Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Prodej včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
To že bolo vyšetrenie na MVP z jari je teraz akurát k ničom a jedine prehliadka včelstiev potvrdí či sú včelstvá negatívne. Papier je tak na uspokojenie hlupákov .....
Merkuri .... prodej včel a potvrzení s povolením .... zajdi si na veterinu. A hned i CRV (já vím, že ty CRV neuznáváš a taky neuznáváš, že včelstvo je hospodářské zvíře držené včelařem). Na toto neplatí nějaké vyšetření směsky. A stejné je to při "Převozu" mimo katastr. Na to, poněvadž jsi nevěděl že budeš prodávat a komu kam prodávat se papír dopředu nedává. A je jen a jen v zájmu včelaŕů, aby takový anarchisty jako jseš ty doslova a do písmene ........ Včelař, kterému se v okolí až moc rychle rozšíří včelstva by měl ve vlastním zájmu konat. Pokud u tebe se najednou ukáže, že máš o padesít úlů víc ... tak si řekneme "no oddělky - jede". Ale zničeho nic vyloupnutý včelař s dvěma rodinama má najednou dvacet včelstev tak je někde zádrhel. A to samé v zahradě včely nejsou a najednou tam stojí dva úly. Tvůj názor je sice jiný, ale to neznamená že máš pravdu. No ale u tebe "ty máš pravdu i nad střeleným jelenem, když tvrdíš - kráva, hele má to vemeno"
Merkuri,vysetreni probehlo z letni meli po 10 vcelstvech na vzorek.Tomuhle verim vic nez nejakemu vasemu auvl nebo nasim prohlizitelum.Zadne spory,zadny mor.
Cemu neverim,tak je vysetreni tech,kteri prodavaji oddelky jak na bezicim pasu,ze vysetrenim prosla vsechna vcelstva.Jarni mel na mor je po 25 vcelstvech,ochranne pasmo po 10.Pokud mas 3 vzorky ciste,spory ve 4. tem,vis kde mas po vysetreni hledat kliniku.
Doufam,ze jednou v tomhle state dostanou odpovedni rozum a vysetreni na mvp bude povinnost vcelare.
Nebol som dlhšie na nete, takže som hneď neodpovedal. Ale vzorky sme posielali z oblasti, kde sa našla klinika a potvrdila ju laborka. Takže si dali vyšetriť včelstvá všetci z danej oblasti. V zmesných vzorkách sa potvrdila prítomnosť u včelára, kde sa časť včelstiev pálila a u jeho suseda.
Prvý omyl je, že tam kde je negatívne vyšetrenie zmesnej vzorky, tak tam mor nie je. Potvrdila mi to prehliadka asi dva týždne po negatívnom vyjadrení z labáku. U jedného sme kliniku objavili.
Druhý omyl je, že tam kde je potvrdená prítomnosť moru v zmesnej vzorke, že tam nájdete aj kliniku. Nenašli sme ani náhodou. Zostáva poriadne sledovanie plodu každé dva týždne a neprehadzovať plásty medzi včelstvami + obmena diela.
U castecnych likvidaci by byl zazrak,kdyby se u dalsiho vysetreni nenasly spory,u sousedu taky.Tam je to spis o odolnosti vcelstev a zootechnice.Letos prvni pripad,kdy castecna likvidace byla uspesna (nejsilnejsi vcelstvo na stanovisti jako vzdy ),zdroj spor jine byvale castecne likvidovane stanoviste o 600 m dal,kde klinika propukla znova a cele slo na ohen,ale stacilo pustit spory do okoli.
Aj moru sa dá zbaviť bez páleniaTongue
(05.08.2018 16:30)patko79 napsal(a): [ -> ]Aj moru sa dá zbaviť bez páleniaTongue
Díky Bohu jsem se s morem (zatím) nesetkal. Můžu se zeptat zkušených kolegů, jak byste v tomto případě postupovali? Nové úly a přemetení na mezistěny, vše co jde desinfikovat chemií a staré plásty na oheň?
Díky
Vyvolať mor, robiť na nom pokusy a zastaviť ho robia veterináry v ústave a idú rozdávať rozumy o likvidácii pálením... Čo by robili hlupáci keby MVP totalne zlikvidovali? Asi by si svoje tučné rite viac nevyvalovali v ústavoch a nepísali by blbosti do svojich výkazoch o prospešnosti.
No jo, já s Tebou souhlasím, ale řekni mi, co s tím bez pálení.
Sesypat včely do rojáku a na tři dny bez jídla je dát do sklepa. Spotřebují zásoby co měli v "žaludku" jakmile mor projde zažívacím traktem, nemůže zpět (krmičkama na plod). Pak na mezistěny do nových úlů, zbytek spálit. Možná vosk by se dal vytavit a pak desinfikovat při 117°C po potřebnou dobu. Ale asi to nestojí za to riziko práce s kontaminovanými košilkami, které se pak musí spálit atd...

Myslím že ty postupy podrobněji popisoval někde Zdeněk Klíma. Jde samozřejmě o včelstva kde byl nález spor a nebyla nalezena klinika. Včelstva s klinikou asi spálit.
A ty spory nemohou byt na vcelach?
IMHO nejde až tak o to zbavit se 100% spór. To snad ani nejde. Ale o snížení infekčního tlaku.
Kde, za kolik a jak dlouho trvá vyšetření na mor?
Nevíte někdo?
Teď mě známý dostal svým dotazem.
Musel jsem mu přiznat, že s tímhle mu opravdu neporadím, ale že se zkusím zeptat tady na Fóru.
Ale o co jde.
Potřebuje prodat včelstva, tak si dal inzerát, ale po týdnu se mu nikdo neozval, prostě ani jeden telefonát nebo alespoň nějaký dotaz nebo tak něco.
Včelstva už nemůže od následujícího jara mít, a tak se mě prostě a jednoduše zeptal, co s nimi bude dělat, jestli je někdo do jara nekoupí.
Sešlo se mu nějak moc okolností, které ho k tomuto kroku donutily, a tak musí chov včelstev, bohužel, ukončit.
Poradíte někdo, jak by to měl udělat, když včelstva nikdo nekoupí?
Mile rád mu tuto informaci předám, díky za něj.
PS: prodává vlastně úplně všechno, i zánovní medomet.
Tak ať napíše daruji a uvídí ten šrumec. určitě ale ať má vyšetřeno, opravdu poctivě vyšetřeno na mor. Vybavení ho včelaři také rádi "zbaví". Nemyslím si že situace je tak přehlcená, že by nikdo nic nechtěl.
Záleží na kolik si včely cení. A pokud je prodává i s úly tak to bude problém. O starší úly nebývá moc velký zájem zájem.
Není to náhodou ten inzerát na komplet za cca 120.000,- ?
Sice to asi opravdu tu hodnotu má, ne-li větší, ale myslím, že nikdo takový peníze najednou nedá.
Ten kdo by chtěl začít se tolika peněz lekne a ten kdo již o tom něco ví, tak tu cenu sice uzná, ale všechno asi nebude potřebovat, protože už plno věcí má.

Jestli můžu trochu radit, tak zkusit to prodat po částech, třeba si to několik lidí rozebere, on to taky asi nekupoval všechno najednou.
celek se prodává špatně - rozdělil bych samostatně vybavení a samostatně včelstva - ty klidně až vyzimovaná, na jaře je větší sháňka i cena...
Letos se vubec sesla spousta inzeratu i nabidek vcelstev na prodej.Nezda se,ze by ted o vcelstva byl zajem,na jare se budou urcite prodavat lip.Pokud se jich potrebuje rychle "zbavit",pak je na miste sluvko daruji.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's