Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já moc nechápu proč byste na výše uvedené měli dostávat grant.
Je to hezká idea, ale má dost nedostatků. Musí se sehnat někdo, kdo má dost času a je ochoten pracovat. Takových nadšenců je poskrovnu a za mizerné peníze! Dále to musí být služba, která končí výměnou za mezistěny. Takže onen dobrovolník bude muset mít vybavení a to může být i za 6 místnou částku. Myslím si že každý racionálně přemýšlející spolek se takovým aktivitám vyhne širokým obloukem, zvl. když zpracovatelů je dostatek. Něco takového jsem viděl na dni otevřených dveří u fy. Icko ve Francii. Jsou určitě jedni z největších v Evropě. Včelař přiveze rámky na paletě stažené smršťovací folií. Pan Ickowitch ho přivítá osobně jako nejlepšího přítele. Včelař nakoupí v bohatě zásobené prodejně sebere mezistěny a jede domů. Za týden si přijede pro paletu prázdných rámků. Vosk těží parou, výtěžnost mizerná a rámky zpět jdou neoškrábané. Je to humus ale oni jsou spokojeni a nikdo nic neřeší. Vždy když jdu vyvářet svůj vosk, vždy si vzpomenu na př. Kolomého, který kdysi prohlásil, že vosk je za trest. Do kamene tesat! Zdraví R. S.
Co tak misto dotaci a grantu,na to vytahnout vlastni ci spolecne penize??? Kde je nejaka snaha od vcelaru,neco mit??? Urcite by to neznamenalo,ze si vcelar musi nutne odvest mezisteny.A pokud ma 2 dny volno,muze tam klidne u kotle stat,divat se,jak se vari jeho vosti,jak se prendava do zdimacky,jak vyteka do nadoby,jak se dava do autoklavu,jak mu potom tuhne jeho vlastni vosk.Mezitim muze umyt kotel na vyvareni,pak umyt zdimacku,kosilky a dratky si nacpat do pytle a nalozit do auta a na finale si nalozit svuj vytaveny vosk,uklidit po sobe,prevlict se ze spinavych monterek do civilu, a spokojene si upalovat domu...Desna predstava,ze chlapci??? Proto se nechce nikdo s vostim pro druhe patlat a vetsina nabizi jen vyrobu z vosku.
A to jsem zapomenul na nejaky poplatek za energie a vodu do spolecneho prasatka....
Jaj tolik utopistických názorů už jsem dlouho nečetl Smile Jestli si tohle někdo vezme na triko, tak to musí bejt dobrej blázen. Prostor na trhu tady je, už to dělá dost včelařů, takže at začnou další jedinci, ale bude to vždy jen o jedincích a o jejich chuti podnikat.
Louky,podnikani je urceno ke generovani zisku.Tohleto je spis sluzba,kterou malokdo dokaze ocenit.
Já tomu rozumim, nechci se někoho dotknout, ale tohle mi přijde myšlenka z dob komunismu, v současné době to nemá šanci na přežití.
A není to jedno? Vždyť píše že na to dostanou grant.
Me vzdy udivuje na co vse a na jak velke nesmysly lze ziskat granty.Vidim to u mlady v praci cim vetsi hloupost tim snadneji lze dotaci ziskat.Nic ve zlem myslenka dobra ale prakticke provedeni a potrebnost nulova.Me by zajimalo zda by jste nad tim premysleli bez dotaci...takhle z dotaci je to stejne jako kdyz nekdo prijde k hotovemu,Nevazi si toho ...
Nez Milan napsal, ze na to chce prachy z grantu, tak jsem si lamal hlavu nad navratnosti takoveho provozu, resp. jak to muze byt postavene ekonomicky a jak silny investor za tim bude muset stat.
Takhle tomu zacinam rozumet... Wink
(19.12.2017 15:26)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]Ta myšlenka je postavená na přímé účasti majitele voští ideální případ, jinak musí věřit.
Není to myšleno jako celoroční provoz a vůbec se nebude prodávat vosk.
Je to pouze nabídka na placené zpracování voští, jako nadstavba i možná analýza vytaveného vosku na rezidua a parafín.

Milane, léta jezdím se svým kvasem do jedné palírny. Jeden rok tam byl nějaký brigádník, ke kvasu a k chlastu neměl žádný pozitivní vztah Big Grin
Vždy přijedu na objednaný termín a jsem u pálení od A do Z. Ten rok jsem měl dvě várky kvasu, u jedné jsem si jako vždy počkal (excelentní slivovice), druhou jsem tam nechal na pozdější pálení. Byla o poznání horší. Proč? Mohu se jen domýšlet, že můj luxusní švestkový kvas skončil někde jinde, než v mém demižonu, ale kvalita byla výrazně horší. Z toho plyne poučení, že pokud si stojím za kvalitou vstupní suroviny a požaduji odpovídající kvalitu finálního výrobku, tak budu i u vlastním zpracování.
P.S. nejsem alkoholik ... Smile
To ja jsem dokonce abstinent a palit jezdim taky,ale nesrovnaval bych pobyt v palenici s pobytem u zpracovani vosku.Ten bude totiz podstatne delsi,hlavne kvuli objemu a vykonu zarizeni.Kazdy priveze jine mnozstvi vosti-nekdo 100 sousi,jiny nekolik 1000.Je otazka jake vyvarovani zvolit,jestli takovy kotylek jako se dnes nabizi k prodeji-uzitecna hracka pro samodoma,ale k nicemu pro profesionalni zpracovani (u nas vytece z jednoho vareni cca 300 kg vosku,souse se v nem daji predmacet),to samo navazujici zdimacka musi zvladnout objem kosilek hned po vytaveni a musi to pojmout samozrejme autoklav ci autoklavy.Nastaveni kapacity se promita do vyuziti zarizeni a do ceny energii i prace.Mit takove zarizeni-kotel-odstredivka-autoklav - nejaka sedimentace -ulozeni odpadu na maly objem zpracovani-vetsi vcelar muze ve zpracovne stravit dny.V opacnem pripade bude tavba pro pidi vcelare tezce ztratova.Nastaveni objemu na zpracovani musi vychazet ze znalosti budoucich uzivatelu.Navic mam pocit,ze vcelar,ktery by chtel obsluze pomahat,ji bude spis zavazet.Obsluha to dela denne,ma na to grif,nehlede na nejakou bezpecnost prace,se kterou by musel byt vcelar seznamen.Zda se,ze vetsina vcelaru si zpracovani znacne idealizuje a nikdy u zpracovani nebyla,mimo hopsani u kotliku doma,kde cas ci delka zpracovani nehraji roli-to ovsem u profesionalniho zpracovani nejde.

Navic v Praze maji lesy akreditovanou vyrobnu mezisten.Neni levnejsi varianta sdruzit prostredky lesu a vcelaru a k vyrobne dobastlit i vyvarovani a zdimacku,sedimentaci,likvidaci odpadu,autoklav uz tam mit museji.Dnes se dela vsechno napul,nic poradne.
nešlo o srovnání pálenky a vosku, ani o čas zpracování. Já dovezu do palírny 200 litrů kvasu, jiný 1000.
Jen poukazuji na to, že když není spolehlivá obsluha/zpracovatel, můžeš jím kamkoliv a ošidí tě, pokud chtějí a ty zrovna nejsi u zpracování.
Děkuji za vaše názory, na myšlenku kvalitní zpracování souší jsem přišel po informaci, že středočeský kraj poskytne grant přes milion za plošné vyšetření moru a co potom kde si včelaři z Prahy a okolí mohou zpracovat kvalitně souše a tím všeobecně snížit infekční tlak.Idea

Odpovědi na vaše otázky:

Grant nemáme a pokud o něj budeme žádat musíme mít jasno co vlastně chceme, proto tato diskuse.

Není to myšleno pro velký objem a vůbec se na místě nebudou tvořit mezistěny, lis si může pořídit každý, to není tak závratná investice a jednoduchý provoz.

Ano ta fyzická spoluúčast je nutná jinak zpracování budeš platit jako komerční službu.

Ano i naši předci včelaři byli komunisti v 19 století di k šípku tomu se dnes říká sousedká výpomoc a nikdo tě k ní nenutí.

Děkuji, že mi lichotíš, že jsem mladý a použít grant pro všechny včelaře v doletu a dodržet udržitelnost a hlavně desinfekci včelího vosku dělat za co nejmenší peníze proto grant.

Kubo ano chci na tom vydělat první milion.

Honzo ale to je podmínka, že se osobně zúčastníš, pokud ne tak zpracování vosku zaplatíš v plné komerční palbě.

Ještě jinak nemusím si honit játra a dráždit Rudu dejte sem prosím kontakt na sebe kdo bude zpracovávat souše a za jakých podmínek pro včelaře z Prahy.

Opravdu děkuji za vaše odpovědi.Smile
To jo,clovek si musi vybrat komu veri.Padla tu otazka namaceni sousi a vyteznosti.Tohle je myslim zasadni tema zpracovani-vyteznost.Davno se traduje % vyteznost podle barvy sousi,na tohle tema jsem mel nedavno nekolik telefonatu a volajici nedokazal pochopit,proc mu pri prebirce vosti vcelar vynadal do darebaku,kdyz mu za 90 sousi vypocetl 3 kg vosku...Zasl jsem nad takovym vypoctem,protoze 10 sousi 39x24 je odjakziva 1kg vosku,at souse vazi kolik chteji,u nas by to bylo automaticky 9 kg vosku,vcelar by si odvezl bud 990 kc nebo 9 kg mezisten.Sice chapu,ze se to nekdo snazi prepocitavat jinak,no vzit vcelare na hul o 6 kg vosku,to se nejspis uz nikdy nevrati a leta o tim bude vypravet vsem okolo.

Tusim,ze u nas mame na strankach i kalkulaci sluzby pro vcelare-pretaveni sousi na vosk provedenou na 40 kc za kilo vosku.Jinak jsme upravili vyrobu mezisten z vlastniho vosku na 41 kc(od 250 kg)- mensi mnozstvi je pro nas nerentabilni a cenove nekde k 60-70 kc/kilo,coz nabizet nechcem a nebudem...Je videt,ze se vcelari dokazi spojit kvuli mnozstvi vosku kvuli vyrobe z vlastniho,moc jsem tomu neveril,ale je to tak.Snad se vraci doba,kdy jednotlive ZO dokazi dat dohromady vosk z regionu,privest ho a vzit si vlastni mezisteny.
To ja by som Ti za medzisteny zo svojho vosku dal aj tých 70 po tochtoročných skúsenostiach s medzistenami. 250kg dokáže dať dohromady len veľkovčelár. Zbierať vosk od ZO zase nie je to isté ako mať medzisteny LEN zo svojho vosku!
Dnes mas Patko spoustu malych akreditovanych vyrobcu,kteri nabizeji vyrobu z vlastniho v tehle cenove relaci,v tomhle jim samozrejme fandim,podobna sluzba je potreba.Neberu je jako konkurenci,podobna cinnost neni totiz srovnatelna,jak si kde kdo mysli.Cenova hladina malych vyrobcu je odpovidatelna nakladum a z vyroby mezisten jeste nikdo nezbohatl a taky nezbohatne,vcelari to proste nedovoli.Jinak kazdorocne by od pristiho jara mel byt zverejnovan vzdy aktualizovany seznam akreditovanych vyrobcu mezisten jak na webu CSV,tak ve Vcelarstvi,aby vcelari vedeli kam se obratit pro mezisteny a kdo je pod dozorem SVS a kdo si to maze na cerno.Byl to jeden z mych pozadavku po vedeni svazu kvuli vetsi ochrane vcelaru.Predpokladam,ze nikdo z dovozcu vosku ani prodejcu u dalnice v tom seznamu nebude.Tim mene jakasi 2 pismena z bazos.cz,co nabidnou vosk ci mezisteny z ruznych koutu CR a za 2-3 dny inzerat stahnou.
(20.12.2017 8:39)Milan Šimonovský napsal(a): [ -> ]Děkuji za vaše názory, na myšlenku kvalitní zpracování souší jsem přišel po informaci, že středočeský kraj poskytne grant přes milion za plošné vyšetření moru a co potom kde si včelaři z Prahy a okolí mohou zpracovat kvalitně souše a tím všeobecně snížit infekční tlak.Idea

Zákon stanovuje ošetření vosku při zpracování na mezistěny. Takže z výše uvedeného vyplývá, že tento grant by tedy měl sloužit určité skupině lidí k dodržování zákona.
Někdy takhle v noci když je ve mě malá dušička si říkám, jestli sem se neměl líp učit, abych uměl psát žádosti o granty a dotace, mohl sem mít s živobytím vystaráno.
Milane - žádal jsi diskuzi.Já jsem pro tohle téma mimo mísu - dálka.
Ale radu mohu dát.
V některém našim časopisu je na podobné téma článek - Včelař koupil ....... a pro okolí provozuje ........
Skus se s ním spojit a zeptat se na jeho zkušenosti.
Nebylo to o výrobě mezistěn - jen chtěl pomoci při těžbě vosku ......
Jen teď nemohu hledat ....... F.V.
Mám dotaz koupil někdo jako já vadné mezistěny s příměsí parafínu a dokonce s příměsí konzervačního vosku na zbraně ? a nechal někdo z poškozených jako já udělat Laboratorní rozbor pokut ano ozvěte se mi.Všechny zakoupené mezistěny se mi zbortili v jeden pekáč v nástavku i z medem nebo plodem.
Referenční URL's