Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Zmrazeno - BVD
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5
(13.04.2014 0:46)tom.50 napsal(a): [ -> ]
(20.03.2014 10:00)Malej Franta napsal(a): [ -> ]Zvláštní, děda má úly ještě z komunismu a když sem se ho ptal, proč má nástavky číslované, tak mi řekl, že jinak na sobě nesedí. Kde teda soudruh udělal chybu? Asi to dělník měl uplně v paži a zákazník byl rád, že vůbec něco sehnal.

Malej Franto. Když víte, ono se to dělalo tak, že se koupil jeden úl a dovední vesničtí machři podle něj udělali kopie, skoro k nerozeznání, potíž byla ale v tom, že jen skoro, milimetr nebo tři, žádná míra!!!

A ono ani snad nešlo o to, že by úly nebyly k dostání. Byly drahé a lidi si je většinou nemohli dovolit kupovat. Úl není rohlík, abyste ho potřeboval mít denně na krámě. Po objednání je příslušný obchod (každé železářství //netuším proč tam//) zajistil a vím jistě, že to netrvalo víc jak dva či tři týdny, krámy neměly, stejně jako dnes víc než jeden či dva kusy skladem a kdo chtěl víc, musel počkat. Je tu jiné vlákno kde se píše právě o tom, že dnes se čeká namnoze mnohem déle a kvalita je víc než často ubohá a postěžovat si jde tak leda na nádraží v lampárně.

Ono udělat falcový úl skuečně přesně na domácích mašinách za sociku moc nešlo. Lepší stroje hraničily s vlastnictvím výrobních prostředků, z lesa nesmělo dřevo delší jak metr a katr se schovával do stodoly a dělalo se jen pro velmi dobré známé.

Docela by mě zajímalo jak to buší v našch "velkovýrobách". Kromě nástavky .cz kde to nechávají vyrábět na jenoúčelových strojích to bude většinou růčočůčo seřizované - asi na současných dobrých mašinách.

Ale ke kvalitě - mám nástavky od několika výrobců - Kolomý, Zelená, Jaša, Nastavky.cz - V takové kvalitě byl problém za sociku sehnat skříně - dřevěné. Protože vše bylo z dřevotřísky. Smile
A co mě dostalo byl polystyren řezaný v Invě Polar - na to že to řežou asi drátem - neskutečné.

A ke kvalitě dneška - osobně mě už požadavky naší kvality v podniku připadají absurdní na čem všem se bazíruje. Za socíku jsme zabalily všechno pokud to nešlo na export na západ. Smile

A Tome50 - co jsi to měl za sociku za auto. že nejsi spokojený s kvalitou dnešních výrobků. To by mě opravdu zajímalo co bylo tehdy kvalitnější než dneska to nejlevnější - třeba Dacie. Smile
Zdravím.
Už som to tu napísal,že nemám rád,keď sa o tzv.socíku píšu polopravdy.Pán KaJi,myslím si,že by bolo lepšie písať o včelách a včelárení a o výrobe potrebného inventáru ku včeláreniu.Písať,že za socíku muisel byť katr,na ktorom sa rezalo ukradnuté drevo schovaný v stodole je smiešne.Porovnávať technické vybavenie a materialy s pred tridsiatich rokoch je tak isto úsmevné ,ako pre naších vnukov bude úsmevné porovnávať techniku a materialy o 30 rokov so súčasnými.O kvalite výrobkov sa radšej nebudem vyjadrovať,väčšina spotrebičov a i nábytku vydrží tak asi pol roka po záruke.Takže žiadne podstatné zmeny na ktoré by sme mali byť hrdí.

Bojo.
Až na svobodu slova, pohybu a beztrestné podnikání...
Ono to s tím souviselo. Dostupnost dřeva i strojů na opracování dřeva.
Na vlastnictví náklaďáku ke kočování atd muselo být potvrzení že je to nakočování, jinak to skoro nešlo jej mít, cirkulárka stále měsiční plat taková co neměla stavitelný kotouč, normální velká HOPka stála 2 platy. Když si dneska koupím cirkulu za 40 000 tak mi vydrží taky jako ta HOPka.
A když si koupím drek za zlomek výplaty tak s tím musím být smířený.

Osobně si raději koupím pračku za zlomek výplaty než jako za sociku za 3 výplaty - Kdybych si dneska koupil pračku za 60 000 (Profi), asi bych byl za podívína - ale vydržela by. Zrovna minulý týdne sjme to řešil s opravářem. Co se vyplatí. Ale asi ten lacinější střed.
Zajímavé že měl co dělat za socíku i dneska. ALe to je divné, tehdy se podle vás nic nerozbilo. Smile

A zítra si jdu koupit do Lidlu laciný drek. Pilu. Šavlovitou pilu. Zajímavé, že ty laciné věci (v přepočtu bych ji měl za sociku mít za asi 100Kčs) co si kupuji já většinou vydrží. Možná nechodím nakupovat do Asiamarketu. Smile

.
(13.04.2014 21:19)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Až na svobodu slova, pohybu a beztrestné podnikání...

Až na to, že stále více pociťuji salámovou metodu, jak nám z té svobody ukrajují.
Ale možná je to jen choroba s diagnózou stihomamu. Fakt je, že Češi si dokáží sami sobě ten život barvitě "zpestřit".
JK
(13.04.2014 21:19)bohemia.gall napsal(a): [ -> ]Až na svobodu slova, pohybu a beztrestné podnikání...

A co je vám ta svoboda slova platná? Konkrétně co? Sice se smí beztrestně držkovat na kde co, říkat jak politikové kradou, píše se o tom v novinách a co jako? Vidíte nějakou nápravu či nějaký účinek té vaší svobody? A bude hůř, věřte.

A svobodné podnikání? Když vám svobodně konkurují asiati, kteří neplatí sociální ani zdr. pojištění, nemusí platit ekoteror v podobě solárů, biomasy, biolihu a jiných kravin? Jejich totalitní stát hlídá mandatorní výdaje zatímco naše i EU administrativa bují tak obludně, že to ani soudruh nedokázal?

To vše musíme my do cen svých produktů započítat, oni ne. Tak to vám za takovou svobodu podnikání pěkně děkuju!!!

A už jste slyšel slovo dumping? Kdy mě svobodně převálcuje nějaký cizácký řetězec a až připažím, tak ceny řádně natáhne a nebo drasticky sníží kvalitu výrobků?

Za totality jsem se cítil svobodnější než teď. Ale hlavně, měl jsem naději. Věděl jsem, že to jednou skončí a že nastane třeskutá svoboda, to vysněné západní svobodné blaho. Že mě do té pazoury s klíčema hrom neuhodil!!! Teď naděje není žádná, bude už jenom hůř.

Asi bych komunistou ale stejně nebyl i kdybych věděl, že mě za to nepotrestají. Mám ten dar že vždy nějak instinktivně vím, co je slušné a správné a co ne.
(13.04.2014 23:00)tom.50 napsal(a): [ -> ]Za totality jsem se cítil svobodnější než teď.

Jo, jo. Tenkrát přeci jen tu propagandu uměli líp.
A taky se líp spalo když všichni měli stejný kulový.
tom.50:

Čtu tvé příspěvky a slíbi jsem si, že ti napíšu a podpořím tě. Takže tě prosím - piš dál, nenech se odradit a nepřestávej! Čím více budeš psát, tím lépe........čím více totiž budeš psát, tím dříve, doufám, s tebou adminům dojde trpělivost a opět tě na nějakou dobu zabanují. V jiném vlákně píšeš, že nevíš, co to je troll. Nepátrej po tom, nepochopil bys to. Stačí, když se každé ráno podíváš do zrcadla a řekneš si: "jsem to já"! Tvůj talent jak navodit "podivnou" atmosféru a hlavně nesmyslně křivit vývoj jednotlivých vláken, se jen tak nevidí.
(13.04.2014 23:00)tom.50 napsal(a): [ -> ]Mám ten dar že vždy nějak instinktivně vím, co je slušné a správné a co ne.

Tak proč se podle toho sakra nechováš.
Zdravím.
Pán climax,ten Váš príspevok je veľmi urážlivý a podľa môjho názoru nikdy nemal byť uverejnený.Veď my včelári sa oslovujeme priateľ,tak prečo taká nenávisť a zákernosť.Toto fórum je o včelách a včelárení a mali by sme preto riešiť a písať najmä o technických a technologických problémoch ktoré nám pomôžu zvládnúť náročnú prácu pri ošetrovaní včiel a výrobe potrebného inventáru.

Bojo.
Za komancov bola jednotna vykupna cena medu a nikto nemal problem s predajom produkcie,vcelarstvo bolo jedine odvetvie v ktorom mohol clovek akoze podnikat a oni sa o to nestarali ... 1978 bola vykupna cena 37 Kcs/kg vtedy si clovek odniesol 1tonu medu do vykupu zkasiroval 37 000 Kcs na ruku a v tej dobe to bol nejaky peniaz!!!Nepocul som zeby nejaky vcelar ktory tuto dobu zazil niekedy nadaval na komunistov ... Kazda doba ma nejake svoje + aj - ale co sa tyka vcelarenia tak ako sa mali dobre vcelari za komancov tak uz sa mat nebudu Big Grin
My tenkrát med fasovali v práci.
Kluci do tématu BVD tohle nepatří, ju? Wink
(14.04.2014 20:35)Jaro - Vigor napsal(a): [ -> ]- ale co sa tyka vcelarenia tak ako sa mali dobre vcelari za komancov tak uz sa mat nebudu Big Grin

Já to zažil ale jak říkáváme s manželkou - jsme rádi že jsme to zažili alespoň si vážíme toho co nyní máme.

Kurňa k čemu by mě tehdy byly peníze když se za ně nedalo skoro nic koupit. Ani léky. A v podstatě ani vzdělání.
Zdravím.

Ja som tiež v tej dobe žil /mán 74 rokov/ a nikdy sa mi nestalo,že by som nevedel čo s peniazmy.Lieky sa v tej dobe nekupovali,dostali ste ich v lekárni na lekársky predpis zadarmo.Že sa vzdelanie nedalo kúpiť,bolo správne.Kto bol nadaný,tak mohol študovať,dostal štipendium,ktorého výška pokryla náklady na internát a stravu,takže rodinný rozpočet rodičov bol zaťažený veľmi málo.Takto so i ja vyštudoval ,som Ing.
Myslím si,že by sme sa mali vrátiť k včelárskej téme.Ako napísal pán Jaro-Vigor,každá doba má svoje plusy a mínusy a myslím si,že i v súčasnom období je veľa mínusov o ktorých by sa dalo písať.

Bojo.
Léky se kupovaly načerno od doktorů, brufen za 300,-Kčs ( zhruba 10% tehdejší mzdy)jinak byl absolutně nedostupnej, do škol se dostali pouze kádrově vhodní uchazeči bez ohledu na bystrost. atd. Nic nebylo zadarmo, někdo to přeci musel zaplatit. Jo, papaláši si lebedili... Paměť některých lidí je ošemetná.
Vím, že to sem nepatří, ale musel jsem reagovat.
A recept byl s regulačním poplatkem 1Kčs (= 1/2 10°piva, nebo 1/3 12° piva či čtvrtina Plzně) za položku , tedy ne zas tak moc daleko od dnešních 30Kč. (Já měl v té době první plat 4,4Kčs na hodinu). Doplatky nebyly tak jako dneska nejsou na plně hrazené léky. Na to co se nevyrábělo u nás (SPOFA, SLOVAKOFRAMA - tedy léky které již neměly patentovou ochranu) se dalo zapomout.
REcepty se u nás psaly na děrné štítky aby se dalo sledovat kolik kterých léků doktor předepsal. Měli už tehdy limity. I na vystavené neschopenky. Obvoďák směl jen některé na další byly jen nemocnice a na další nebyl nárok. Příděl léku se určoval kromě protekce i věkem pacienta. Na starších nebyl zájem. Proto se taky na operace atd dostávali jen určité věkové kategorie a ti starší mohli na některé operace zlepšující "kvalitu života" rovou zapomenout.
A co že je to vlastně to BVD?
Bylo vám dobře?
Bednářské a včelařské družstvo. Co to bylo Družstvo?
Stran: 1 2 3 4 5
Referenční URL's