Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Buckfast
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To si opravdu myslíte, že chovatelské sdružení včely tmavé bylo založeno kvůli chovu?Big Grin
A jinak Karle, kolik čistokrevných Čechů máme na Moravě vážně netuším.

(29.06.2015 19:45)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Nelegální je jen nepovolený dovoz, bez ohledu na plemeno. Drtivá většina dovozů kraňské včely byla nelegální. Těch povolených dovozů je na MZe velmi poskrovnu. Kdyby se sáhlo do plemenných knih (pokud existují), do účetnictví (fakturace, náklady) a provedla se srovnání, .....
To, co tu je, se chovat může a nikdo na nikoho nemůže.
To je právě ono, mě nikdo nelegální dovoz kraňky nedokáže, ale stačí na kohokoliv kdo má BF ukázat, že ji dovezl a má problém.
A jak dokážeš, že ji dovezl?

Chov je legální.

A jak dokážeš že je BF, když ti chovatel ukáže papíry že skutečně nakoupil matky od vhodně zvoleného chovatele Kraňky co má matky jejichž potomstvo má žluté zadečky?
A on to jen rozchovává. Smile

(29.06.2015 19:52)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]To si opravdu myslíte, že chovatelské sdružení včely tmavé bylo založeno kvůli chovu?Big Grin
A jinak Karle, kolik čistokrevných Čechů máme na Moravě vážně netuším.

Jednak jsem psal o Čechách, vy Moraváci jste snad na Moravě.Cool

Proč bylo založeno to sdružení - nevím. Pokud by nastala jakákoli pochybnost že za něčím jiným než chov, je ministr povinen každé sdružení zrušit. I třeba Kraňské, pokud neplní zákonné povinnosti.

Ale to je spekulace, tvoje, já pevně věřím, že šlo o chov. Smile

A bez ohledu na to, prolomilo jedinečnost včely Kraňské a tudíž se už není na čem točit.
Vše ostatní je už jen otázka času, až se někdo pořádně naštve a zadá to právníkům.
(29.06.2015 9:05)vocho67 napsal(a): [ -> ]Nesouhlasím
Když něco načnu, tak to dodělám (nebo raději nepíšu nic)
To jako ten kdo píše tady na foru musí nechat zpřístupnit všem ... včelníci? Huh
Ne všem, jen komisím (Včelařského fóra Smile )
Metody jak zjistit jaké plemeno kdo chová jsou, tady nejde o program na loketní index co má Molčík v počítači, veterináři mají jiné možnosti. A nebudou určitě poslouchat dva co se dohadují, že jeden říká dovezl a druhý nedovezl. A pokud najdou a prokážou cokoliv jiného než Kraňku, tak budou chtít doložit původ a to třeba i v případě, že najdou Kraňku. Takže pokud ten s BF nebude chtít nechat nelegálni dovoz na sobě, tak bude muset prásknout zdroj. Tady jsou v ohrožení všichni co BFka nebo křížence prodávají a čím víc prodají tím se to, že se na ně přijde násobí. To platí i pro ofic. chovatele matek, po nich se také může chtít doložit původ a jelikož jde o komerční chovatele tak se částka na pokutě navyšuje. A to že ten člověk skončí je samozřejmé.
Pokud jde o uznaný chov včely tmavé, tak je otázkou času kdy to ministerstvo zruší. Tady jde hlavně o to nebýt naivní a uvědomit si v jaké době tohle vzniklo a kdo to založil. Ono i ČSV má konkrétní jména a od toho se odvíjí i předpokládaný úmysl.
A co se stane až to vezmou do rukou právníci? Budou kraňkaři obviněni z rasové diskriminace?
Mě na obhajobě chovu více plemen a jak by to mělo probíhat udivuje jedna věc. Nejste ochotni respektovat, že většina chce chovat jedno plemeno celorepublikově a chcete mít chovatelské okrsky pro různá plemena a nejspíš si přestavujete, že všichni v okrsku to budou respektovat. A co když nebudou?
]
(29.06.2015 21:42)Boleslav Niedoba napsal(a): [ -> ]
(29.06.2015 9:05)vocho67 napsal(a): [ -> ]Nesouhlasím
Když něco načnu, tak to dodělám (nebo raději nepíšu nic)
To jako ten kdo píše tady na foru musí nechat zpřístupnit všem ... včelníci? Huh

Nemusí. Ale bavíme se o jitrnici jakou svět neviděl. Toť vše.
Na 100% nebudú. Vždy sa nájde niekto, kto to nebude rešpektovať... Veď koľko ľudí chová včely bez toho, aby niekto o tom vedel... Je to nekontrolovateľné.
Jose68. BF není nelegální droga, ani jitrnice co nejde sehnat.
(29.06.2015 21:55)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]A pokud najdou a prokážou cokoliv jiného než Kraňku, tak budou chtít doložit původ a to třeba i v případě, že najdou Kraňku. Takže pokud ten s BF nebude chtít nechat nelegálni dovoz na sobě, tak bude muset prásknout zdroj.
Já to na ty trubce co sem létají z Polska klidně prásknu.
Budu žádat, aby na hranicích vypouštěli balónky s cedulí BF trubcům vlet zakázán nebo aby byl na hranicích instalován BF trubcochyt.
Jinak by mne zajímalo jak dokazuješ ty původ trubců, které se spatřily s tvými matičkami. Nemám jaksi takové znalosti, jak to dokázat.
Jelikož v demokracii platí presumpce neviny, tak oni my budou muset dokázat, že se nějaký ten gen BF nezatoulal od nějakého trubce třeba z Polska nebo od nějakého funkcionáře z ústředí svazu.

A ještě by mne zajímala povinnost dokazovat původ matky a definice čisté rasy. Nějaké dokumenty, nařízení by nebyly? Pokud ne, jsem nucen tvé výroky považovat za blábol, pokud ano hluboce se omluvím.
(29.06.2015 22:04)Jaroslav Stoklasa napsal(a): [ -> ]Na 100% nebudú. Vždy sa nájde niekto, kto to nebude rešpektovať... Veď koľko ľudí chová včely bez toho, aby niekto o tom vedel... Je to nekontrolovateľné.

...súhlasím..a zostáva nám len veriť,že toto včelie multi-kulti dopadne lepšie ako to ľudské..
(29.06.2015 22:59)JKL napsal(a): [ -> ]Já to na ty trubce co sem létají z Polska klidně prásknu.
Jelikož v demokracii platí presumpce neviny, tak oni my budou muset dokázat, že se nějaký ten gen BF nezatoulal od nějakého trubce třeba z Polska nebo od nějakého funkcionáře z ústředí svazu.

A ještě by mne zajímala povinnost dokazovat původ matky a definice čisté rasy. Nějaké dokumenty, nařízení by nebyly? Pokud ne, jsem nucen tvé výroky považovat za blábol, pokud ano hluboce se omluvím.

To klidně ty trubce z Polska práskni, to by ovšem muselo překřížení vykazovat celé pohraničí, aby to bylo neprůkazné. A to je další věc, protože tady po těch desítek let "programu Kraňka" nemůžeš chovat nic jiného než Kraňku. Takže veterináři, na to aby tě potrestal jako důkaz stačí, že tu Kraňku nemáš a okolí ano. Dostaneš pokutu, můžeš se odvolat a dokazovat svoji nevinu budeš ty. Dál pletete dohromady veterinární zákon a to, že pánové z uznaného sdružení mají v papírech nepořádek. Veterinární zákon je nadřazený, ten platí pro všechny stejně, a tebe nikdo nebude řešit podle toho co mají v uznaném sdružení. Mě jako chovatele co mají v uznaném sdružení nemusí zajímat, neexistuje nic co by mi nařizovalo se řídit podle uznaného sdružení, proto ukazovat na jejich nedostatky je ztráta času a nebo se s nimi domluvte, když to tak vadíBig Grin. Ale Bfkaře budou řešit podle veterinárního zákona a ten nedefinuje standart u žádného plemene hospodářských zvířat. Proto stačí jiné plemeno, než ostatní kolem, jen chovat, protože samo z nebe nespadlo. Takže není tak úplně pravda, že chov je povolen, stačí tomu dát přívlastek dovoz. Nebo myslíš, že na prokázání nepovoleného dovozu tě musí někdo chytit jak ti pošťačka předává obálku s matkou?
Ale klidně to vše považuj za blábol a šiř svoji pravdu dál.
(29.06.2015 21:55)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]Metody jak zjistit jaké plemeno kdo chová jsou, tady nejde o program na loketní index co má Molčík v počítači, veterináři mají jiné možnosti. A nebudou určitě poslouchat dva co se dohadují, že jeden říká dovezl a druhý nedovezl. A pokud najdou a prokážou cokoliv jiného než Kraňku, tak budou chtít doložit původ

Tak to poslední mě pobavilo, při představě, že polovina chovů Kraňky bude zrušená. Smile Smile

A jak rozlišit Kraňku a BF?
Tak aby to bylo prokazatelné, přezkoumatelné a uspělo ve správním řízení a u soudu.

Budou se podrobovt DNA analýze matky?
A v případě že se objeví geny DNA - bude se vyšetřovat v okolí kdo má BF?
A jaký zákon vlastně ten včelař porušil? Žádný, zžejmě, tak proč by to někdo řešil?

Ale aby jsi pochopil jak jsi mimo.
Veterina má dostačující problém s tak jednoduchou a právně jednoznačnou věcí jako je mor vč. plodu.
Myslím, že nenajdeš jediný zákoný důvod aby se nechala zatáhnout do nějaké žabomyčí války uvnitř ČSV (a jejími klony) o tom kdo z jejích členů chová kterou včelu a kdo na to bude mít dotace.
Ano lidská blbost nazná meze. Molčíku přestaň strašít. Na šibenici i zdob minulých jsem si dávno zvykl. Je pravda, že nějakého veterinaře majicího kraňky a průdicího jako tady kraňkaři, si umím představit. Jenom aby i ten dotyčný měl přestavu, kolík ho to bude stát.Smile

V minulém roce jsem měl poměr kraňek k bf 70/30. Dnes je to obráceně pro lepší jejich vlastnosti. Kraňka nestíhá... Pokuď je to tak i jinde, tak za rok, dva, už tady budou psát jenom chov bf. To možná nevíte, že BF obsazují Ukrajinu i Rusko bez jediného výstřelu. Pa, pa, páni kluci.
S tvrzením že lidská blbost mezí nezná se lze bez výhrad ztotožnit.
(29.06.2015 21:55)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]Pokud jde o uznaný chov včely tmavé, tak je otázkou času kdy to ministerstvo zruší.

Myslím, že ministerstvo nic rušit nebude, už proto, že k tomu nemá žádný důvod. Navíc pokud je to plemeno běžně chované v jiných státech EU, tak by se za takové chování dostalo ČR kritiky od EU a to pro takovou prkotinu stát riskovat nebude.

(29.06.2015 21:55)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]Nejste ochotni respektovat, že většina chce chovat jedno plemeno celorepublikově a chcete mít chovatelské okrsky pro různá plemena a nejspíš si přestavujete, že všichni v okrsku to budou respektovat. A co když nebudou?

Donutit lidi k jednotnému chování a myšlení se nepovedlo ani komunistům, tak proč by se to mělo povést teď když tu máme pluralitní společnost. Jednotné plemeno v ČR je utopie, stejně jako dosažení vymýcení konzumace alkoholu a drog ve společnosti. Nemusí se mi to líbit, ale musím se z tím smířit.
(30.06.2015 9:30)Misoka napsal(a): [ -> ]
(29.06.2015 21:55)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]Pokud jde o uznaný chov včely tmavé, tak je otázkou času kdy to ministerstvo zruší.
Myslím, že ministerstvo nic rušit nebude, už proto, že k tomu nemá žádný důvod. Navíc pokud je to plemeno běžně chované v jiných státech EU, tak by se za takové chování dostalo ČR kritiky od EU a to pro takovou prkotinu stát riskovat nebude.
Je tam jeden skrytý ďáblík, totiž to, že když se založí uznané chovatelské sdružení, tak na to platí jistá pravidla. Třeba to, že se vůči státní správě evidují chovy, vykazují jistá data a výsledky.
Pokud ne, je logické, že takové sdružení nemá nárok (tedy v normálně fungujících státech).
A pokud vzniklo jen jako truc či strategie ze strachu z možného ohrožení nerozborné jednoty, nebo proto, že dotace se dávají jen na uznané chovatelské sdružení, tak tuplem ...
Jiří
Tady dáváte stále stejná slova " většina chce jenom kraňku!".
To jsem někde slyšel - my zastupujeme většinu!!!!!!! - ta většina Vám na to ........
Daj si jednou ročně pivo a guláš a kývnou,i když ani to ne.
Uvědomte si,že kraňku tu prosazuje 100 chovatelů matek a k tomu pár jejich kamarádů.
Zbytek nepozná rozdíl jestli chová kraňku,primorskou .......
A je jim to šuma - fuk.
Nikomu bych nevyhrožoval veterinou - zákon je stanoven tak,že to musíš prvně dokázat......
To chete říci ,že nechovám kraňku ?Bral jsem matky Dol,p.Kašpar,p.Cymala,Jabloňany.
V rozmezí deseti let.
A letos jedno včelstvo - žlutá barva je naše - jako ve Stínadlech.F.V.
Žlutá je dobrá, až bude kovově modrolesklá,....
(30.06.2015 5:12)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ].. Proto stačí jiné plemeno, než ostatní kolem, jen chovat, protože samo z nebe nespadlo. Takže není tak úplně pravda, že chov je povolen, stačí tomu dát přívlastek dovoz. Nebo myslíš, že na prokázání nepovoleného dovozu tě musí někdo chytit jak ti pošťačka předává obálku s matkou?
Ale klidně to vše považuj za blábol a šiř svoji pravdu dál.
Já myslel, že ty BF trubci sami po nebi lítají a po spáření sami spadnou a ono je to jinak - on je to dovoz.
A prosím jak tedy dokáží nepovolený dovoz - DNA rozbor chovaného materiálu - OK to chápu - sice nevím jaký etalon DNA pro srovnání budou používat ale teoreticky možné.
Teď - létá tady mraky trubců neznámého původu (alespoň mě). Jak vědí, že to jsou jenom od Kraňky - jak to dokáží - to mi hlava nebere.
Ale budiž nařknou mě, že jsem dovezl. Já zažaluji za křivé nařčení - ať dokáží, že jsem dovezl, pokud ne žádám o odškodnění.
Rozbor DNA od včelařů v širokém okolí asi nebude levná sranda a navíc tam kde již někdo BF chová lze předpokládat určitou kontaminaci okolí a tím tedy neprůkaznost obvinění z dovozu. A to že se tu BF prosazuje, díky svým přednostem proti Kraňce - o tom žádná. Ale kdo, chce ať si jde proti proudu a třeba ať si otočí čas, třeba se mu to povede - nic není nemožné, jen něco je poněkud bláhové.

Popravdě - ano chápu dokazovat dovoz cizích plemen u stájových chovů, ale u volně se pohybujícího hmyzu?

Prosím, prosím - kde dělají rozbory DNA včel - docela by mě zajímala cena, metodika srovnávání, etalony plemen. Rád bych si nechal otestovat čistotu chovaného materiálu.
To by byl zajímavý článek.
A ještě jedna věc. Jak budou dokazovat dovoz, když se BF chová a oficiálně prodává přímo v ČR. Jak tedy rozliší ty BF zde odchované od těch nelegálně dovezených, když papír snese všechno.
Referenční URL's