Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ja tohohle hnedyho hnusu vyvaril loni 300 kg,ani mne nenapadlo davat tyhle zasoby po padlych vcelstvech zpatky vcelam.Prohnal jsem to pres prasata,kazdy den kyblik do zradla,koryto vylestene jako nikdy.
Co byl hnus? Dílo nebo zásoby?
Když bude dílo světlé, žemlové, tedy nehnusné, tak nemohou být zásoby hnus.
Samozrejme zasoby,kosilky jsou kosilky,i v zemlovem dile.Vosk se po prvnim vareni nepodarilo sedimentovat,bylo v nem vic medu,cukru a pylu nez vosku,vsechno prevarovat jeste jednou,nechat pomalu chladnout,pak jeste popustit a slit do bloku...Ale mangalice se potom mohly umlatit,jak jim to smakovalo.Vsechno zle je k necemu dobre.Kdyz tahle prisada do zradla dosla,musel nastoupit reznik,pasici se rypaly v koryte a bez medu nechteli zrat.Uplni zavislaciSmile
(14.03.2018 11:53)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Zatím neprokázáno, že by kromě spor MVP na zásobách nějaké patogeny (viry, NC NA) ty předchozí mrazy přežily. Věčná škoda, ideální pro oddělky.

Moje řeč. Je velký rozdíl mezi dílem se zásobami a plodem z kterého se vytváří oddělky a přemrzlými zásobami. K tomu ještě mi vychází, že lepší je tvořit smetence než oddělky. Viry změnily pravidla hry. Je třeba mladá včelstva odstřihnout od infekční historie včelstev, ze kterých je tvoříme. Nemůžeme se tvářit tak jako, že naše včelstva jsou nesmrtelná. Jak říká Zdeněk Klíma, je třeba čas od času život včelstva ukončit a nahradit ho mladým včelstvem na novém díle a v čistém úle. To buď přemetením na mezistěny nebo smetencem. Plodová přestávka, která přeruší generační výměnu včel, urychlí odchod nemocných jedinců.
Omlouvám se za vsuvku mimo téma.
Zastávám opačný názor, právě oddělky by měly startovat na tom "infekčním". Je to pro ně první test odolnosti. Také nesouhlasím s trojletým cyklem včelstva a pak jej zrušit (Zdenkova metoda). Tímto přicházíme o velmi cenný materiál. Nejcennější jsou pro mě včelstva s dlouholetými matkami, nebo ta, která si mění matky sama dlouhodobě. Samozřejmostí je slabochy neudržovat při životě, nechat smrti slabochů volný průběh.
Po prohlídce jsme našel jeden mrtvý oddělek. Nepřesunul se na zasoby, byl slabší a tak nějak s tím jako začínající počítám. Mám takový každý rok. Je to smutné ale je to smrt hladem a připisuji to mne spíše než včelám. Každopádně pri objevení byl v úle provoz a zásoby bylo odnášeny. Pokud by nezemřely na hlad ale na nějaké viry, tak během dvou dnu co byly prolety již by tato nemoc musela být v okolních úlech v jakémkoliv množství v kterém by si ho včely natahaly.
Pak je otázka zda má význam zásoby pálit, tavit nebo prostě použít. Musel bych na to přijít v zimě a úl zrušit dříve, to nebylo možné. Včely uhynuly při posledních mrazech.
Co se týče zásob co zbydou z mrvých včelstvech které na ně nepřešli, poškrabu je a dám k dispozici takto z jara před úly (stejně na ně včechny chodili). Stejně tak plesnivé rámky vyndám pár metrů před úly a nechám vybrat. Následně vše vytavím. Vyčištění takovýchto rámků trvá cca 2 dny v případě pěkného počasí.
Tavení rámků z medem jde ve slunečním tavidle také blbě, spíše mi vadí pak ten med všude kolem, ale jak tady někdo poznamenal. Vosk si vyselektuju a zbytek zakopu do kompostu.
Při úhynech na nemoc, nebo kdybych nevěděl proč uhynuly, bych to vytavil nekompromisně. Asi proto mám pořád mraky vosku Smile
Ať se Vám úhyny vyhnou obloukem a ať se daří mít spíše zdravé než nemocné včely.
Stavbu máš teplou?
Jestli to bylo na mne, tak studenou.
JJ, bylo.
(15.03.2018 9:56)Hmožďa napsal(a): [ -> ]..., poškrabu je a dám k dispozici takto z jara před úly (stejně na ně včechny chodili). Stejně tak plesnivé rámky vyndám pár metrů před úly a nechám vybrat, ....

Tak to je zase něco, co bych já nikdy neudělal. To už je bezpečnější je fakt narvat do jiného svého včelstva na "vyčištění", než si ke svým pozvat ještě stovky dalších od souseda, které můžou přinést další nemoci.
To dobré si zadělat na pěknej rabuňk. Myslím, že se to ani nesmí.
téma je Získávání vosku.....
Zdravím, na tuto sezonu bych rád postavil jednoduché sluneční tavidlo. Napadlo někoho, či případně zkoušel někdo na tavidlo využít zateplený nástavek? Rámky nechat v nástavku, pod to zateplené dno vyspádované do středu na odtok vosku a na nástavek vyrobit víko, které se směrem k zasklení bude rozšiřovat aby zachytilo a vyprodukovalo více tepla. Předpokládám že horní část rámků se bude tavit pěkně, ale netuším zda se dostatek tepla dostane i ke spodní části. Nástavky jsou zateplené lněnou izolací, takže případná degradace zateplení nehrozí. Dalo Aby se takto využít na různé výšky rámků. Aktuálně mám 39*24, ale pro tuto sezonu počítám s kombinací plodiště o výšce 34,7 a medníků 17 centimetrů. Mimo vytavení vosku by se tímto tepelně ošetřily i ony nástavky.

pokus o přidání obrázku:


[Obrázky: IMG_20180315_173629.jpg]
Mě se ten nápad líbí. Bylo by fajn mít očištěné i nástavky od různých voskových a propolisových můstků a jiných tvarů. Asi by to chtělo mít ve spodní části nějaký jakoby násobič teploty. Prostě tavidlo skládající se ze dvou částí, mezi které se posadí nástavek a tralalá.
Zkus dotaz na Jindřicha Medunu, to je takový koumák, nebo Pan včelař Jindra.
Lépe dvojsklo rovnou na nástavek. Zvýšení výkonu leda zrcadlem. Skla se součinitelem propustnosti celkové energie slunečního záření g= 60 % (čirá levná tenká skla).
Pokud chceš takto tavit 24 a vyšší rámky tak to chce svislé plechy mezi rámky. No a pak přijdeš na to, že ta práce s tím víkem a se dnem tak, aby to všechno pasovalo a těsnilo na nástavku je pracnější, než když to uděláš rovnou celé v kuse bez nástavku.
No a budeš na klasické konstrukci akorát nebudeš muset vymýšlet vymyšlené.
Fotek je tady, ale i na netu dost.
Zdravim. Omlouvam se za pravopisné chyby, ale jde o informace.
Asi bych našel nějaké fotky, co jsem zkoušel. Samozřejmě to taví. Ale jen při dostatečném slunnečném dní.
Ale jsou s tím problémy. Od spodu. - je potřeba mit pod rámky nějaké pletivo pro zachytávaní košilek, a to hlavně u žemlových rámků. kdy po odtavení vosku se košilky zbortí. Dále do nástavku se nedá vložit stejný počet ramku , jako při včelaření. Tedy pokud je nastavek na 10 rámků jde vložit max. 6rámků. A nebo využit plechových tzv ohřívačů. tedy zastrčit plech mezi ramky a ten plech by měl byt zahnutý nad rámek, aby měl odkud brát teplo. Samozřejmě černa barva na plechu není na závadu. Soustředění zaření je super, to nastudujte u ondřejovských tavidel, nebo v knize od Dvořaka. - vše je v knihovně čsv. nesporným problémem proč nevyužívat nastavek je zasadní problém orientace plastu v ramku, tedy na patřičné vytavení rámků by měli být ramky hlavou dolů. Nebo podle pokusu po odtavení z ramků. Ramky oklepat na vyšše popsane síto, a potom již vosk odteče. Je-li zajem. Mame dosti zkušeností, POUČILI jsme se od Grische, z ondřejovských tavidel, a jiných. POKUD SE ALE JEDNA O RÁMKY NIZKÉ Min jak 17 cm jde to docela dobře využít.
Také nejdale jsou v technologii polske tavidla- to má pokud se nemílím Jan Havelka https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Ziska...u?page=22. A tak to upravene tavidlo je levně vyrobitelné a supr taví. Na fotkach jsou i ty zahnuté plechy pro prunik tepla do spodní časti ramku. Nebo slovaci Ty přímo měli dost podobné tavidlo ve velikosti nastavku- dokonce ho prodavali.
nebo jjvcelka https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Ziska...ku?page=48
Hladam najrychlejsi a najvynosnejsi sposob ziskavania vosku od 100 vcelstiev. Rozmyslal som nad vedrom a vyvyjacom pary, ale ako som tu cital nie je to tak ako pisu predajcovia. Dlha doba topenia. Potom som si vsimol ukrajinsky parak https://zvierata.bazos.sk/inzerat/834964...a-vosk.php . Ak to dobre chapem tak na dno sa naleje voda, nad tym je na nozickach nejaky plech vyspadovany, ustiaci do odtokovej rury a nad tym dierovany plech, do ktoreho ukladam ramiky. Ina obdoba vedra a vyvyjaca pary, len zrejme rychlejsie topenie vosku a mozno nalozit viacej ramikov. Alebo parak na zabijacku a fanglou nalievat do paraku s lisom, alebo doma robenej odstredivky. Nie su tam velke straty pri nalievani? Nezostava toho vela na stenach paraka, da sa to zo stien dostat dobre dole?
tak jsme dneska s tatíkem trochu vyvařovali

[Obrázky: P3240045.jpg] [Obrázky: P3240050.jpg] [Obrázky: P3240046.jpg]
Od jakého počtu včelstev se vyplatí na vytavování rámků něco takového:

Referenční URL's