Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zpracování vosku na ošetření nábytku
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravim vespolek. Nenasel jsem nikde toto tema (Zpracovavani vosku na osetreni nabytku), tak pisu sem. Mozna potom muze admin takove tema zalozit a muj prispevek tam presunout. Chtel bych se zeptat, zda mate nekdo zkusenosti s pripravou voskoveho balzamu na nabytek. Tusim, ze se tam pridaval jeste terpentyn a trochu piva. Chtel bych si takovy balzam pripravit. Pokud mate nekdo osvedceny technologicky postup, jak na to, tak vam budu velmi vdecny.
I mě by toto téma velmi zajímalo,o mísení vosku s terpentýnem jsem také slyšel,ale přesný postup neznám. Snad se zde najde nějaký truhlář znalý problematiky,ochotný podělit se o znalosti.
Do terpentýnového oleje ( http://www.nejlevnejsi-barvy-laky.cz/kit...olej-850-g ) rozlámat kousky vosku a nechat rozpustit. Vosku dát tolik aby vznikla pasta. Pak lze pěkně nanášet houbičkou. Používám na restaurovaný nábytek, obrazové rámy, oltáře, varhany i dřevěné varhanní píšťaly, kde dobře zaplní i požerky po červotoči (po předchozím ošetření)... Pokud jde o nové dřevo a je vyžadován tmavší odstín, lze přetřít šelakem rozpuštěným v lihu (http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0elak ) a po zaschnutí teprve použít voskový balzám. Také lze balzám lehce ztmavit přidáním husté (předem odpařené) propolisové tinktury. S jinými ingrediencemi jako pivo a pod. nemám zkušenost.
(24.01.2014 7:36)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Zdravim vespolek. Nenasel jsem nikde toto tema (Zpracovavani vosku na osetreni nabytku), tak pisu sem. Mozna potom muze admin takove tema zalozit a muj prispevek tam presunout. Chtel bych se zeptat, zda mate nekdo zkusenosti s pripravou voskoveho balzamu na nabytek. Tusim, ze se tam pridaval jeste terpentyn a trochu piva. Chtel bych si takovy balzam pripravit. Pokud mate nekdo osvedceny technologicky postup, jak na to, tak vam budu velmi vdecny.

Můj st
Strýc, byl lakýrník. Lakoval nábytek. Voskové politury používal, pamatuji-li dobře na nový nábytek zhotovený z masivu na přání zákazníka. Pivo se užívalo na techniku zvanou fládrování. Fládrování však nemělo se včelím voskem nic společného. Recepty na různé politury (vosk a propolis) někde mám, ale kde????
JK
Kedysi dávno niečo vyšlo v receptári rádiotechnika (alebo rádioamatéra?)
Toto používají modeláři:
Vosková politura měkká
Dřevo si zachová přírodní vzhled a bude ochráněno. Tato politura je vhodná pro předměty do interiéru.
1 objemový díl strouhaného včelího vosku, 2 objemové díly terpentýnu nebo benzínu. Vosk rozpustit v terpentýnu v nějaké uzavřené nádobě (vydrží pak hodně dlouho). Před použitím nahřát směs v horké lázni a nanášt štětcem. Pak přeleštii kartáčkem nebo flanelovým sepraným hadrem.
Pokud nejprve přebrousíte a pak přetřet vlhkým hadříkem, tak léta vystoupí.

Domácí politura na nábytek
225 g včelího vosku rozpustíme ve vodní lázni, poté odstavíme, přidáme 600 ml terpentýnu. V jiné nádobě přivedeme k varu 600 ml vody a rozpustíme v ní 50 g mýdlových vloček. Necháme mírně vychladnout a potom za stálého míchání přiléváme do nádoby se směsí vosku a terpentýnu.
Nechá se v něčem krom terp oleje, zastudena, rozpustit vosk?
Používám návod ze stránek od jjvcela, vosk a technický benzín. Udělá to ale spíš vazelínu, natírat se musí rychle. V dílně se to dá dělat, jinak ten benzín zavání slušně.
Další tradiční recept je fermežovo vosková pasta - směs vosku rozpuštěná v benzínu nebo terpentnýnu ve směsi s fermeží, přesný poměr jsem nenašel.

V restaurátorské práci se užívá i tvrdé voskování:
2 objemové díly damary (damarová pryskyřice, kopál) s 3 obj. díly včelího vosku a 3 obj. díly rozpouštědla (technický benzin nebo terpentýnový olej) rozpouští se ve vodní lázni za tepla, nanáší se za tepla a po zatvrdnutí se leští. Zcela lesklý povrch lze docílit šelakovou politurou.
Na stránkach domacidilna.cz som našiel celkom dobré popísané postupy prípravy rôznych politúr na nábytok z včelieho vosku. Je tam spôsob prípravy a aj množstvá surovín. Možno to niekomu pomôže Wink
Dovolím si přidat recepis na svůj zatim lety neprověřený voskový pajc:

Vosk rozpustím za tepla v benzínu. Výslednou směs potom smíchám s řepkovým olejem cca 1:1. Nanášim na povrch rozehřáté (vodní lázeň). Po napajcování přefouknu povrch dřeva horkovzdušnou pistolí a po mírném vychladnutí otřu zbytek hadříkem, případně pokud jde o nehoblované kusy tak nechám.

Zatím funguje cca na rok a půl na několika nástavcích, na kurníku, odchovně atd. A dřevo vypadá zatim docela fajn. Ale jestli to funguje tak jak sem si vysnil, to ukáže až čas. Asi byl lepší nějakej vysychající olej, ale zmámila mě cena toho řepkovýho, kdyby někdo věděl kde se dá sehnat za nějakou lidskou cenu lněný olej tak ať se zde prosím švizne.
vosk cca 30 procent, Olej konopný, světlicový, ricinový, tungový. Slejeme dorhromady a lehce zahrejeme cca 65 C, nasypeme vosk a mícháme. Poměry jsou dle prání každý olej je na něco (napouštění, vrstva, film.). Ředíme pomerančovým tech. olejem.
dáme pár kapek sušidla (sikativ) natíráme a do půl hodiny setřeme zbytek kt. se nevsákne. (totot je varianta kt není tolik smradlavá) je možnost rozpouštět v terpentýnu ale ten smrdí (dlouho) je možné používat ferměž lněnou ale ta hodně časem žloutne (hojně používaná v komerčních olejích) dá se použít i modifikovaná kalafuna (rozpustí se v terpentýnu a přimíchá se do oleje díky tomu dřevo získá pevnost a konzervuje se)
PS
Pozor některe oleje nevysychají (ale prodávají se jejich modifikace které už vyschnou)
zatím jsem nezkoušel, ale našel jsem dva návody ..

- do skleničky dáme vosk, dolejeme terpentýn a ve vodní lázni rozpustit

- 1/3 "vařený" lněný olej
- 1/3 terpentýn
- zmixovat, dolét 1/3 tekutého včelího vosku (rozpuštěno ve vodní lázni), důkladně promíchat, postavit za okno (někam do tepla), ponechat den až dva, a sluneční teplo plus terpentýn vosk rozpustí .. hotovo
Zkoušel jste někdo rozpustit vosk v čistém acetonu, který se používá na léčení včel? Chci se zeptat, zda se včelí vosk zcela rozpustí v acetonu, nebo se vytvoří na dně tohoto roztoku nějaká usazenina? Díky za informaci.
Referenční URL's