Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
A jak to vyřezáváš, když tam máš drátky?
To není problém. Obyčejný pocín vyřežeš zalamovacím nožem. Není to nijak extra pevné.
(05.06.2018 7:20)Student napsal(a): [ -> ]A jak to vyřezáváš, když tam máš drátky?
Zásadne rukami a poriadny nožisku.
Merkuri, beru tě tak trochu jako praporečníka pokroku, ale tohle mě připadá jako středověk. Nechtělo by to trochu předělat! Mě zítra čeká asi 400 pl. Mám strach aby na to nevlétla zavíječka. Začnu tak ve 2 topit a v 20 00 bych rád koukal na televizi a vosk chladl v koláčích. Uvidíme. Zdraví R. S.
(05.06.2018 8:23)Milan König napsal(a): [ -> ]To není problém. Obyčejný pocín vyřežeš zalamovacím nožem. Není to nijak extra pevné.

Aha, takže drátky likviduješ taky... To pak ano.
já tedy v malém, takže se to možná nepočítá, ale drátek bez problému obřežu, zdržení pár sekund
Drátkuji nerezí 0,4 mm a ten zas tak snadno neodřežeš. Chce to pořádný nůž a dost se do toho opřít.
"obřežu"... tzn. jedu nožem po drátku, drátek zůstane, vosk na části padá ven
Odrežeš aj 0,4 mm ale na to musí biť aj nôž a takí tu nekúpiš. Je to molibdénová zliatina. Dobré na zakálanie prasiat a rezanie, Záporožský nôž z metalurgie.
A není to škoda - materiálu a hlavně práce? Drátkovat nerezem, který dáváme mj. i proto, že hodně vydrží, a pak ho takhle zlikvidovat?
Pak vyndat zbytky drátku z rámku a znovu drátkovat?
Nerez vyřežu max. u rámků, které jsou už na likvidaci.
(08.06.2018 7:30)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Nerez vyřežu max. u rámků, které jsou už na likvidaci.

Po kolika letech jsou rámky na likvidaci? Resp. jak vypadají a co je na nich tak poškozené, že je potřeba je zlikvidovat?
Po 5 letech mě ještě nenapadlo likvidovat rámky.
(Nepočítám ty, které chytly povlak-plíseň(?) z důvodu zřejmě nevhodného uskladnění - to se týkalo rámků všeho stáří, i nových, co byly ve včelách 1 necelou sezónu.)
Abych je nemusel fotit, tak se mrkni na nějaký fotky od Merkuriho, tak když mají takovou barvu, tak je už do včelstev nevracím.
Nyní likviduji rámky, které jsou dílem mé neuvážené aktivity. Tedy z topolu, jiné šířky louček a pod. Jinak po vyvaření není problém znovu používat, znovu zvlnit drátek a jedeme dál.
(08.06.2018 11:38)Louky napsal(a): [ -> ]Abych je nemusel fotit, tak se mrkni na nějaký fotky od Merkuriho, tak když mají takovou barvu, tak je už do včelstev nevracím.

Pri vyvarení v sóde na pránie alebo v lúhu sodnom tak každé drevo stmavne lebo sa napilo rozožraného vosku a propolisu. Louky perlí ako vždy a toto je prejav rasizmu lebo odsudzuje tmavú farbu ..
Rámik môže bjiť aj 60 ročný pokial sa nerozpadol a mole mu nedali nafrak..
Ahojte. Keďže ešte nemám nič na vytápanie vosku rozmýšľal som nad roztopenim suši v hrnci. Akú vodu na to musím použiť? Musí byť dažďová alebo aj normálna z vodovodu. A môžem použiť aj suse na ktorých sa objavila vyvijacka? Alebo tie už nie.
Používam obyčajnú vodu z vodovodu. Pravda ale máme ju mäkkú. Použiť môžeš aj výjačkou napadnuté súše. Ja to následne cedím cez nerezvé cedidlo aj vosk rozpúšťam v nerezovom hrnci
(01.06.2018 20:13)Michal Vejvoda napsal(a): [ -> ]Ma smysl košilky po vytavení z rámku skladovat a ještě na podzim jednou vyvařit ve vařáku?

Ma to smysl, ja vytavoval ve slunecnym tavidle, zvazil to co jsem vytavil a pak jsem to co mi zbylo z tavidla jeste vyvaril. Vahove mi vyslo, ze bych prisel o 38% vosku, ktery jsem mel diky vyvareni kosilek jen z tavidla...
Chose
Převařil jsem víčka, vosk byl plný bor .... tak jsem ho přečistil, rozvařil s vodou v hrnci, cedníkem odebral hroubé nečistoty a přes cedním přelil do kbelíků. Používám zednické, ksou pružné a dobře se z nich vosk vyklopí. Vosk je v podstatě tuk, tedy plave na vodě. A čím delší dobu tuhne, tím lépe se oddělí vosk-nečistoty-voda. Kbelíky jsem zavřel do termoboxu, vzduch nechal honit ventilátorem, aby se nevrstvil. Po 48 hodinách tam ještě bylo skoro 40 °C. Vosk se nádherně oddělil od zbytku, už není potřeba znovu čistit. Když jsem nechával tuhnout jen tak v dílně, musel jsem čistit 2x.
Vyvařuji ve vařáku s lisem, vypouštím do nerezových nádob a osvědčilo se mi, podkládat hrnce s voskem deskou styroduru ve vrstvě 6-9cm, opravdu to tuhne pomalu a pěkně se to vyčistí
Referenční URL's