčkovací vanu, kde je to vše v jednom, pokud bych do otho pustil páru z vyvíječe. ALe tam 2kW nestačí. Nechápu proč nikdo neudělá 2-4 in 1.
Pokud bych neměl "zadara" práci a plech tak to dělám ze dřeva, izolace vata a uvnitř vyložené AL plechem. Dolů stačí kus plechu do V jako žlábek. A dávám tam dřevěné koše vyložené varoasítem, ty bych měl na střídačku.

Cvičně si to sesponkuji za odpoledne a vyvíjčů páry je dost. Někod vezme starý hasící přístroj, napere do toho topnou spirálu z bojleru a NECHÁ TAM volný vývod na páru a trubku na doplnování vody.

A nebo si zagooglí, toto by mohlo mít v medárně vícero využítí- sterilizace, čištění atd.:
http://www.vinarskyraj.cz/katalog/filtra...ary-td-9-2

A zrovna tak to mohu narvat do vhodně vyrobené termokomory - nejen temperace díla ale i vaření vosku.
Navíc ty kW jdou narvat přímo do komína nástavků, dole staré varoadno a pekáč. Smile

A zrovna tak to mohu narvat do medometu kde do koše dám vhodný adapatér, a je to nejlepší odstředívka.

Tady mají všichni výrobci kliku, že mám pořád dobrou práci a nejdu vyráěbt a dodávat modulární systém pro včelaře. Smile
Teď si uvědumuji jak vás poslouchám, že mě práce s voskem od dítěte moc bavila a pár zimních večerů jsem tím každý rok strávil. Nejlepší bylo celé rámky strkat do vařící vody. Po vytažení a lehkém oškrábnutí byly rámky čisté. Bez přediva motýlice prakticky bez čištění. Potom košilky vylisovat do vařáku. Druhý den pročistit vosk převařením v čisté vodě a uklidit místnost. To vše v teple v klidu a voňavém prostředí.
No a teď už tak tři roky nic takového. Od doby co máme sluneční tavidlo na 12 rámků jsem pod kotlem nezatopil Sad. Do tavidla dám rámky kdykoliv (za deště za tmy, řes poledne), obvykle po šichtě klidně i při čelovce rámky vytáhnu a oškrábu a vložím další dávku. Ono ta romantika vlahých jarních večerů pod hvězdama při čištění rámků taky není k zahození Smile
Neznám nikoho s velkokapacitním tavidlem, kdo by ještě roztápěl kotel.
Jó a okoukali jsme to u velkovčelaře se stovkama včelstev. Neuvěřitelná výkonnost ...
My co bydlíme v údolí pod lesem to máme komplikovanější.
ALe za nějaký čas budou rámky jen romanticky hučet v kamnech a budu mít klid na duši.
Ale dokud nebudu mít pár metráků vosku v rezervě, nebudu pokoušet osud.Cool
když ono velkokapacitní sluneční tavidlo je fakt velká bedna a nemyslím si, že výrobně levnější....upřímně jsem o tom také přemýšlel, ale při představě, že musím zajet dva km někam vyměnit rámky a druhý den zase a pak zase....tak jsem tuto myšlenku opustil...to co dám za benzín nebo čas dám do plynu či elektřiny také....a hlavně to mohu dělat (s tou bednou) kdy chci a ne jen když je venku teplo...ale jak říkám, kdo to má u baráku, špatná volba to není...já ho mám nyní na dva rámky a je to fajn to pozorovat
kaji, nevím proč myslíš výrobní impotence, mě to naopak příjde geniálně jednoduché...vařím, pářím, vosk vytéká a vše v jednom....jedna bedna....žádný jednoúčelový vyvíječ....zdenku zastan se mě...Smile))

PS: roslp, jestli máš ten vařák nerezový a nechceš ho, tak ho koupím...Smile)
Máš další krám do baráku. A drahý a zbytečný. Ty vytáčíš med a rovnou vyvařuješ rámky?
Pokud si koupíš extra vyvíječ, tak nepotřebuješ ten krám. A vyvíječ můžeš použít na další věci. Nakonec i do sauny. Smile
Pokud ten vyvíječ pustíš do inteligentně zkonstruované odvíčkovací vany, medometu (tady to máš rovnou i s odstředívkou), do termokomory, nebo jen do komínu nástavků tak je to to samé co se ti líbí.
nějakou pravdu máš, nasměroval si mě na myšlenku udělat jen děrovanou vložku do pastovače a přes ten vyvíječ to vyvářet v něm....teď už mi zbývá jen si koupit vapku Smile to je možná ale levnější ten jednoúčelový krám...Smile)
ale myšlenka vyvářet to v medometu za pohybu není marná, jen nějak odseparovat košilky aby netekly to dírou dole....Surprised
myslím, že u piva bychom si rozuměli a to perpetuum mobile bysme dali...Smile
Má to logiku, využít jednoúčelové stroje (medomet, pastovačku ..)i k jiným účelům, ale představa, jak jsou tyto mašiny nasvi...ý od vosku a pak to čistit ... ne, raději půjdu jinou cestou.
No, budou od vosku. Smile
Když plech pofoukám horkou párou, tak se nebude jen lesknout.
V medu vosk vyplave, pokud tam nějaký zbyde.

Medomet, kde budu mít koš i buben udělaný tak že to bude odstředívka na víčka od medu, případně vosku od košilek souběžně s vypařováním rámků, a ještě bude točit i med, pak pastovat nebo homogenizovat, stáčet, rozpouštet cukr v horké vodě od vyvíječe. Smile
Tak ten bych radši čistil než se nemít kam hnout pro samé krámy.
Na různé krámy mám stále místa dost a tak jsem si nedavno udělal radost a koupil toto:
https://drevo-door.cz/vceli-uly/tavidlo-...a-vyvijeci
Nemá chybu, mohu jen doporučit.Wink
Ahojte,

jsem novacek a chtel jsem se zeptat na jednu vec ohledne ziskavani vosku z plastovych ramku. Je mozne davat tyto ramky i do varaku, nebo musim z techto ramku vosk seskrabnout a az pote zpracovat. Dekuji za vase zkusenosti.
Většinou to nevydrží, záleží na plastu - výrobci.

Na tom přechozím odkazu Karle vidíš názorně že je to většinou generátor páry + bedna.
Kdyby jsi ty vyvíječe pustil do nástavku nebo jiné bedny, máš to samé. A pokud to chceš plamenem, tak starý papiňák a gumová hadice. Ušetříš 12 000Smile
...bedna s vodou...Smile ono to asi tak spatny kram do baraku nebude.uz zacinam rysovat...Smile uz se tesim, az to z toho bude kapat a ja vedle toho sedět, kavicka, pohodicka..vsechno hezky blejskave,vonave...Smile
Voňavé ano, ale "trocha" páry a hodně bince okolo. Smile
(07.02.2017 16:34)karelretik napsal(a): [ -> ]...bedna s vodou...Smile ono to asi tak spatny kram do baraku nebude.uz zacinam rysovat...Smile uz se tesim, az to z toho bude kapat a ja vedle toho sedět, kavicka, pohodicka..vsechno hezky blejskave,vonave...Smile

Vona tě ta romantika přejde!!!!

A teď vážně. Sice jste mě docela nadzved s tím, že nejste Rus, možná by bylo dobré se oprostit od propagandy a vidět věci rozumně. Když máte prachy, můžete je vyhazovat i za blbosti. Voda je překonaná blbost, ale vy si nedáte říct, rýsujte a blněte, jak říkám výš, ono vás to přejde.

Počítejte se mnou. Mezistěny stojí 300 a za 12.000 jich máte 4o kilo. Do kila je 11 ks 37x30, potřebuujete 4 na včelstvo, typuju vás na tak 10 včelstev a tak jich potřebujete 40 za rok. Pak za 12 litrů máte jedenáct let klídek na ryby a basu, co říkáte?

Vyvařováním souší (fakt věřím Karlovi, že je snad lepší je hodit do kamen) strávíte tolik času, že udělejte v práci pár přesčasů a M si kupte. Nepřeháním.

Uvědomte si, že venku to dělat nelze když je teplo a lítají včely. Voní jim to a to fakt nejde!! Pak musíte mít nějaký vytápěný prostor, "sežere" to spoustu energie, všechno je za..aný jak jetel, no, jak myslíte Karle.


Třeba vás to nezajímá, třeba tohle ani nepřečtete, je to dlouhé. Stejně vám to povím. Já od loňska zase drátkuju železem. AKV 0,4 je tak pevný drátek, že když bych chtěl souši vyříznout, nejde to!!! Musím přestříhnout každý jeden drátek! A proč? Z vyváření i z páry jsou rámky tak hnusný a i já mám rád hezké a čisté věci jako vy, očištění a vypnutí drátků (na zapatlané drátky M nezatavíte) je stejně pracné, jako vydrátovat nový rámek a nebo vyřezaný použitý. Zkrátka opakované používání zadrátkovaných rámků je jen teorie, jinak je to stejně pracné, jako to dělat znova!

Ale jak chcete, dělejte si co chcete, varoval jsem vás (a KaJi a Havelka Honza a další taky) a teď už je to jen na vás.Big Grin

Jo, parní tavič funguje tak, že dvěma vyvíječi trvá ta bedna, co je za 12 táců, asi 40-50 minut. Přeházení rámků trvá asi 15 minut, těch asi tak 45 minut tavení můžete dělat něco jiného. Na zbytky v košilkách kašlu, těch pár % vosku za tu práci a čas nestojí.
Honzo,ani jedno dobré.Kolem odstředivek jsem chodil,dokonce jsem měl školení na servisáka.
Na prádlo dobré.
Na vosk bez úpravy,špatné.
Místo 3 silenbloků to chce minimálně 4.Nejlépe 6 kousků . F.V.
Těch 6 silenbloků ve ždímačce mi moc na vyvážení rotoru ždimačky nepomohlo.Práce nevyvažila užitek rovnoměrně uložit vyvařence v sačku co je do pařaku do rotoru ždimačky.Není rozdilu mezi ždimaním prádla a vyvařenců vosku,ale vytěžnost vosku z dostupných zařizenich nejlepší.
Ať se daří Zdeněk
Tom50 děkuji za rozbor, to je presne to co me tu bavi...konstruktivita...ne nějaké pomlouvání jestli ta nebo jina skupina dela vice....takze:
Potrebuji na sezonu cca 300 mezisten...tedy dle tveho vypoctu 8181 kč....za rok...myslim, ze mohu tedy uvazovat o necem, co mi usnadni to taveni a pripravu na lisování. Mozna opravdu ziju v bludu, ale ta bedna s vodou co ma zdeněk mi prijde jako trochu dobre řešení...mohu to vyhrivat na kotli na drevo, nebo pod tim mohu topit plynem. Kosilky vyvarovat nechci, chci jen to co vytece. Mohu vyvaret ve stare kotelne ale mohu i na podzim venku. Jasny ze nejlepsi reseni je asi kotel s vyhrivanou odstredivkou, ale to je jina liga. Ja tuto bednu na vodu jsem schopen vyrobit do 3000....tedy myslim, ze se mi to zaplati...a kdyz ne, tak aukro....Smile
Referenční URL's