Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Postřik řepky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Pravdepodobne to nebude cisty Nurell, ale nejaky tankmix, tak ti to hlasi bo toto uz je latka nebezpecna pro vcely..
žlté lepáky ako monitoring už vidím v repkových poliach,tak som zvedavý ako sa rozhodnú tento rok..repka už začne kvitnut o chvilu,už su vidiet žltozelené púčiky..
Frei - čistý . Je to totiž jeden z nejhorších fujtajblů.
Proto v noci. Jistota je jistota řekla jeptiška a ...........
Dnes jsme hodili řeč. A jen to potvrdil a upřesnil datum. F.V.
tak mě přišel ten samej hnus a stříkaj to fakt ve dne.......naštěstí to mám docela kus a nevěřim, že by ted lítaly tak daleko
Vážení včelaři a včelařky,
rád bych reagoval na množící se odpovědi a dotazy na oznámení o aplikaci přípravků nebezpečných včelám.

Zasláním oznámení o aplikaci přípravků a hlavně směsí v průběhu celého roku, jsme splnili literu zákona, která je velmi vágní a chce po zemědělcích naprosto nereálné věci.

Není v našich silách před každou aplikací, např. herbicidu se smáčedlem nebo kapalným hnojivem, provádět hlášení (cca stovka včelařů v našem katastru ani nemá email a pošta je z operativního i administrativního hlediska zcela nevhodná). Taková aplikace navíc reálně nemá se včelami nic společného.

Pokud budeme aplikovat přípravek, který je skutečně včelám nebezpečný nebo zvlášť nebezpečný (omezení SPe8, SPe8.), aplikace bude provedena v souladu se zákonem a budeme vás o tom včas informovat, včetně specifikace konkrétního honu a přípravku. Zmíněné přípravky jsme se rozhodli maximálně omezit a hledáme za ně vhodné náhrady, pro včely neškodné.

Není a nikdy nebylo naším záměrem včely jakkoliv poškozovat ani nám není osud včel lhostejný.

S pozdravem,
Ing. Jaroslav Mackovík
Agronom ZS Pobečví a.s.

Tak aspoň nějaká jiskřička...
Vždyť to říkám, Mze bez včelařů, bez agronomů, bez selského rozumu vymyslelo nemyslitelné.
Tak teda nevím jak u vás ,ale tady .oznamujeme Vám podle zákona č. 326/2004 sb., že ZOD Brniště a.s. bude provádět chemické ošetření porostů ozimé řepky přípravkem Nurelle D v dávce 0,6 l / ha.Pro člověka zdraví škodlivé pro včely zvlášt nebezpečný a kupodivu hned vedle naše slavné Ekocentrum (na slimáky nepoužívají chemii protože to je neekologické) a jede se dál Surprised
u nás mi psalo 5 podniků a všichni používají taky Nurelle D
Dnes hlaseni pripravku Spider,jinak suverene vede nurelle D.
A čo na tom že postrekujú repku? To nevadí a nie sú z toho úhyny nakolko som ešte nemal úhyn z postrekov. Zbytočne sa plašíte!
No neviem, tento vikend po Nurelle mi pochodovali vracajuce sa lietavky po zemi. Pole vzdialene 500 metrov ponad 40 metrov vysoky kopec. Neviem, preco tak miluju pastiersku kapsicku, ked okolo maju kvitnuce slivky do alelujah.
"A čo na tom že postrekujú repku? To nevadí a nie sú z toho úhyny nakolko som ešte nemal úhyn" - dobre to vyvinuta schopnost zovseobecnovat!
To keby striekali BI 90 by si zbadal čo to je! Všetky včely aj z matku bi ti vyliezli z úľa von a by to hynulo.... Ešte štastie že to nebolo na repke lebo vtedy u nás nepestovali repku
U nás postrekovali proti škodcom a nie proti burine. Proti burine sa strieka hneď po zasiati repky ako kontaktný jed, potom žiadna burina. U nás neoznamujú že sa postrekuje nakolko tam nič nekvitne a ani v okolí repky.
Nurelle je proti škodcom a nie proti burine!
(16.04.2018 18:28)rudohor napsal(a): [ -> ]No neviem, tento vikend po Nurelle mi pochodovali vracajuce sa lietavky po zemi. Pole vzdialene 500 metrov ponad 40 metrov vysoky kopec. Neviem, preco tak miluju pastiersku kapsicku, ked okolo maju kvitnuce slivky do alelujah.
"A čo na tom že postrekujú repku? To nevadí a nie sú z toho úhyny nakolko som ešte nemal úhyn" - dobre to vyvinuta schopnost zovseobecnovat!

..lebo slivka má nektár s najnižšou cukornatosťou..
Dnes mi přišla v kopii odpověď jednoho z nazlobených včelařů na hlášení zemědělce, které hlásil dnes 17. 4. zpětně od 1. 4.

Vážený p. řediteli, ve vší úctě si dovoluji připomenout, že včela je hospodářské zvíře, které Vy rádoby zemědělci, jak se nazýváte bez zkrupulí vraždíte. Jste vrazi, nic jiného. Včelařím v Bašce a po postřicích před třemi léty jsem přišel o 7., (sedmery) včelstva. Vaši předci, skuteční zemědělci, se v hrobě obracejí. Místo toho, aby jste klasickou mrvu od hospodářských zvířat vraceli do půdy, vozíte ji do bioplynek, vyrábíte dotovanou elektřinu, na kterou všichni doplácíme, do půdy místo toho sypete chemii v zájmu ne nás, spotřebitelů potravin, ale Vaších zisků z nadprodukce, kterou nikdo nepotřebuje. Pokud vyjedete se svými postřikovými pavouky do jakéhokoliv porostu v Bašce, okamžitě volám 158 a tak by se měli zachovat všichni včelaři. Jedině tak se dá zabránit Vašim vražedným manýrům. Zajímavé, že po posledním incidentu a zákroku policie se mohlo najednou stříkat jen v noci. Včelaři by se měli spojit s myslivci a hlídat pole před Vámi s kulovnicemi. Na základě Vašeho nesmyslného oznámení, prakticky s celoroční platností snad ty včely máme zavřít ? Vyzývám všechny včelaře, při spatření postřikových pavouků volat okamžitě 158.
Dnes jsem druhou stranu jsem slyšel další zajímavý názor. Zemědělci nechtějí, aby včely na porosty létaly. Řepka se opyluje sama a včely nepotřebuje. Zemědělec potřebuje zisk a ne komplikace se včelaři- je to logické, každý podnikatel, což zemědělci jsou, potřebuje vydělat peníze na nájmy, mzdy, atd, atd. A dále dotyčný dodal, že pokud zemědělec řepku pěstuje, měl by mu každý včelař odevzdávat buď peníze za medný výnos, nebo zdarma poskytovat několik kg medu za umožnění snůšky. Takže to je jeden pohled na věc. Volání 158 mi přijde zcela nepřiměřené a hysterické a pochopím, pokud by naopak zemědělec podal nějaké trestní oznámení na včelaře, který mu znemožní ochranu řepky a tím i případný zisk.
Klíč je v komunikaci mezi zemědělcem a včelařem. Pokud jste schopni se domluvit s agronomem, zcela jistě Vám vyjde vstříc. Pokud se chováte jako nazlobený včelař z příspěvku pana Klinkovského, nedosáhnete ničeho. I mezi zemědělci mohou být tací, kteří se nebudou chtít domluvit, ale chce se mi věřit, že je jich naprosté minimum a většina udělá vše proto, abychom se nakonec domluvili.
Mě osobně je hlášení naprosto k ničemu. V podstatě se vztahuje pouze na ohlášení přípravků, které se stříkají na nekvetoucí porosty. Na kvetoucí porosty se aplikují přípravky jiné, které nejsou klasifikovány z hlediska ochrany včel a proto se jejich aplikaci od zemědělců ani nikdy nedozvíte. Je to paradox.
No pokud by to došlo do stádia, kdy zemědělec bude úmyslně trávit včelstva aby mu nezpůsobovaly komplikace s postřiky a včelař odhazovat nedopalky z auta do pole se zaschlou řepkou před sklizní, tak nakonec nezbude než zakázat insekticidy úplně používat nebo všechny preventivně pozavírat.
Když jsem agronomce sdělil své obavy o tom, že v nahlášený den postřiku byl silný vítr a mohl by postřik být roznášen daleko po okolí, byl jsem poučený o způsobu postřikování, což jsem si našel na internetu:

Princip HARDI TWIN: 110° trysky s plochou charakteristikou vstřikují kapičky pod konstantním úhlem do souvislé vzduchové clony, což zajišťuje rovnoměrnou distribuci postřikové kapaliny a optimální využití této vzduchové asistence. Jedinečné současné úhlové naklápění soustavy trysek se vzduchovou clonou eliminuje změny směru větru a optimalizuje umístění postřiků na rostlinách

Jsem o něco informovanější.
Děkuji.
F. Němec
---------- Původní e-mail ----------
Od: Andrea Lapčíková <lapcikova.topagra@atlas.cz>
Komu: fvaclavn@seznam.cz
Datum: 17. 4. 2018 9:11:07
Předmět: RE: Dotaz


Dobrý den,
naše firma používá technologii TWIN = postřik s podporou vzduchu, což umožňuje postřik při zhoršených povětrnostních podmínkách.

Přeji Vám hezký den.
Nechápu jak mohlo lidstvo přežít když se ještě pole netrávila.
K tomu ,že řepka nepotřebuje včely - pravda pravdoucí - jen to má své ALE !!!!
Včela totiž i v této odrůdě řepky zvyšuje výnos ,až o 1/3.
Slovo a zkušenost našeho agronoma.
A vzkaz pro A .Lapčíkovou - Až si stoupnete po větru k vašemu postřikovač / 3 m - samozřejmě běžícímu a s Nurelem / a necháte se vyfotit tak vám budu věřit ,že tomu věříte.
Moje zkušenost je trochu jiná.
Není to taková síla jako u běžných postřikovačů, ale cítit to je. F.V.
Postrekovač veľkým tlakom z trysiek robí hmlu a tím zvýši účinnosť postreku na max. Okrem toho postreku tam ide zmáčadlo Trend a to prilepí postrek na rastlinu a tím dlhodobo má svoj účinok. To že ide proti vetru neznamená vôbec nič a taktiež počas dažda sa môže tiež postrekovať a má to svoj účinok
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's