Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No, záleží zda chceš vosk? Pokud ne tak pak zavíječ je dobrý, to pak jde dolů snadno. Jinak u mě zatím rozpěrák, ale když je to s pylem, je to špatné.

Oni na tom pak hlavně neradi staví. Takže netrpělivě čekám až bud emít manželka novou kuchň a já starou myčku. V ní to jde prý dobře domýt.
Zdravím vás přátelé, nevíte někdo jestli jde nějak zachránit špatně vyvařený vosk? Nevím proč ale jedna várka mi nějak hodně zhnědla a nevím co s tím. Je toho 10kg a je mi to líto vyhodit. Při tavení párou byl pěkné žlutý a jak jsem ho převařoval v hrnci tak hodně zhnědl, co s ním?
To si děláš sám mezistěny, nebo proč tě to bolí? Na výměnu je to jedno, oni si to vyčistí.
Nedělám jen nevím jestli mi ho vymění, je fakt hodně hnědý, ostatní mám pěkně žlutý.
Možná jsi ho vyvařoval ve špatném hrnci, nejlépe je použít nerez a do vody před vložením vosku nalít trošku kyseliny sírové a pak nechat cvíli převařovat. bude pěkný a desinfikovaný.
Z plastové mezistěny se vosk nejlépe sundavá po podchlazení. To pak stačí vosk setřít špachtlí a zbytek oklepat ale jemně. Takže mrazák nebo v zimě za mrazu Big Grin
Podrobný postup vyčištění vosku naleznete http://www.dadantklub.estranky.cz/clanky....-dil.html
(03.03.2017 22:50)vcelka2 napsal(a): [ -> ]Z plastové mezistěny se vosk nejlépe sundavá po podchlazení. To pak stačí vosk setřít špachtlí a zbytek oklepat ale jemně. Takže mrazák nebo v zimě za mrazu Big Grin

Pokud chceš zachovat povoskování mezistěny, je lepší to dělat za tepla. Jinak za mrazu to jde samo, ale zase až moc.
A jak na tom oškrabaném staví? Mně o moc hůř, vzhledem k tomu, že na novém nádherně.
Staví mi dost můstků mezi plásty.

Proto zvažuji, že to omeji radši v tém myčce a navoskuji znova. Navíc v době nákazové situace co máme.
Mám stejné zkušenosti. Jedu na plastu letos čtvrtou sezónu v počtu asi 400 ks. Bílé, černé a letos zkusím nově i zelené stavební. Vždy když musím natírat voskem, vymýšlím při práci různé úvahy o nástřiku pistolí. Obětovat jednu pistoli co mi dali ke kompresoru, koupit odporový drát, celé to zateplit a stříkat takto. Nemá s tím někdo zkušenost? Na YouTube se dá něco dohledat. Mejd in východ.

Nemám na mysli odporový drát,ale ten co se používá do podlah. Jen pro vysvětlení.
Já sem kdysi plastové mezistěny natahoval tak že jsem je ponořil do vody s voskem. Nebylo jej dost a stačilo ta několikacentimetrová vrstva na hladině a šlo to rychle.

To co mě odrazuje od stříkání nebo ponoru rámků je to že bych musel chránit boční loučky a ten váleček odsýpá. SPíš mám problém že opomenu jednu stranu a to je pak taky blbé. Když to zjistím a druhá strana vystavěná, zanesená a zaplodovaná. .-)
Po očištění plastové mezistěny je potreba povrch vosku znovu sjednotit aby byl jako po natření. V malém množství postačí jemně nahřát povrch horkovzdušnou pistolí.
To namáčení pěkně natočil Lukáš M.:
Doplním svoje zkušenosti s vaříkem hranatým od Lysoně, typ menší. Neskutečnej krám. Vím vychvaloval sem, ale včera sem chtěl vytavovat. Minule sem jej čistil párou a šlo dobře vše OK. Včera naleju vodu, a cotokoukám, teče z toho jak blázen, garáž vytopená. Našel sme díru. ok nedá se nic dělat.. Bohužel učet sem nenašel. Vím podle fotek stáří cca 1,5roku. kupováno cca 14.8.2015. Takže zaletovat, bohužel s TIGem v okolí nikdo není. Povedlo se, pájecí kapalina, oplach, a napouštíme, ale coto, další díra? ano ve spoji plechů. tak opakovat letování. znopva voda, a další dvě díry. Nerez prorezl.. je to krám, nekvalitní plech. není to jakoby prorezlé, ale jak kdyby se vyplavila nečistota z plechu. hrany jsou jako kdyby se to rpoleptalo či co... zalátal sem další 4 díry, jak v ploše tak ve spoji. Dneska zkusím ještě někoho v Bolce uhnat. Nebo ať udělá novou vanu. Sem fakt nasranej. Kdybych měl učet tak to neřeším a hodim to na hlavu... Bohužel bez učtu ... Takže za mě, hoodně rozmyslet.. jestli těch 8tisíc do toho dávat.... velké zklamání!!!
Reklamovat se dá i bez účtu. Jen musíš prokázat kdy jsi to kupoval. Dalo by se třeba z účetnictví (faktury na tvé jméno) prodejce. Problém by mohl být že už ses v tom "vrtal".
Vše, co se motá kolem včelaření končí v šanonu k tomu určenému. Od paragonů po hlášení včelstev. Takové včelařské účetnictví. Už se mi to párkrát vyplatilo.
(07.03.2017 8:40)Kohout napsal(a): [ -> ]Reklamovat se dá i bez účtu. Jen musíš prokázat kdy jsi to kupoval. Dalo by se třeba z účetnictví (faktury na tvé jméno) prodejce. Problém by mohl být že už ses v tom "vrtal".

Bohužel sem to kupoval když sem jel kolem. Takže bez objednání atd. Já začal jednoi dírkou, říkám si to zaletuju a tečka. nebudu měsíc čekat dohadovat se atd.. no a pak se objevilo několik dalších..
@ Honzo. taky mám šanon, ale bohužel nenalezeno. problém muže být že i mladší učtenky jsou na tom termopapíře prakticky nečitelné.. ani číslo, ani co se kupovalo. prostě vybledlá..
Ale není to obsahem tohohle tématu..
Ono než kupovat nějaké chrastítka je často lepší kouknout na Bazoš či podobné a zkusit něco zbastlit sám. Je jasné, že každý nemá možnost dílny, někdo na to nemá buňky, ale často to vyjde mnohem levněji, ale hlavně to vydrží.
Já takto na vosk mám nádobu od řezníků. Jen sem vyvrtal díru na páru, dal šroubení, udělal dekl z vodovz. překlišky, přepážku z nerez. perforovaného plechu. Suma sumárum do 500Kč. Jen to chce štěstí, mít zdroje. Ta nádoba šla do sběru, já ji zachránil. Zadarmo a ještě mi jí dovezli. Viděl jsem tam ještě jednu, tak to zkusím. Hodila by se ...
PN.

https://s17.postimage.org/q9cpk28sf/Vosk_2017_3.jpg
(07.03.2017 9:17)ZdenekM napsal(a): [ -> ]problém muže být že i mladší učtenky jsou na tom termopapíře prakticky nečitelné.. ani číslo, ani co se kupovalo. prostě vybledlá..
Ale není to obsahem tohohle tématu..

Jj, to je naprd. Proto je lepší tento typ účtenek ještě okopírovat, naskenovat nebo nafotit, když už chci mít pořádek v účtenkách.
(07.03.2017 9:17)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Bohužel sem to kupoval když sem jel kolem.

Platils kartou nebo hotově? Lepší je takové věci platit kartou, při reklamaci bez účtenky můžeš koupi doložit výpisem z účtu.
Referenční URL's