Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Buckfast
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jsou lidé, kteří počítají dějiny od roku 1948. Před tímto velkým třeskem je něco co nelze pro ně popsat. BF je pak pro ně symbolem konce světa.
(06.04.2018 18:47)maci01 napsal(a): [ -> ]Takže Kraňka je u nás původní? Já myslel že včela tmavá.

Pravda je asi obojí.
Kde jen jsem četl, že kraňka byla přirozeně rozšířena na jihu Moravy?
(06.04.2018 18:47)maci01 napsal(a): [ -> ]Takže Kraňka je u nás původní? Já myslel že včela tmavá.

viz:
V našem kraji byla v minulosti rozšířená středoevropská tmavá včela.. Od roku 1850 se datuje dovoz vlašské včely a od roku 1875 dovoz cyperky ( luciferky- bodavost). V našich končinách byl nějznámějším chovatelem těchto plemen Jan Stáhala z dolan u Olomouce, který je přebíral od hraběte Kolovrata Krakovského z Táborska.. Rozšiřování kraňky zaznamenáváme od roku 1870 a mělo tři etapy: 1870 až 1920, kdy se ze Slovinska – Kraňska dovážela celá včelstva, která se rozmnožovala tak, že se podporovalo rojení. Dále to bylo období 1920- 1950, kdy probíhalo šlechtění kraňky přirozeným výběrem především ve šlechtitelských stanicích v Rakousku – Sklenar, Troiseck- Singer, Peschetz , Oberkärten. I v našem kraji vznikají v této době chovatelské stanice. V roce 1934 je zřízena chovatelská stanice Morava, která sdružuje 19 chovatelů s různě nazvanými kříženci původní včely tmavé a kraňky.K této skupině chovatelů patřil již v roce 1934 Jan Navrátil z Koválovic se svojí plemenou a oplozovací stanicí, kde rozmnožoval a šlechtil přirozeným výběrem matky svého kmene Chřibanka. Byl určen jako učitel včelařství pro Zdounky., takře zde také své matky rozšiřoval.

V letech 1928 až 1937 byl nejznámějším a nejúspěšnějším chovatelem kraňky v našem kraji Luděk Schmied,učitel z Bílavska u Bystřice p/Hostýnem, který rozmnožoval legendární„Sklenarku 47“. Měl osobní styky se šlechtitelem Sklenarem a vozil od něho kvalitní materiál, který pak rozmnožoval a rozšiřoval do širokého okolí.

Opravdu chceš tvrdit, že kraňka je u nás původní a trváš dál na tomto tvrzení?

A když dojdou argumenty, tak ze mne uděláš psychopata viz Tvůj odkaz. Měl by ses léčit.

Pokud někoho cituješ doslova, napiš zdroj---- Doplňuji že to máš ze stránek Včelařství Kobližek a to doslova
http://www.vcelarstvikoblizek.cz/vcelars...-vcel.html

Jinak sklenarka v té době byla přechodem mezi krankou a tmavou včelou.

(06.04.2018 18:59)JKL napsal(a): [ -> ]Jsou lidé, kteří počítají dějiny od roku 1948. Před tímto velkým třeskem je něco co nelze pro ně popsat. BF je pak pro ně symbolem konce světa.
Jsou také lide, kteří se nepoučí z omylu historie a musejí je znovu prožít Smile
(06.04.2018 18:47)maci01 napsal(a): [ -> ]Takže Kraňka je u nás původní? Já myslel že včela tmavá.

Opravdu chceš tvrdit, že kraňka je u nás původní a trváš dál na tomto tvrzení?
Jak kde, původní jsou obě plemena. I to co jsi zde zkopíroval odkazujeme na Čechy a střední Moravu jako výskyt tmavé.

(06.04.2018 19:05)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]
(06.04.2018 18:47)maci01 napsal(a): [ -> ]Takže Kraňka je u nás původní? Já myslel že včela tmavá.

Pravda je asi obojí.
Kde jen jsem četl, že kraňka byla přirozeně rozšířena na jihu Moravy?
A také to byla včela která spolu s Rakušany osidlovala severní Moravu, Sudety.
(06.04.2018 19:12)maci01 napsal(a): [ -> ]Ok. Příště dodám zdroj.
http://vcelari-zdounky.cz/index.php?opti...&Itemid=61

V tom případě doplň tvůj příspěvek i o konec článku ,kde se píše o krance. A nevytahuj jen jednu část. Dokončeni článku je pozoruhodné a jistě patři do tématu BF.
Dá se dokázat.Proto ,že jsem tam jezdil a sledoval to.
Pouze z 10 jich původních, zbyly 2. Samozřejmě se rojily ,ale včely byly stále ve stejných úlech.
Počty byli různé ,ale ty dvoje byli stále.
Potom nastoupily uvědomělí včelaři /roje a divoce žijící včelstva se musí likvidovat/ a bylo to v pánu.
A navíc ,těchto divokých včel / 4 léta a více/ bylo v okolí dost. F.V.
Jindrichu Meduno ty uvadis nesmysl z neznalosti nebo zamerne??kdy uz prestanete dokola opakovat tu lez o vznikajcich bajnych neskutecne bodavich bastardech??to platilo pri krizeni s cernou vcelou s Krankou to bylo vyvraceno i na nekolika zahranicnich vedeckycj studii kde je i popsano proc tomu tak je.dnes je rok 2018 a vy neustale opevujete dobu pred min.40 lety a nechcete uznat vyvoj i posun a to u vsech vcel.Bodavost Kranskych matek pri spareni s BF neni vyssi nez u pareni K+K a selekci se lehce vyradi.dnes Cerna prakticky takze to riziko je absolutne mizive.vite nechapu jednu vec pokud je BF tak strasna a dela vetsi nez velke potize proc s ni vcelari slusne procento chovatelu a ochotne se s vami daji do reci a vsem moznem a takhle si navzajem nehani druhy mezi sebou? to jsou opravdu vsichni zmanipulovani a leti na reklamu vic nez 20 let??s lidmy jako s vami se ani diskutovat neda protoze nejste schopni ten fakt prijmout a proto tu neni mozna dohoda jako jinde a myslite ze to nejaky paskvil v zakone zmeni a pak se divite s timhle pristupem ze to co rikate ma spousta lidi na salamu.vy si neuvedomujete jednu vec a to ze dost lidi co ma zajem o BF ci jina plemena o nich dost hleda a dostava dost odlisne informace od toho co prezentujete vy.ty vidis svet jednobarevne ale on je nastesti barevny.....
Martine Kavko pokud svůj poslední příspěvek čtu . tak jsem jen psal, že konec článku je pozoruhodný, a měl by se zde uvést, Když už ho někdo začal citovat. Zvlášť v Tématu BF.
ZA mne hybrid je hybrid a tím zůstane. Jen čas ukáže a da zapravdu , bud jedné straně nebo druhé. kdo měl pravdu.
Je tisíc pravd a vždy zaleží z jaké strany nahlížíš. jm
Zajímal by mne názor Milana Havelky, jaké to vlastně včelky má.
Podle tebe Martne Kafko alias KTM. jsou všichni krankaři a včelaři bez BF úplni nevzdělanci a neumí dělat matky, a všichni BFkaři kingove, kteří to umějí nejlépe.
V tom případě ustupuji a uznávám, jsi nejlepší včelař na světě, omluvám se za trolení z mé strany. Máš fórum BF plně k dispozici pro reklamu svých super včel.

Ještě omluva za pře klik, nerad jsem se uklepl ve jméno. Promiň
(06.04.2018 21:48)KTM napsal(a): [ -> ]vy si neuvedomujete jednu vec a to ze dost lidi co ma zajem o BF ci jina plemena o nich dost hleda

No tak mě by zajímala černá včela, já mít za souseda někoho kdo by zdejší současnou genetiku rozložil jiným plemenem, tak jdu do černé. Big Grin
Proc to stale otacis do pozice ze snad pohrdam temi co maji a chovaji Kranku kde jsem neco takoveho rekl napsal zverejnil?proc podsouvas??ja jen rikam ze bud zamerne nebo s neoverenim zkutecnosti neuvadite plnou pravdu.to neni tisic pravd to je posun v chovech.chces snad tvrdit ze dnesni Kranka je stejna jako pred 20 lety.proc nechapes ze se vse vyviji?proc neustale utocite na to ze prodam par matek??cim delam reklamu to mi povez tedy??ja nekde delam z BF super vcelu ktera vse umi a nejlepsi?ja snad mam jedinej v tyhle republice BF a jedinej prodavam matky.?spis ostatni nebavi se s nekym kdo to podava tak jak podava dalsi diskuze.Bud tak hodnej a prestan mi vkladat tva slova do mych ust.nebo nedokazes prekousnout ze me Kranka absolutne nevadi a tobe BF ano?
V tom případě doplň tvůj příspěvek i o konec článku ,kde se píše o krance. A nevytahuj jen jednu část. Dokončeni článku je pozoruhodné a jistě patři do tématu BF.
Doplnuji:
S inseminací matek začeli v USA v roce 1926, v Evropě v roce 1945 a u nás v roce l960 byla rozšířena jako metoda šlechtění včel a kraňka uznána jako nejvhodnější plemeno pro naše území. V současnosti máme nejčistší kraňku ze všech okolních zemí, podobně jako Slovensko. V polsku mají problémy s kříženci s vlaškou, v Německu s buckfatskou včelou, a nejhorší stav je v Rakousku v Tyrolsku, kde došlo k vysokému stupni bastardizace při křížení s buckfatskou, perskou, středoafrickou a severoafrickou včelou. Opakuje se tam chyba, kdy se kříženci dostali do volné přírody a ovlivnili včelstva v širokém okolí. Včelařská literatura uvádí vysokou bodavost 50 až 100metrů od včelína a při testu – za 20 vteřin přes 100 žihadel. To je ukázka, co se může stát při nezodpovědných pokusech při křížení a touze získat zázračnou včelu!

No dobrá, tak to tady máš. ALE to první se mi zdá jako seriozní výzkum v dějinách včelařství na našem území. Ten poslední odstavec je podle mého soukromého názoru jako kdyby vypadl z prospektu ČSV. Vlastně jsem jen reagoval na JrM příspěvek 1458. A tam se ptal na nepůvodní včelu kraňku a co o tom vůbec vím.
KTM
Kraňka ti nevadí , protože ji potřebuješ a to v patřičné kvalitě na patřičný heterozní efekt , kterým jsi nadšený . Na tvorbu oddělků , což je nejlukrativnější včelaření .
Kdežto ty hybridizací zprasíš , nebo můžeš zprasit třeba tyto následné vyjmenované materiály mající nějakou návaznost na původní včelu , tak že mi třeba vadíš .

Jsi ten kdo je nejvíc slyšet a reklamuje , místo aby jsi potichu pytlačil a nevytvářel si konkurenci.
Taky k vůli tobě a takovým jako jsi ty bude nejspíš zpřísněna legislativa a pokuty a doplatí na to všichni , náš život bude zase o něco víc regulovaný a vylije se vanička i s dítětem .

Pokud včelaří rodina ve větším a provoz ti předají tví předkové a v určité kvalitě, tak jde lecos, třeba i předat materiál původem 1920, zimováno 20 let na medu na 4 N 39*24.
Ne všichni museli přejít na singry , protože to co měli , tak na to se nedalo dívat .

Dále mám v merku třeba materiál od člověka co jezdil do nedávna s Grebeníčkem a Ransdorfem na dovolenou . Materiál původně od starého profi včelmistra převzato v roce 1968 , 20 včelstev, les .Neposkvrnil ruku alpskou kraňkou. .Samozřejmě ty včely se musí přetřídit .

Dále včelstvo původem z jedle,tenkrát snad těch 25 N síly,jsem v podstatě zachránil, aby se našlo to úplně poslední a teď je toho 15 včelstev .Les, velmi silný dominantní gen , zdravé .
Dále babička původně s dědou mající provoz 200 včelstev, potom 20, dělající 70 kg průměr tam, kde jiní neumí udělat 30 kg. 30rámků 39*30.
Dál vím po mat. liniji o materiálu z lípy 60ta léta tenkrát v síle asi 5N . Je v seznamu chovatelů, vyšperkováno, ale neinseminuje .
Pustil jsem třeba materiál z 50tých let , ale pořád je , mírnější než singry, které taky vyzkoušel ale zavrhnul- 15 včelstev.
S.... , 50tá léta dodnes, mám dojem že 150 vč , F1 vyzkoušel a zavrhnul .
P....., několik vč. sehnal si po jednom dědovi 300 včelstev místní včelu , nechává si to inseminovat , protože BF v okolí mu zvyšuje bodavost , z oblasti kde je přechodová kraňka původní .
Atd . A nikdo neví co tam všem plave v podhoubí .
Jeden materiál , původní kořen , myslím 150 vč. byla jedna linije původně na 95 % kraňky a postupně během snad 20 let začala sama postupem času přecházet a vyplavovat na povrch lok. index , na něco přez 50% kraňky , zbytek tmavé .Myslím ji ještě má , ale neprodává .Jiné linije mu to neudělaly.
Utekl mi třeba kdysi materiál dosledovatelný z 19 stol. , 70 kg, pod 35 kg lesa brakoval ,42 plástu 39*24 běžná síla 600 mnv. To už je ale pryč .
Atd.
Najde se lecos co jde nevratně poškodit a zničit .
A pokud jsi nějak vzdělán v BF jak tvrdíš , tak by ti měly být některé věci dopředu jasné , jak se to bude chovat a co to provede .
Jindřichu, určitě si myslím, že mám kraňky.....a abych si to ověřil, tak vezu (už dneska) 8 vzorků - mých nejlepších - na morfometrii do Pekařova. Bez toho se nemá cenu o něčem bavit.
(07.04.2018 0:19)maci01 napsal(a): [ -> ]No dobrá, tak to tady máš. A tam se ptal na nepůvodní včelu kraňku a co o tom vůbec vím.
Já se ale ptal , co o tom víš prakticky , co jsi měl v ruce , ne to zkreslené našprtané , ale skutečná realita .
Co o tom Víš ty osobně z praxe , myslím dopravdy . Co v knihách není , co jsis ohmatal rukama a čichnul k tomu .Tak zněla otázka. Jo a máš tam nejméně jednu chybu a mylný náhled .
Ktm zde je odkaz na stránky známých chovatelů matek BF, které jistě znáš a možná právě od nich svoje Bfka máš.
Víte proč Bratr Adam vytvořil BFku? Víte ,která včela to u nich přežila?


https://translate.google.cz/translate?hl...rev=search
Otevřete odkaz dole pod fotkou Bratr Adam dědictví.

Všem doporučuji přečíst a hlavně ten druhy odstavec a poslední větu začínající slovem Pouze.
Ne Jindrichu z Danska material uz davno neberu coz jsem zde i psal jenom chtit cist.Beru matky z Danska a neco malo Elgonky a bacha v tech je nova Africka mrcha..A co tim basnik chce tict to je znama vec presto ze se najdou takovy odbornici co sverepe tvrdi ze Kranku do BF Br.Adam nezapracoval.Jinak posudte sami jak ucina je lzive uvedena udajna reklama zde kdyz zdejsi osazenstvo nedosahuje ani 10 % poctu vcelaru u nas.A vlastne kazdy kdo by se s panem doktorem hodlal prit bude uz treti koho oznaci za nemocneho.Lepsi je tedy BF nemit nejit nepot nekourit a Hlavne o BF vubec nemluvit.
Zdravím- Bodavosť krížencu -výmysl nebo realita-V minulom roku 2017 zverejnil K.Čermák tento článok v časopise Mod. Včelár- Je možné sa k nemu ,nejako dostať-zaujímal by ma jeho názor. ďakujem
Jinak jeste bych rad opravil dalsi lez a manipulaci ze strany pana Doktora a to ten ze mi jde predevsim o payricny heterozni efekt a jsem z neho nadseny.Hloupost je to v tom ze si zde muzete dohledat ze jsem nikdy nevcelaril pro med(vynos) a vlastne toto ani nijak zvlast nesleduji neni to pro me tolik podstatne a nejvic ze vseho nemam rad vytaceni medu(to jsem zde uvedl davno)jedine co vim a sledovalal jsem to je ze BF umi sebrat vic medovice stejne jako to umi Vigorka tam se rozdil take hned najde.Dale neni cela pravda ze k heteroznimu efektu u BF je zcela nutna Kranka to je nesmysl.Linie pro zvyseni heteroze se daji pouzit jak v odlisnem plemeni ci kmenu tak i ve stejnem.Zavislost na zdroji inbrednich rodicu je jasna.Tudiz Kranka je vhodna a dobra ale ne jedina mozna a nutna volba jak se tu nekdo snazi naznacit.
(07.04.2018 7:42)janR napsal(a): [ -> ]Zdravím- Bodavosť krížencu -výmysl nebo realita-V minulom roku 2017 zverejnil K.Čermák tento článok v časopise Mod. Včelár- Je možné sa k nemu ,nejako dostať-zaujímal by ma jeho názor. ďakujem

Dostat se k článku nebo Čermákovi Smile
Referenční URL's