Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Co dát do medníků?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
Dobrý den,

při loňské medovicové katastrofě jsem z neznalosti problému v medometu rozlámal spoustu plástů s medovicí a další zůstaly do teď plné.Teď řeším dilema,čím naplnit medníky. Poradí někdo jak nejjednodušeji získat souše? Mám na mysli vystavění mezistěn.Jak se dá včelstvo podnítit k rychlejší stavbě (vystaví dílo i v medníku?)
Já to řeším převěšováním zavíčkovaného plodu nad mateří mřížku a zebrováním u rozšiřovaní z jednoho na dva nástavky a u dvounástavkového provádím jarní rotaci a poté dávám celý nástavek hned jako medník a převěšuji a zebruji prostřední nový. Medník mám každý rok jako nejstarší dílo,které na podzim tavím na svíčky.
Zebrování je souš ,mezistena ,souš?Ja jsem na dvou nastavkach.
(23.03.2014 13:34)slamos1 napsal(a): [ -> ]Poradí někdo jak nejjednodušeji získat souše? Mám na mysli vystavění mezistěn.

Včelařské fórum – o včelách a včelaření » Chov a ošetřování včelstev » Jak to dělám já
ing. Rostislav Pešek
Jo to je prima ale když kvetou stromy tak už je třeba dat i medniky.
Pro nasazení medníků není podstatné jen to že je snůška, ale to jaký je stav včelstva.Pokud se budeš držet zásady kvetou stromy musím dát medník tak pokud na to nemáš včely tak jim spíše uškodíš a to hodně.
To je taky o terminologii. Někdo dává medníky, někdo rozšiřuje.

Já rozšiřuji podle toho jak si myslím že by včely měly mít prostor aby dál rostly a nepřešly do "rojovky".

Cítím v tom určitý rozdíl. M.j. Že medník je často nad mřížkou.
Bolo by dobre do profilu uviesť rámikovú mieru a nadmorskú výšku.Ale ak vychádzam s toho,že máte včelstvá na dvoch nadstavkoch,tak nemôžete mať žiadny problém.Veď tu chalani radili ako postupovať.Ak sú včelstvá v sile a začne znáška,tak je treba dať medník.No a ten medník budú tvoriť plásty s plodiska a medzisteny.Ak bude znáška, tak včely stavať budú.Takže do tretieho nadstavku teda medníka môžme s plodiska odobrať 4-5 plástov z vybiehajúcim plodom a kvôli teplotnému režimu plod vo všetkých troch nadstavkoch ak plodovali aj v spodnom usporiadame tak, aby bol zvislo nad sebou.Zbytok priestoru doplníme medzistenami,poprípade prázdne súše s plodiska môžme z mezistenami prezebrovať.Žiadny problém v tom nevidím,ak sú silné včely a bude prínos sladiny, tak behom týždňa môže byť medník vystavaný a plásty zanesené.Podstatné je správne posúdiť silu včelstiev a načasovanie kedy medník nasadiť.Ak bude známa rámiková miera a aktuálny stav vo včelách,tak je sa s čoho odraziť a tak možno lepšie poradiť.
Míra je 39x24 a dva nástavky, jen jsem nevedel že včelký staví i v medníku.
Kolik máš ještě zásobních plástů s loňským melecitózním medem? Začal bych jim to rozdělovat. A to dolámané dílo si holky dočistí a opraví. Měl si na podzim jen tři možnosti:
- vytočit
- částečně vytočit, namáčet a dovytočit (pak nechat dočistit a opravit, to jsem udělal já)
- nechat právě na jaro, kdy si včely poměrně slušně s melecitózou poradí.

Takže, jestli je - jak píšeš ještě máš, tak na co čekáš?Smile. To se poddá neboj. jen na ně nespěchej. Až přijde čas, tak si to co potřebují vystaví. Jen to musíš časově trefit.
Mám takových rámků ještě spoustu a rozbitého díla mám v kýblu asi 30kg
Souhlasím s KaJi je třeba upřesnit terminoligii.Rozšíření bez mřížky pokud je míněno u stejně vysokých nástavků je určitě něco jiného než rozšíření s mřížkou tedy nasazení klasického medníku tedy prostoru pouze pro med.To co si mohu dovolit bez mřížky je v některé době s mřížkou problém.Pak je dobré uvést že rozšiřuji nad mřížku nebo prostě o nástavek bez mřížky.Pak se mohou dotazovaní vyjádřit přesněji k tomu co je dobré kam a proč dát.Smile
Tak loni jsem zkusil polovinu bezu mřižky a polovinu s mřížkou a zda se mi že bez mřížky meli vice medu ale možná to je jen dojem.
K té melecitoze, tam vždy záleží na tom jak je tvrdá.
Taková ta do které rýpnu v plástu prstem - tou se včely prokoušou pokud ji dám nad ně. A je tam i trocha voných buněk. Pokud jim to vadí v postupu plodového tělesa, nyní se mohou postarat. Takovéty rady namáčet atd - to bylo třeba zpočátku při oslabených včelstvech v 2003,
Nyní když jsou v síle, v pohodě se tím prokoušou a přenosí si to samy.



(23.03.2014 19:49)slamos1 napsal(a): [ -> ]Tak loni jsem zkusil polovinu bezu mřižky a polovinu s mřížkou a zda se mi že bez mřížky meli vice medu ale možná to je jen dojem.

Tak jim nadsaď směs melecitozy a souší nad ně a neříkej tomu medník.

Tedy pkud jsou k tomu zralé.
Časem budeš muset zarotovat nebo mít dvouprostorové plodiště a nad ním medník.
(23.03.2014 19:49)slamos1 napsal(a): [ -> ]Tak loni jsem zkusil polovinu bezu mřižky a polovinu s mřížkou a zda se mi že bez mřížky meli vice medu ale možná to je jen dojem.

To není dojem to je tak že mřížka je obrovskou překážkou kterou včely v určité době prostě nepřekročí aby nad ní budovaly dokonce ani tehdy né pokud se jim tam dá plod ten sice vyvedou ale odvedou ho pod mřížku kdežto bez mřížky je prostor volný i pro matku i pro včely a volný přechod.Pokud pak vše funguje tak je matka vytlačena medem je to tedy pro včely přirozené těm je jedno že mají v prostoru který včelař chce mít prost plodu pouze na med i plod a pyl.Z toho plyne i to upřesnění zda je mřížka či nikoli.Také to že mřížku je třeba dát až když je včelastvo pudem nuceno budovat i nad mřížkou laicky řečeno pokud už téměř není místo ve stávajícím prostoru je mřížka menší zlo i když pořád zlo které včelstvo mírně zbrzdí ovšem nad ní je spousta prostoru pro další rozvoj samotného včelstva čistě pudová záležitost.Smile
(23.03.2014 19:55)KaJi napsal(a): [ -> ]Tak jim nadsaď směs melecitozy a souší nad ně a neříkej tomu medník.

Nebolo by rýchlejšie dať melecitózu do najspodnejšieho nastavku (narušiť viečka) a tým včely prinútiť prepracovať a presunúť ju do medníka?

A.
Zdravím, a už zkoušíte dávat mezisteny?
dal jsem 4 mezistěny do silnějšího včelstva pred týdnem v době květu prvních trnek a z 50% vystavěno. ale je to v OV 235m n.m.
No to je slušný ne? Ja tu mam 554 mn.Zatím tu nic nekvete.
Nič? Ja som v 800 mnm a kvitne tu toho habadej...
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's