Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Buckfast
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mně se Dánky neosvědčily, samotný úl z počátku vypadal jako nejlepší oddělek, nicméně po první zimě je něco blokuje (viry nebo nosema) a nedokáží se dostat do medníku. Stejné názory jsem slyšel i od jiných chovatelů. Nicméně larvené a křížené s krańkou generace F1 jsou OK a nadprůměr. Ostrovní izolace není na kontinentu výhodou. Včely nejsou vystaveny "našim" patogenům.
Také děkuji za věcný příspěvek PSNC.
(01.07.2018 20:24)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Tak to problem nebude u Buckfast, dachmat ji na stejným prostoru jako Vigor, divim se že se nerojí. Buckfast nemá problém proplodovat 5 nebo 6 nástavků 2/3 lang. a na takový plodiště dva nízký nástavky jako medník nestačí. Dej jí prostor a ona ti ukáže i výkon.
Ty chceš tvrdit že Buckfastky potřebují větší prostor než Vigorky? Tak to u mne opravdu neplatí, prostor mají a nejsou schopny ho využít.
To fakt chci, Vigor mám za sebou a už bohužel nee. Jsem rád že u mne "Dánky" fungují a i u těch co mají ode mne matky F1, ale možná něco dělám špatně.
To chce víc správně použité chemie a taky k tomu nebát se je držet na kyselině Big Grin a když tě přistihnou při blábolu , tak trvat na své verzi za každou cenu .

Videa od Suzan Cobei ukazují její uzavřenou kraňskou populaci , ukazují kraňská včelstva v síle 5-6 celých Langstroth. Tam ta síla není způsobena ,,oživením" heterozním efektem stále novými a novými přidávanými také i africkými plemeny , vykompenzovávající takto plemenářské diletantství ,
ale celkem náročným chovným systémem mícháním spermatu v 35 let uzavřené populaci . Amerika ztmavla taky i díky ní . Za sperma chce asi 12 000,- Kč. Ale k té síle, pokud se jedná jen o ní, té se přibližují s kraňkou i někteří u nás, jen se třeba nevěnují prodeji .
Selekční pokrok tímto systémem je 12-18 % navýšení výkonu, nebo sledované vlastnosti ročně v prvních letech . Později to klesá .

Jednomu od kterého by jsi tento svůj Dánský materiál mohl i mít, uhynulo letos neuvedené větší množství BF a z toho 4 chovné BF matky , taky VSH , asi za 60 000,- . Mám ten dojem , že jedna byla z Dánska . Zajímá se nyní už o vše co umí přežít , ne jen o BF.
Jinému Dánská BF o něco zvýšila bodavost , už ji ze svého BF materiálu nikdy nedostal, už to nebylo jako dřív a udělala mu zvápenatění .

Někde jednomu přednášejícímu známému jedinci uhynulo letos 90 včelstev různé bez rozdílu , černá , BF i kraňka , vše jedno ,
ale u jednoho co má černou , BF a i svou kraňku a letos měl velké úhyny ,
tak mu nejlépe vyzimovala a šla do síly jeho 30 let vybírána linie vycházející z Vučka . Prodává z toho inseminky, inzerát byl myslím v lednovém včelařství . Ostatní z těch co mu přežily se dostaly do síly až někdy teď, ty jeho byly v kondici už z jara. Výška 700 nm .
(05.07.2018 16:07)JrM napsal(a): [ -> ]To chce víc správně použité chemie a taky k tomu nebát se je držet na kyselině Big Grin a když tě přistihnou při blábolu , tak trvat na své verzi za každou cenu .

Tvá objektivní nezaujatost je fascinující. Miluju ty co vědí co dělá a co nedělá ten druhý o kterém nic neví. Připomeň mi nějaký blábol na kterém trvám, nevzpomínám si..
A seda eminence JrM zase rozdava rozumy.tu jeden tu onen to a takhle a ja to vim nejlip a mam zarucene zkazky...nic jinyho nez FOAF
Nedělám a nemám zakázky . Podsouváš mi samozřejmě nepravdu a soudíš podle sebe .
Jména zúčastněných mohu sdělit , ty je některé znáš , ale jsou to ztrapňující informace , to že někdo neumí chovné BF matky za 60 000,- na jaře z kolabujícího včelstva vzít a přidat na jiné stanoviště . Zdravé včelstvo , či oddělek bez hodnoty se vždy najde . Nechtěl jsem takto citlivé poškozující údaje adresně sdělovat .
Rovněž že známému přednášejícímu s jasně daného týmu uhyne 90 včelstev , že neumí udržet včelstva na živu ,bez zisku rozlišení jejich odolnosti , to taky není na pochlubení , tyhle informace kdo , to si sdělte mezi sebou vy sami , já s nimi na světlo nemusím , mi stačí, že o tom vím .
To jestli můj přirozený zájem o věci , či schopnost získávat nestandartní praktické informace odlišné od oficiálních verzí, tě vyvádí z míry natolik , že se nad tímto běžným standartem podivuješ a považuješ je za rozumy od šedé eminence , to mě těší . Říkáš tím totiž zároveň , že je ty získat neumíš , že to pro tebe není samozřejmost .Říkáš tím , že tato i jiná kreativita ti není vlastní.

A neříkal jsi, že už na mne nebudeš reagovat ?
Kam se podělo toto tvoje předsevzetí ?
A teď tu o tom blábolu...
bohemia.gal mohl bys mi prosím vysvětlit proč např. chovatele slepic na produkci vajec využívají na jejich produkci hybridy a tito chovatele přímo na svých stránkách píši: cituji- Protože k produkci konzumních vajec používáme i užitkové hybridy, nelze tato vejce použít jako násadová. ---- proč nemohou použít hybridy?

Proč chovatele slepic musejí zrovna chovat šumavanky a nechovají hybridy? a u včel to samy neplatí?

opravdu zajímavé: http://www.nasamotebezlesa.cz/vejce.html
A to se ještě ohánějí že nevíme co jíme.
Prosím tě mi to vysvětli proč ne hybridy slepic ale u včel hybridy ano?
Jaky zakázky??já napsal zkazky viš vubec co to je??aha ja zapomel ty zkratky neznaš tak si sam dohledej co je FOAF a pak to snad pochopiš.predsevzeti se davaji do noveho roku to taky nevis??obycejna zmena nazoru protoze blaboly tu rozdavas ty.informace nepodlozena nejakym dukazem tak tech ti tu nakakam kolik chces.....a navic znam jednoho a ten mi tvrdil ze tobe v roce 2011 odesla temer cela vcelnice.Kranky a v roce 2014 temer polovina..takove info mam ja.
pro Jindricha..treba proto ze včela neni slepice to nestaci??
já bych ty slepice nezlehčoval - taky to parádně vykapat
FOAF - friend of a friend - přítel přítele. Je dobré že si nevypustil A.
Ale KTM neznám. Možná motorka.
Nevím, ale nesmál bych se, pokud někdo nezná nové zkratky a zvlášť pokud to jsou lidi starší, kterým se i vyká.
já jsem dost mladý a FOAF vidím poprvé.......
(07.07.2018 6:36)Jindřich Meduna napsal(a): [ -> ]bohemia.gal mohl bys mi prosím vysvětlit proč např. chovatele slepic na produkci vajec využívají na jejich produkci hybridy a tito chovatele přímo na svých stránkách píši: cituji- Protože k produkci konzumních vajec používáme i užitkové hybridy, nelze tato vejce použít jako násadová. ---- proč nemohou použít hybridy?

Proč chovatele slepic musejí zrovna chovat šumavanky a nechovají hybridy? a u včel to samy neplatí?

opravdu zajímavé: http://www.nasamotebezlesa.cz/vejce.html
A to se ještě ohánějí že nevíme co jíme.
Prosím tě mi to vysvětli proč ne hybridy slepic ale u včel hybridy ano?

Jindřichu mohl, jenom se obávám, že se to v Tvém případě mine účinkem. Nemyslím to zle, jen každý věří čemu chce. Pár slov ke slepicím. Nebudu psát o tom co je heterozní efekt a co je finální hybrid, to jsou v podstatě obecné fráze, které jistě znáš. Vejce konzumní od nás nelze použít jako násadová proto, protože chovatelé chtějí plemeno a ne hybrida a protože slepice pro násadová vejce jsou krmeny jinak než ty pro vejce konzumní (to kvůli lepší líhnivosti). Takže kdo chce, chová hybridy a kdo ne čistokrevnou drůbež. Bez svazové perzekuce a snahy o prosazení toho jednoh správného plemene zákonem.
Teď pár slov ke včelám. je toho tady v tomto vlákně dost a omílá se to pořád dokola. Proč hybridy u včel, na to se musíš zeptat u hlavího producenta inseminovaných hybridů, který tento hybridizační proces někdy v sedmdesátých letech započal. Tenkrát to s vládou jedné strany bylo snadný, dnes to mají horší...No a protože nadšení pro místního hybrida, kterému ti opravdový vlastenci říkají Kraňka, nesdílím, rozhodl jsem se pro čistokrevné plemeno, které je homozigotní ve více znacích než produkovaní místní hybridi.
Jen pro upresneni pro Jindricha kde se vysmivam??nejsi trosku uzkoprsej??tykat budu tomu kdo to ma v profilu ne kazdymu Zero...jinak presne ta zkratka znamena ze je to nezarucena zprava od pritele any jste byly v obraze...cili jedna baba povidala..zadna vypovidajici hodnota..jinak stari tehle zkratky v online je asi 10 let takze nic noveho...Jinak proc stale hledas cestu ke svaru a trollovani??Dokazes proste prijmout fakt ze BF je tu vic jak 20 let a s nejvetsi pravdepodobnosti bude i dal a dal se vyvijet stejne jako jine??nejsem ani ja ani nekteri prispevovatele tady ti kdo ji sem privezli..tam pokladej tvoje otazky ktere rad rikas dokola....
(07.07.2018 8:40)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]....No a protože nadšení pro místního hybrida, kterému ti opravdový vlastenci říkají Kraňka, nesdílím, rozhodl jsem se pro čistokrevné plemeno, které je homozigotní ve více znacích než produkovaní místní hybridi.

K. Čermák uvádí , že heterozní efekt u kraňky je bezvýznamný a často ani nezaznamenatelný.
Tedy tyto kraňské matky tedy nejsou skutečnými hybridy . Jen řeči .

Naopak meziplemenní hybridi s výrazným heterozním efektem, o těch se zmínil už Bratr Adam jako o špatné věci , jako o Bezohledné hybridizaci . On s nimi pracoval a tedy o tom něco věděl .
Nehledě na to , že to skutečně není nutné , že to jde dělat i jinak , ale je to náročné , kdežto zkřížit dvě cizí matky a potom čekat co z toho vyjde to je hned .
V odbodné úrovni je o hybridizaci zmínka třeba tady: https://www.tandfonline.com/doi/full/10....18.1433949
,, Předchozí studie ukázaly, že podstatné množství A. m. melliferapopulace v celé Evropě jsou silně hybridizovány, ale že kapsy čisté populace stále existují a je třeba je chránit, " (proč asi chránit ?)

Čili srovnávat kraňské F1 s meziplemennými hybridy , jak to ty děláš, aby sis takto tímto morálně obhájil svou hybridní produkci oddělků , to je blábol .

To,, čistokrevné" BF plemeno, do toho se nyní přidávají včely z hory Ararat , kirgizské , afrikanizované , primorské , irské a co si člověk vzpomene .
Tvrdit že tito kříženci jsou víc homozygotní než to místní , to je jen slovní obrat .
Ano lze je rychlou jehlou hodit do homozygotního stavu , jako všechno ,ovšem se všemi důsledky ,ale ani neznáš nevýhody , nedostatky .

Nic jsi pořádně v ruce neměl, aby jsi to vůbec uměl posoudit .
Včelaříš 6 rokem s původně 4 včelstvy a potom jsi šel někde na 12 . Plkáš o ničem.
(07.07.2018 8:13)Louky napsal(a): [ -> ]já jsem dost mladý a FOAF vidím poprvé.......

Ja som v tomto dosť zbehlý,ale foaf v tomto význame vidím tiež prvý krát..Používam ho síce často,ale na slovensku je to sociálne sieť firiem,kde si nájdete vsetky vazby sro čiek,majitelov,históriu atď.. http://www.foaf.sk napíšete tam trebars andrej babiš a vyhodí vsetky firmy v ktorych u nas je
(07.07.2018 13:30)JrM napsal(a): [ -> ]K. Čermák uvádí , že heterozní efekt u kraňky je bezvýznamný a často ani nezaznamenatelný.
Tedy tyto kraňské matky tedy nejsou skutečnými hybridy . Jen řeči .

Naopak meziplemenní hybridi s výrazným heterozním efektem, o těch se zmínil už Bratr Adam jako o špatné věci , jako o Bezohledné hybridizaci . On s nimi pracoval a tedy o tom něco věděl .
Nehledě na to , že to skutečně není nutné , že to jde dělat i jinak , ale je to náročné , kdežto zkřížit dvě cizí matky a potom čekat co z toho vyjde to je hned .
V odbodné úrovni je o hybridizaci zmínka třeba tady: https://www.tandfonline.com/doi/full/10....18.1433949
,, Předchozí studie ukázaly, že podstatné množství A. m. melliferapopulace v celé Evropě jsou silně hybridizovány, ale že kapsy čisté populace stále existují a je třeba je chránit, " (proč asi chránit ?)

Čili srovnávat kraňské F1 s meziplemennými hybridy , jak to ty děláš, aby sis takto tímto morálně obhájil svou hybridní produkci oddělků , to je blábol .

To,, čistokrevné" BF plemeno, do toho se nyní přidávají včely z hory Ararat , kirgizské , afrikanizované , primorské , irské a co si člověk vzpomene .
Tvrdit že tito kříženci jsou víc homozygotní než to místní , to je jen slovní obrat .
Ano lze je rychlou jehlou hodit do homozygotního stavu , jako všechno ,ovšem se všemi důsledky ,ale ani neznáš nevýhody , nedostatky .

Nic jsi pořádně v ruce neměl, aby jsi to vůbec uměl posoudit .
Včelaříš 6 rokem s původně 4 včelstvy a potom jsi šel někde na 12 . Plkáš o ničem.

...jenom snůška blábolů na který nemá smysl reagovat,přesně tvůj styl a protože u nás se říká, čím víc se s lejnem mažeš, tím víc ti ruce smrdí už na tvý nesmysly reagovat nebudu,plácej si co chceš.... hele ale nebudeš ty náhodou funkcionář Čsv? Ti často vědí i to co nikdy neviděli a rozumí všemu jako nikdo jiný. Teď je to teprve plkání o ničem
Tak se mi zda, ze takhle nejak vzdy zacina to, co pak konci cca tydennim vypnutim VF...
(07.07.2018 16:34)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]
(07.07.2018 13:30)JrM napsal(a): [ -> ]Nic jsi pořádně v ruce neměl, aby jsi to vůbec uměl posoudit .
Včelaříš 6 rokem s původně 4 včelstvy a potom jsi šel někde na 12 . Plkáš o ničem.

... tvý nesmysly reagovat nebudu,plácej si co chceš.... hele ale nebudeš ty náhodou funkcionář Čsv? Ti často vědí i to co nikdy neviděli ...
Nikdo tě nenutil , aby jsi na mě reagoval .
Dodrž tedy svého předsevzetí , nemáš totiž odbornostně ani čím reagovat .
Funkcionář čsv nejsem , to už jsem tady uvedl , to vytahujete vždy když jste v koncích s argumenty .
Co se týče toho co jsem viděl nebo ne , tak třeba tebe jsem si zapamatoval a sledoval , co se z tebe vyklube , to už od počátku .
Referenční URL's