Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
ako pri lise zo zavitom
Můžeš to nějak spočítat z kolika plástů získáš kolik vosku? Aspoň přibližně.
co ja vim nikdy som to nepocital
Prosim nemáte nekdo toto tavidlo od p.Kováře?
http://www.medomety-kovar.cz/prislusenstvi-k-medometum
Potřebuji nejake info,dekuji, klidne i SZ
Louky ho má
jo mám ho Smile celkem drahá srandička Smile
Hmm dík, informační hodnota příspěvku nulová, hlavně, že jsou tam dva smajlíci. Já ho sice nemám, ale má jej kolega a protože po něm také koukám, něco málo o něm vím.

Klady: výborné zpracování, provoz na 230V není nutný 3f, ideální pro někoho jako jsem já, kdy přijde domů a může si hodinku dvě tavit a další den pokračovat. Roztápět kotel s 80l vody na dřevo je na tu chvíli po práci škoda. Uteplený, dá se s tím v chladnu ven a nedělat si z garáže nebo sklepa saunu.

zápory: vyšší cena, celkem rozměrný, je to další heblo co bude 95% času stát v garáži.

Za hodinku dva nástavky 39x24, když se kmitá tak tři. Pro někoho do deseti včelstev možná luxus, pro mě do 40 včelstev ideál. Cena je úměrná kvalitě provedení, je to prostě Kovář. Věci na celý život.
Nechápu proč na mě hned útočíš? On se jen ptal kdo ho má.........copak já vim co ho zajímá? Psal snad, at mu někdo kdo ho má napíše klady a zápory?
Máš pravdu, moje chyba. Neuhlídal jsem se a porušil své předsevzetí odpovídat tazatelům přímo do SZ a maximálně omezit veřejnou debatu na VF. Pokud Vás tedy něco k němu ještě zajímá, piště mi na email, párkrát jsem ho měl půjčený.
Děkuji, mam dotaz jak to vlastně funguje, to ten vosk zustava uvnitř? Myslel jsem ze je uvnitr nerezovy deravy kos, do ktereho mohu dat trebe i jen samotné vosti.to cele se ohriva v pare a ven mi vyteka vosk.kosilky jsou uvnitr, ale na fotkach jsem nikde zadny vypousteci hrdlo, ani kos nenašel. Neco na tomto principu, jen lepe vypracované
https://www.vceliobchod.cz/varak-na-vosk...erez-vetsi
Prosim popiste mi funkci....moc děkuji
Uvnitř je síto, na které padne voští a protýká tim ten vosk. Pak pod síto můžeš dát bud nádobu, do který ti ten vosk teče a nebo tu nádobu vyndáš a pak to teče přímo do výpustě, která je ve vyspádovaném dnu, takže dáš kýbl pod to a do něho ti to vytejká. Tim že to je ve dně, tak ti nejde žádná pára za chodu ven. Já to použávám tak, protože ta nádoba na vosk co je u toho má uši směrem dovnitř (logicky, jinak by tam nešla vložit) a tim pádem nevim jak bych ten vosk pak dostával z tý nádoby, protože vyklopit by to skrz ty uši nešlo. To co si dal od Lysoně bude podobnej princip, akorát zase ta kvalita provedení bude jinde. Tohle má steny zateplené, je to krabice jak hovado. Čekal jsem malou bedničku a přišla celkem velká bedna. Výhoda toho je, že to můžeš dělat klidně v medárně kdykoliv v roce, já si tam postupně dávám rámky co mám na tavení a když je to plný tak to zapnu.
(07.12.2017 15:41)Louky napsal(a): [ -> ]... Výhoda toho je, že to můžeš dělat klidně v medárně kdykoliv v roce, já si tam postupně dávám rámky co mám na tavení a když je to plný tak to zapnu.
Možná nerozumím dobře - to jako i souběžně při vytáčení medu?
Vlhkost a "odér" z toho nejdou - anebo Ti nevadí?
Tak né přímo současně, zapínám to večer, když jde noční proud, ale neni z toho žádnej smrad, když to neotevřeš. Když otevřeš, tak pak jen otevřu okno a vyvětrám tu páru. Ale neni z toho smrad, jako když vaříš voští ve vodě.
Díky, rozumím.
Za sebe: takhle kombinovat provozy bych nechtěl, i když to není přímý souběh.
Než ten Lysoň to už spíš snad raději LOGAR - https://www.vcest.cz/varak-na-vosk-logar...tkou_z606/
nebo za hubičku z ukrajiny - https://www.vcelkasro.cz/paraky-na-vosk/parak-na-vosk/
Jinak princip bude všude asi stejnej.
(07.12.2017 16:23)vcelky.cz napsal(a): [ -> ]Díky, rozumím.
Za sebe: takhle kombinovat provozy bych nechtěl, i když to není přímý souběh.

Za mě je to lepší, než to mít někde v garáži, aby se mi na to prášilo v zimě z uhlí. Takhle to mám v čistý medárně a kdykoliv je to přístupný.
Dekuji moc,ja to z fotek nepoznal.za jak dlouho se tech 15 ramku reálně vytavi? Kolik toho v kosilkach zůstává? zpracovavas je nejak dal ?
Hele mám z toho tak 1kg vosku na 10 rámků, dělám to tak, že tam hodim 13 rámků, nechám to tak půl hodiny, pak otevřu, vyklepu voští na to síto a dám další várku. Pak zse tak půl hodky, vyndám a pak ty košilky ze dvouch dávek klackem trochu promíchám a nechám to ještě další půl hodku jen samotný bez rámků. Přemejšlel jsem, že bych k tomu vzal ještě od bazealfa odstředivku, jenže když si vezmeš, že bych získal z 10 rámků navíc třeba jen 10-20 deka, tak jsem to nějak propočítával, že by se mi ta odstředivka zaplatila za mraky let, takže to už dál zpracovává jen kompost.

Ještě dobrá je taky na tom ta věc, že to je blbuvzdorný, je tam nějaké čidlo, že když tam je mín vody než je povolená mez, tak se to vypne. Takže se mi už stalo, že jsem na to zapomněl, že to mám puštěný a ráno jsem tam přišel a vše bylo OK.
Ja mám Lysoň 4. rok a bez problémov. Samozrejme, musel som si dorobiť do koša podpery pre rámiky, aby viseli. Ale to je asi u všetkých prevedené rovnako.

K výťažnosti. Ja na vedľajšom horáku mám varák/parák, kde tie zvyšky vylisujem. A vychádza mi to tak 30-40% ako z prvého tavenia. Závisí to od množstva košielok (ako boli tmavé plásty).


(07.12.2017 16:26)Stanislav Vorel napsal(a): [ -> ]Než ten Lysoň to už spíš snad raději LOGAR - https://www.vcest.cz/varak-na-vosk-logar...tkou_z606/
nebo za hubičku z ukrajiny - https://www.vcelkasro.cz/paraky-na-vosk/parak-na-vosk/
Jinak princip bude všude asi stejnej.
Tak to je zase docela dost ...30% to uz je skoro 100 kč za kilo, coz pri cene odstredivky 30t. je 300 kg kosilek....resp.vic....protoze i kosilky neco váží.
Kolik je vubec průměrné odpadu tak z kila vosti vi to nekdo? Je to asi spis otazka na toho, kdo ma odstredivku....
Referenční URL's