Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To je to, že klasika na ždímačku na prádlo - tedy štíhlý válec - to na vosk není. Funguje snad opačný extrém, nízký, široký.
To Romo funguje když se při rozběhu drží v ruce za horní část - tedy velmi měkké uložení, to si pak o hranu škrtne málokdy. Ale o to víc je to šleha do rukou.
Zavěsit to na lanka je asi dobý nápad ale zase se to blbě plní.

To by se musel udělat adaptér do medometu na fixní uložení, nohy medometu pružné. Smile Jako odstředivky na víčka.Fakt nevím co máte proti druhému koši do medometu?

Nakonec člověk dá pod sluneční tavidlo topné těleso aby to jelo od rána do večera a má to Smile Kafíčko, vůně, opalovačka, . . . košilky pohnojí trávník, . .
Jo, ještě jsem se chtel zeptat, tom50 ty fakt menis jen ctyri mezisteny?

Na zdimacku by mohlo pomoci rozjizdet ji pomalu...jde to napr timto:
http://www.hotchilli.cz/regulatory-otace...kon-900-w/
Ptal jsem se vyrobce....
Tak jo, a teď zpět k tématu Získávání vosku.

diskuse k medzistenám byla presunuta sem
No jestli někdo vyřezané mezistěny vyhazujete tak já bych si je vzal. Big Grin
Potřebuji vosk na výrobu ušních svící pro přátele a rodinu a toto by se opravdu hodilo.
(07.02.2017 22:04)karelretik napsal(a): [ -> ]Na zdimacku by mohlo pomoci rozjizdet ji pomalu...jde to napr timto:
http://www.hotchilli.cz/regulatory-otace...kon-900-w/
Ptal jsem se vyrobce....

Naopak, jde o dosažení tzv. nadkritickcýh otáček, pokud jsem to ze školy nezapoměl.
Jinak odstředivky na vosk vyráběl a zkoušel Tomáš Jaša a je taky na prodej od Baze Alfa. (i když tam mám já osobně velmi špatné zkušenosti s něčím jiným).
Jsou zde snad odkazy, ne? Smile Co chcete pořád bastlit, když nechcete rešení ala Rusko?
(07.02.2017 22:04)karelretik napsal(a): [ -> ]Jo, ještě jsem se chtel zeptat, tom50 ty fakt menis jen ctyri mezisteny?

Na zdimacku by mohlo pomoci rozjizdet ji pomalu...jde to napr timto:
http://www.hotchilli.cz/regulatory-otace...kon-900-w/
Ptal jsem se vyrobce....

Ano, v podstatě ano. U některých 6 i víc a u jiných třeba jen 2-3, podle potřeby. Víc není třeba.

Zjara 2016 tu jasně pak Barnat několikrát napsal, že má vyzkoušeno, že když budoval včelařský provoz a nutil vč stavět po celých bednách, tak se mu to strašně rojilo. Pak, až měl dostatek díla a dává stavět jen to, co je nezbytně potřeba, má pokoj a rojení má na přijatelné, spíš mizivé úrovni. On skutečně dokonce tvrdí, že má rojů málo.
Jeho třeba dvacetileté souše pro plod neuznávám a odsuzuju, to je fakt moc. Včely to fakt vykusují a staví znova, je to pro ně nesmírně obtížné a proto podle mě nesmyslné. Ovšem druhý extrém je furt čistit rámky, drátovat, vylepovat M, nechat stavět a nedostavěné "poťapané" - částčně zakladené s okraji buněk potaženými propolisem = to nechce ani roj, furt tavit, to je, podle mě, čiré bláznovství.

Ale je tu důležitější věc. Vlhký med. Zdá se, nemůžu zatím potvrdit, že med z panenského voští má vyšší vlhkost než když se převěšoval plod a med se těžil z vysokých tmavých, mnohokrát zakladených plástů. Dřív se totiž černé souše dávaly do medníku a až pak vyvářely. A s vlhkostí medu ve dvou či tříprostorových úlech problém nebyl a to jsme zdaleka nečekali až byly plásty zavíčkované až dolů, vysoké rámky se braly zavíčkované tak ze dvou třetin. A med vlhký nebyl, nikdo ani nepotřeboval a neznal refraktometr.
To až teď. Je otázka, zda je to nesmyslným přidáváním dalších a dalších beden i když na to vč ještě nemá a nucením do nesmyslné stavby a nebo tím tmavým dílem. Jedno je jisté, dřív problém nebyl a teď je a tak je nutné se ptát, co je nyní jinak než když jsme to ještě dělali předpotopně (a nedívali se do vyspělé ciziny za kopce).

Dřív se vyřezávaly SR, tedy divočina, to dneska nikdo nedělá. Jen z nich se dalo vytěžit 250, ale i třeba 350 gramů panenského vosku, který nezažil žádná léčiva, za sezonu. Že se kromě toho taky likvidovalo přes 90% (můj odhad) roztočů je úplně jiné téma. Ovšem vše se vším souvisí.
Co znamená nutil vč stavět po celých bednách?
Dát celej nástavek mezistěn.
U pana Barnata. Kterej?
Asi Zdenek, ktory popisoval nedavno obmenu diela.
No jo voni sou vlastně dadantisté. Tak to nemůžu dál sloužit. Vysvětlit to musí padesátka tom.
(08.02.2017 11:26)tom.50 napsal(a): [ -> ]Dřív se vyřezávaly SR, tedy divočina, to dneska nikdo nedělá. Jen z nich se dalo vytěžit 250, ale i třeba 350 gramů panenského vosku, který nezažil žádná léčiva, za sezonu. Že se kromě toho taky likvidovalo přes 90% (můj odhad) roztočů je úplně jiné téma. Ovšem vše se vším souvisí.

To dneska dělají tzv alternativci, co takto likvidují populaci roztoče. Biologický boj. Smile
Stavba díla je jedním z účinných protirojových opatření, a navíc v době kdy je teplo a silná snůška pro včely naprosto přirozená věc - v tuto dobu se dají najít voskové šupinky v podmetu, pokud včely nemají možnost se vyřádit na stavebních rámcích nebo stavbou na mezistěnách tak to mastí kde můžou - nic moc rozebírání potom.
Pan Barnat včelaří ve velké nadmořské výšce, období stavebního pudu včel je u něj poměrně krátké - tomu odpovídá i množství díla, které jsou schopny efektivně vystavět.
I ja to robím. A je to celkom príma. Rozmýšľam, že tento rok larvy tých trúdov pobalím dám do mrazničky a budem postupne kŕmiť sliepkam, je to fakt dobré proteínové krmivo. A 4 sliepky mi toho za gýbel naraz nezjedia a tento rok predpokladám, že budem mať toho ďaleko viac.
Inak k tomu vosku , jeden známy mi radil , spraviť nasledovnú vec.
Dať kotol a kotlinu, naliať vody , zakúriť, hore na to dať sito, napr varoa nerezové, priviesť vodu do varu a na vrch klásť celé nádstavky s rámikmi na vyvarenie a samozrejme zakryť.
Stúpajúca para dielo roztopí, vosk stečie do kotla do vody, košielky zostanú na site. A tak pokračovať ďalej...
Môžu tu by rôzne vylepšenia, spraviť na ten kotol prípravok v tvare škridle s výrezom na bedňu s rámikmi , nádstavku ....
Čo si o tom myslíte?
Používám starý odšťavňovací hrnec - což je podobný princip jak popisuje Andrej, ve spodní nádobě se vaří voda, nalámané tmavé souše jsou ve vrchní nádobě s děrovaným dnem kam je vyvedená pára z nejspodnější nádoby a vosk vytéká do prostřední nádoby. Výtěžnost je velmi dobrá, myslím, že o pár set příspěvků v minulosti o tom psal pan Křapka, s vynecháním prostřední nádoby to bude taky fungovat pouze uživatelky méně příjemné.

Odkaz na schéma činnosti
http://plnezdravi.cz/odstavnovac-mostova...dni-stavu/

Vsetci maju svoju pravdu, ako niekde Goro napisal, co vcelar to vymyselnik.

Suhlasim aj s Tomom, pragmaticky pohlad, hlavne vlastne skusenosti to vysvetluju.

Sme rozni, niekto si zaplati, za zariadenia, niekto spali vostiny, niekto posle bud vostiny alebo vytopeny vosk na vyrobu medzistienok, niekto si doma vylisuje aj medzistienky, a niektori maju na to brigadnikov, zamestnancov.

K tej Slovanskej nature kutila vymyselnika:
KaJi mal velmi dobry napad. Medomet ako aj odstredivka. Len vymenim kos a v zime sa toci vosk.
Vapka, ked uz, odporucam si priplatit a kupit aj s ohrevom vody, ta znesie aj privod horucej vody. Lepsie a rychlejsie zchadza vosk a aj propolis zo stien. Parny vyvyjac pouzit aj na dezinfekciu.
Ta odstředivka z videa vypadá na domácí výrobu, zdá se, že ji mají udělanou docela primitivně (bez zbytečných blbostí) a funguje velmi dobře.
Mně nepřipadá primitivně když se spouští přes frekvenčni měnič.
Ať se daří, Zdeněk
Myslím mechanicky, žádný zbytečnosti navíc. Moc se mi líbí.
Tomáš Jaša dělá jednoduché a funkční věci. Mohu doporučit.
PN.
Referenční URL's