Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Buckfast
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Me to uz bylo napsano i od Jirky Mátla jak to bylo na kurzu v DE a sice neni koser vyjadrovat se o nekom kdo tu nepise nicmene uz 3 !!! zdroje nezavisle na sobe mi to napsali a ani jsem je o to bezadal kazdopadne p.Cimala neskutecne prekroutil to co se dozvedel.K cenam jeho matek si pripoctete jeste dotaci...pro poradek mel jsem jeden rok na zkousku od nej 6 matek....
(30.03.2018 7:47)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]Škoda, že tu není Kaji. Ten by nám vysvětlil, jak se Cimala ztrapnil v Německu.
Nebo někdo jiný, co tam byl?

kaji už může, jak jsem si všimnul (už je to jen na jeho rozhodnutí)
Resite s+acky, perete spinave pradlo cizich bez odvahy mluvit konkretne a jasne. Na vecne argumenty oponentu nereagujete. K cemu takova diskuze.. Snad jen k znechuceni.
(30.03.2018 0:31)KTM napsal(a): [ -> ]..znovu si to nastuduj to s Krankou pravdu nemaš....
Jsi zas další kecálek bez jména ....

Pokud pravdu nemám , pak uveď ty , kdy byla Bratrem Adamem kraňka vložena do BF . Napiš rok .
Neřekneš , proto že to nevíš . Už jednou jsi se z toho vymluvil a uvedl jsi , že to udělal tehdy , kdy to udělal .
Prostě nevíš . Obkecáváš .
Rovněž 100% navýšení výnosu mezi BF a linijí Jabloňany , kdy Poláci uvádějí 70% heterozní efekt u vzdálených plemen ukazuje o této příbuznosti své .
Na kecálka bez jména jsem pro tebe docela důležitý . Ani není divu , před tebou roje utíkají .

KTM:
JrM mužeš tu vysvětlit teda jak p.Cimala poznal pokálená včelstva když se ta navštěva uskutečnila na podzim ??

Můžu , je trochu včelař .
Já to taky umím poznat ,hlavně na panenském díle to svítí z dálky i na podzim. Nic co by byl problém rozpoznat .
Ty tímto říkáš , že to pro tebe rozpoznat není samozřejmost , že jsi jen začátečník .

KTM:
...na dosti místech se může pokáleni vyskytnout ,nicméně příčina není jenom v tom ,ze BF lépe ploduje, ale....

Tak že přizníváš ,
že BF lépe ploduje v době kdy nemá plodovat , kdy je to proti zájmům toho včelstva a že příroda by to vyřadila z chovu , že Cimala uvedl správný postřeh .
Taky viděl slabší včely , než má on . To prostě viděl a vyfotil .

KTM:
...ale také tim, že velice často a dost pozdě si donese medovici nebo melicitozu, kdy to už včelař nečeká a děje se to převážně jen na nízkých ram. U mě problém na vysce 35 cm není.

Neboj , tu pozdní medovici si donese i kraňka . Tahle výmluva neobstojí .
A zažil jsem to i na vyžších mírách . Opět neuvádíš skutečnou realitu .

Četné roky nosily do mrazů v listopadu , někdy jsem do nich od července dostal třeba jen 1,5 kg cukru a na tom musely vyzimovat .
A jde to a rozdíly se ukážou .
A je to o tom , že co ploduje v době kdy nemá , tak ten rozdíl ta medovice ještě zvýrazní .
A protože mi to nezávisle na sobě zmínili i Poláci , ten problém se zimováním , tak Cimalův postřeh asi nebude od věci .

Ta Afrika v tom jede a je jedno , jestli paní věděla nebo nevěděla , jestli to bylo jen na oživení krve , či na co , ti trubci z toho asi nikde po okolí nelítali
a co to vlastně prodávala za 120 euro , když by vlastně asi ani prodávat možná neměla .
To oživení krve Afrikou i ty zvyklosti a způsoby to prostě z Německa není daleko .
Vy nám tu Afriku přivezete a vysvětlíte nám to, jak vy jste ti pokrokoví , proti těm zpátečníkům a že ta Afrika zimuje vlastně dobře .
Precti si druhou knihu Adama a dozvis se to kdy to bylo tvuj nazor ja vim ze pravdu nemas.zacatecnik budes ty kdyz tvrdis ze pokalene vcely jsou na podzim.Cimala zamerne zatajil ze z tech slabsich vcelstev se udelali 3 oddelky a to byl duvod tech slabsich vcelstev.byly u mladyho co je po bouracce na motorce bez ruky a nohy a ma to jako hobby.Medovici donese jen par kmenu Kranek opet zamerne lzes protoze je vyzkouseny ze kdyz das vedl3 sebe nejakou Kranku a vedle Vigorku tak Vig.dotahne mnohem vic medovice .otazka plodovani se prizpusobi technologii bezne s tim problem tisice vcelaru nema jenom ty sverepe tvrdis ze je to spatne ja rikam ze v tom problem neni.Napis kteri polaci to rikaly.Jsi opravdu zacatecnik kdyz tvrdis ze litaj trubci odkud nemaj protoze neni vubec zadnej problem nezadouci trubce likvidovat a to co prodavala pani najdes za 2 minuty na netu dle plemene knihy ktera ale v cesku je tajemnejsi nez Babis.ty jsi pro me nikdo a nemas ani padne argumenty a kdyz mi Jirka Matl tvrdi ze to na ty navsteve bylo uplne jinak tak nemam duvod mu neverit jak to ve zkutecnosti bylo..tim debatu s tebou koncim protoze se stydis za svoje jmeno a nazor a tim padem to nema absolutne cenu.BF je tu vic nez 20 let a fal bude at se snazis sebevic a hrozne rad letos opet dodam tu hromadu matek a ty muzes dal psat blaboly co jedna pani povidala.narozdil od tebe ji mam 8 let a kazdy rok dostavam zpravy jak na tom jsou a predstav si ze vim ze BF neni zazracna vcela ktera se hodi vsude ale ma sve pro a proti..pa pa zero.ps:dulezitej jsi pro me tak dulezitej ze zivot bez debaty s tebou uz nema ani cenu :--))
Tak jestli můžu něco napsat k tématu, Buckfastku jsem vyzkoušel a po dvou letech můžu napsat že třeba u nás na jižní Moravě v porovnání s Vigorkou totální slabota. Měl jsem celkem asi 20 matek BF ale všechny byly totální podprůměr. Čekal jsem od nich něco víc než ty jejich krásné žlutohnědé proužky. Kdo je chce chovat nech je chová, u mne jsou jen na dožití, další už bude jenom Vigor.
Ono je to všechno o tom, kde (u koho) ten materiál koupíš. Těch kmenů BF je několik a né všechny se v tvých podmínkách osvědčí. Pokud bych zkoušel, tak vezmu více variant a porovnám. Následně rozchovám.
Možná mimo mísu. Mám známého na jižní Moravě, má 300 vč na BF a nemůže si to vynachválit. A teď babo (Cimalo .......a jiní) raď.
PN.
Jelíkož jsem rozjel tuto debatu, dovolte mi pár slov.
Blabolem Cimaly jsem chtěl označit jeho článek, kde jako chovatelská autorita zkresluje fakta o BF. Takový časopis má v rukach každý svazák, který je tímto nehorázně manipulován.
Autor použíl vznik, místo a chovatele BF pro svůj záměr odradit případné zájemce o chov BF.
Pominu to, jestl Cimala něco víděl, něco ví, nebo ne. Bratr Adam, ať tam měl teploty jaké měl, vždy dělál selekci na klidné zimování. Jste tady všichni znalci včel, víte co to znamená. Tento rozdíl mohu jen potvrdit. Čím kvalitnější chovatel BF, tím lepší zimování. Když Cimala nemá změnu klimatu u sebe, tak já v labské kotlíně určitě. Kraňky již také plodují mnohém delší dobu, co zvladají hůř než případný BF. Dokonce jsem pozoroval opak. BF v klidu, kraŇka plodovala! Takže zmínka o kalení je nepodstatná.
Jak ty kraňkařské české celebrity si odporují. Jednou tvrdí, že BF není to co měl Adam, podruhé poukazují na místo vzniku plemene, a tím geneticky ukotvenou vlastnost (plodování). K dnešnímu dni, zachovály se jen dva kmeny po Adamovi, a i ty budou už poznamenany časem. Noví chovatelé pracují jíž na jiných včelach. Takže je pravda ta, že mezi bf jsou velké rozdíly. U kraňky též.
Já eliminuji použivání tvrdých lečiv v boji s varroa. Prozatím ten tlak zvládají líp BF.
Ať šlechtitele krańky venechají léčiva, a pak konečně budeme mít tu správnou včelu.
Vše dobré všem. Hezké a klidné svátky.

Omluvte gramatiku.
No ano , to už tady bylo uvedeno , které kraňky plodují pozdě a proč je to udržováno, to je zbytečná informace .
Já to pozdní plodování vymačkávám , když ho objevím a nejsem sám .
Co jsem tady uvedl to vučko co si jeden drží na řepku raději než BF , tak to má to za 30 let vybráno na neplodování na podzim , v září skončí s plodem . Na jaře jsou dřív v síle na řepku než BF .Na podzim dřív končí než BF.
Konečná síla s BF stejná .

Tak tedy říkáš , že podzimní a zimní vyplodování zásob a následný hlad zvládají kraňky hůř než BF ?

Ale ty neříkáš celou informaci.
Ty už neříkáš , že když jsi uvedl BF vhodné na včelaření s méně chemii , což ti ve skutečnosti chválím a asi z toho budeš mít matky i ty , tak tam byly P jako Primorské , což je v podstatě morfologicky kraňka , která má velmi silně dominantně zakotveno v homozygotním stavu velmi dobré zimování , velmi pevně sevřený chumáč , přez který má i aerosol problém projít , znatelný rozdíl oproti BF .
V USA byly její zimní úhyny třeba 10% oproti tamním směskám .
Dále jsi tam měl Vt , jako varoatolerant , číslo už nevím ,ale vzpomínám si , si že VT 102 je kříženec Primorské a černé Kapinosky , což by měl být celkem přeborník v zimování .
Tak že ty se s tou zimní Africkou kvalitou asi tak nepotkáš .
Dále jsi uvedl nějaké B čka odlišné , no ale to ve skutečnosti můžou být a možná i jsou kříženci BF s primorskou , kde je jen více krve BF .

V podstatě možná jedeš na kříženci s Primoskou , ne na BF . To velmi včasné přenášení zásob do budoucího zimního sediska to není moc typiské pro BF .

Mimochodem , jak to vlastně tedy je ,že BF ( chtěl jsi asi napsat dnešní BF ) , že BF už není dnes tím samým materiálem , co měl Bratr Adam ?
A nepotvrdil jsi to jsi to právě ?

Dále uvádíš , že ti ten tlak ty tvé Primorské zvládají lépe než kraňka .
Ale asi myslíš běžná kraňka , že?
Dokonce možná i z Dolu , ne ?
Co třeba to lepší od Čermáka , Dvorského , nebo jiných , třeba někoho kdo nemluví ,to jsi zkoušel ?
Nebylo by to objektivnější porovnání ?
Já myslím že ne , žes to nezkoušel , že by ses k tomu nedostal .
Nebo třeba kraňské včely smíchané s Primorskou z ostrova z Chorvatska kde proběhly boond testy ,
to asi taky ne , že ?

(30.03.2018 22:22)Pedro napsal(a): [ -> ]Možná mimo mísu. Mám známého na jižní Moravě, má 300 vč na BF a nemůže si to vynachválit. A teď babo (Cimalo .......a jiní) raď.
PN.
No a na jižní Moravě je pár set včelstev právě ta kombince BF s tou starou elitní jabloňanskou línijí s dnes už s více podílem krve kraňky .
To může být klidně ono .
A to je dost něco jiného .
Nemanipulujte moc?.
Dnešní pojem BF není totožný s včelou bratra Adama. Bohužel. Co do mých BF, tak je zastoupena Mont., Prim., El, A, Car szron.

Zapomněl jsem napsat. Odkud berete to, že moje odolné bf mají být zrovna po Prim.? Asi to víte líp.?
Totéž Cimala určitě viděl ty jediné linie po Adamovi, že??
Byl jsem proti BF, ale dnes bych vzal cokoli, co by se osvědčilo. A ze si někdo pojisti dotace na včelí matky zakonem. Špatně zakony se vetsinou ignorují, jako prohibice v americe.
(31.03.2018 14:35)Boleslav Niedoba napsal(a): [ -> ]Nemanipulujte moc?.

Zapomněl jsem napsat. Odkud berete to, že moje odolné bf mají být zrovna po Prim.? Asi to víte líp.?
Ne .
Beru to jako značnou pravděpodobnost , ne jistotu , vím že jsou i jiné možnosti -- s tím , že ti dávám možnost velmi snadno vyjasnit .
Teď jsi naopak zkusil ze ze sportu zamanipulovat ty .
Ne zas moc obratně . Asi to láká .

(31.03.2018 17:39)maci01 napsal(a): [ -> ]A ze si někdo pojisti dotace na včelí matky zakonem.
Mluvil jsem s jedním s tímto zákonem trochu spojeným a je to u něj otázka přesvědčení a znalostí , ne zisku .
Taketo inzeráty čítam: " inzerát:
příjmám objednávky na rok 2018 na matky Buckfast( F1) po ověřných ins.matkách Německé linie od ověřených chovatelů.Každý rok nakupujeme ins.matky proto se vám u nás nestane že dostanete něco jiného než F1 Matky od těch nej.ins.matek.Velmi mìrné s minimálnì rojivostì a vysokým medným výnosem,velmi plodnè.Matky budou dodávány podle pořadí objednávek,první jsou k dispozici v 3 týdnu měsíce Května.Zuchtkarte (Rodokmen)původu matek zašlu na mail sem se to nevejde.Cena 500 kč/ks. "

Čo je dobré po inseminovanných matkách? Veľmi plodné? Rodokmeň asi bohatší než u dákeho šlachteného psa!.
Dosť že tam neuviedol že sú odolné voči nemociam, a ani nemôže lebo nič dobré na inseminovaných matkách nie je dobré. Inseminované matky sú jedine živočíšny kripel príbuzenskej plemenitby.
a je to u něj otázka přesvědčení a znalostí - to je divné, ale v ČR se točí vše kolem zisku(=dotace) a to nám tady pěkně ku... morálku a zákony. Kde je nějaké nezávislé testování matek pro podporu toho zákona? Kde je shrnutí a srovnání? Tak moje shrnutí přesvědčení a znalostí je, že se páni a dámy z ČSV plácají po zádech jak jim to jde a zatím mají kolem plno úhynů. Ale to je jedno, nahradí to nové matky kraňky zaplacené z dotací a výdělečné perpetum-mobile se točí dál. Kde je opravdu "NEZÁVISLÉ" testování!!!! Vymahatelnosti toho zákona bez nezávislého testování se "snad" mužeme jen smát.
Všetci čo takto šlachtia včely pre ktorých je priorita" Silný čistiaci pud " Sú to najhoršie matky lebo také po nich včely padnú na ako prvé na nemoci ako MVP. Potom samé ohniská MVP. Lenže to si z nich nik neuvedomuje.
Když se tak dívám na ty odběry spermatu a jeho zavádění do matky .......
Nu což, pokrok je pokrok, .......
Stále více a více a více a více....
Nechci poskytovat informace , ale vůbec netušíte , tak hodně moc jste se podvědomě dobře trefil .

(31.03.2018 20:29)Merkuri napsal(a): [ -> ]Inseminované matky sú jedine živočíšny kripel príbuzenskej plemenitby.

Ano a do tohoto budeme dotlačeni . To nám bude vnuceno .
Samozřejmě mnou a jinými omezenci co přitáhli sem BF.
Měli jste skoro 30 let na to dokázat, že kraňka je ta správná cesta. Nestalo se! Ba dokonce, sami jste bf přivezli.
Důležité, že někteří "si myslí", že správnou cestu znají. Pošetilí to lídé.
Ano ins.matky jsou kryplove vcelarit se s nimi neda vcely je odmitaji a je to neprirozene.jenze to ma i druhou stranku a ta je ze prave diky rodokmenum ktere jsou u BF davno vedene muze chovatel kombinovat a hledat nove nepribuzne linie.takze tvrzeni ze se jedna o pribuzenskou plemenitbu je blbost protoze to zalezi na vcelari a je to jednina mozna metoda kde je jistota co se s cim spoji.Vis Merkuri chtit v dnesni dobe v nasi prevcelene krajine nejakou linii udrzet nebo ji dat vzniknout nic jineho mu nezbyva.nemas pravdu ze po ins.matkach jsou sami spatny matky.vse je o selekci.a tem co obhajuji Kranku bych pral navstevu u stareno vcelare co uz bohuzel umrel a Vcelaril kousek od Jincu kde mel na Felbabce vcelstva a nikdy vam novatorum neodpostil ze jste mu jeho vcely pokazily to hroznou Krankou..Stare budecaky atd.postupem let se mu jeho krasne bodave cerne vcely zacaly rojit,prestaly se branit a nedonesly medovici a medu daly malo protoze se do toho prostredi tenkrat nehodily..takze stret generaci je tu odjakziva a vse se meni a prizpusobuje nejen vcely takze ja nevim zda je ta cesta spravna a ani vase kroky nebyli bez nasledku a keci o opakovani chyb z minulosti jsou jen pokusem ani zadnej zakon narizeni vyhlaska to nezastavi.je to prirozene ze se vyslapavaji nove cesty je to jako by jste chtely abych jezdil 120 byla na svoji dobu super ale ja v ni jezdit nebudu.Pokrok se holt nezastavi a tak je to od pradavna jen vzdy jedna generace vyskakuje a vyhrozuje te nasledujici.Stejne nakonec jen priroda rozhodne o tom co bude spravna cesta a k te vede spousta slepych ulicek a pokud mate dojem ze to dokazete ridit tak vam to neberu a necham vas pri tom.zajimave je ze jinde vedle sebe jini vcelari zit dokazou.tady se jen udava,vyhrozuje a predevsim zavidi a kdo nekrade okrada vlastni rodinu.Holt se jen budete muset sami se sebou vyrovnat ze tu jsou a budou i jina plemena nez Kranka.ps:dejte mi sem prosim ten Plemeny standart Kranky ja do dneska nevim jaky ma vlastne byt protoze to ze nekdo tvrdi ze ma Kranku tak ja ty vlastnosti nemam podle ceho srovnat jak ji tedy poznam??ze ji nekdo za ni vydava??to muzu tvrdit ze mam Singer a mel bych klid.Nejvtipnejsi je ze znam dva vcelare kteri vydavaji BF za Singrovky a tak ji krasne rozsiruji a vsechno je v klidu...
Referenční URL's