Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Získávání vosku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Bacha na utajený var! Už mně v mikrovlnce směs vody a vosku bez dozoru bouchla.
Eddie, aha, díky za upozornění. A nevíš okolnosti, za kterých dojde k tomu utajenému varu?

A co to prosím tě napachálo nakonec za škody, kromě asi zničené (povoskováním zevnitř) mikrovlnky?

Používáš mikrovlnku i dál? Jak ten utajený var dostaneš prosím tě pod kontrolu?

Díky moc za zkušenosti, já jsem právě na toto téma - rozpouštění vosku v mikrovlnce - nic zásadního nenašel, ani tady přes funkci Vyhledat, ani na googlu.

................................................................................​........
teď jsem si dohledal k heslu "utajený var" na googlu toto:
https://fyzmatik.pise.cz/570-utajeny-var.html

já jsem ale dal do mikrovlnky již tu misku s voskem a s vodou, tak myslím, že by k tomu utajenému varu nemělo dojít, pokud dobře chápu popis toho jevu právě například na stránce, na níž jsem vložil odkaz.

tomu utajenému varu se předejde v případě vody v mikrovlnce právě tím, že se do té vody něco vloží, aby nebyla čistá, před tím, než se začne ohřívat.

píšou, že stačí i plastová lžička, kamínek cokoliv, ale musí se to tam dát před tím, než se ta voda začne ohřívat, aby to tam bylo od začátku.
To je presne to prečo sa v labakoch dávajú do baniek na varenie sklenené guličky.Pamatam si to ešte z pokusov na základke v 80-tych rokoch.
Tady bych se spíš bál, že se některé oblasti neprodyšně uzavřené v pevném vosku mohou zahřívat rychleji než okolní vosk a tím způsobit výbuch.
no, budťo v tom vosku jsou pevný věci, a ty se podle mne dostanou do plynné fáze (kdy by mohly bouchnout) určitě až po více než 60-70 stupních kdy taje vosk a pokud v tom vosku budou vzduchové kapsy, tak si myslím, že ten vosk částečně funguje jako tepelný izolátor a současně ten vzduch se bude zahřívat postupně, vosk bude postupně měknout a roztahovat, vzduch se bude postupně rozpínat, takže by kžádné prudké reakci, uvolnění plynu a výbuchu nemělo dojít, ten vzduch se nebude rozpínat rychle, protože nebude rychle ohřátý. Nejsem chemik a ni pyrotechnik ale nějak mám v povědomí, že základem výbuchu je rychlé hoření/zahřátí a rozpínání, a k tomu by při pomalém ohřevu v mikrovlnce dojít nemělo.
Já sem právě dal raději měnší výkon a delší čas právě proto, aby to bylo pozvolné.
Výbuch vosku v mikrovlnce potvrzuji. Čistil jsem to celej víkend. Byl to poslední den, kdy jsem mohl něco dělat s voskem v kuchyni Smile
Na tavení samotného vosku/parafínu je mikrovlnka super. Nebezpečný jsou směsi voda - vosk(olej...). Bublina vodní páry rozmetá taveninu do okolí.
Ted většinou tavím vosk na vařiči ve vodní lázni.
Topím vosk a potom ešte raz pretopiť, kopu odviečkovancov zo septembra čo som vytáčal 2 x. To aspoň poriadne lialo. Vytápam pod holím nebom aby som nerobil špinu v dome.Cool Všetko pôjde na medzistienky.Tongue

[Obrázky: WP-20211009-19-42-53-Rich.jpg]

To je len časť rámikov čo sa vyvarila v sóde na pranie:

[Obrázky: WP-20211009-19-44-38-Rich.jpg]
Merkuri. To už mám zasebou, akorát že na dřevo dávám horký louh a včera jsem rozbalil nové válce a pro trubce zahájil mezistěny. Vypadá to tak odhadem na 25kg za odpoledne.

[Obrázky: IMG-20211017-225911.jpg] [Obrázky: IMG-20211017-225922.jpg]
[Obrázky: IMG-20211017-230003.jpg] [Obrázky: IMG-20211017-231303.jpg]
Pěkný den,
na stránce http://www.vcelky.cz/clanky/2018-porovna...-vosku.htm
je porovnána výtěžnost vosku získávaného různými metodami. Předpokládám, že plásty byly všechny postaveny na mezistěně.

Zajímalo by mě, jestli má někdo změřenou výtěžnost z plástů postavených na volné stavbě, bez mezistěn.

Je nějaký výrazný rozdíl?
Díky. M.
Včera som bol na návšteve u známeho včelára.Zatavovál medzistienky. jednu mi dal.Tu som doma pretavil.A výsledok? Ten biely koláčik. Je to krechke a bez vône po včelom vosku.Ten žltý je môj vosk pre porovnanie.

[Obrázky: 1640771150638.jpg]
Voda bola akej farby, vyzerá to na to svinstvo čo doviezli poliaci z činy vosk na priemyselne použitie, „zafarbený s vôňou včelieho vosku“

Kolega včelár mi poslal varovanie, že znovu bol do EU dovezený bodrel „včelí vosk“
Takýchto inzerátov a im podobným je kvantum
Napr. https://sprzedajemy.pl/wosk-pszczeli-ocz...nr64103467
Voda bola žlta ale vôňa po vosku nie.
Jak vytavujete vosk z VÍČEK?
Když dám vosk ze SOUŠÍ do hrnce s vodou, přivedu vodu k varu, nechám vosk rozpustit a pak zchladnout, krásně se nečistoty usadí dole. Ten centimetr seškrábnu a mám krásný žlutý koláč.
Když udělám to samé s voskem z VÍČEK, tak se prakticky nic neusadí, nečistoty jsou v celém objemu směsi. A to i když vosk properu vodou, abych vypláchl zbytky medu.
Co dělám špatně? Jak vytavit vosk z víček, abych získal čistý koláč jako ze souší? Díky za radu.
Já dělám víčkovici, v alkoholu se z víček vyluhuje med i propolis a zůstane ti jen čistý vosk, který vytavíš. Je nádherně žlutý, čistý a voňavý. A mimochodem, víčkovici považuju za nejlepší lék na záněty a rány v dutině ústní, stačí vykloktat.
Rozumím, ale víčkovici nevyrábím. Jde mi v tomto případě jen o vosk a způsob, jak ho čistý s odvíčkované směsi dostat.
Má někdo nějaký osvědčený postup?
Řešením je separátor vosku a medu. Ale malým včelařům se asi nevyplatí.
Borisi, ale jaké nečistoty máš mezi voskem z víček? Vždyť to by mělo být bez nečistot...
Nečistot je tam spoustu, opravdu nevznikne čistý koláč vosku. Ale já víčka rozvařím, kaši přecedím. No ale chce to aspoň dvakrát, poprvé přes hrubé, podruhé přes jemnější síto. Dobrou variantou se mi zdá i sluneční tavidlo. Když pere slunce, nemá to chybu, akorát pro včely to je extra lákavé, takže problém především u víček z posledního vytáčení, tam to nejde.
(06.06.2022 7:57)Boris napsal(a): [ -> ]Jak vytavujete vosk z VÍČEK?
Jak vytavit vosk z víček, abych získal čistý koláč jako ze souší? Díky za radu.

Když jsem rozvářel, bylo potřeba přecedit přes dámskou punčochu. I když se to nezdá, ve víčkách i krásně bílých je dost propolisu.

Poslední roky používám na víčka sluneční tavidlo. Nečistoty zůstanou na plechu a pak je stáhnu špachtlí pryč. Chce to jen mírný sklon tavidla, aby tolik nestékaly s voskem. Případně později ještě jednou voskový bloček v tavidle přepustit a pak už je to na 100% čistý.
Referenční URL's