Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Do prvého pruseruBig GrinBig Grin.
Tolerance letos skončila Sad
[Obrázky: 20170814_170930.jpg]
7kg
krasna prace!!!
Po mnoha letech jsem si konečně dal tu práci a sestavil jsem otočný stojan na sluneční tavidlo. Už se nebude jen tak opírat o kdeco. Takhle se otáčí kolem nerez trubky.

[Obrázky: IMG_20170817_111102m.jpg] [Obrázky: IMG_20170818_141411m.jpg] [Obrázky: IMG_20170818_141426m.jpg]
Prosím nevíte kde sehnat hadici mezi vyvíječem páry a vařákem za nějakou rozumnou cenu?
http://www.aplikacebarev.cz/parni-cistic...-5800.html
A máš koncovky čily ti stačí hadice nebo komplet i s koncovkama.čistě hadici seženeš tam kde prodávají třeba k žehličkám i tak je cena cca 150kč /m.
Materiál na samo-domo výrobu / opravu mají v lepších instalatérských potřebách - poptávej parovodní hadici.
Mám kotel s odstředivkou z http://www.bazealfa.cz/kotel%20SO.html a lituji, že jsem se tolik let páral s voskem tak jak jsem se s tím páral. Je to sice krapet dražší, ale práce v pohodě a kotel zvládl i plásty plné zásob, které mi zbyly po loňských úhynech. Vosk žlutý tak, že jsem tomu nemohl věřit. Výtěžnost jak profík - Kolomý. Ono se to nakonec vyplatí. Jen škoda, že většina ZO funguje tak jak funguje a nekoupí se třeba jeden společný kotel.
Prokope jakou máš tímto způsobem výtěžnost?
Já tu výtěžnost zas tak moc neřeším, ale vyvařoval jsem kolegům ze ZO a zdálo se mi, že ta výtěžnost z tmavých plástů je nějaká malá. Tak jsem si hledal výtěžnost a našel jsem právě Kolomého a měl jsem to úplně stejně jako on. Myslím, že jsem potřeboval deset, nebo jedenáct souší na vytěžené kilo vosku. Košilky z toho jdou úplně suché a drolí se. Ten vosk je čisťounký a tak neuvěřitelně žlutý - radost pohledět. Rámky a drátkování u kolegů úplně v pohodě. To dřevo se též vyčistilo. Já mám langy bez drátkování, takže pohoda. A největší plus bylo to vytavení těch rámků se zásobami. Musí se sice topit fest, ale jde to. Kámoš si koupil něco s vyvíječem s párou za čtyřicet tisíc, je to celý jako odstředivka, ale tohle nezvládá.
(23.08.2017 12:38)Mlha napsal(a): [ -> ]Prosím nevíte kde sehnat hadici mezi vyvíječem páry a vařákem za nějakou rozumnou cenu?
Stačí bežná špirála ktorú vieš osadiť do nejakej nádoby . Hadicu by som hľadal niekde okolo hydrauliky , tie hadice znesú horúci olej , takže para im určite viac neublíži ,navyše sú viac vrstvové , takže nejaký rok prežijú bez ujmy .
Hadice k vyvíječi páry 462,- Kč,
https://www.ivcelarstvi.cz/nahradni-hadi...ary-P4501/
Hydraulické hadice jsou dost drahé, při potřebné délce mezi vařákem a sudem bude cena nejspíš podobná.
Pokud je potřeba napojit hadici na originál vařák https://www.ivcelarstvi.cz/vyvijec-pary-...30-v-P216/
tak k tomuto vařáku šroubení z hydrauliky nepasuje (mám vyzkoušeno). "Samodomo" dělaný vařák bych doplnil třeba zahradním kohoutem a pomocí motex pásky připojil hydraulickou hadici bez šroubení. Samotná hydraulická hadice v metráži tak drahá nebude. Zeptej se třeba tady http://www.hydraulickehadice.cz/
Zdraví
Pavel
Zkoušel někdo dělat lis na rozvařene plasty z oceli nebo ze dreva?
Určite, napríklad títo páni Smile
http://www.baranik.sk/sk/vcelarske-potre...krytom-htm

Testoval som ho je je to celkom dobré, ak má človek viacej rámikov. Z 33 optimalových rámikov som vylisoval 2,9 Kg vosku.
Ocel je nesmysl kvůli poškozování barvy vosku a dřevo překonaný materiál, ale to ostatně lis také. Takže zkus něco lepšího! Zdraví R. S.
Jen pro zajímavost - pro ty, kdo toto neznají.
V Rusku a na Ukrajině používají hodně tento typ dřevěného lisu. Nejspíš dobrá účinnost, rychlá výroba za pár drobných a z toho co dům dal.



Co říkáte na tento ukrajinský lektricky vyhřívaný lis na vosk? Má s tím někdo zkušenosti?
https://www.vcelkasro.cz/prace-s-voskem/...s-na-vosk/

video zde:
Mam to doma us druhu sezónu
Musel som si to trosku upraviť
Ma to jednu nevýhodu ta tic co ide dole sa za masti od vosku a keď to chceš použiť druhý krát tak smika a nejde dole musíš ju vimit v horúcej vode
A jaká je výtěžnost vosku, kolik vosku zůstává v košilkách?
Referenční URL's