Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Buckfast
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(09.11.2016 16:30)JKL napsal(a): [ -> ]
(09.11.2016 16:01)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Ale já přece nenapsal, že to tak je.Já to napsal jako názor a na ode mě, že by to tak mohlo být! Nakonec jsi tam Jirko byl také a nijak jsi neprotestoval Zdraví R. S.

Sice si to nenapsal, že to tak je. Možná to byl i jen nějaký návrh možných příčin z davu nebo konstatování co se šušká přednášejícím, ale koukej kolik máš zelených palců co se toho hned chytnou a čarodějnice je hned identifikována Wink

Nicméně si můžeme udělat jakousi What_If analýzu možných stavů o tvrzení že za zvýšený výskyt MVP a hniloby může rozšiřování chovu BF.
Uvážím-li následující 4 stavy znalostí o odolnosti BF k uvedeným chorobám:
  1. není znám stav odolnosti BF na MVP a HVP
  2. byla prokázána statisticky významná vyšší odolnost BF
  3. byla prokázána statisticky nižší odolnost BF než má kraňka
  4. rozdíly mezi odolností BF a kraňky jsou statisticky nevýznamné

U 1) znamená, že pálení a vyšetřování kliniky nikdo nehledá souvislost s BF a ani o to není zájem jelikož byť nepodložené spekulace, že za zvýšený výskyt MVP může právě BF se dobře hodí jako argument pro zastavení zájmu o ní.

U 2) je situace zajímavější. Mělo by se to projevit tak, že pálení včelstev s MVP se téměř výhradně týká kraněk, ale i BF mají nález bez kliniky. Zastánci kraněk by museli uznat, ze BF je odolnější a zvedl by se zájem o chov BF zatímco uznané chovatelské sdružení by si vypalovalo své chovy. Situace by byla jako s Indiány v americe co podléhali nemocem, zatímco přistěhovalci byli odolní až nakonec přečíslili původní obyvatelstvo. I v tomto případě by měli ti co tvrdí, že BF za to může vlastně pravdu, jelikož BF by přirozeně odolávala a mohla vlastně být bacilonosičem. Bylo by jim to jak těm Indiánům houby platné protože odolnější a žádanější BF by kraňku válcovalo.

U 3) by kraňkaři byli na koni a chovatelé by sami přestali mít o BF zájem. Prostě by za to šíření MVP opravdu mohla BF. V pálených včelstvech by měly být častěji vidět znaky BF.

U 4) by stejně stále někdo mohl pro neznalé používat argument, ze za to může BF, ale již mezi odborniky. Počet pálených BF a kraňských včelstev by měl odpovídat poměrnému zastoupení jejich chovů - což ovšem nikdo nezná.

Tak si vyberete jaký stav poznání komu vyhovuje.
Diskusi kolem výskytu bakterií moru jsem přesunul do tématu Mor včelího plodu.
V diskusi pokračujte tam, prosím.
Zaráží mně, kolik se tu stále ozývá odpůrců BF. Očekával jsem tady hlavně diskuzi těch, kteří ji mají.
Jane ja to vidim tak ze to vsechny omrzelo po tech neustalejch utocich,proto tu nic nenajdes koho by bavilo neustale vyvracet omylane dokola..
Aké "omzelo?" Zmierujeme sa s tým, že firma "Buckfast" sa v tomto geopopitickom priestore definitívne etablovala, svojou trúďou zásielkovou službou nám bude do priestoru našich včelníc doručovať, jedno či chcene alebo nechcene, gény resp. skupiny génov z druhov, z ktorých bola sama stvorená. Len s tým, že napríklad i u teba- KTM, to už nie je rýdza BF, ale jej F1, lebo páriš voľne. Možno si mal pár inseminovaných, originál BF, ale rozchov neinseminuješ "certifikovaným" semenom....Takže nie hybrid BF, ale bastard BF...
Jen jestli je to čím vyvrátit. Nepřiměřeně zpropagovat lze všechno, ale realita ukáže vždy skutečnost. Zatím mi nikdo z těch se kterými jsem o BF bavil a mají s ní zkušenost neřekl, že by ji za Kraňku chtěl měnit. Je to jako se vším, má klady má zápory, takže nulový význam pro změnu.
S tím by se dalo souhlasit. Otázka ještě z jakých oblastí ti včelaři byli. Pořád opakuji - do jižních a zemědělsky využívaných oblastí s malým podílem lesů bude patrně kraňka vyhodnější. V severních lesnatějších, podhorkých oblastech to může být ale již ve prospěch BF - konec, konců zde je i ta kraňka nepůvodní - proč asi.
Nepotřebuju nikomu nic vyvracet a kohokoliv přesvědčovat, ale toto jsou mé první zkušenosti s Buckfastkou.
"Takové včely jsem ještě neviděl" to mi volal Luboš Skuhrovec v září ( přes 40 let praxe). Začátkem července jsem mu dal jednu ze dvou mě darovaných matek BF tohoto původu: http://buckfast.dk/en/ volně pářenou v jihočesku.
Sám zatím můžu hodnotit 100% vyrovnanej exterier, naprostou nerozbíhavost, mírnost - bez kuřáku, ukázkově souvislej plod, skvěle šly do síly. S deklarovanou nerojivostí budou vhodný do intravilánu. Příští rok je budu mít alespoň ve třetině včelstev.

[Obrázky: DSC_1117.jpg] [Obrázky: DSC_1176.jpg]

Nejsou kouzelný?
(11.11.2016 9:02)KTM napsal(a): [ -> ]Jane ja to vidim tak ze to vsechny omrzelo po tech neustalejch utocich,proto tu nic nenajdes koho by bavilo neustale vyvracet omylane dokola..

Také to tak vidím.
Hned poté se spustil roj podrážděných hlasů odpůrců BF.
Nemám BF, ale akceptuji, že BF u nás bude významně zastoupena. S tím nic nenaděláme. Proto bych očekával debatu nad tím, jak u nás koexistovat v rámci několika plemen. Jak předejít totální anarchii, ke které to momentálně spěje.
Nejsem typ člověka co by se spokojil s výmluvou typu " s tím nic nenaděláme". Tohle jsem slyšel říkat Machovou když se jí ptaly jestli by nadužívání chem. léčiv nešlo omezit, odpověď byla "je to nařízené od veterinářů s tím nic nenaděláme"

(11.11.2016 10:31)JKL napsal(a): [ -> ]Pořád opakuji - do jižních a zemědělsky využívaných oblastí s malým podílem lesů bude patrně kraňka vyhodnější. V severních lesnatějších, podhorkých oblastech to může být ale již ve prospěch BF - konec, konců zde je i ta kraňka nepůvodní - proč asi.

Kraňka je druhé původní plemeno. V Čechách ne, ale na Moravě ano, z toho jihu se sem přirozeně dostala. A pokud jde o sever Moravy, ten podhorský a lesnatější, tak tam je Kraňka určitě už nějaké to století, když si ji tam navozily z Rakouska. Ono to území nepatřilo vždy moravským nebo českým majitelům a tak si nově přistěhovaní vzali v podobě včely kousek toho domova s sebou. A v Rakousku nebo Slovinsku mají Alpy, kde chovají Kraňku. Takže, dole nebo nahoře, původní nepůvodní jako argumentaci nepoužívej.
To je presne ono,nejakej chytrej ANONIM jmenem daniel tady pise ..... typu ze neiseminuju a jak jsi na to prisel ty .....ja to osobne nedelam tam jsem jeste nedosel ale jezdi nam to jako sluzbu delat a nebudu ho tu jmenovat a stoji to 200 kc kus plus neco na cestu kafe a obed.kazdej rok mam min.2-3 ins.z nemecka ale ty jsi chytrej jak radio.
Pokud vam to nikdo nenapsal tak ja rikam ze ja uz jen tak Kranku u sebe nechci pac moje oplozeny f1 jsou pro me a fo mojeho mista lepsi Bf a navic se snazim to eliminovat rizenym oplozenim v dobe kdy jiny trubci jsou minimalne ale chytrej clovek jako ty ani nevi a neumi udelat poradnej trubci oddelek ani nevis co to je a uz ti zeru jak do vcel peres na podnecovani kveťák z jara ale chytrej jsi .....

A o Alesovi Molcikovy co ma souseskou hlidku na potirani tech co nechovaj kranku tak dekuj bohu ze nemas me za souseda tady to frajeri z CSV taky na me zkousely a vyprovodil bych te od svejch vrat jako je nemas totiz v ruce byt jen jedinej argumet aby jsi zmenil co mi na zahrade lita z ulu
Ako si na to prišiel že Daniel Šiška je anonym čo si má dať do profilu aby ním nebol? Keby si poriadne čítal, tak by si zistil čo napísal, že ďalší rozchov neinseminuješ, čiže tvoje F1 sú volne párené, je to vec náhody s akým trúdom sa spária aj keď ako píšeš trochu tomu pomáhaš tým že optimalizuješ čas oplodňovania matiek.
(11.11.2016 11:12)KTM napsal(a): [ -> ]........ to frajeri z CSV taky na me zkousely a vyprovodil bych te od svejch vrat jako je nemas totiz v ruce byt jen jedinej argumet aby jsi zmenil co mi na zahrade lita z ulu

Nejsem ze svazu. Já jsem nikoho.
omlouvám se Danielovi !!,neni anonym!! ale me kdyz jsem kliknul na mobilu na jeho profil se nic neukazalo nevim proc ted to na pc vidim nicmene to nic nemění na tom,že klidně klasifikuje můj chov aniž o něm něco ví..znovu opakuju pro ty co neumí číst..Každý rok nakupuji ins.matky z Německa od vyhlášených chovatelů,dále si nechávám inseminovat tady u nás na doporučení kamaráda chovatele z německa aby jsme nedávaly do kupy nesmysli,nechápu jak to myslíte jako že je nejlepší chovat jen samí inseminovaný matky???kde berete vy jistotu čistoty vašich F1 kraněk???podívejte se někdy na provedené testy u některých chovatelů na to jak vsichni machrujou o čistotě a uznanejch chovech tak je to takový nemastný neslaný no a na procenta žádnej zázrak......
Martin všetko najlepšie k meninám, ja netvrdím že by si mal chovať a predávať len inseminované matky veď to je blbosť, ide len o to že voľným párením nevieme zabezpečiť s akými trúdmi sa matky spária a je to jedno či sú to BF, kranky alebo vlašky, proste vždy je to o zavčelení daného územia tým ktorým plemenom alebo líniou,to chcel asi Dano povedať. Takže tvoje F1 sú BF možno na 100% a možno na 50%. Mám taký názor že by sa mali stanoviť pravidlá chovu, neviem ako v Čechách, ale u nás to neupravuje žiadny zákon. Nejde len o chov iných plemien, ale aj o kočovanie, umiestňovanie včelstiev na pozemkoch atď. Nemám nič proti chovu BF, ale všetko by malo mať svoje pravidlá, veď včely nechováme v stajni lietajú po okolí a na to by nik nemal zabúdať. Určite by ťa netešilo keby mal napr. tvoj sused neporiadok na včelnici prípadne doniesol choré včelstvo na pozemok ktorý by bol v dolete tvojich včiel a ty by si s tým nemohol nič robiť. Ide o vzájomnú toleranciu a rešpektovanie toho druhého. Chovatelia matiek kranskej včely by mali byť prví kto bude za nastavenie pravidiel chovu, ale mám pocit že nič cudzie nechcú vo svojom okolí, ale nič pre to nespravia aby tu bol poriadok.
priatelia včelári, ako v každom vlákne diskusia sa uberá vlastným životom, každý si chce do BC včely a jej chovateľov "kopnúť" (sorry, aj ja som nevydržal Blush) a pre vyčistenie atmosféry znovu zopakujem príspevok č. 1, ktorý napísal zakladateľ témy:
(27.02.2014 22:18)Boleslav Niedoba napsal(a): [ -> ]Chtěl bych nabídnout nové tema, a tak pozvat do diskuze vlastníky buckfastu, popřípadě zájemce o toto syntetycké plemeno. V žádnem případě nechci ignorovat záslužnou práci chovatelů kraňky, ale nechci také nevnímat přitomnost této včely u nas!

teda kto má včely tohoto plemena a skúsenosti s nimi, prípadne záujemci, ktorí by túto včelu chceli chovať - "ring volný"

kto si chce len "kopnúť", bude písať zbytočne a dostane trestné body Angry
Příspěvky týkající se soužití různých plemen, ekotypů ... jsem přesunul do tématu Soužití chovů poddruhů, plemen, ekotypů včely medonosné
Prosím v debatě pokračujte v tématu pro to určeném a toto téma ponechte dle prvního příspěvku těm co mají o BF zájem nebo si chtějí sdělit zkušenosti z chovu BF.
Tak tady v tomoto dokumentu TOOLS FOR VARROA MANAGEMENT píší jako jedno z doporučení výměna matky:
Citace: Requeening
BIP Results :
Use of locally selected bee stock resulted in 18 to 41% fewer overwintering losses in 3 consecutive survey years; Caucasian hybrid stock: 42% fewer losses; Buckfast hybrid stock: 92% fewer losses; Buckfast bees: 84% fewer losses; no statistically significant results for Varroa Sensitive Hygiene (VSH) or Minnesota (MN) Hygienic from 3 consecutive survey years.
Česky řečeno - Hybridy Buckfást mají statisticky o 92% méně úhynů, čisté Buckfast o 84% méně úhynů
Zajímavé - asi pravdu větší genetická diverzita znamená zdravější a odolnější včelstva.
Že by i naše kraňka byla přešlechtěná a projevuje se to čím dál většími úhyny a neschopností se se svou gentickou výbavou vyrovnat s novými patogeny (viry, chemicky zušlechtěným kleštíkem, Nosemou C.) ?

Jinak k tomu BIP result:
Citace:Bee Informed Partnership
The descriptions include “BIP results” from the Bee Informed Partnership (BIP). BIP is a national effort to provide beekeepers with real-world, practical management information. BIP is funded through a five-year grant from the U.S. Department of Agriculture’s National Institute of Food and Agriculture (NIFA). The objective of BIP is to reduce honey bee colony losses by facilitating communication between beekeepers and researchers through anonymous information sharing.

Z jiného kraje:
Citace:Buckfast queenbreeding....In addition, my breeder queens are tested for Nosema tolerance and hygienic behaviour.
Selection for Nosema tolerant bees has been going on for the last 25 years in Denmark.

All queens with breeding potential are, in the spring of their second year of life, laboratory tested for Nosema. Only queens, who have been tested free of Nosema, are used for producing queens for sale
Hygienic behaviour is the newest part of the breeding programme

Citace:It takes a Good Queen to make a good Colony
COLONY EVALUATION
Every time we examine a colony it is given grades on a scale from 1 (low) to 5 (high) based upon fixed criteria for the characteristics of temper, behavior on the comb and inclination to swarm. At the end of the season they are computer analyzed. Note is also taken of the honey production, nosema resistance and hygienic behavior.

Asi budou o krok dál než zdejší "výzkumák".
Je nutné razit heslo - zdravější a vitálnější přežije aneb naše kraňka nás bez opravdového šlechtění možná vyhubí.

Vědecká komunita prostě tvrdí : " the University of Maryland and the U.S. Department of Agriculture (USDA) shows that genetic diversity is key to survival in honey bee colonies" ze ScienceDaily
To jsou hloupí Amíci, to naše uznaná vědecká komunita tvrdí něco jiného. Máme to černé na bílém jako přílohu (expertní posudek, vyjádření) zamítavých stanovisek z MZe. Proto jim už nezbývá nic jiného, než ožlutit kraňku.
Dokud někomu jinému hloupému nedojde, že jedno zdegenerované plemeno mu způsobuje úhyny a že je to jen biznis producenta tohoto plemene, který tím dostává páky k žebrání o dotace na obnovu včelstev a udržení čistého plemene v rámci Národního programu, tak prostě bude mít co si zaslouží - čistokrevné ale jak už to bývá neduživé, náchylné na nemoci.
Až to pochopí - tak se rádi odvrátí od lovců dotací z řád uznaného boha a zavčelaří si po svém.
Referenční URL's