Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Buckfast
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Adam je jako linie Praděd - taky pojmenováno po kopci - co by na tom mohlo být divného?



Ještě jedna stránka k porovnání vlastností : https://sites.google.com/site/abeillealt...d-abeilles
(24.03.2014 16:42)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]Karle, myslím, že argument " ČSV je majitelem uznaného chovu Včely tmavé" pro odůvodnění podání žádosti o povolení dovozu Včely tmavé asi nebude stačit. A nejspíš se k tomu bude vyjadřovat i majitel uznaného chovu do jehož okrsku bude se povolení udělovat.

Pokud má ministerstvo za povinnost pátrat kdo má kde jaký chovný okrsek. A jak velký? Smile

Taková evidence existuje? Smile Smile

To by třeba měli včelaři v tom okrsku vědět. On se jich někdo ptal když si tam "vyhlásil" okrsek? Blbá otázka, proč by se měl někdo ptát včelařů, když se jim tam nacpe s něčím cizím byť kraňským a naruší jejich chovatelský program když si tam pracně vybírají to své co jim tam jde.



Mně osobně kdyby se hlasovalo - tak já bych hlasoval za jedinou Kraňku v ČR.
Ale když to dopadlo jak to dopadlo tak to vidím věcně.

Jen se bavím hysterií stávajícíh chovatelů, kterým bylo do dneška vše jedno a hlavně v jakém stavu to vše bylo.

Když jsem ještě vídával Včelařství tak tam byly běžně inzeráty - prodám matky Singer,Vigor, Havlín, SKlenár.... v různém počtu a kombinaci od jednoho chovatale.
To museli být velkovčelaři, že?
Smile
A že chovatelství bylo v tomhle stavu to nikomu nevadilo. Tak co? Tak pak bude takový proslulý chovatel prodávat i Buckfats, Nigru, Kavkazanku a Brazilku. Když bude trh, tak mu to bude jedno a všem jeho kolegům i nadále. Když zůstanou dotace na matky.
Vyjádřil jsem se nepřesně, myslel jsem Uznané chovatelské sdružení kraňky a tmavé a na to žádná evidence ani není potřeba a pokud je určitě není moc obsáhlá. Obě tato sdružení sídlí na jedné adrese a okrsek mají ČR. Dávat linie nebo kmeny jednoho plemene do stejné chovatelské roviny s různými plemeny moc nejde.



(24.03.2014 17:24)KaJi napsal(a): [ -> ]Jen se bavím hysterií stávajícíh chovatelů, kterým bylo do dneška vše jedno a hlavně v jakém stavu to vše bylo.

Tohle je velký omyl, byl jsem u toho cca 5let zpět, kdy se tyto dovozy Buckfast v rámci diskuze řešily na jednom semináři pro chovatele matek v NASA a zrovna chvála nezněla. Ale jak už jsem napsal, zatím to nikoho nenakoplo dostatečně, aby to začal řešit přes paragrafy, ale to může být otázkou času.
Já tomu už nerozumím.
Máme jeden okrsek pro dvě plemena? To pak z logiky věci v něm můžou být i další plemena.

Smile

K těm liniím co jsem zmiňoval - považuji za obtížné a tudíž pravděpodobně nesolidní dokázat třeba ze 40 včelstev produkovat dvě linie matek. Byli i lepší. Přesto takové inzeráty byly. Takže o nějakou čistotu chovů tady podle mě často nešlo. Nevidím důvod k panice, včelař i nadále bude jen tušit co dostane.
Samozřejmě, třeba deset plemen, stačí zažádat. Proč to Buckfasťáci neudělají?
Čekají až to udělá ČSV......Tongue
Furt dokola. Všichni máte svou pravdu. A co dál? Odpůrci BF, myslíte si, že někoho přesvědčíte? Dobře, už jste mně zlomili. A Co ta většina včelařů co to tady nečte, a BF vlastní.? Ja vím! Povedlo se vám jediné, a to zahltit a znepřehlédnít toto vlákno, i když většinou ODBORNYMI příspěvky.Tongue
Pro mne jako včelaře, je zásadní, jak ovlivnit ty sousedy, co včelaří na souších dvacet let starých, u nich bodavá včela= výnos atd., neodevzdají mělí bo včely tam v té době jíž nemají, atd. Z druhé strany, mně mrzí to, že ti, co jíž včelaří s BF, a nebo jíž mají objednáno, vyjadřují se tady tak nějak pokrytecky. Sad
Zdravím Bolku. ....mám objednáno.Tongue Ale nemyslím si, že ti kteří mají ve včelstvech souše starý 20 let a na podzim v úlech nemají včely se Buckfastkou nějak změní.....to bude stále stejný.
Milane, myslel jsem to tak, že je žádná včela nezajímá, natož BF. Idea
Prostě ten povyk na nás malovčelaře kvůli BF, je neadekvátní pro reálné nebečí možné nákazy od rádoby včelařů. Tady bychom se měli spojit, a prosadit nějakou změnu.
Chtěl bych se zeptat na správnou výslovnost Buckfast, neboť jak slyším, každý včelař to vyslovuje jinak. Přesto že bratr Adam (Karl Kehrle) byl původem Němec, ale včela je pojmenována podle Buckfastského opatství v Anglii, tedy výslovnost by měla být:
http://cs.forvo.com/word/buckfast_abbey/
Tak, Miloši, akorát ta dáma, co to tam namluvila, je ze Spokojených států, takže má ono americké široké a, co je něčím mezi naším a a e, je to něco jako v plzeňském dialektu, zkuste si vvybavit nějkteré písničky Jiřího Suchého, je to tam furt, ačkoli od mládí je v Praze ... Nebo požádejte někoho z Plzně, aby řekl třeba slovo: zázrak ... Wink
V oxfordské výslovnosti by to bylo standardní a.
Ona to spousta lidí komolí taky proto, že vlastně nevědí tak moc, o co jde, jen jim někde na přednášce či na školení řekli, že je to špatné a že je to hrozba ... Angel
Jiří
Jirko nebuď zas takový hnidopich, vzhledem k tomu, že jsem od českých včelařů slyšel "buckfest", "bekfast", "bakfest" atd, tak bych to širší "a" prominul. Každopádně pokud máš někde namluvenou oxfordskou výslovnost tak sem s ní.
V britské angličtině je tam jednoznačně slyšet to A
v 0:33
A tomuto říkám zateplené úly. Smile
Jasně, jak píše Aleš, je tam to a, i když někteří ho mají v Anglii taky širší. Tohle je hodně individuální. Bylo zajímavé, když jsme na násleších rodilých mluvčích třeba od někoho slyšeli, že to četl v deniku The Sun, což vyslovoval jako san, a hned vedle to jiný vyslovil jako sun (byl to holt Skot ... Big Grin).
Je to prostě individuální a to a je tam dobře. Totéž je v češtině, vždyť to slyšíme každý den kolem sebe ... Dobře, že jsi to, Miloši, otevřel. Protože jak se teď zvedla ta kampaň, tak to spektrum zkomolenin je fakt ... no - poetické, pardon, ale nemohu jinak ... Big Grin Nejhorší je, když to slyšíte z úst renomovaných chovatelů matek ...
Jiří
Jirko právě proto jsem to tu otevřel, protože člověk občas z úst renomovaných odborníků a učitelů včelařství slyší takové zkomoleniny, že pak ani není jasné o čem se to vlastně mluví. To že se debata zvrtne na hodnocení jak dlouhé má být "a" ve slově jsem netušil Sad a abych pravdu řekl zrovna tohle bych jim odpustil.
(08.05.2014 11:33)Mlha napsal(a): [ -> ]Chtěl bych se zeptat na správnou výslovnost Buckfast, neboť jak slyším, každý včelař to vyslovuje jinak.

(08.05.2014 14:22)Mlha napsal(a): [ -> ]To že se debata zvrtne na hodnocení jak dlouhé má být "a" ve slově jsem netušil Sad a abych pravdu řekl zrovna tohle bych jim odpustil.

Pak ale nechápu, proč tě zajímá jak se to správně vyslovuje.
Bobku, snad chápeš že je rozdíl, když někdo anglické slovo přečte úplně špatně, tak že se ztratí či změní jeho význam a když se pak někdo dohaduje zdali je při výslovnosti lepší použít oxfordský či londýnský akcent. Ano asi je profesionální použít správný akcent z místa původu a naopak je docela ostuda, když nějaký rádobyodborník není schopen to slovo správně vyslovit byť se slavish accentem.
Víš co, vyslovuj to jako ten britskej novinář, jak jsem na něj dával
. Big Grin
K těm zkomoleninám - jsou leckdy opravdu šílené a to dokonce i od těch, kteří sami tyto včely chovají. Přiznám se, že jednou jsem chvíli opravu nevěděl, o jakém plemeni chovatel mluví. Big Grin Co se týká správné výslovnosti a jejích nuancí, pak bobkův odkaz je opravdu dobrý se správnou výslovností, ale jak píše Jiří, záleží i na místě původu rétora Smile Já sám používám americkou angličtinu a kamarád v NY se mi směje, že jí mám řízlou jihoamerickým přízvukem (což má ale reálný základ).
Referenční URL's