Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Buckfast
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já chápu celkem rychle, jen chci stejný metr a ne, že někomu vše projde a jinému ne a moderátor předstírá, že nechápe a bere doslova.

LBV jsem vyzkoušel u několika vč po několik let a výsledek byla páchnoucí vrstva trubců před úlem vyhnaných ještě na konci května či začátkem června a poloviční a nebo výrazně nižší výnos a zubožená vč, protože tím, že na vysokých plástech chovala trubce, tudíž měla potom méně dělnic, navíc to nutilo matku klást v medníku atd.

Teď když to píšu pane Křapko mě napadá, že to možná funguje u klasiky, při stejné míře v medníku, převěšování plodu a používání mřížky, nepoužívání polštáře a podobně. Cca 25 let M nepoužívám stejně jako nikdy nevytáčím vysoké rámky a už vůbec jiné než pananeské.
V polštáři je ekvivalent 3 vysokých rámků trubčiny a jedenáctý rámek je ve vysokém plodišti vždy stavební s trubčinou, tedy celkem plocha 4 rámků 39x30. Ne všechnu trubčinu vč využívají (natěstí), ale mají tu možnost. A rojí se jak vo život.

Když jsem nandal trubčáky do hnízda (jak se má), výsledek byla masa trubců k ničemu jak píšu výš a rojilo se to stejně. Prostě to u Dadantsystému nefunguje. A ke klasice, tedy medu v zakladených plástech, převěšování a mřížce se nevrátím už nikdy.
Ty Vaše zkušenosti s chovem trubců jsou skutečně hrůzostrašné. Mě tato metoda fungovala na rámkové míře 42 x 27,5 cm a funguje i na míře 42 x 17 cm. To, že by včelstva chovala přemíru trubců jsem nepozoroval. Včelstvo vždy chová tolik, kolik uzná za potřebné. Žádné páchnoucí hromady mrtvých trubců před česny neznám. Mateří mřížku nepoužívám, tudíž plod nepřevěšuji, s množstvím medu jsem spokojen v rámci možností stanoviště, včelstva jsou klidná a mírná. Asi mají to co potřebují. To jsou v krátkosti mé zkušenosti. Pokud chcete více, jděte do minulosti VF, tam je toho i více.
JK
No metoda LBV má jednu podmínku a to, že se musí dělat dobře. a aby to tak fungovalo, musí uživatel alespoň přibližně znát princip fungování. Takže Tome, děláš jí špatně a už chápu proč po napsání nepříznivého hodnocení chytáš na první našlápnutí. Ono to o trubcích a jejich spotřebě není, nebo jen málo. Jinak pod slovem trubčáky si každý můžeme představovat něco jiného. LBV je skvělá. V současné době ji nepoužívám, protože se věnuji OP a tam to je zatím OK. Roje nejsou, ale TV a ty navíc po celou sezonu i v neobvyklé době soudě podle týtání. Zdraví R. S.
(09.07.2019 10:19)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]...... chytáš na první našlápnutí.

Big Grin:-
Já jo!
U me na vcelnici jasne vitezi vcelstva ktera maji zrzave zadky .Mam vedle nich Havlinky a Pradedky a vitezi zrzky,tak pristi rok jdu do nakupu Buckfastek.Daji se nakoupit dobre buckfastky i u nas? Nebo je lepsi brat z polska?
Další bezejmenný , co údajně
- neví kde nakoupit .

-Neví jak si přečíst nabídku pár příspěvku zpátky na matky od světoznámého co mají v sobě trochu bodavost a v minulosti nebyly nic moc ,
-neví koho se zeptat - komu poslat zprávu s dotazem z tohoto vlákna ,
-neví jak se vyklepává na klávesnici dotaz na internetu , na matky BF a moc by chtěl vědět , jak se to dělá .
-Neví co je lepší , zda kreativní větší Polsko nebo Čechy .
-Neví samozřejmě ani to , že nažloutlý nebo rezavý pásek nemusí být vůbec po Bf , ale třeba po AGT tedy kraňka s Primorskou , které je v polské nabídce spousta .
. . . . . A chce , aby tomu někdo věřil , že je skutečně tak blbý .
A také zároveň chce , aby se věřilo jeho jeho úsudku a pravdomluvnosti .
Další bezejmenný,co hodnotí bezejmenné.Jestli to nahodou neni tím, že umí číst a už dávno v Červnových příspěvcích jsem uvedl ze u mne nic nekoupí.Jisteze nevi co je lepší před několika příspěvky tu jeden "bezejmenný" Polsko kritizoval co se BF týče ostatní nemá cenu komentovat.
Polsko ?
Kde . Takové celkové kompletní generální hodnocení umožňující nějaké takovéto závěry , to jsem zde někde provedl ? Ukázat kde to bylo , kde je takové mé celkové hodnocení širokého polského trhu i se včelami BF .

Také navíc odpovídáš na něco jiného než bylo napsáno a tázáno .
Ty že bys nevěděl kde by on mohl koupit ? Ty by jsi mu odepřel radu ? Když sám údajně neprodáš , tak to znamená , že zároveň i nevíš kde jinde a při osobní komunikaci bys mu neporadil ? Ty jsi snad vůči BF v Čechách nepřející ?
To chceš tvrdit ,že ve skutečnosti myslíš jen na sebe a jen předstíráš a hraješ vůči kolegům dobráka ?

Nebo jsi taky další co předstírá hloupého , aby mohl vytvořit zápletku a řečnit o ničem a vymáčknout nějaké informace ?
Psal jsi a nebude to doslova ze v Polsku maji diky BF problemy prekrizene a tak podobne jako vzdy tvoje zaujeti proti BF a nic pozitivniho a samozrejmne v tom mas pravdu protoze ty sam jsi nikdy BF nemel jen ti zaruceny zdroj povedel ze to je BF.
Kde ma nakupovat jsi odpovedel taky ty sam je toho v tomhle vlaknu dost i o par prispevku vyse takze nevidim duvod se neustale opakovat.
Jak jsi dospel k zaveru ze vycerpana kapacita matek znamena ze nevim kde nakoupit?
U tvych informaci je důležité se zamyslet zda jde o úmyslně zavádějící či falešné nebo přímo lživé zprávy protože hodnotis neustale neco s cim nemas zadnou zkusenost.Mozna tak s krizenci BF ale ne s BF.
Divím se ti že se vysiluješ s tím dobrákem. Já co píše nevidím, urazil mě a mám ho jako jediného v ignoranci. A že něco právě on hodnotí? Nebo má snad pravdu, že se na něj nevyreflektuješ? Přece víš svoje a jsi si jistý a tak ať osamocený "pes štěká, karavana pojede dál". Fakt ti ten jouda stojí za to? Nikdo s ním nesouhlasí, nebo to taky nevidím? Nejspíš jen provokuje a nepřestane, dokud budeš odpovídat, přece to znáš jak tihle fungujou.

Já byl nejdřív taky velmi kritický a pak jsem se přesvědčil a došlo mi, že bude trvat 40 let než by tu BF "ovládla pole" stejně, jako to trvalo Kraňce a (a dosud úplně "nezvítězila") že vycouvat z pokusu o lepší včelu do měnících se podmínek půjde vždy poměrně rychle.

Proč nenapíšeš veřejně hlavní argument? Mám na stan 20 vč a jediné F1 BF, přesto potomstvo deseti letos oplozených K matek je barevné. Kraňští trubci jsou čím dál jalovější a oplozování je čím dál těžší. Nejsme tu na akedemické půdě a není třeba nic dokazovat, tady rozhodně ne, proč? Kdo z účastníků VF má možnost něco dokazovat a za čí peníze by to dělal? Ať si liberálně dělá každý co chce když to nikomu neubližuje. Kdyby hrozila bastardizace a bodavost po X generacích, díky tomu, že nám sem zavlek z Polska místí velkovčelař po velikém hynutí 2007 stovku nebo víc oddělků s právě BF a právě z Polska, už by se to za 12 let projevilo.
Protoze by to rozpoutalo zase dalsi zbytecnou debatu.Navic se to nebude dit vsude a nejde to tak lehce rict a hlavne v cem bude problem toho?V preslechteni,pesticidech,virech nebo tezko rict.Zajimavy na tom je ze to rika vic lidi co se neznaj a ne kazdej si to dokaze spojit nebo si toho vsimnout obzvlast v nasi zaplacene lize prumernych
Přesný text bych prosil . Jen to pěkně zopakovat .Přesně . Ať se ukáže , kde jsem co a jak uvedl .Doložit tu větu ,, Polsko kritizoval co se BF týče"

Zde je originál další umělé zápletky a věty .
.................................................................
JrM.---
,,-neví koho se zeptat(kde koupit BF ) - komu poslat zprávu s dotazem z tohoto vlákna , "
-------------------------------------------
Odpověď KTM ... ,, a už dávno v Červnových příspěvcích jsem uvedl ze u mne nic nekoupí. "
---------------------------------------------
Já -- Ale zde není řeč o kupování u KTM , ale o informaci(případně zodpovězenou od KTM ) kde dál nakoupit.
O odpověď na dotaz na větu ,, Daji se nakoupit dobre buckfastky i u nas? " Na to KTM soukromě neumí či nechce odpovědět ? Že jeho přívrženec musí jakoby dávat znovu tento dotaz tady ? Opět Znovu ? Ta proč potom ten údiv .
-Tady je prostě jasně vidět , že KTM odpovídá na něco jiného než jsem napsal já a vytváří debatu o ničem .

V tom je podstata donutit mě buď odpovídat na všechny nesmysly a zabrat si můj čas v sezóně, abych jakoby rezignovat na množství nesmyslů a dát jim nezodpovězením jakoby rádoby punc pravdivosti .
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::​:::::::::::::::::::
Tom 50.... Tom 50 se urazil hlavně sám . Mě jen dobře pobavil , když zkoušel naopak urazit a zasáhnout on mne, nepovedlo se mu to a dočkal se jen úsměvu , nad odkrytými nepravdami co k tomu zkoušel použít . Docela bych se i o to pobavení podělil , ale vynechám to .
Necenzurováno by to patřilo do včelařských vtipů . Mimochodem snaha a potřeba urazit se , je vedlejší projev zjednodušeně řečeno vysoce negativního stavu mysli a duše . Přesně řečeno vysoce temného stavu mysli , i když kvalita vibrace tomu nemusí odpovídat a většinou neodpovídá . Přeloženo trochu do jasné řeči , nejedná se o nasrání .

Převahu BF trubců nad kraňskými v leteckých soubojích díky heteroznímu efektu a genům černé včely z jihu Francie cíleně z mimořádně větrné oblasti - to jsem uvedl už před pár lety , když se KTM snažil nalhat členům fóra že tomu tak není .
Teď je to použito jako nějaký argument něčeho co něco prý údajně naopak vypovídá o hodnotě genetiky .
Taky i nedostatečný vhled do věci .
Ve skutečnosti je to z určitého hlediska velká nevýhoda a věc jdoucí naopak proti přírodě . Otázka zní jestli to vědí .......atd. ......
O nějaké jím nyní zmíněné bastardizaci neví ani jeden z nich dodnes naprosto nic , odmítnul by odpovídat , protože prostě nic o tom neví .

proKTM ...Uvedl jsem zřetelně , ne jednou , že hodnocení jsem provedl u kříženců . Tedy že nemusím dodávat nějaký rodokmen . Ale dodaný výpis s nějakými generacemi zpátky by se u mě taky našel . I nějaká matka . Stálým omíláním , že to tak prý údajně není se to nezmění .Připadám si , jako bych mluvil s postiženým .

Mimochodem provozy v tom zmíněném Polsku od 500 , 1000 , 1500 včelstev si cíleně šlechtí a inseminují vlastní místní včelu kraňku , také nosící les na úrovni Vigory (mají s ní srovnání ) a více , taky schopné zimovat na spadku. Končící plodování dříve , k vůli ošetření na varrou .
O BF v jejich případech ani hlásku .
Kazdej kdo si zpetne vyhleda tvou zabomysi valku tak mu je jasne jak jsi to myslel,ty neustale zadas o to co sam nedelas tudiz nebudu ztracet ani vterinu hledanim toho co jsi napsal dohledej a preci si to po sobe sam.Dekuji ti ze jsi mne bez meho vedomi pasoval na zdejsiho hlavniho odpovidace kde sehnat BF a kde objednat matky BF nikoli za 400-600€,rad bych ti ale v tomto pripade pripomnel ze je rok 2019 a ja proste nemusim odpovedet Vzdelani si dopln ty protoze to neni po vcele z Jihu Francie jde to lehce dohledat a prelozit.
Pokud je nepresna informace hnedle lhani pak ty jdi Král Lhářů..Proti prirode to je jen tvuj nazor ktery nema hodnotu nebo muzes uverejnit nejakou praci na toto tema?To ze se neumis vyjadrovat a o krizencich jsi psal posleze je tvuj problem z kraje dle tveho vyjadrovani byl popis BF nikoli krizencu BF.
Ano v tom s tebou plne souhlasim take si velice casto pripadam ze mluvim s postizenym.
O stale omylani nejde jde o to ze hodnotis neco s cim nemas vlaastni zkusenost protoze tvoji krizenci v sobe meli tak max 25% BF.Linie BF zacinajici B dela pravidelne plodovou prestavku na konci Září coz ty samozrejmne vedet nemuzes zrejmne se to do krizencu ktere jsi zkousel neprenasi.Jiste ze takove provozy jsou stejne jako ty kde je BF z duvodu nizsi rojivosti a vetsiho zamereni na medovici kde je kmen který dokaze pravidelne natahat 155,5 kg medovice a tim lehce trumfne tebou posane Kranky s vynosem 140 kg medovice
A proto zřejmě některé fungující velké provozy v Polsku nechtějí o BF slyšet, vůbec je to nebere .

Mají naprostou nelimitovanou možnost výběru naprosto čehokoliv i v informacích ,seženou si i zjistí cokoliv a ejhle , mnozí BF ani další nechtějí a dělají si třeba místní včelu zařazenou do kraňky , nebo třeba kraňku s primorskou . Zimování , taky schopnost zimovat i na lesním medu , schopnost přežití .

Pokud někdo chce lít do včel horem dolem chemiji ,aby měl výnos , má možnost .
Kříženci BF ( nikdy jsem u sebe nic jiného na srovnání neuváděl, protože ti mě zajímali ) oproti jiným dělali taky to , že plodovali v prosinci . Když uhynuli , zůstal po nich značný věnec zásob . Byly vzrušivé , ostřejší .
Po srovnávaných určitých kraňských , tak ty ne , ty to vyplodovaly vše a až potom uhynuly hladem .
čili to co jsem porovnal s kříženci BF , to bylo tvrdší ,odolnější .
Dvorský v minulosti před léty uváděl délku přežití BF u něj u bond testů 2 měsíce .

Vím o čistých inseminovaných BF co prostě z jemu neznámého důvodu majiteli opakovaně v zimě hynuly , hlavně v oddělcích . Nakonec všechny . Zůstala kraňka .
Vím o včelaři co odzkoušel Přesličkovy BF a zavrhnul je u sebe , že má svoje kraňské lepší .
Vím o provozech u nás co BF zrušily, měly drahé matky s rodokmenem . Nějak si to spočítali jinak .
Zkušenosti co udělali , byly třeba takové , že u těch kříženců v dalších generacích se jim znatelně posunulo prodloužilo plodování dál do podzimu .
I u kříženců kraňky , co z toho vznikli . Atd.
Ten papírový výnos 155,5 to je bourák . Když si ale člověk uvědomí , že je tam třeba meziplemenný heterozní efekt 50% a v té 140 kg kraňce není , tak ty 155,5 jsou vlastně třeba jen slabý čajíček .

Včelařům se tlakem nemocí snižují stavy , ti co měli 20 mají 5 a řeší co jim přežije a co ne , ne 155,5 kg .

Ten heterozní efekt BF s kraňkou na chvíli určité věci zamaskuje , ale to není trvalý stav .Procitnutí není neobvyklé .
JrM nebylo by účinnější objíždět chovatele BF a vysvětlovat jim to osobně?
Tu nejde len o chovateľov. Sú tu i praktickí včelári, ktorý ich tovar kupujú a ak by boli informácie len jednostranné a nebolo tu i "proti", tak od BF čakajú zázraky. Však čo môže byť podľa makretingu ideálnejšie ako BF? Nerojivá včela a medovicové výnosy ako hrom...Ja osobne si protinázory rád prečítam. No som toho názoru, že úspešnosť včelárenia nespočíva v "modnej" BF, ale v návrate včiel do prírody a rozchov kvalitných "domorodých" línií, povedzme akýchsi "bastardov"..
Někdy před deseti lety jsem dostal matečníky BFxVigor. Inseminované. To co se vylíhlo to už byli bastardi?
rozchov kvalitných "domorodých" línií,
(16.07.2019 10:38)Kohout napsal(a): [ -> ]Někdy před deseti lety jsem dostal matečníky BFxVigor. Inseminované. To co se vylíhlo to už byli bastardi?

Inseminované matečníky? To chci taky umět.
Referenční URL's