Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Byl bys prosim ochotny, az budes vytavovat, vazit a zapisovat?
Alespon tri varky dohromady, lepe alespon pet. Pocet sousi (+ ramkova mira). Pokud mozno identickych (obdobna barva a typ), bez pridavani odskrabku, vicek apod. A nakonec zvazit vsechen vosk dohromady, jen nahrubo ocisteny - jakoby sel do vykupu.
At ano ci ne - diky za info.
Když občas vyříznu nějakou tubčinu (s plodem) a chtěl bych si nechat vosk, jak to děláte? Když to dám vyvařitje z toho taková neidentifikovatelná smradlavá šlichta... tak to zatím radši hážu slepicím...
Trubčinu jsem vytavil ve slunečním tavidle. "Maso" zůstalo, vosk odtekl...
A jde to i bez slunečního tavidla?
Já to dělám v parním tavidlu a maso jde slepicím
(01.06.2018 15:37)Sosi napsal(a): [ -> ]neidentifikovatelná smradlavá šlichta

Mne tá vôňa skôr pripomína varenú kukuricuSmile
Robím to tak:
1. uvarím trubčinu - netreba nejako zvlášť dlho, len aby boli plásty rozpadnuté a vosk rozpustený
2. nechám vychladnúť
3. zoberiem z vrchu vosk so zaliatymi túdmi a vodu čo je dolu s trúdmi vylejem - zredukuje množstvo trúdov cca o 80 %
4. vosk znovu rozpustím a zase nechám vychladnúť. zase zostanú nejaký trúdi dolu vo vode a tých vylejem a tak pekne dokola až ostane len čistý vosk navrchu.

Ale ja na to nemám nervy , tak proste po prvom vychladnutí druhý krát vosk s trúdmi vo vode roztopím a precedím cez silónový mech trúdov v mechu ešte prepláchnem pár litrami vriacej vody a opatrne vymačkám.
Vychádza mi to, že z plného 15 l vedra trubčiny je asi 0,5 kg vosku.
Taky jsem si zrobil sluneční tavidlo, vosk ze z košilek pěkně vytaví, akorát když kape a dopadne na dno (vana z plechu), tak většinou ztuhne a nedoteče až do zásobníku. Asi nízká teplota. Teploměr jsem tam zatím nedával, ale mezerníky z rámku mi to neroztaví.

Má smysl košilky po vytavení z rámku skladovat a ještě na podzim jednou vyvařit ve vařáku?

Co děláte s víčky z odvíčkování rámků? Zůstalo v nich spoustu medu, ten jsem nechal vykapat. Co s tím děláte, zkušenější? Díky.
Hm, možná bych to mohl dávat do skleníku na nějaký síto... ale i tak si myslím, že mi tam nějací trubci vytečou taky... ale je otázka, jestli má smysl kvůli pár vyřezaným rámkům toto podstupovat... nebo raději dopřát slepicím či psovi (to nedopručuju, byť mu to hrozně chutnalo, tak se pak poblil nebo posral, to si už nepamatuju přesně Big Grin)
Pes by se po tom umlátil. Začal jsem totiž tyhle košilky skladovat, jelikož chci vyzkoušet odstředivku, až toho budu mít víc a tak jsem si jen nandal do pytle a vyndal před dveře medárny. Do rána byl pytel roztrhanej a polovinu mi pes sežral.
(01.06.2018 20:13)Michal Vejvoda napsal(a): [ -> ]Taky jsem si zrobil sluneční tavidlo, vosk ze z košilek pěkně vytaví, akorát když kape a dopadne na dno (vana z plechu), tak většinou ztuhne a nedoteče až do zásobníku. Asi nízká teplota. Teploměr jsem tam zatím nedával, ale mezerníky z rámku mi to neroztaví.

Má smysl košilky po vytavení z rámku skladovat a ještě na podzim jednou vyvařit ve vařáku?

Co děláte s víčky z odvíčkování rámků? Zůstalo v nich spoustu medu, ten jsem nechal vykapat. Co s tím děláte, zkušenější? Díky.

Pokud je sluneční tavidlo dobře izolované (to mé má vanu z polyisokyanurátové pěny, odolné vysokým teplotám), roztaví se v něm i termoplastové mezerníky (ty průsvitné). Max. teplota: až 130 °C (měřeno teploměrem do trouby). Košilky z takového tavidla "po výpalu" šustí, takže z nich není co vytavovat. Jdou do kompostu. Víčka dávám do větší plechovky, tu pak zahřívám ve vodní lázni (plechovka s víčky, kbelík s vodou na plotýnkovém elektrickém vařiči, zavařovací teploměr), ztekucený med zkrmím, a z vosku z víček vyrobím svíčky.
Nejlepší vosk na svíčky Surprised styd se
(02.06.2018 5:48)Louky napsal(a): [ -> ]Nejlepší vosk na svíčky Surprised styd se

Svým přátelům a známým jen to nejlepší Smile
Ono taký med je otrava pre matky a plod a keď sa dá do väčšieho množstva sirupu tiež to nie je zázrak.
Začal som topiť vosk na včelnici a žiadne nájazdy včiel. Žiaden bordel z vosku v dome.
Medová voda pôjde na pálenku kde dám do nej čerešne. Ja nedávam čistiť rámiky lebo na to nemám čas.

[Obrázky: WP_20180529_19_56_38_Pro.jpg] [Obrázky: WP_20180529_19_57_37_Pro.jpg] [Obrázky: WP_20180529_19_57_44_Pro.jpg]
Merkuri, samozřejmě že nehodlám své včely trávit hydroxymetylfurfuralem. Krátkodobý ohřev na 60 °C med nepoškodí (je to laboratorně ověřeno) - proto při tom ztekucování používám zavařovací teploměr.

Jakožto zapřisáhlému abstinentovi se mi výroba chlastu z medu příčí.
Alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoli množství.Smile
Tak tohle by se mi opravdu dělat nechtělo.
Kto má lavé ruky ten to opravdu nemôže robiť!
Za deň tak vytopím normálne 600 plástov.
podle mě má pravé ruky jen Merkuri.
(03.06.2018 6:20)Merkuri napsal(a): [ -> ]Za deň tak vytopím normálne 600 plástov.
Všimol som si že plásty z rámikov vyrezávaš.Vytopiť 600 plástov nie je problém,ale to vyrezávanie to už podľa mňa dá zabrať a to máš minimálne další deň.Máš na to nejakú špeciálnu metódu? Skúšal som plásty aj vyrezávať,ale je to makačka pre koňa.
Já vyváram plásty aj z rámikmi v paráku ktorý nevyužívam na princípe paráku,ale normálne obsah nádoby dolejem vodou a vyváram tak ako ty,rámiky následne oklepem,došponuje sa drôtik a rámiky sú opäť v obehu.
Ano vyrezujem s nožom a trvá to 1 deň. Po čase by som prešiel na paru len musím dať do rámikov pevné nerezové drôty. Zatial je to v pohode.
Referenční URL's