Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No a kdybyste kolegové měli voskový separátor a kaly by jste odpouštěli spodem to by jste teprve viděli čistotu vosku a jednoduchost získávání. Vapku používáte studenou, nebo horkou vodu? Zdraví R. S.
Studenou Rudo, studenou. A chce-li někdo tvrdit, že tlaková myčka bere vosk, tak to nikdy nevyzkoušel. Je to problém myslitelů. Nikoli praktiků. Pouze tornádo a manželka v rozvodovém řízení bere domy, auta a lze-li to zpeněžit i vosk. Ale tlaková myčka, pokud s touto pracuji s citem, vosk nebere. Jinak Rudo, ty používáš voskový separátor? Můžeš k tomu něco blíže pro představu?
Pepa
Josef ale tady podle mě nikdo netvrdil, že ti vezme vosk, ale dole v tom bordelu jsou i malé kousky vosku, které nejsou spojené s koláčem a ty je tímhle mytím prostě ztratíš. Ten co koláš ořízne a ten bordel si skladuje a dál znovu vyvařuje, tak ten vosk z toho dostane. Možná je to jen směšné množství kdo ví, ale někomu je líto vyhodit každou šupinku jak psal Kosta.
No kazdej to vidi jinak ale me tohle prijde jako dobra vec hned zkusim a moje jednoduche kupecke pocty rikaji ze tu ztratu v tom spodnim bordelu lehce nahradi jedna vyrizla trubcina takze podle me nez se s tim bordelem babrat a znovu ho prevarovat bude lepsi dat o jeden st.ramek vic a zisk je snazsi a vetsi ...letos jsem byl prekvapen o kolik vic vosku se da ziskat kdyz tocim neustale ve vcelstvu 3 st.ramky a jen z jednoho nechavam lihnout trubce..
Přesně tak.
Ta ztráta je malá. Jednoduchost,rychlost a kvalita očištění jí bohatě předčí. Taky prosím o nějaké informace o tom separátoru Rudo. Díky.
Dík Pepo, také se mi to zdálo hodně divné, aby studená Vapka brala vosk. Ale raději jsem se zeptal. Nevím, co nutí psát experty pitomosti a ještě si myslet, že to někomu pomůže. O separátoru a těžbě vosku ždímačkou skvěle psal K. Mišon v MV. Odhaduji nepřesně 4 - 5 let zpátky. Já ho vymlaskl z 50 l sudu. Odřízl jsem dno, na šroubení jsem dal kohout 5/4 nad tento kohout tělísko z pračky 1700W. asi v horní třetině navařil nátrubek a zase kohout 5/4. 3 nohy, obyčejný termostat z bojleru a zapojit ho tak aby těleso mohlo jít na plný výkon a on ho nevypínal. Celé je to dobré zaizolovat a pořídit víko. Hrozně to vše usnadnuje všechny práce kolem vosku včetně lití mezistěn. No a těžit vosk ždímačkou bez toho snad ani nejde! Mám něco z klávesnicí, nejdou mi háčky. Zdraví Ruda.
Na spracovanie plástov som hľadal jednoduché zariadenie. Mať kotol a lis je asi fajn, ale sú to dve pomerne objemné zariadenia. Našiel som u chorvátskeho včelára parák s lisom v jednom. To ma inšpirovalo a spravil som si vlastný parák so závitovým (šnekovým) lisom. Je na 8 plástov B. Páči sa mi výstižný ruský názov Voskotopka a tak tomu hovorím aj ja.
Vyvíjačom pary z plástov vytavím vosk, plásty oklepem a vyberiem. Na dne koša ostanú plásty ktoré natlačím do skrutkového lisu. Lis je hnaný elektromotorom 250 W. Na konci lisu je regulačná klapka na nastavenie stlačenia. Na fotkách v prílohe je moja Voskotopka.
Na posledných fotkách je väčší bochník vosku vľavo zo slnečného tavidla. Všetky zbytky plástov som vložil do Voskotopky a vylisoval tmavý škaredý koláč vosku a odpadu v strede fotky. Po prevarení a preliatí cez pančuchy sa vosk vyčistil (nie úplne) a je na poslednej fotke v strede. Podľa môjho výpočtu som tak získal cca 15 - 16 % vosku naviac oproti taveniu len v slnečnom tavidle.
Mám jednu otázku. Mám voskotupku s vyvijačom pary na 10 rámikov. Ide to strašne pomaly. Než vytopím 400 rámikov strávim pri tom dva - tri dni. Nešlo by to vo veľkom kotli rýchlejsie? Myslím ponorením rámika do vriacej vody. Ale potom, kedže vosk je na povrchu hladiny, keď rámik z vody vytiahnem nezostane na ňom vrstvička vosku po celej ploche rámika? Pýtam sa preto, lebo nikdy som vosk v kotli nevytápal a od začiatku môjho včelárenia mám voskotopku ale už mám dosť včelstiev a voskotopka je už pomalá.
Rámky po vyvaření v kotli jsou krásně čisté, stačí jen zvlnit drátek a natavit novou mezistěnu. A jde to hezky od ruky.

Edit: Přikládám video od Martina Palečka.

Honzo krásná práce. Takže kotel a odstředivka vyhrála nebo budete zkoušet ještě páru? Nemáte spočítané množství souší a výsledné číslo vosku?
To není moje vybavení, tohle je Martina Palečka, kdysi jsme spolu studovali v NASA.
V každém případě jsem si prošel velkokapacitním slunečním tavidlem, vyvařováním v hrnci ve sklepě na plynovém vařiči, koketoval jsem s parním tavidlem.
Letos jsem jel ke kamarádovi vyzkoušet kotel a odstředivku a jsem v podstatě rozhodnutý. Rámky jsou čisté, práce jde rychle od ruky a díky odstředivce je výtěžnost velmi slušná.
Trvalo mi to 10 let, než jsem k tomuto rozhodnutí došel.
Dost dobré Smile

Přátelé dovolím si zveřejnit takový náš malý "výzkum".

Přijel k nám zákazník a přivezl soustu souší ke zpracování - docela standardní stav. Ale tento pán měl sebou poklad - dva kbelíky košilek ze slunečního tavidla a povídá - chcete s tím NĚCO dělat, nebo to mám VYHODIT DO POPELNICE? Jasně, že s tím NĚCO udělám - na tohle jsem čekal a konečně to přišlo Smile

Vůbec jsem netušil co od toho mám čekat, sluneční tavidlo nemám a docela mě překvapilo jak jsou košilky suché, možná bych řekl "vypečené".

Takže jdeme na to, voda vře, odstředivka je připravená. Košilky jsou velmi rychle na kaši, už na vodní hladině jsem viděl ten zlatý vosk. Všechno jsem pečlivě sesbíral, hodil do odstředivky a už se to vrtí a hlavně teče...

A tady jsou čísla - košilky dodané zákazníkem - 3,52kg, košilky po naší péči - 1,7kg a VÝSLEDNÝ KOLÁČ VOSKU 1,6kg

Pořád mi zní hlavou zákazníkova věta - MÁM TO VYHODIT DO POPELNICE?

Neuvěřitelné..na fotkách jsou košilky před a po - všimněte si toho zmenšení objemu.
Dlouho, dlouho jsem měl podezření, že nám sluneční tavidla "žerou" vosk, ale neměl jsem možnost takový pokus udělat.

Současně bych poprosil kolegy, co mají sluneční tavidla o informaci, jaká je výtěžnost vosku právě ze slunečního tavidla. Jak jsem zmínil - sluneční tavidlo nemám a nevím jestli třeba může být špatně zkonstruované? Zatím nemám materiál na další pokus, takže bohužel nemám srovnání jestli se toto děje stále a nebo to byl ojedinělý stav...

A v závěru malá výzva - pokud by jste měli košilky, které nebyly nějak extra zmáčknuty nebo odstředěny, ozvěte se..já se o ně postarám a vytěžený vosk od Vás vykoupím a nebo Vám z něj vyrobím mezistěny.

[Obrázky: 20181110-083155.jpg] [Obrázky: 20181118-182716.jpg] [Obrázky: 20181118-183137.jpg]
Mám velkokapacitní tavidlo, které opravdu hodně topí. Nikdy jsem nevážil hmotnost před a po tavení ,ale bylo mi jasné, že o vosk přicházím. Tyto čísla jsou síla. Určitě na tom nejde stavět a paušalisovat, každé tavidlo dá jiné teploty a jinak vytaví. V každém případě by nás to mělo donutit k zamyšlení, jak s voskem hospodařit.
Domnívám se, že ani tak nejde o teplotu slunečního tavidla, byť má vliv, ale o to, že košilky vytváří spoustu dutin (jamek), ve kterých vosk ulpí. Na vytočení medu taky používáme medomet, byť bychom ho mohli nechat vykapat. Mám dotaz ohledně košilek, lze je skladovat bez nějakých rizik (zasmrádnutí, plísně, hniloby) více let?
Taky mám v garáži asi 3/4 kýble košilek v uzavíratelném kýblu po fasádní barvě, teď to má už asi 2kg, zavíječ v tom zatím není a říkal jsem si co s tím, že to na jaře zkusím přehnat přes pařák, ale moc jsem si od toho nesliboval. Takže díky za návod, příští rok to skončí asi u Vás ( jestli mi to švagr k vám hodí Smile jsem z daleka, mezistěny na příští rok od vás už mám Smile ).
Jinak jak píšete je známá věc, pokud tavím ve slunečním tavidle 1 zakladené trubčí stavební rámky je to v pohodě tam bych řekl, že bude výtěžnost přes 90%, ale na tmavé souše je sluneční tavidlo nic moc (letos jsem jich tavil asi 35 a je z toho odhadem 2kg vosku takže hádám tak výtěžnost kolem 50%), proto jsem si koupil ten vyvíječ, trochu jsem se ale unáhlil a měl si 3 tisíce připlatit a koupit si rovnou ten s lisem. Odstředivka a kotel je vůbec nejlepší.
Ještě jedna věc, když jsem vloni na podzim dal ty kašilky do tý páry, něco z nich ještě káplo, ale nestálo to abych pravdu řekl za řeč, tak jsem je dal to stejného kýble v domění, že skusím nalézt někoho z lisem, ale přeto, že jsem je dva dny sušil na slunci bylo to málo a na jaře když jsem kýbl otevřel bylo to plesnivý... takže to skončilo na kompostě.
Pedro: Zabývali se tím celé zástupy včelařů. Tady na fóru Jakub. Poslední jeho článek na téma výtěžnost vosku. Na konci článku další užitečné odkazy.
Vtipné je to, že košilky které ti zbyly po vyvaření a odstředění se za první republiky vykupovaly a vosk se ještě i z nich získával.

K otázce uchovávání košilek: Košilky ze slunečního tavidla mi vydrží v pytlích neomezeně dlouho, košilky po vyvaření ve vodě jsou zakladeny zavíječem voskovým ihned po vychladnutí Smile Ostatně Dol pracoval na idei jak v těchto košilkách chovat housenky zavíječe a využívat jejich bílkovinu k výkrmu drůbeže.

Veškerá technologická vylepšení v oblasti zpracování vosku spolehlivě zabíjela dlouhodobě nízká cena vosku. Docela by mě zajímalo jesli se Pedro dostal s výdělkem aspoň na 100Kč/hodina při té těžbě z košilek.
Ja zkousel (nekde jsem to tu i psal) kosilky jak z parniho tavidla, tak ze slunecniho take jeste povarit. Ale delal jsem to tak jsem povaril precedil a vychladnul, povaril precedil vychladnul. Ze tri kil kosilek jsem ziskal tusim 300 g pouzitelneho vosku. Tedy z jedne sezony..... Kdyz nebudu pocitat čas cca 2 hodiny, tak jsem ziskal vosku tak za 100 kc. Coz mi vychazi návratnost pri cene odstredivky 13000 na 130 let.
Cimz samozřejmě nechci říci, ze kdo ma desitky kil kosilek ze slunecniho tavidla za rok, tak ze se mu investice nevyplati.....(zcela upřímně ale otrokem takoveho slunecniho tavidla bych byt nechtel...Smile )
(29.11.2018 10:40)karelretik napsal(a): [ -> ]Coz mi vychazi návratnost pri cene odstredivky 13000 na 130 let.
...a přesně z tohodle důvodu je super, když tuhle službu bude Pedro86 nabízet pro nás co máme jen sluneční tavidlo Cool
Nechci se s tebou prit, samozřejmě máš pravdu. Jen opět počítám. Nevim za kolik to bude delat, aby se mu rentoval čas a energie. Ale dejme tomu 100 kc/kg kosilek? Nevim....tedy poslz mu 3 kg kosilek a budu z toho mít 1,5 kilo vosku ...viz jeho prispevek....tzn. zaplatím 60 kc postu tam plus 300 za zpracování plus 60 za postu zpet.....tedy 420....kdyz vezmu ze vykup vosku je nekde za 250 / kg, tak jsem 95 minus.....ale zase s dobrym pocitem, ze to neskoncilo v kosi.....nebo kdyz budu kupovat mezisteny za 350 pak ano, mas pravdu 105 kc plus.....ale to rikam nevim jaka je cena za zpracovani a kolik za poštu....
Čímž nechci rict,ze nejsem rad, ze to obchudek dela...Smile
Referenční URL's