Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Buckfast
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(06.04.2018 11:17)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]jak pan Meduna a jemu podobní nemají pravdu. Smile sorry. sám se navrhuji na ban za trollení.

Je potřeba zjistit proč jsou úhyny, důvod. Bez toho se nejde hnout z mista, jen se bude kroužit okolo, a to at s BFkou nebo domácí směskou.
Občas se ptám včelařů. Někdy mne přizvou o radu. Ale skoro vždy se jedna o problém včelaře. bud pohodlnosti nebo neznalosti.
Tam hledejme vždy problémy.
Černé dílo, nevyčištěné úly. kontrola plodu, kontrola nemocí, znalosti ve včelařstvi v prubehu roku a mnohe další.
Jen se zeptám na jednu otázku. Kdo z nas provadí aspoň jednou za rok kontrolu na mor. Tedy zda prohledne včelstva - všechna. s Tím zda všechen plod je v pořádku? A takovým drobnůstek je daleko více.
A pokud my včelaři si nebude važit včel, a snažit se jim porozumět, nepomuže ani BFka či včela robotická.
Jinak robotická včela je nerojivá, nemá nemoci, A je varrorezistentní a i tolerantní, TAk přijímám objednávky na oddělky.........

Ne važně Maci 01 jestli chceš napiš mim zajímá mne to: příspěvek 1433
Ano Jindřichu, kraňka potřebuje přesně takovou nadstandardní péči, jakou jsi nastínil svými otázkami. Z toho usuzuji, že ty nemáš ponětí o tom (totéž guliver a JrM), jak veliké rozdíly v odolnosti včelstev mohou být, VŮBEC NEVÍŠ.
Jindřichu ,souhlasím s tebou - nic není černé nebo bílé.
Podle všeho je to snůška více věcí které včely nezvládnou.
Ale nejhorší na tom je to ,že to co píšeš ,že by měl včelař dělat / výměna matky z uznaného chovu,dílo ,mor vyšetřen každý rok
kontrola na varroázu průběžná,léčeno,nechání na medu ......./
včelař včelaří více let - a včely mu stále umírají.A někdy i hodně !!!!
A myslím si,že žádná včela /Kraňka,BF......../,toho není ušetřena.
Je to podle všeho souhrn událostí /od počasí,postřiků,nedostatek pylu a nektaru ve správný čas a podle všeho i včelař se svými nároky,
i ten stres by se k tomu dal přisoudit /
co prostě včelstva nezvládnou a zabalí to - umřou.
Kdybych byl věřící ,řekl bych - Pánbů ví.........
Mne jenom jedno udivuje -divoké roje v tom prostředí přežívají.Viděl jsem opuštěné včelnice /i 20 let/ a včelstva tam prosperovala.
Ne všechny,ale byla tam.Dílo černé,jen místy světlí pás jak zavíječ si posloužil.
Jen jedno bylo jiné - nikdo se o ně nestará - roj si vybere velikou dutinu jaká mu vyhovuje,na včelnici je to většinou na výšku
50 až 80 cm.Nechci psát co to je za úl.Většinou je každý jiný........
A určitě to nejsou čisté BF,Kraňky,Černá........... F.V.
(06.04.2018 10:05)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]Stejná diagnóza být může v případě, že chce být člověk objektivní, ale v tomhle případě je viník přece jasný, může za to ČSV a Kraňka.
A to se mýlíš. Mohou za to neorganizování, co blbě léčí a přežívá jim to napadené, a pak také BF co vykrádá kraňky a potvora přežívá, to je přece jasný.
Blbost, za vše může moje manželka Big Grin Bf a kraňka je v tom nevině, tak je neukřižujte.
Maci 01 deset let se včelař jen učí. A další roky tě včelky jen utvrzuji ,že stejně málo o nich víme.
Zkus odpovědět na otázky. Tvůj příspěvek jen okecává, bez významné. Zásadní je proč se to stalo. Neřeš a nezapojuj do toho čsv a že za to mohou jen oni. Ale zeptej se udělal jsem nejdříve vše u sebe na své včelnici spravně. To až budeš mít Bfky a dojde ke stejnému, budeš zase říkat, za to mohou ti na VF, že Ti neřekli nic o té včele a že ji sem zavlekli, o proti čemukoliv co tu bylo?

Léčils KM ,z důvodu aktuálnímu spadu, nebo jen tak že se Ti chtělo. Posunovals Gabony za plodem? Při té frekvenci léčeni, kdybych byl včela bych byl bez jediného chlupu. Co si sednout a probrat postupně všechny zásahy, a najit bud chybu ve včelach, včelaři, v lečení?
Otočil bych pořadí v poslední větě.
Diagnózu znáš jo znám, tak jako ostatní. Včelstva uletěla a zůstal úl plný zásob. Může za to varoa, ne vlastně viry aještě jednou ne. Může za to včelař. Ono je to v USA, Evropě, ale u nás blbě ošetřoval. Neumí nazebrovat atd......
https://olomoucky.denik.cz/zpravy_region...-vcel.html
http://www.beedol.cz/dotazy-a-odpovedi/uhyny-20142015/ - cituji :Zatím jediný způsob, jak úhynům předejít, je důsledné tlumení varroázy přesně podle naší příručky Celý rok proti varroáze. Big Grin Big Grin můžu se tady umlátit smíchy. Natření plodu, 2xKM, Gabon, 2xVaridol, 1x fumigace - asi je opravdu stříkám deodorantem.
Colony Collapse Disorder https://cs.wikipedia.org/wiki/Colony_Collapse_Disorder

https://www.tyden.cz/rubriky/veda/prirod...33105.html

A co chcete dávat vyšetřovat a za čí peníze?
Tak ono při každém úhynu v tom včelstvu něco zůstane co jde vyšetřit a zaplatit si to můžeš sám, protože ty jsi chovatel a jsou to tvoje včely. Ještě jsem neviděl včely co by uhynuly na varózu, ale klidně může někdo věřit tomu co píšou v novinách.
Znám i včelaře, který přišel na jednom stanovišti o všechna včelstva a na druhém cca. 12km vzdáleném vše ok. Ošetřuje stejně. Tohle tady tvrdil i Káji. Na jednom stanovišti ok a pár km dále ko. A zase stejné ošetřování. U mne to odhaduji na moc chemie. Narušil jsem imunitu a pak to šlo rychle.
Ja bych zase moc neveril tomu kdo jednak se stavi do role velkeho znalce ale vse jen Nekde slysel,vse je overeno(nikdo nevi kde)vsechno je podle nej zmanipulovane za jistym ucelem i kdyz nenapise za jakym a je bud tak uplne bl.ej nebo spis Zcela zamerne zatajil ba naopak lzive uvedl informaci ze Br.Adam nepouzival ke krizeni Kranku navic zcela zamerne.Ba naopak v jeho knihach se docteta ze Kranka pres nektere spatne ci horsi vlastnosti(ty ma ovsem kazde plemeno a jiz nekolikrat jsem zde psal ze BF neni vsespasny zazrak) tak Kranka pro nej byla klicem pro otevreni moznosti jinych plemen a povazoval ji za naprosto nezbytnou pro dalsi potrebu krizeni a to se samozrejme projevuje az na jejich krizencich cily pokud se pouziji trubci Kranky problem nevznikne ba naopak problem je krizeni matek Kranky s ostatnimy tam to moc velky efekt neprinasi.Kdo chce a pouziva vlastni hlavu informace si najde kdo da na dobre napsanou a promyslenou manipulativni taktiku pri ktere se snazi vzbudit pocit viny a strachu necht dal veri lzim a polopravdam.ti rozumni budou dal hledat pro ne vhodne vcely jedno zda to bude Kranka nebo Buckfastka..kazdemu taky nechutnaji buchty s makem.Kazdy at sam dle sebe rozhodne hleda a zhodnoti jaka vcela by k nemu mohla byt vhodna a ktera prezije a jednoho dne bude jedno jakou barvu bude mit...
(06.04.2018 15:02)maci01 napsal(a): [ -> ]Znám i včelaře, který přišel na jednom stanovišti o všechna včelstva a na druhém cca. 12km vzdáleném vše ok. Ošetřuje stejně.
A já znám včelaře co přišel v bateriích na jedné straně vozu o dvacet včelstev a na druhé straně vozu o jedno. Klasický příklad rozšíření NC zalétáváním.
A podívej se do světa, všude hynou včely ve velkém bez ohledu na plemeno.
Obejdi včelaře co měli úhyny, zjisti komu co zbylo a z toho množte.
Mne jenom jedno udivuje -divoké roje v tom prostředí přežívají.Viděl jsem opuštěné včelnice /i 20 let/ a včelstva tam prosperovala.
to vlcek: včelařím chvíli, ale jak se dá prokázat, že někde přežilo zanedbané včelstvo 20 let? Jsem lesník, dva roky jsem pozoroval bukovou brť, včely prosperovaly bez léčení. Třetí rok už tam zbylo jen opuštěné dílo. Třeba se několika porojema vyrojilo do mrtě, třeba padlo na VD. Nemohly se do těch 20 letých úlů prostě jen nakvartýrovat nové roje?
Obejdi včelaře co měli úhyny, zjisti komu co zbylo a z toho množte vždyť jsem se ptal na výročce, že chci nalarvit z toho co zbylo. Všichni odkazuji na nákup ušlechtile kraňky od dvou chovatelů matek. Takže nic. Já ty 2 včelstva nechám. Z jednoho budu rozmnožovat, protože to se nikdy nevyrojilo a výměna matek probíhá TV. A v tom druhém vládne její dcera. Vlastně co uhynulo, tak to bylo od jedné matky. A vše se to táhne až k ke včelstvům, když jsem začínal. Tenkrát jsem dostal 2 oddělky. Obě matky byly sestry, ale chovaly se úplně jinak. Chovatele matek BF bych nechal být. Aspoń udržují genovou rozmanitost a nikdo neví kdy je budeme potřebovat.
Vidím, že Milan Havelka sleduje téma. Tak by mne zajímalo jaké on má včely, že se mu tak daří . A že nemá úhyny.
(06.04.2018 16:18)maci01 napsal(a): [ -> ]Obejdi včelaře co měli úhyny, zjisti komu co zbylo a z toho množte vždyť jsem se ptal na výročce, že chci nalarvit z toho co zbylo. Všichni odkazuji na nákup ušlechtile kraňky od dvou chovatelů matek. Takže nic. Já ty 2 včelstva nechám. Z jednoho budu rozmnožovat, protože to se nikdy nevyrojilo a výměna matek probíhá TV. A v tom druhém vládne její dcera. Vlastně co uhynulo, tak to bylo od jedné matky. A vše se to táhne až k ke včelstvům, když jsem začínal. Tenkrát jsem dostal 2 oddělky. Obě matky byly sestry, ale chovaly se úplně jinak. Chovatele matek BF bych nechal být. Aspoń udržují genovou rozmanitost a nikdo neví kdy je budeme potřebovat.
Tak v tom dotazu pokračuj a snaž se od těch co jim něco přežilo prostě ty larvičky dostat, protože to je příležitost přijít materiálu co přežil nákazu. Tento materiál chovatelé matek BF ani Kraněk nemají, takže jejich genetická rozmanitost nemá budoucnost. To jsi viděl u sebe, dvě sestry a každá dopadala naprosto jinak, protože princip je ve způsobu páření.
Pokračovat bych chtěl, ale jetu jedno velké ALE. Žádný patogen si dobrovolně nevyhubí veškeré hostitele. Můžou být imunní, ale můžou být i zakonzervované pro příští šíření a vlastně další spouštěč příštího úhynu. Vabank.
Úhyny budou, ale budou v mezích běžné normy. Rozhodně nepočítej, že pokud si nakoupíš matky od někoho jiného, že na tom budeš líp. To tě může potkat to stejné co teď. Včela nejde zcela domestikovat proto ty úhyny jsou jelikož příroda napravuje špatný přírodní výběr na který včelaři jaksi zapomněli.
(06.04.2018 11:34)maci01 napsal(a): [ -> ]a stejně si prosadí jen nepůvodní včelu kraňku,
Kde jsi vzal to o nepůvodní kraňce , co ty o tom vůbec víš ?

Já mám materiály dosledovatelné do roku 1948 , mám přislíbeno někde od roku 1920 a lecos dalšího, vše nějak malinko mixlé původní včelou. Vím chovy do kterých vím že mám a dokonce musím hrábnout a vím dopředu s čím to překrýt , ještě to ani nemám v ruce.

Co ty o tom víš , že si bereš do úst nějakou nepůvodní nebo původní kraňku ?
Vždyť ty jsi naprosto stejný , nebo spíš horší , jako ti co tu původní včelu zlikvidovali .
Ti aspoň nelikvidovali to úplně poslední co zbylo , kdežto ty se k tomu chystáš úplně bez výčitek svědomí a s naprostou drzostí chceš vypouštět něco o nějaké původnosti nebo nepůvodnosti , bez jakékoliv praktické zkušenosti nebo ponětí o něčem http://elyna.wz.cz/odpousteni.htm
Takže Kraňka je u nás původní? Já myslel že včela tmavá.

viz:
V našem kraji byla v minulosti rozšířená středoevropská tmavá včela.. Od roku 1850 se datuje dovoz vlašské včely a od roku 1875 dovoz cyperky ( luciferky- bodavost). V našich končinách byl nějznámějším chovatelem těchto plemen Jan Stáhala z dolan u Olomouce, který je přebíral od hraběte Kolovrata Krakovského z Táborska.. Rozšiřování kraňky zaznamenáváme od roku 1870 a mělo tři etapy: 1870 až 1920, kdy se ze Slovinska – Kraňska dovážela celá včelstva, která se rozmnožovala tak, že se podporovalo rojení. Dále to bylo období 1920- 1950, kdy probíhalo šlechtění kraňky přirozeným výběrem především ve šlechtitelských stanicích v Rakousku – Sklenar, Troiseck- Singer, Peschetz , Oberkärten. I v našem kraji vznikají v této době chovatelské stanice. V roce 1934 je zřízena chovatelská stanice Morava, která sdružuje 19 chovatelů s různě nazvanými kříženci původní včely tmavé a kraňky.K této skupině chovatelů patřil již v roce 1934 Jan Navrátil z Koválovic se svojí plemenou a oplozovací stanicí, kde rozmnožoval a šlechtil přirozeným výběrem matky svého kmene Chřibanka. Byl určen jako učitel včelařství pro Zdounky., takře zde také své matky rozšiřoval.

V letech 1928 až 1937 byl nejznámějším a nejúspěšnějším chovatelem kraňky v našem kraji Luděk Schmied,učitel z Bílavska u Bystřice p/Hostýnem, který rozmnožoval legendární„Sklenarku 47“. Měl osobní styky se šlechtitelem Sklenarem a vozil od něho kvalitní materiál, který pak rozmnožoval a rozšiřoval do širokého okolí.

Opravdu chceš tvrdit, že kraňka je u nás původní a trváš dál na tomto tvrzení?

A když dojdou argumenty, tak ze mne uděláš psychopata viz Tvůj odkaz. Měl by ses léčit.
(06.04.2018 16:02)Zdeněk Karlach napsal(a): [ -> ]to vlcek: včelařím chvíli, ale jak se dá prokázat, že někde přežilo zanedbané včelstvo 20 let?

Problém je, že se nedá prokázat, že tam 20 let žije stejné
včelstvo bez přestávky
Referenční URL's