Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ja na paru nedám dopustiť. Používam malý parný lis. S tým že plásty z rámikov vyrezávam a rámiky mechanicky očistím. Súše zhromaždujem a ide sa na to. Naukladám ich vo väčších prepravkách, trochu zalejem vodou a lopatou posekám na drobné kúsky. Doplním vodu a murárskym miešadlom rozmixujem na kašu. Vosk sa separuje hore, dolu vo vode je vyplavený peľ, zásoby, ťažšie nečistoty. Všetky dráty sa namotajú na vrtuľu. Voskovú kašu potom plním do menších vriec, voda odtečie a vrece s kašou potom ide do parného lisu. Používam jeden vyvíjač pary, no budúci rok už napojím dva. Kým si pripravím ďalšiu várku, tak tá prvá sa už vytopí. Vosk nechávam vytekať do väčšej nádoby, ktorý po skončení tejto prvej fáze a stuhnutí pustím cez paru ešte raz a naporcujem do zrezaných plastových fliaš. Mám asi 1/2 až 1 kg valce. Vosk je čistý, krásne žltý/ http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Lis-na...#pid224943 - č. 25/ a pripravený na uskladnenie do doby, keď budem z neho odlievať medzisteny. asi 70-80 súší 42/35 a asi 18 kg vosku /"baj očko"/
Čistá práca /6-8 hod./, čistý vosk, čisté nezaplatné rámiky, žiaden "bordel" okolo, vo vylisovaných zvyškoch minimum reziduí vosku. Je to hlavne o organizácii práce. Samozrejme že včelár s počtom 50 a viac bude namietať. No tento spôsob spracovania súší sa mi páči a mne plne vyhovuje. Vždy je to hlavne o organizácii práce....
Jo,
jestli to mas vyrezany z ramku, nic proti pare nemam samozrejme Smile. Tak bych si to taky dovedl predstavit. Mozna i ma blbost, ze jsem to neudelal a nehodil do sudu s parou jen vyrezany vostiny...
Chose
Lenže to už nie je para, to je para+lis a to je na výťažnosti sakra rozdiel!
(06.11.2019 10:03)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]Hoj,
nejakej tip na zdimacku pro me ? Nepotrebuju profi zarizeni, jen neco pro malovcelare jako ja.
Dikas
Chose.

Nemá cenu vymýšlet kolo.
http://www.vcelarskyobchudek.cz/zpracova...a-na-vosk/
Škoda, že to nie je do konca, rád by som videl vytočené vrecko s odpadom po vychladnutí. Nestačí potom taviť len v odstredivke bez kotla ?
Alberte, koncem léta jsem se u Petra Balaštíka zastavil, odstředivku jsem viděl a je kus dobře zpracované nerezi. Běžela jen na prázdno, zrovna netavil. Ale dělal jsem na jiném (dražším) typu odstředivky a za mě je rozhodnuto. Levněji to na koleně nevyrobím a musel bych řešit slepé cesty, které za mě Petr už prošlapal.
Nyní řeším kotel, nakonec jsem se rozhodl pro el. vytápěný (pohodlná práce v dílně). Nechám si přes zimu vyrobit na míru. Cenu ještě nemám, není čas dodělat výkresy Sad
V každém případě opouštím sl. tavidlo, parní tavidlo a další podobné techniky. Vše jsem si osobně vyzkoušel a při mých 30-ti včelstvech nebudu plýtvat drahocennou surovinou a pořídím techniku. Včely si na to vydělají a nezaslouží si, abych zbytky vosku vyhazoval nebo ho nahrazoval pančovanou sr....u
OK, ked som začínal, vosk som musel kupovať. Teraz už mám rezervu.
Chcel som len nejaké dôveryhodné číslo strát porovnaním pary a odstredivky - účinnosť oboch postupov. Ja mám výkonný generátor pary na /drevo/ a zvolil by som radšej dobre izolovanú nádobu na rámiky /50-100 ks/ a vyhrievanú izolovanú ostredivku, pretože košieľky po vysypaní rýchlo vychladnú a nedostanem z nich nič. Robota s voskom z kotla je podla mňa moc lepkavá - patlama, patlamaSmile
- poslední procento vosku.
(07.11.2019 9:13)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]V každém případě opouštím sl. tavidlo, parní tavidlo a další podobné techniky.

Honzo souhlasím s tvými zkušenostmi. Ale...já osobně nejprve v průběhu sezóny používám, zejména v ostrém létě, sluneční tavidlo. Zbytky dávám do kalfasu. Kdybych to takhle nedělal, na podzim, když už na to mám čas a včely nelétají, bych neměl co tavit. Vše by sežral zavíječ a plíseň.
Bohužel k takovému výsledku docházím taky. Co mi letos vyvedl zavíječ od srpna s rámky s víceméně světlým dílem, částečně zaplněným melecitózou a schovanými na jaro na to jsem jen nevěřícně zíral.
A co propolis? Nezalepí odstředivku moc? patláma...patláma…?Tongue

Sluneční tavidlo je fajné...jamala...licha….Big Grin
Skúšali ste už niekto separáciu vosku na podobnom technickom princípe, ako znázorňuje čajník nižšie ?
Ide o to, že košieľky so zvyškom vosku by sa opäť prevarili v kotli a sitovým piestom by sa stlačili povedzme 20 cm pod hladinu. Vosk, ktorý je ľahší ako voda by mal vyplávať na povrch, odkiaľ by sa odobral ešte v tekutom, alebo až v stuhnutom stave.
Teoreticky by to mohlo byť účinnejšie a lacnejšie ako odstredivka ?

[Obrázky: ajn-k.jpg]
(07.11.2019 12:48)indrah napsal(a): [ -> ]Bohužel k takovému výsledku docházím taky. Co mi letos vyvedl zavíječ od srpna s rámky s víceméně světlým dílem, částečně zaplněným melecitózou a schovanými na jaro na to jsem jen nevěřícně zíral.

já teda po jisté zkušenosti rámky na uskladnění dám nejdřív do mrazáku a pak do igelitového pytle a zavíječ má vymalováno...
(07.11.2019 22:45)Aculeus napsal(a): [ -> ]Skúšali ste už niekto separáciu vosku na podobnom technickom princípe, ako znázorňuje čajník nižšie ?
Ide o to, že košieľky so zvyškom vosku by sa opäť prevarili v kotli a sitovým piestom by sa stlačili povedzme 20 cm pod hladinu. Vosk, ktorý je ľahší ako voda by mal vyplávať na povrch, odkiaľ by sa odobral ešte v tekutom, alebo až v stuhnutom stave.
Teoreticky by to mohlo byť účinnejšie a lacnejšie ako odstredivka ?

[Obrázky: ajn-k.jpg]


Řekl bych, že odstředivka bude lepší.
To je presne ono Richard.
Ide mi o skĺbenie oboch princípov. Teda, rozvarenie vosku v paráku a hrubá separácia košieľok a niektorý iný deň o vyťaženie zvyškového vosku z košieľok ako na prvom videu.
Zkus a dej vědět.
Jak to dělám.
Mám 12 - 17 včelstev. RM 42x17. Staré voští vyřezávám i s drátky.
Mám 2 hrnce cca 30 l, smaltované. Flexkou jsem oddělil žlábkové zpevnění okrajů, aby šel koláč vosku po vychladnutí bez potíží vyjmout.
Do hrnce dávám na dno vložku, abych zabránil možnému připečení umělohnotného sáčku na vyvařování voští k rozpálenému dnu hrnce. Jako oddělovací vložku používám rozměrově upravený vyřazený litinový tál z kamen, posazený žebry na dno hrnce.
Vyřezaným voštím naplním sáček na vyvařování vosku a zajistím úvazek drátkem.
Hrnec naplním vodou - něco přes 1/2 - a na kamnech uvedu do varu. Sáček s voštím dám do hrnce a dřevěnou vařečkou (hůlkou) pohybuji naplněným sáčkem, Je cítit, jak se z voští stává v sáčku břečka s košilkami, Po určité době, kdy již není cítit v sáčku žádná pevnější část, položím na hladinu hrubé síto 1-2 cm x 1-2 cm a zatížím mřížkou z kousků armovacího železa (10mm), (kousky jsou svázány včelařským drátem křížem ve dvou vrstvách)
Tím stlačím sáček s obsahem košilek na podložku na dně a vosk , který je ještě v sáčku, vyplave na hladinu.
Neošetřené železo - zatěžovací mřížka - není s voskem v trvalém kontaktu a nedochází k šednutí vosku, (mimo krátký okamžik při ponoření).
Hrnec s obsahem odložím na místo, kde může pomalu chladnout - dobré oddělení nečistot z vosku.
Totéž provedu s druhým hrncem - mám rozpálené Kaborky.
Druhý den očistím oba voskové koláče, obsah sáčků do kompostu ( drátky se snažím vybrat)
Oba koláče vosku dám znovu do jednoho z hrnců , už bez sáčku a oddělovací vložky na dně.. Po plném rozpuštění vosku nechám zakrytý hrnec chladnout na pomalu vychládajících kamnech, čímž dojde k dobré separaci zbylých nečistot.
¨ Vzniklo to jako nouzové řešení a ke své ostudě musím přiznat, že to zůstalo tak, jak to vzniklo.
Řešení dobrý, ale do kompostu dáváš spoustu vosku. Zkoušel jsi celý proces opakovat?
Prečo si to myslíš Richard ?
Podľa mňa by to mohol byť najdokonalejší spôsob separácie vosku z fyzikálneho hľadiska. Čím vyššia teplota vody, tým nižšia viskozita vosku. Ľahký vosk ponorený pod hladinu vriacej vody má jednoducho tendenciu kompletne vyplávať na povrch. Vriaca voda a jej búrlivý pohyb by to mal zabezpečiť.
Ak sa mýlim, tak ma opravte, ešte sa k tomu len chystám.
Taky jsem si myslel, že vosk z ponořených a zatížených košilek ve vařící vodě vyplave nahoru. Nevyplave, je třeba lisovat nebo ždímat.
Podobna skusenost..obrovska spotreba energie a pod sitom v kosielkach stále zachytené velké množstvo vosku
Referenční URL's