Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Buckfast
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(22.06.2015 19:36)Maraakame napsal(a): [ -> ]Žluté pásky nemusí být jen BF, ale klidně po čistých ligustikách dovezených už v docela dávné minulosti, hybridi bývají hodně bodaví, ale jestli se ve Vašem okolí opravdu BF chovala, tak to bude pravděpodobný původ.

Rozumí se hybridi po ligustice ?. Tak také nevím, jaký to bodavý hybrid jsem míval, kdy jsem buckfast neznal.
Co do zbarvení BF. Dnes chované BF mají různé zbarvení. Důvod prostý. Světoví chovatelé následují bratra Adama více nebo méně úspěšně. Takže klidně se může stát, že koupíte echt kraňku ze šlechtitelského českého chovu, a on je to BF. Také mám BF matku černou tak, že i nigra by záviděla.
Nie je podstatné aká je matka, ale aké je potomstvo. Matky sa hodnotia podľa potomstva a to aj extériér včiel nás zaujíma. Matka môže byť aj zelená, podstatné je potomstvo, či už včely alebo trúdy od nej.
skrytá reklama na UMĚLÉ PLEMENO BF Big Grin

[Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg]

[Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg]
Kdy nám ukážeš spíš své včely.
Komu nám? Těm kraňkařům zde na VF, kteří odsuzují něco co sami neznají nebo těm co si hrají na Uznané chovatelské sdružení?

Proč nenapíšeš jednotné číslo: Kdy mi ukážeš spíš své včely - odpovím TOBĚ NIKDY Big Grin protože tě chci ochránit toho aby jsi odvolával těch kvant nesmyslů a agitací Smile
A mně?
Proč tobě když jsi ukázkový typ včelaře, který se rozhodne pro plemeno, které bude mít nejlevnější matky? Big Grin
Já vás prostě miluju. Heart Jste takovej přísnej. A jak se vyznáte v lidech. A milej!!Shy
Já nepochopím co máte za snahu se vtírat do našich včelnic. Kupte si matku BF a uvidíte sami. Znajíc vaše názory jeden by se bál odhalit i identitu.
Nesouhlasím
Když něco načnu, tak to dodělám (nebo raději nepíšu nic)
Jako to vtírání do našich včelnic nebo to rozšíření Bucfast na celé území ČR?
Lepší BFka v hrsti než Syřan na moři......
Co kdybyste, kluci, přestali šimrat svá ega a šli radši točit med ... Big Grin
Jiří
Přesvědčovat přesvědčené je stejně zbytečné jako nošení zimní měli do akreditované laboratoře, nebo dříví do lesa.

Od samého počátku tady ví, že Kraňka je nejlepší a nezpochybnitelná a jejich přesvědčení je pevné. Když nejsou argumenty, je nutná pevná víra, tak si ji nezviklávejte, protože pochybnosti, to je cesta do pekla.

Pochybnosti jsou základem poznání, ale to jen pro ty co hledají rozumem.
(29.06.2015 10:18)Jiří Matl napsal(a): [ -> ]Co kdybyste, kluci, přestali šimrat svá ega a šli radši točit med ... Big Grin
Jiří

Jakej med, když ten nosí jen kraňky? Big Grin a včelař s BF si ho musí uměle vyrábět - to dá přece rozum, vždyť jde o hybrid a ten kdo se nepoučil z chyb minulých tak si je v budoucnu na vlastní kůži prožije Angel Angel Angel
[quote='KaJi' pid='114717' dateline='1435567

Od samého počátku tady ví, že Kraňka je nejlepší a nezpochybnitelná a jejich přesvědčení je pevné. Když nejsou argumenty, je nutná pevná víra, tak si ji nezviklávejte, protože pochybnosti, to je cesta do pekla.

Pochybnosti jsou základem poznání, ale to jen pro ty co hledají rozumem.
[/quote]

Od samého počátku vím, že kdyby před cca 45 lety rozhodly v Dolu pro tmavou. Dnes by tu byla tmavá a já bych hájil tmavou před jakýmkoliv dovozem jiného plemene. A tak bych mohl pokračovat u jakéhokoliv plemene.
Ta poslední věta je pěkně napsanáWink, to přesně vystihuje ty co pochybují, že více plemen na jednom území přinese něco dobrého. To neplatí pro BFkaře, ti mají přece jasno a nepochybujíBig Grin.
Vidíš, já pochybuji o tom že to něco dobrého přinese, a proto mi vadí že tady nikdo nenastavil pravidla jak si mohou včelařit ochránit chov.

Ale to není chybou těch co chovají BF a další. Je to legální a když nejsou žádná pravidla tak není co dodržovat a ani porušovat.

Na zdejších kraňkařích co zde kritizují mi vadí, že se tváří jako kdyby někdo nějaká pravidla porušoval.

A protože nejsou žádné důkazy že chov více plemen je špatně (tedy je jich stejně jako těch naopak), tak to prostě tak berme, že v ČR je místo pro víc "plemen", zvlášť když tomu požehnal a otevřel cestu i ten nejpomazanější. ČSV - Uznané chov. sdružení včely kraňské tím že založil další Uznané.chov. sdružení.

To je jako kdyby jsi dneska říkal že tu třeba nechceme Slováky, nebo Ukrajince. Prostě tu jsou stejně tak jak je zde před 20 let BF.

Čechy Čechům. Smile Jsou tady nějací čistokrevní Češi?
Čechy Kraňce. Je tady nějaká . . . . Smile
(29.06.2015 19:27)KaJi napsal(a): [ -> ]Ale to není chybou těch co chovají BF a další. Je to legální a když nejsou žádná pravidla tak není co dodržovat a ani porušovat.

KaJi - křivdíš jim, oni snad nějaká interní pravidla Uznaný chovatelský sdružení včely černé má, ale jsou pro veřejnost přísně tajné. Cool

Citace:Ministerstvo požádalo uznané chovatelské sdružení v České republice, Český svaz včelařů,
o. s. o vyjádření. ČSV především upozorňuje, že žadatel
nepostupuje v souladu s interními předpisy uznaného chovatelského sdružení včely tmavé
a není tak prokázáno, že splňuje podmínky chovu včely tmavé na území ČR, není evidován ve
sdružení a nemá ověřenou vhodnost stanoviště. Zároveň není doložen morfometrický rozbor
k prokázání, že se nejedná o snahu dovézt jiné nepůvodní plemeno včel na území ČR.

... a teď KRAŇKAŘI ruku na srdce, kolik Vás co dováží matky má třeba morfometrický rozbor, vhodné stanoviště a je evidován. Na každého jiný metr?
Nelegální je jen nepovolený dovoz, bez ohledu na plemeno. Drtivá většina dovozů kraňské včely byla nelegální. Těch povolených dovozů je na MZe velmi poskrovnu. Kdyby se sáhlo do plemenných knih (pokud existují), do účetnictví (fakturace, náklady) a provedla se srovnání, .....
To, co tu je, se chovat může a nikdo na nikoho nemůže.
Referenční URL's