Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Koupil jsem parní kostku z UKr, (poloviční cena té stejné oproti ČR), pod ni hořák PB 12kW. Vedle toho Frymeta s 2kW parním vyvíječem a kusem staré záclony (na košilky). Celkem rychle se vše nahřeje. Jakmile výrazně poklesne úkap vosku z kostky, vyjmu rámky, košilky přesunu do Frymety a začnu točit. Naložím další rámky do kostky a během vytékání vosku 3x rozhrabu a přeskupím košilky v bubnu Frymety, vyteče víc vosku. Mezitím poleví výtok vosku z kostky a cyklus se opakuje.
Přes to všechno se mi zdá, že košilky ještě obsahují víc vosku, než bych si přál. Dělám něco špatně? Nebo je nutné do bubnu Frymety navrtat díry? Nebo je to normální? Děkuji za případné postřehy ostatních s podobnou technologií.
Sehnal jsem letos za 3 medy prakticky novou ždímačku Romo, typ nevím. V bubnu díry jsou. Žádné úpravy, jen díra pro hadici od vyvíječe páry. Výsledek je velmi dobrý. Při pokusném dalším vyvaření a lisování košilek (menšího vzorku) už zbyla jen "mastná voda".
(29.03.2020 21:38)tom.50 napsal(a): [ -> ]To je stejné jako byste řek, že se blbostma, jako třeba kolik vám dají v práci na hodinu, nezabýváte.
To by byli lidi ještě na stromech či v jeskyních kdyby nebylo pár těch, kdo se zabývají blbostma, jak dělat věci efektivněji.

Neříkám nic jiného, než že právě váš přístup má za následek nedostatek a v důsledku pančování vosku. Ale neřešte to. Někdo se třeba tím, kolik vytěží vosku ze starých plástů zabývat chce a já se jen snažím těmto lidem pomoci.

Tome, v žádném případě nemám potřebu plýtvat voskem. Sice nevčelařím tolik let jako Vy, ale nějaký pátek už to dělám a vosku si vážím. Uzavřený koloběh je u mě základ. Prošel jsem si velkokapacitním slunečním tavidlem (Polsko), parním tavidlem (Kovář), vodním kotlem + odstředivka (Baze Alfa) a nakonec velký hrnec na plynu + lis. Ne vše bylo moje, měl jsem možnost si vypůjčit a vyzkoušet. Ale nikdy jsem neměl potřebu převažovat vstupní a výstupní hmotnosti suroviny. prostě jsem vytěžil co danou technologií šlo.
Nejlépe mi vychází z pohledu komfortu práce kotel + odstředivka (popřípadě lis).
Nejhorší mi připadá sl. tavidlo. Příliš mnoho vosku zůstává ve vosku a je potřeba ho dále převařovat. Propadák je také parní tavidlo. Cyklus dlouho trvá a rámky jsou hodně špinavé, spoustu času zabere čištění. Hrnec je dle mého malá nádoba, strašně rychle se zaplní vyvařenou směsí. Takže pro mě je TOP kotel a odstředivka. Odstředivka už nyní nemusí stát 30k, podívej se třeba na http://www.vcelarskyobchudek.cz/blog/ods...a-na-vosk/
Taky jsem koupil asi před sedmi roky ždímačku ROMO na inzerát jel jsem pro ni 40km a to proto,že měla i nerezový obal. Úprava výtoku místo umělé hmoty nerez a vstup pro hadici vyviječe páry. Proti ochlazovaní obalu jsem to zaizoloval izolací na potrubí (jutové pásky) a na to namotal hliníkové pásky pro telpelné izolace potrubí, jednou za rok to odstraním a znovu namotám (umaštené škaredé).Rozvařené voští z kotle vybírám cedilkem na nudle(voda odteče košilky a vosk zůstane) Do ždímačky použivám velký saček do vařáku na vosk dlouho mne štvalo uložit vyvařence do ždímačky aby nevibrovala nebo se vůbec rozjela,teď to řeším tak,že saček ve ždímačce nadzvednu roztočí se ždímačka a hodím to do ní zavřu.Když už neteče žadný vosk ze ždímačky zastavím protřepu a znovu do ždímačky (ještě něco vyteče).Mezi tím vyvařuji Výtěžnost 11dg vosku z rámků 39x24 kapacita vyvaření je 60-100 rámků/hod po varu vody v kotle dle staří a co v ramcích zbylo.Vývařky palim na ohni a moc to nehoří můsím to podpořit dřevem no a nedávno jsem se dověděl,že je to nebezpečný odpad.Možná si z toho popisu někdo něco veme.
Ať se daří Zdeněk
(30.03.2020 8:11)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Nejhorší mi připadá sl. tavidlo.

Nesouhlasím, já slunečním tavidlem začínám během sezóny vytvářet základ pro parní lis, ke kterému se dostávám až po létě. Tavidlo mě zbaví larev zavíječe a do podzimu to vydrží plus mám nějaký čistý vosk hned.
Já samotné tavidlo nezavrhuji, v sezóně na předtavení vyřezané divočiny, víček atd. je skvělé. Ale když po sezóně vyřazuji souše, tak už často není dost sluníčka a i tak, v košilkách zůstává spoustu vosku a je potřeba je ještě dále zpracovat.

(30.03.2020 9:21)Medak napsal(a): [ -> ]Taky jsem koupil asi před sedmi roky ždímačku ROMO na inzerát . . .

Tohle vypadá zajímavě, doplnit přívod na páru a hotovo
http://www.zdimacky.cz/index.php?stranka...produkt=38
(30.03.2020 9:39)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]
(30.03.2020 8:11)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Nejhorší mi připadá sl. tavidlo.

Nesouhlasím, já slunečním tavidlem začínám během sezóny vytvářet základ pro parní lis, ke kterému se dostávám až po létě. Tavidlo mě zbaví larev zavíječe a do podzimu to vydrží plus mám nějaký čistý vosk hned.

pokud to máš po ruce, a máš na to čas tak proč ne .. furt to krmit, čistit, atp .. ale já za sebe souhlasím s tím výše uvedeným .. sluneční tavidlo je ztráta času
(28.03.2020 7:47)JosPr napsal(a): [ -> ]Tome nikdy jsem se z vyteznosti u tavidla necrcal,ale dava takovy zar,ze kosilky susti. [...]

Je to potom este stale vosk, alebo nejaka destilovana, oxidovana ci hydrolyzovana hmota na bazi vosku?
Ono než něco napíšeš ,tak radši vyzkoušej.
Jen dej pozor - ono tavidlo a tavidlo je někdy rozdíl. Já s Josefem souhlasím - mám to Polské co popisoval J.H. F.V.
Já jen moji zkušenost a nemusí každému vyhovovat mám sluneční tavidolo,ale na vyřezanou trubčinu (od června vyřezávám) a nějaky rámek který neustojí uskladnění do podzimu a to z důvodu než naskládám na kotel tak to první kvasí.Zkoušel jsem tavit rámky,vytěžnost 7,5dg na rámek 39x24 což je váha vkladáné mezistěny.Věřím, že kdo má patery desatery včely tak kotel kupovat nebude.

Ať se daří zdeněk
Jiste,je to subjektivni.Ja zatim vzdy vytavil nebo vyvaril mnohem vic nez potrebuju zpetne do provozu.Pokud by na tom byl kazdy tak,muzou to dovozci vosku z ciziny zabalit.Bohuzel to tak neni.
(30.03.2020 13:04)vlcek napsal(a): [ -> ]Ono než něco napíšeš ,tak radši vyzkoušej.
Jen dej pozor - ono tavidlo a tavidlo je někdy rozdíl. Já s Josefem souhlasím - mám to Polské co popisoval J.H. F.V.

Skusil som. Nie kvoli vcelam, kvoli kamaratovmu domacemu mydlu. Pri 130 stupnoch sme si este za kuchynskych podmienok nic nevsimli, pri 150 stupnoch sa uz kyslost vyrazne menila.
Psal ,jsem - není tavidlo jako tavidlo.
Klasiku /to co se prodává u nás / nebrat.
A i z tmavé souše dostanu více vosku jak je mezistěna.
A jak říká Josef - košilky šustí ....... F.V.
Opět po roce nadešel čas zpracování vyřazených souší.

Po obědě jsem roztopil kotel a do večera vyvářel. Druhý den ráno zase a do oběda bylo hotovo.
Celkem 12 hodin poklidné práce (z toho 2x po hodině roztopení kotle).
Vyvařeno 492 rámků 42*17 a získáno 37,45 kg vosku, (čili 76 g na rámek).
Pro srovnání mezistěna na míru 42*17 ( čistá míra 39*14,5cm) ze Stražiska váží cca 48g.
Tedy nad hmotnost vložených mezistěn vychází výtěž 28 g vosku na plást.

[Obrázky: Photo2624.jpg] [Obrázky: Photo2625.jpg] [Obrázky: IMG-20200404-094349.jpg] [Obrázky: IMG-20200404-094653.jpg] [Obrázky: Photo2637.jpg] [Obrázky: Photo2626.jpg]

Postupně jsem si prošel od vyřezávání a tavení v páře přes sluneční tavidlo až k tomuto způsobu vyváření celých rámků, který mi vyhovuje nejvíc.

Rámky jsou pěkně čisté, drátkování zachované, stačí zvlnit. Pomalu zatavuji mezistěny a za chvilku půjdou zpátky do včel.
Petře, ten vyvíječ páry a odstředivku máš vlastní výroby ?
Vyvíječ a odstředivka vlastní - buben je nerez ze staré pračky,ale motor klasika asynchronní 400V, 380W.
Vyvíječ je ocelová trubka asi 150cm průměr, dole dvě pračková tělesa kolem 1850 W, obsah cca 20l vody.
Kotel od Jaši.
(12.04.2020 0:50)tom.50 napsal(a): [ -> ]Takový vám nikdo neprodá a když, tak asi lže.

Škoda, že tak málo lidí čte delší příspěvky (ke své škodě), právě alternativní "organici" by si měli ne že příspěvek 156 opakovaně přečíst, měli by se ho naučřt nazpaměť! Ale možná ani to by některým nepomohlo ho taky pochopit.

gupa

Údaj o průměrné výtěžnosti 100% je nesmyslný. Moje měření ukázala max 70%, běžně dosahuju (průměr) 60-65% a zrovna dnes tu píše někdo o tom jak za 12 hodin zpracoval 492 rámků Optimal a udává výtěžnost 58%. On to tam v % neříká, ale udává přesné údaje v gramech.
No to keď budete topiť staré hrče tak vytopíte toho málo... preto tereba topiť dielo po max 3 plodovaní a relativne najleppšie po 2 zaplodovaní.
taketo topím ja a je už dosť tmavé:

[Obrázky: Na-vytopenie-v-elie-dielo.jpg]
(12.04.2020 0:50)tom.50 napsal(a): [ -> ]Údaj o průměrné výtěžnosti 100% je nesmyslný. Moje měření ukázala max 70%, běžně dosahuju (průměr) 60-65% a zrovna dnes tu píše někdo o tom jak za 12 hodin zpracoval 492 rámků Optimal a udává výtěžnost 58%. On to tam v % neříká, ale udává přesné údaje v gramech.

Krucinál Tome50, priadne si prečítaj ten príspevok, vymeň kalkulačku a prestaň tu písať také BLUDY. Niekto si potom nedohľadá konkrétny príspevok a zoberie ako fakt, že z vystavanej medzistienky nedostane ani toľko vosku čo z vloženej, čo je kolosálna KRAVINA!!!
My starší to máme jednoduché. Jedná li se o výtěžnost vosku, nalistujeme v Brennerových Zákonitostech a tam je to přesně! A tohoto pána bude asi obviňovat z toho, že neumí vážit, nebo úmyslně lže pouze namachrovaný blb. Já výtěžnost neřeším, každý rok dávám asi tak 50 kg pryč, což je tak cca 1/2 kg na včelstvo. S tím jsem spokojen a dále neřeším! Zdraví R. S.
Vůbec vám nerozumím, chápete patko79 vůbec co jsem napsal? Máte velmi horkou hlavu, nelíbí se mi to! Já bych si k vám podobný tón nedovolil, vy mě okřikujete?

Navíc, když si někdo nevyhledá odkazovaný zdroj, co já s tím? Já můžu za jeho lenost a stupiditu? Já? Fakt?

gupa tvrdí, že na kilo vložených M vytaví 2 kila vosku a to je kravina, to by byla výtěžnost 100%. Prostě ke kilu mezistěn včely nepřidají klilo nového a vy se můžete vztekat jak chcete. Chápete vůbec %, je spousta lidí, kteří nepochopili co to % jsou. A skutečně je mezi včelaři kupa géniů, kteří neumějí ani základní počty z páté třídy a skutečně nevytaví ani to, co vložili v mezistěně! Kdyby tomu tak nebylo, tak s by nikdo nekoupil parní vyvíječ s bednou na vykapávání vosku z rámků, ani sluneční tavidlo, které je použitelné jen na panenskou divočinu a víčka a i tam je výtěžnost mizerná.

Petr L ve vlákně získávání vosku v příspěvku 1534 ze dne 11.4. v 10:37 popisuje a přesně uvádí kolik vytěžil vosku a dělá mu to 58% získaného navíc ku vloženému. A to se tvrdí, že odstředivka je účinnější než vařák s lisem. Jak je z poskytnutých údajů vidět, není! A nebo Petr L někde udělal chybu při práci a nebo v údajích. Na druhou stranu má o mírně vyšší produktivitu práce než já s vařákem.

Koukám další chytří palcují, tak polopatě doučování z prvního stupně základní školy. Výtěžnost je poměr vloženého ku získanému. Kdybyste měl patko79 pravdu vy, tak by se z kila mezistěn získalo u Petra L jen 0,58 kila nazpátek. Já tvrdím, že on v konkrétním případě na kilo vloženého získal 1,58 kila vosku nazpátek a tudíž vytěžil (proto je to výtěžnost, chcete -li zisk) 0,58 kg, což je PADESÁTOSUMDEKA navíc než vložil a tudíž měl výtěžnost 58%.

Pokud konkrétně vy patko 79 neumíte ani pochopit, že si já s každým netykám a i když jsem vás upozorňoval, tykáte mi dál, tak potom je jasné, že nechápete ani % a tudíž se obávám, že já si konkrétně s vámi nadále nebudu mít co říct.

Protože to jak je vidět někteří nechápou, tak gupa pro vás:

Pochopil jsem dobře, že nemáte na mysli jen výtěžnost z vložených mezistěn ku vytavenému vosku, ale celkovou produkci včetně divočiny. Ani tak to není možné. A i kdyby, bylo by to velmi draze vykoupené. Zmiňujete se o stavebních rámcích. Upozorňuju vás a každého, že zisk vosku ze SR je těžce zaplacený poklesem medného výnosu až o 30% (pro ty, co se nenaučili v základce % ztráta třicet procent znamená, že místo metráku medu mají jen 70 kilo) a je to způsobeno ustavičním vyrušováním vč kvůli pravidelnému vyřezávání SR.
Referenční URL's