Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Na vystavenie plástu B potrebujú včely 0,3Kg medu a takže takto tvoriť vosk je vonkoncom nerentabilné, preto sa vynašli medzistienky aby spotreba na stavbu bola minimalizovaná spotrebou medu na ten proces. Kto to nepochopil je len jeho problém ... Cool
(25.04.2017 20:53)Tom1 napsal(a): [ -> ]vyřezáno z jednoho úlu, 1,8 kg, po vyvaření 0,2kg čistého vosku a to máme teprve duben. Nutno ale podotknout, že né z každého včelstva jsem získal tolik...
Mně by v tomto období bylo té trubčiny hodně líto. Každé včely a trubce, kteří se teď vylíhnou, je potřeba na zahřívání úlu. Navíc když si představím, kolik dní to možná matka kladla v počasí, jaké panovalo.
Nevíš z jakého důvodu trubčina byla vyřezána.
Co takhle větší množství Varroázy?
Nevhodné vlastnosti včelstev - aby nebyli předávány dál....... F.V.
Na Vaorázu by som sa teraz moc nespoliehal..
přesně tak, vyřezáno především tam kde síla včelstva je dostatečná, dále z důvodů omezení možné Varroázy. Letos mám včelstva v nejlepší kondici za poslední roky a tak jsem si to mohl dovolit. Ale jak jsem psal v předešlém příspěvku ne u každého včelstva to šlo. Pokud je to možné, kladu vždy velký důraz na vyřezávání trubčiny a třeba jenom to, že nemám problémy s rojením a hlavně získávám svůj čistý vosk pro mé voskové hospodářství. A jestliže moje opatření vedou k tomu, že nevytočím 70, ale jenom 65 tak to mi vůbec neva Smile

a ještě jedna poznámka pro charllie: Vem si, že včelařím o 300m níž na Ostravsku a ne v Jihlavě a to je poznat. Úly v chráněné poloze... a pak jsem optimista, před vyřezáním byl pokles na včelnici na -5,3°C a taková zima již nebude a za 3 dny budou včelky spíše větrat, rovněž dle teplotních křivek se mi ted líhnou nové včely s maximem k 1.5. takže v úle bude plno a budu muset po víkendu dále rozšiřovat.
Dobry den, mel bych rychly dotaz. Cistil jsem poprve vosk, tim ze jsem ho varil s vodou. POdle navodu, co jsem nasel by se mel varit aspon 30 minut, coz me prijde hrozne moc dlouha doba. Jinde jsem nasel zase, ze staci az se vsechen vosk rozpusti. Nevedel by nekdo presne, jak to ma byt. 30 minut me prijde zbytecne moc na vareni vosku, kdyz se to rozpusti po par minutach komplet.... dekuji za rady
Keď sa vosk rozpustí tak netreba nič ďalej variť lebo to k ničomu pozitívnemu nevedie ..
Situaci, kdy mohu poradit majstrovi a polemizovat s Merkurim si nemohu nechat ujít Smile

Je rozdíl čistit a čistit.
Pokud je úkolem zbavit se hrubých nečistot, aby to trošku líp vypadalo tak stačí rozpustit a nechat chladnout.
Pokud je cílem vyčistit vosk důkladně, například pro výrobu svíček, tak se to bez vaření či filtrování neobejde. Vtip je v tom, že nečistoty jsou obalené nebo i nasáklé voskem a tím pádem jsou nadnášené. Delším varem dojde k jejich omytí od vosku a při následném chladnutí už klesnou pod vosk.
Nicméně půlhodina je poměrně dlouhá doba, osobně sí vystačím s polovičním časem, protože při vaření se není rozumné z bezpečnostních důvodů vzdálit!
To vzdaleni se muzu potvrdit Smile Rozvaroval jsem teda ve vode, ale musel jsem nekam odskocit a voda se vyparila a vosk nezacal horet, ale pripalovat se... V baraku nebylo videt na pul metru a ty mastne saze z dreveneho oblozeni se mi dodneska nepovedlo uplne odstranit... pokryte bylo v baraku vsecko :/
Tak to jsi měl dlouhý skok Big Grin. Já pracuji s voskem zásadně pod nebem.
Odskočil jsem si a zapomněl že to mám na plotně Smile Dělat to venku je dobrý nápad, nebo v dílně/medárně. Se včelama už nechci nic dělat v kuchyni nebo baráku Smile
Přátelé, asi každý malovčelař se potýká s menšími, nebo většími problémy při tavení vosku. Vyzkoušel jsem sluneční tavidlo, ale zdálo se mi málo efektivní. Navíc, byl jsem otrokem počasí. Ne vždy, kdy slunce svítí, má člověk čas (chuť) tavit vosk. Potom jsem přešel na prádelní hrnec a kuchyňské nerez síto na cezení těstovin. Ale ten samý problém. Spousta vosku zůstávala v košilkách.
Dnes jsem vyzkoušel malé zlepšení. Inspiroval jsem se v manželčině kuchyni lisem na česnek. Síto na těstoviny jsem vyztužil tenkou ocelovou kulatinou. Na opačné straně držátka jsem vytvořil oko, do kterého se dá zaháknout páka s připevněným pístem, průměrem odpovídajícím vnitřního průměru síta, resp. asi o dva cm menší. Rozvařenou kaši voští s vodou nabírám sítem a lisem vymačkám vodu s voskem zpět do hrnce. Košilky nejsou sice tak "vyždímané" jako z lisu vařáku, ale výtěžnost rapidně vzrostla.
Když mám košilky z cca 90% vybrané a vyždímané, odháknu ze sítka páku s lisem a přes sítko sleju do plastového kbelíku vodu s rozehřátým voskem a zbylými košilkami. Ty vyždímu lisem také a potom už jenom čekám, až vosk vychladne ztuhne. Plastový kbelík je pružný, takže opatrným zprohýbáním stěny kbelíku lze vcelku snadno vylomit nepoškozený voskový koláč. Ten špachtlí očistím ze spodní strany od jemných nečistot, připomínající trochu lógr z kávy a mám hotovo.
Určitě to není naprosto dokonalý systém, ale vzhledem k pořizovací ceně víc než dostačující. Vystačil jsem si prakticky s tím, co manželka vyřadila z domácnosti. Starý prádelní hrnec, nepotřebné síto na těstoviny a nějaké zbytky materiálu, které najde v dílně většina domácích kutilů.
Nemám fotky, ale pro ty, kteří by to chtěli vyzkoušet, prohlédněte si lis na česnek. Spodní část nahraďte sítem a horní s odnímatelnou pákou. Ještě jsem zapomněl na jedno. Zmiňované síto není z pletiva, ale dírkovaného nerez plechu.
Ždímačku na vosk jsem vyzkoušel na každoročně na asi 1q vosku. Funguje to dobře ale problém je vytápění pláště. Prolévání horkou vodou jak propaguje př. Mišoň funguje, ale spotřeba vroucí vody je dost vysoká a síto ze sítě na mouchy se trhá. Podle mě je nejlepší způsob jak plášť a hlavně dno vyhřát použít zezadu přinýtovanou vložku přes těsnění a do ní zasunou opalovací pistoli nějaké lepší značky. Horký vzduch musí foukat mezi rotor a dno. Samozřejmě nejlepší je plášť vytápěný horkou vodou, ale to je hodně velká komplikace. Pára mě nenadchla. Pytel je nejlepší z husté juty. Dnes již ždímačku nepoužívám jsem daleko od elektriky a proplavování horkou vodou je výnosnější. Mám dva kousky Frymeta na prodej! Zdraví R. S.
Zkouším sem přidat fotku, jak se dá vařit docela obstojně za minimum nákladů, letos mě to vychází tolik vosku co mě dají ve Stražisku,místo kotle je použitý starý sud od medu a v něm posazená litinová nádoba co se dřív používala na zabíjačky,pásne tam akorát,ždímačka se musí upravit tj. napíchne se do ní vyvíječ páry obalí se karimatkou a strečkou,hlavní je ale zvětšit otvory a v podstatě buben navíc navrtat jako řešeto,dovnitř velký sáček na vyvařování vosku, ždímačku mezi kůly pevně zaražené do země ,pod ni nádobu se spodním vypouštěcím ventilem,horká voda se vrací kýblem zpět do kotle,musí se vychytat kolik kaše, letos jsem dával tak řtyři fanky hustýho a pak se to prolejvá řídkým, jednu várku odstředovat aspoň 10 minut,pořád by tam nějaký vosk byl,někdy je problém ji ale roztočit záleží i natom jak se poskládá ten sáček na vosk,za odpoledne tak 300 souší,radši je vyřezávám, nemám kleště, když jsem je tam dával celý tak tak jsem je stejně musel čistit, kdyby jste to někdo zkoušel tak hlavně pořádně zafixovat tu ždímačku,trochu přemýšlím když jsem viděl tu ždímačku co se prodává za 27ooo Kč kolik se do ní vejde ,příjde mě docela malá
fotku k předchozímu příspěvku jsem dal na své internetové stránky

http://www.vcelarstvi.snadno.eu/Fotogale...ka=15#foto
Ja ako malovčelár som skúsil ruský odšťavovač na paru z hliníka . Dávam doňho dažďovú vodu , keď prestane z neho vytekať vosk nechám ho vychladnúť , ten zbytok buď hodím do kompostu alebo do kotla na ústredné kúrenie , proste čistá práca žiadne žmýchačky , lis atp .
Presne tento : https://dom.bazos.sk/inzerat/71104517/Odstavovac.php
(08.05.2017 21:31)Rasťo 71 napsal(a): [ -> ]Ja ako malovčelár som skúsil ruský odšťavovač na paru z hliníka . Dávam doňho dažďovú vodu , keď prestane z neho vytekať vosk nechám ho vychladnúť , ten zbytok buď hodím do kompostu alebo do kotla na ústredné kúrenie , proste čistá práca žiadne žmýchačky , lis atp .
Presne tento : https://dom.bazos.sk/inzerat/71104517/Odstavovac.php

Já jsem si koupil novej z nerezu a max. spokojenost.
Muzes poslat odkaz jaky nerezovy odstavnovac jsi koupil ?
Ivosh pozri sem
Mám ho třetí sezónu a stál cca
700,- vč.pošty.
E-shop si už nepamatuju.
Edel HOFF swiss EH-6701.
Obsah je 8litrů.
Referenční URL's