Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
A jakou mám výtěžnost vosku já, když do včelstev žádné mezistěny nedávám?
(12.04.2020 9:52)tom.50 napsal(a): [ -> ]gupa tvrdí, že na kilo vložených M vytaví 2 kila vosku a to je kravina, to by byla výtěžnost 100%. Prostě ke kilu mezistěn včely nepřidají klilo nového

Já píšu něco jiného chce to jen číst lépe, píšu o kile za kilo a to že jde o průměr. Tz. když např. Merkuri oponuje vytáhlým světlým dílem z medníku, nejde o průměr kvality jako takový. Většinou dílo k vyvaření mám také od medometu a nejde přes něj vidět když ho dám proti žárovce. Dále nezapočítávám víčka, můstky moc nemám protože mám těsné víko a mezirámkový prostor, počítám ale např. nějak zdeformované mladé dílo nebo mladé dílo na kterém je něco špatného do toho samozřejmě počítám. Nepočítám stavební rámek.

Včelařím pro med ne pro vosk. Když dojde snůška dílo je pro přínos přínosnější než mezistěny. Tím jsem byl přesvědčován už od A. Turčániho z dob konference na vcely.or.cz a měl pravdu.


(05.01.2020 23:56)gupa napsal(a): [ -> ]Bilance mezistěn je vyrovnaná co se týká přírustku. Z kila vložených mezistěn coby vystavěné dílo v průměru podle barvy - převážně vyřazeno z důvodu špatné morfologie nebo barvy se vytěží přibližně kilo vosku.
Tome50 toto je už na nejakú diagnózu. Ešte raz, Vaše myšlienkové pochody chápete len VY. Ak napíšem, že z vloženej medzistienky mám 58% to znamená, že nemám ani tú vloženú medzistienku, pokiaľ tam nedám to slovíčko NAVIAC, ktoré ste vo svojom pôvodnom príspevku NEMALI!!! Kto nečítal príspevok od Petra, tak sa na základe vášho príspevku nato v...e a hodí súše do hnoja.
Píšete tu elaboráty v jednom príspevku negujete to, čo ste napísal pred pár týždňami v inom. Ale jasne pohoňte si ešte trocha ego ako vám ľudia vypisujú uznanlivé SZ. A pochopte, že ste na fóre tak už s tým tykaním a vykaním choďte niekam!!!
PROSÍM VÁS NEREAGOVAŤ, NESTOJÍ MI TO ZA TO!!!
(11.04.2020 12:15)Petr L napsal(a): [ -> ]Vyvíječ a odstředivka vlastní - buben je nerez ze staré pračky,ale motor klasika asynchronní 400V, 380W.
Vyvíječ je ocelová trubka asi 150cm průměr, dole dvě pračková tělesa kolem 1850 W, obsah cca 20l vody.
Kotel od Jaši.

Nemáš prosím nějaký detailnější technický popis výroby odstředivky, nebo aspoň pár detailních fotek provedení odtředivky ? Děkuj Smile
Mám výtěžnost 60% navíc, je to dobře nebo špatně?
Nechal ses zblbnout. Výtěžnost je (x (kg) vosku/ y (kg) souší ) x 100 (%).
(13.04.2020 11:12)Kosta napsal(a): [ -> ]Nemáš prosím nějaký detailnější technický popis výroby odstředivky, nebo aspoň pár detailních fotek provedení odtředivky ? Děkuj Smile

Výroba cca 1995, ještě po dědovi, slouží celý ty roky bez jediný poruchy.
Původně to bylo určeno na tavení parou. Buben se našlapal vyřezanými soušemi, pustil se vyvíječ a asi po hodině propařování se odstředily košilky.
Teď to používám na odstřeďování rozvařené kaše z kotle jak jsem popsal tady:
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Ziska...#pid234707

Základ je pračka s předním plněním asi Tatramat. Ostatní musíš zbastlit podle možností.
Buben nerez, vana(vnitřní plášť odstředivky) je smaltovaný ale ani po těch letech provozu s párou není problém s odlupováním smaltu nebo tak. Dneska bývají vany praček z plastu takže jedině vyrobit, nejlíp z nerezu.

Buben průměr 45,5cm výška 26cm

Plášť vnitřní prům. 50cm, vnější prům. 58cm, výška 34cm, nohy 40cm

Zatepleno skelnou vatou cca 3-4cm. Opláštění z venku pozink. plech.

Motor 400V, 380 W, 1370ot/min. Otáčky bubnu si musíš dopočítat malá řemenice je 11cm a velká 41cm průměr. Klíňák 14mm. Přívod páry 3/4", výstup vosku 1".

Fotky řeknou víc:

[Obrázky: Photo2651.jpg][Obrázky: Photo2665.jpg][Obrázky: Photo2657.jpg][Obrázky: Photo2652.jpg][Obrázky: Photo2653.jpg]

[Obrázky: Photo2658.jpg][Obrázky: Photo2660.jpg][Obrázky: Photo2655.jpg][Obrázky: Photo2662.jpg]
(13.04.2020 15:05)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Nechal ses zblbnout. Výtěžnost je (x (kg) vosku/ y (kg) souší ) x 100 (%).

Nechci se pouštět do nějakého "třídního boje", který se tu svádí nejen ve vzorečcích, tenhle nelze použít ve chvíli, kdy souše obsahují pyl, zbytky cukru, mrtvé včely, kolem souše je i rámek... Vložil jsem 50g/MS a vytěžil jsem 80g/MS. Navíc je 30g/MS, tj. 60%. Pro ty, co to s matematikou neumějí, zkuste si to představit s penězi a třeba 10% p.a úrokem. Investuji 100Kč a za rok získám (vytěžím) 10Kč. Vloženou stokorunu nelze považovat za zisk, protože je to počáteční vklad. Nemusíš souhlasit. Představ si tedy opačnou situaci, kdy ti banka 10% ze tvé stovky sebere. Dle tvé logiky budeš v zisku 90%, ve skutečnosti jsi ale v 10%ní ztrátě...
Vzorec by měl vypadat nějak takhle v=(x:y-1)*100
v... výtěžnost (%)
x... vosk na výstupu (kg)
y... vosk na vstupu (kg)

No, ale otázka zněla, zda je tedy zisk 60% dobrý nebo špatný? Pokud se chce někdo podělit se svou výtěžností a zkušenostmi a nechce se pouštět do veřejného handrkování, může SZ, díky...
Já bych to zjednodušil.
50 kilo jsem musel dát do oběhu, do mezistěn
30 kilo jsem prodal
Těch 30 kilo je 60% z oběhu, nevím, co takové číslo má za praktický význam.
Prostě je 30 kilo produkce vosku na x včelstev a z toho vyjde produkce vosku na včelstvo, to je praktický výstup, ten si hlásí organizovaní nahoru.

Aby bylo dále jasno, pojem výtěžnost se používá ve smyslu reálného podílu získaného vosku z veškerého vosku, který dílo obsahuje. Že máš v něčem pyl, to je tvůj problém, žes ho nezkrmil.
Tady nejde o žádný boj, ale o to, abychom se byli schopni domluvit.
První napíšeš, že jsem se nechal zblbnout, pak že pyl je můj problém. A nejspíš proto, že: "nevíš, co takové číslo má za praktický význam", jsi to zjednodušil.
Takhle hodně zjednodušeně ti dám odpověď na tvůj příspěvek 1541, třeba pochopíš, oč tu běží. Budeš mít výtěžnost vždy 100%, nic si nevložil, a víc si z toho nedostal.
Ja neviem,čo tu riešite, akú výťažnosť...ak som dal do včelstva 2,- kg vosku v medzistenách,následne vytopím 2,60kg,tak som na tom dobre. Dobre budem,aj keď vytopím množstvo,ktoré som tam vložil.
Kto vytopí menej,mal by sa zamyslieť,že niekde robí chybu, t.j v spôsobe získavania vosku...hovorí vám niečo aj manipulačná strata?
Jožko a nechtěl by si vědět, zda ten tvůj výsledek je ok?
Napíš,či je O.K...
Nejsem odborník, jistě by to šlo lépe, ale třeba ti to tak vyhovuje. Sám jsem tavil poprvé a nejde o mi to, porovnávat "kdo ho má většího", ale jestli je kam se zlepšovat. Nemám třeba srovnání, jak vypadají dobře vytěžené košilky (přijde mi, že by to ještě mohlo jít), tak pátrám, kolik se z díla dá prakticky vytěžit vosku. Proto píšu, že mám zpět 80g/MS , PetrL třeba píše, že má 76g/MS zpět, někdo napíše, že má třeba tolik a tolik. Pak si to nějak vyhodnotím a třeba si řeknu, "parní tavidlo s Frymetou není průser, líp to nepůjde".
(13.04.2020 21:40)Jožko58 napsal(a): [ -> ]Ja neviem,čo tu riešite, akú výťažnosť...ak som dal do včelstva 2,- kg vosku v medzistenách,následne vytopím 2,60kg,tak som na tom dobre. Dobre budem,aj keď vytopím množstvo,ktoré som tam vložil.
Kto vytopí menej,mal by sa zamyslieť,že niekde robí chybu, t.j v spôsobe získavania vosku...hovorí vám niečo aj manipulačná strata?

Nevím co je manupulační ztráta.

Jestli vložím 2 kila v mezistěnách, chci zpátky 3,2 kg vosku jak minimum a špekuluju, že by to mohlo být víc, třeba 3,3 kg a to vše mnohem rychleji při menší pracnosti než napařování či tavidlo.

Takže já říkám, že by se měl zamyslet každý, kdo nevytaví to, co říkám, jde to, mám to vyzkoušené.

Ale. Jestli bych měl koupit kvůli 50 vč kotel za 15-20, odstředivku za 30 (ani jedno si neumím vyrobit sám), tak je rozumnější lacino tratit na vosku.
Manipulačná strata = strata manipuláciou pri získavaní...
Kto si nevie vážiť ten vosk,ktorý utratí a musel ho predtým kúpiť = medzisteny, tak dvakrát stráca...za tie "stratené" peniaze by si už mal všetko za tie roky včelárenia a v nereze...
Hoci vosk je "za trest," ako hovorí R.Stonjek, oplatí sa byť takto "trestaný..."
Jožko, dá se lehce spočítat, co se vyplatí. Pokud chci mít uzavřený koloběh vosku, pak asi není jiná možnost, než nějaký peníz do toho pustit.
(13.04.2020 22:55)Jožko58 napsal(a): [ -> ]Manipulačná strata = strata manipuláciou pri získavaní...
Kto si nevie vážiť ten vosk,ktorý utratí a musel ho predtým kúpiť = medzisteny, tak dvakrát stráca...za tie "stratené" peniaze by si už mal všetko za tie roky včelárenia a v nereze...
Hoci vosk je "za trest," ako hovorí R.Stonjek, oplatí sa byť takto "trestaný..."

Asi si nerozumíme. Mám za to, že já mám otázku výtěžnosti těžby vosku vymakanější než většina zde pořispívajících. Zatím jsem psal jen o tavení plástů z mezistěn. K tomu je potřeba připočíst víčka, divočinu a kde jaký úlomek, nic nevyhom a ztrát mám minimum, až bych si troufal tvrdit, že žádné. Dokonce i vyřezanou trubčinu dávám sýkorkám vyčistit.

A že je vosk za trest je pravda, to vystihnul pan kolega Stonjek dokonale.

Kamik

Včelařství 2017 tuším že ze srpna, tam to dokonale popisuju. Je to přesně jak vy říkáte. Potíž je v tom, že ne všichni chápou % a že někdo nechápe podstatu slova VÝTĚŽNOST, tedy že vytěžil něco nad vložené.
Je vytavením vosku docílena produkce vosku včelařem? To zajímá např. Český statistický úřad. Tak že včelař vezme vše z čeho lze vytěžit vosk od včel které chová a definice "získávání vosku" je tím naplněna.

Těžba vosku a definice výtěžnosti je zřejmě jasná. Výtěžnost chápu tak, že nemůže být nikdy vyšší než 100%, protože když vezmu a zvážím várku voskovýho materiálu určené k těžbě, nikdy nebude mít vytěžený vosk větší váhu než před započetím vlastní těžby.

příklad: voskový materiál k těžbě bude vážit 100kg, výtěžek=výtěžnost bude v průměru okolo 40-60kg ze souší podle vzhledu nebo ze 100kg odkapaných víček se může získat až 90kg vosku takže výtěžnost po vyschnutí vody bude. Prostě těžba a stím daná výtěžnost není perpetum mobile. Je potřeba odečíst ještě 5% vody z čerstvého výtěžku vosku při způsobu těžby parou nebo vodou.

Dále používám slovo bilance. Vosková bilance je něco jako bilance hospodářského výsledku v určitém směru a při porovnání v určitém časovém období, zpravidla rok.

Další bilancí je, když vložím do souší mezistěnu a ona mi z kila vloženého vosku přinese těžbou zpět to kilo zpět, tak mám vyrovnanou bilanci ve vloženém vosku do díla a při jeho zpětném získávání. Jistěže nevyrábím víčka, nevyrábím můstky a stavebním rámkům nedávám pásky mezistěn jako začátky díla aby je mohly včely lépe vystavit. U tohoto nebude výtěžnost při těžbě ale opět vyšší jak 100%, protože těžbou se těží a výtěžnost po těžbě z dané várky opět neprodukuje něco navíc jako u energie perpetum mobile. Vždy jsou při těžbě ztráty.


příkald roční bilance:
Pokud včelař vloží jeden rok 100kg voskových mezistěn, jeho těžební - produkční bilance z jeho voskového hospodářství z víček a pár rámků s dílem bude v prvním roce dejme tomu +40kg vytěženého vosku, ten rok byla bilance vosku tz. jeho produkce 40kg vosku a zapíše se tento údaj do statistického hlášení, pokud jej ale neprodal - např vyměnil, do prodeje zpracovatelům zapíše nula. Aby se to mohlo sečíst a matematicky to nějak zadat jako proměnnou do tabulek statistické ročenky.

statisitcká ročenka a včelařova produkce:

Pokud včelař vyprodukuje včelí matky, nemusí je ani prodat, produkce může být přirozená tvorbou oddělků, bez chovu matek, jeho získávání včelích matek je opět nějaký údaj.

To samé v medu, získávání medu, jinak, lov medu, produkce medu ....

Samotný význam v získávání vosku vidím v myšlenkové mapě, něco jako

-produkce vosku včelařem - způsoby zpětného získávání vosku

-bilance výtěžnosti v kg při různých způsobech získávání nebo různým druhu voskového materiálu mezi vloženým materiálem k těžbě a výsledným suchým voskem.

-celková bilance v kg vosku +- voskového hospodářství v daném kalendářním období

...
Asi se to nedozvím...
Referenční URL's