Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Buckfast
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Při mém prvním nákupu matek kraňky jsem se sousedů včelařů ptal na kmen nebo linií jakou chovají, z důvodů sjednocení populace. Brzo jsem prohledl. Matky nekupují.Letos mě oslovil soused, tak spolupracujeme. Chovatelé matek tady nemáme v doletu trubců. Dnes jsem letmo prohledl včelstva. Moje volba pro buckfasty, s ohledem na spotřebu zásob, sezení, mírnost bez kouře, se potvrdila. Muj názor.
(02.03.2014 14:46)Boleslav Niedoba napsal(a): [ -> ]volba pro buckfasty, s ohledem na spotřebu zásob, sezení, mírnost bez kouře, se potvrdila.

A koľko rokov si robil výzkum? Zaujíma ma to, lebo bratovi Adamovi následné overenie trvalo niekoľko desiatok rokov pre dané prostredie.
Dnes sme mali schôdzu našej ZO SZV. A práve sme riešili problém dovozu buckfastiek. Bol tam i známi chovateľ a celkom slušne porovnal kranku a jej opodstatnenie na naše teritórium! Silne pochybujem či niečo získame miešaním kranky a buckfastky. A k miešaniu by určite došlo !
Tak proč netlačite na změnu chovatelských směrnic, aby ti co mají šlechtit byli pod kontrolou, a pak teprv brali dotace. Bohužel, k dnešnímu hodnocení jsem dospěl podle jejích zarůčených subjektyvních pocitů. Jo, ja nemám za sebou léta vyzkumů. To je smůla. Až vám nosemy zdecymuji počty včelstev, možná že budete více nezotpovědní než já, a dovezete kdejaké včelstvo. Hlavně aby byly levné, že?
Kolem chovu jiných plemen je rozruch větší než si zaslouží. Předně je třeba varovat před přehnaným očekáváním z chovu buckfastky. Zázračné plemeno neexistuje, stejně jako neexistuje zázračný úl. Jsou ale rozdílné vlastnosti, které mohou více či méně vyhovovat do různých podmínek. Proto je dobré mít možnost volby. Je předčasné vyjmenovávat a porovnávat jednotlivé vlastnosti. Pravdou je, že profi včelaři volí buckfast.

Zvedla se vlna odporu chovatelů kraňky k chovu jiných plenem s tím, že dojde k mísení. K tomu ale stejně, byť cíleně dochází. Čistá kraňka je šedivá včela. U produktů šlechtitelských chovů se ale běžně vyskytují včely se žlutými proužky. Mohl bych říct, že to jsou bastardi. Protože si ale nechci dělat nepřátel více, než je nezbytně nutné, použiji výraz zušlechtěná kraňka. Čistá kraňka vytváří malá společenství. Při požadavku tuto vlastnost posunout bylo potřeba přilití cizí krve. Je to logické a opodstatněné. Ve šlechtění hospodářských zvířat se to běžně praktikuje. Nikoho ani ve snu nenapadne, že by to mohlo být v rozporu s chovatelskou etikou. V chovu včel to ale zatím nikde nikdo nepublikoval. Pokud by tuto praxi někdo popíral, prosím o popsání mechanizmu výskytu žlutého proužku u kraňky.

Hlad po dovozech je hlavně způsoben nedostatkem kvalitních inseminovaných matek místního původu. Chovatelé, kteří je produkují, nestačí pokrýt poptávku. Také se neví, kdo je ten nejlepší, a kdo jsou ti ostatní. V tomto je určité vakuum. Zveřejňování výsledků šlechtění jednou ročně je u uznaného chovatelského sdružení povinnost ze zákona.
§ 4
Šlechtitelská činnost a šlechtitelská opatření
j) ve zveřejňování dosažených plemenných hodnot zvířat, výsledků šlechtění a plemenářské činnosti.
To se neděje. Také za celou dobu chovu kraňky u nás nevznikla jediná oplozovací ani testační stanice. Dovoz plemenných kraňských matek je zastoupen v míře, která by při efektivním šlechtění byla zbytečná. Také mnohokrát navrhovaná jednání o ochraně a respektování chovatelských stanovišť jednotlivých plemen se pro nezájem chovatelů kraňky neuskutečnila. Za současnou situaci si tak trochu chovatelé kraňky můžou sami. V současné době, kdy už existují chovatelé buckfastky se stovkami včelstev, je nějaké jednání o respektování nějakého území komplikované.

Často se poukazuje na problémy s dovozy před sto léty. Tenkrát dovezené matky a chov obecně byl na úplně jiné úrovni. Poukazuje se také na to, že kříženci jsou bodaví. Můj názor je takový, že aby se tak stalo, musí mít minimálně jeden z rodičů pro bodavost dispozice. Prosím, pokud někdo ví o nějaké studii, že při zkřížení dvou mírných matek různých plemen dojde k velkému výskytu bodavosti, ať jí zveřejní. Je třeba mít na paměti, že bodavé včelstva se budou u přirozeně pářených matek v určité míře vyskytovat vždy. Jde o to, aby populace byla tak prošlechtěná, aby to bylo v únosné míře. Záměrně jsem použil výraz populace a ne plemeno. Místo vášnivých diskuzí ohledně plemen bychom se měli zaměřit na to, aby většina včelařů dokázala v nějaké formě rozchovávat včelstva vyhovujících vlastností. Pak pro ně nebude problém vyřadit z chovu mínus varianty. Pokud by to dělala většina, tak výsledek budou včelstva s vlastnostmi, jaké potřebujeme. Plemenná příslušnost by byla sice sporná, ale o to stejně nikomu nejde. Jde především o vlastnosti.
Díky!!!!! Konečně věcný příspěvek. Hlavně pravdivý.
O jedné studii bych věděl, kde byly použity kombinace křížení a s naprosto rozdílným výsledkem ve vlastnostech včelstva. A tohle potvrdil i jeden docela známí chovatel matek, který zkoušel připařovat buckfast ke kraňce. Ale zase si říkám, proč bych měl být konkrétnější a přesvědčovat přesvědčené, když jediný co se vlastně stane je, že konkurence odstraní sama sebe.
Proč být konkrétní? No přeci pro to, abyste byl přesvědčivý. Jinak je to jen tvrdošíjné trvání na svém. Netvrdím, že to musí být tak, jak jsem popsal. Proto jsem to také definoval jako můj názor. Pokud se prokáže, že je to jinak, názor změním. Učinil jsem to již mnohokrát. U včel to ani nejde, znát všechno na první dobrou. Ke změně názoru je ale potřeba něco uchopitelného. K nějaké studii jsem se zatím nedostal. A moje osobní zkušenost je taková, že potomstvo matek z prošlechtěných chovů bodavé nebylo. Pokud je můj názor chybný a Vy víte o studii, která to dokazuje, měl byste jí zveřejnit. Jinak je to takové dětské vím, ale nepovím. Mělo by být nejen ve Všem zájmu svůj postoj, pokud je správný, obhájit. Já se pokouším o to samé.

Co se týká poznámky o konkurenci, tak já chov různých plemen jako konkurenci nevidím. Vyjma případu, kdy budou dva komerční chovatelé sousedé. Zatím každý producent matek nebo oddělků svou produkci bez problémů na trhu uplatnil. Konkurence v tomto ohledu není. A podle toho to taky vypadá. Standardní dodávka plemenné (inseminované) matky by měla být rodokmenová karta matky a daňový doklad. To se kolikrát podaří z chovatele vypáčit až po několikeré urgenci. O tom, že by byl dopředu znám termín dodání, ani nemluvě. Pokud bychom mluvili o konkurenci, tak jedině, co se týká kvality. A to není na škodu.

PS: Poznámka o známém chovateli matek a připařování buckfastky na kraňku. To, že se kraňka zušlechťuje buckfastkou je veřejné tajemství. Ve svém předchozím příspěvku jsem si to ale neodvážil takhle přímo popsat. Zmínil jsem se jen o žlutém proužku. Mimochodem, jak se onen chovatel dostal k čistokrevné buckfastce? A u něj to bylo v pořádku? Někdo může chovat buckfast a tmavou včelu a někdo ne? For whites, only?
Nebudu tvrdošijně trvat na svém, nechci být přesvědčivý, dokonce víc. Já se všem za moji krátkozrakou neznalost postupů přikřižování omlouvám a dovolil bych Vám navrhnout, aby jste pokračovatele bratra Adama co dál zušlechťují Buckfast a snaží se k ní přikřížit další plemena pozvaly do Čech a ukázaly jim, jak se to dělá ve volném páření a ke spokojenosti včelařů. Oni se s tím trtkají tolik let a pořád bez výsledku. Ještě jednou se omlouvám a přeji spokojenou diskuzi.
Zkušenosti z Afriky jsou k nezaplacení.
No vidiš. I obavana africká včela se vede k mirnosti.
Jsem zatím nezkušený včelař, ale jedno jsem už pochopil - nejvíc škody nadělají včelaři ! Pokud nebudeme nutit včely, aby žily v nedůstojných podmínkách a budeme se snažit jim naopak vytvořit podmínky co nejlepší a budeme jim pomáhat v jejich boji s nemocemi, pak je asi jedno, jak čistou krev mají ?! Jo a přeci jednu zkušenost mám - přebírali jsme s bratrem včely po otci v době, kdy nám hrozil mor včelího plodu(klinické příznaky neprokázány). Prostudoval jsem kolem toho dost literatury a usoudil jsem, že pokud vyměním radikálně dílo, mělo by to pomoci. Tak jsme tak učinili, opravdu dva roky po sobě jsme radikálně obměnily všechny plodové plásty, nové rámečky atd. a ejhle, mor nikde. Z toho plyne jedna věc - máme to na svědomí my, lidé, a tak bychom se měli snažit působit na ty, kteří se chovají nezodpovědně.
(01.03.2014 20:58)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Hoši, debata v podstatě o ničem...... Kdo se nenaučil včelařit s Kraňkou.....nenaučí se to ani s Buckfaskou.....

S týmto sa dá jedine súhlasiť. S každým nekontrolovaným dovozom matiek a včelstiev sa dá len nesúhlasiť. Skúsenejší včelári sa vyvarujú nebezpečenstiev spojeným s dovozom exotiky.
Na Slovensku sme na tom zatiaľ lepšie aj ke´d aj tu sa sem-tam nájdu "exoti", ktorí praahnú po exotike ale je im to prd platné. Všetkým, ktorí si doviezli talianky alebo bucskfastky včely padli. Sú to nezrelí včelári, korí nedokážu včeláriť s nijakou včelou. Je dokázané, že najlepšie sú miestne včely, ktoré žijú tisíce rokov na tom mieste a nejlepšie odolávajú klimatickým a iným zmenám a nástrahám. CCD na SLovensku nepoznáme ako je známe u našich západných susedov. V Poľsku už nevedia akú včelu majú- všetko je zbastardizované. MY na slovensku to máme ešte dobré. Rozchováva sa tu jedine kranka. Iné plemená tu nechceme a niesú ani potrebné , sú viac menej zbytočné. Aj v minulosti sa tu všeličo dovážalo ale zaniklo a roztratili sa gény talianiek a pod. Stále sa rodia noví včelári, ktorí sú neposkojní a chcú byť in, pričom si neuvedomujú koľko škody napáchajú nezmyselným dovozom iných plemien. Keď chce človek predbehnúť prírodu, väčšinou to nedopadne dobre.
Skúste sa opýtať tých, ktorí to skúšajú s inými plemenami včiel aké majú výnosy a koľko rokov včelária. A možno ich potom pochopíte...
Amen ... Angel
Jiří
(04.03.2014 17:02)jaro napsal(a): [ -> ]Skúste sa opýtať tých, ktorí to skúšajú s inými plemenami včiel aké majú výnosy a koľko rokov včelária. A možno ich potom pochopíte...

Merkuri se svýma napalmovýma včelama udělá tuším tunu ze tří nebo čtyř včelstev.
(04.03.2014 17:02)jaro napsal(a): [ -> ]Stále sa rodia noví včelári, ktorí sú neposkojní a chcú byť in, pričom si neuvedomujú koľko škody napáchajú nezmyselným dovozom iných plemien. Keď chce človek predbehnúť prírodu, väčšinou to nedopadne dobre.
Skúste sa opýtať tých, ktorí to skúšajú s inými plemenami včiel aké majú výnosy a koľko rokov včelária. A možno ich potom pochopíte.

......aha ,takže se v ve vlákně " buckfast" o ní nemůžeme bavit......Surprised
Můžeme se o ní bavit a taky se o ní bavíme. Ani já nejsem proti Bukfastce....a rád bych si to s ní taky odzkoušel....abych věděl....Smile.....ale na tu svoji včelu jsem zvyklej a už vím co s ní......s Buckfastkou se zase budu učit co a jak.... a pokuid nebude mít dostatečně rychlý jarní rozvoj a schopnost přes zimu zimovat ve velkém počtu, tak je pro mě (v mojí poloze) nezajímavá. Tady by se hodilo, kdyby se popsaly vlastnosti z tohoto pohledu a ne psát o tom, jestli má sklony k loupeži nebo jestli je míň nebo víc bodavá......Loupit a bodat uměj i Kraňky.....Dodgy a jedno, jestli Singerky nebo Vigorky.....Big Grin



(04.03.2014 17:45)Kohout napsal(a): [ -> ]
(04.03.2014 17:02)jaro napsal(a): [ -> ]Skúste sa opýtať tých, ktorí to skúšajú s inými plemenami včiel aké majú výnosy a koľko rokov včelária. A možno ich potom pochopíte...

Merkuri se svýma napalmovýma včelama udělá tuším tunu ze tří nebo čtyř včelstev.

No Merkuri s těma vyzimovanýma na jednom nástavku B moc nepřesvědčil. ....nemít tam ty Gabony, tak to vypadalo poloprázdný....Dodgy
Tady dokonce někdo už nabízí oddělky:

xxxxxxxxxxxxxxxx

( zajímalo by mě jestli má na matky dotaci. Smile )
Už to začíná jen se někde někdo zmíní že by si rád pořídil to či ono okamžitě se najde někdo kdo toho chce využít o čemž svědčí i cena kterou stačí porovnat a ejhle hned je dvojnásobná oproti stejnému zboží kde je matka třeba po vigor.Pokud si to nechám projít hlavou tak už to že jsou nabízeny matky volně spářené tedy kříženci asi není zrovna košér je to to samé jako u chovatele který nabízí volně spářené matky a klade důraz na výběr mezi vším možným.Přeci solventní chovatel pokud bude chtít aby dodal jistý kmen obzvláště u kmene málopočetného tak se tomu bude věnovat aspoň na úrovni inseminace s prověřitelnými znaky aby další chovatel následně mohl aspoň výběrem něco z vlastností udržet.Ostatně právě výběr je poměrně slušná možnost jak si zajistit na včelnici jakési takési vlastnosti které požadujeme a ruku na srdce kdo to dělá,jednoduší je prostě koupit nějaký takový zázrak který pak není zázrak protože je svatou pravdou jak napsal Milan Havelka že kdo neumí včelařit s tím nebude to umět ani s něčím jinýmSmile
Tak já si tam objednal.

Je to to levnější způsob jak si to odzkoušet než pořídit dovozovou matku anebo inseminovanou.

Tak jako ten koupený oddělek se budou chovat dcery matek co bych musel zainvestovat dost peněz.

Cena mi nepřijde zas tak hrozná když porovnám cenu dovozené matky ze které chová.

Když to porovnám, že tady se běžně chce za matečník od inseminky za 1000Kč pomalu stovka, tak to není žádná lichva.

A za rok budu moci v tomto vlákně diskutovat k věci. Smile



Jen by mě zajímalo až začne za rok pod patronací ČSV prodej čených matek, jestli taky inzeráty na jejich prodej budou na VF vyyxovány. Smile Smile
Referenční URL's