06.05.2014, 11:19
Zdravím všechny diskutující, jsem moc rád, že se tu rozpoutala diskuze na toto téma. Je to ostatně jedním z cílů toho o co se snažíme.
Prvotní nápad zkusit realizovat certifikát, který odráží úroveň chovu a zázemí pro zpracování včelích produktů bylo potřeba nějak dotáhnout do podoby, která jistě není finální. Na to si nehrajeme, že jsme dokonalí, prostě se snažíme nějak začít.
Ani ve snu by mě nenapadlo, že se tato aktivita setká u většinové včelařské veřejnosti v ČR s radostným přijetím.
Napsáno toho tu teď je hodně, nestíhám tak často sledovat vč.forum, tak se pokusím odpovědět nebo doupřesnit klíčové otázky a podněty, za které děkujeme.
Předně hlavní rozdíl oproti prozatím jedinému certifikátu mimo bio režim je soutěž Český med. Nikoho při tomto certifikátu nezajímá, jak vypadá stanoviště včelaře, jaká je úrověň chovu, kde se produkty získávájí a zpracovávají, jak jsou včelstva ošetřována - jen pošlete vzorek medu, VÚVč vám ho za dotační a Vaše prostředky zanalyzuje. Pokud budete mít navíc hezkou etiketu, máte nejvyšší certifikát kvality. Pokud si někdo koupí med v supermarketu, dá na něj vlastní etiketu a pošle ho do Dolu, získá při splnění normy Český med - co je jen laboratorní hodnocení základních parametrů - certifikát, že produkuje kvalitní včelí produkt. A to podle nás není dobře.
Náš přístup je založen na fyzické kontrole u včelaře. Prakticky to vypadá tak, že nás včelař kontaktuje, já k němu přijedu na vstupní kontrolu. Podmínky pro udělení certifikátu jsou na našich stránkách. Podíváme se spolu na stanoviště včelstev (pokud je více stanovišť, alespoň na dvě), budou posouzeny prostory k získávání včelích produktů a vzorek medu k analýze je odebrán přímo u včelaře.
Součástí je podpis smlouvy o certitikaci, kde jsou i sankce za porušení pravidel - nejde o pěněžní sankce, ale pozastavení nebo odebrání certifikátu.
K záležitosti ošetřování včelstev proti varroóze - já si hold mám ve zvyku život spíše komplikovat, proto i když by výše popsané pro odlišení Certifikovaných včelích produktů bohatě stačilo, chtěl jsem, aby podmínkou certifikátu bylo také ošetřování včelstev v systému ekologického chovu včel. V žádném případě se nejedná o napodobení značky bio nebo eko - pro ty platí speciální legislativa, podmínky u včel především lokalita chovu atd.
Lokalita chovu je velmi často základním problémem. Bylo mi vždy líto, že včelař, který má se včelami více práce, nepoužívá syntetické přípravky pro tlumení varroózy, ale nesplnuje základní podmínky pro certifikát Bio - nemůže v ČR využít žádnou ochranou známku, nebo certifikát, který by jeho produkty mohl propagovat.
Chápu také, že část včelařů v našem snažení vídí na prvním místě ekonomickou stránku a snahu se obohatit, jsme hold dnes tak zvyklí se na svět kolem sebe dívat. Nikomu to nezazlývám, máte na to plně právo.
Když ale uvážíte, že v ceně za vstupní kontrolu jsou pohonné hmoty, čas ztrávený na kontrole, náklady na rozbor medu, který není dotovaný - spíše jsme na hranici, aby to bylo vůbec relizovatelné.
Nebudu se tu tvářit, že bychom nebyli rádi, kdyby z naší práce nebyl žádný zisk, to není pravda, rádi bychom, aby sme naši práci mohli rozvíjet, pořídít si lepší vybavení laboratoře, a to hold něco stojí.
Zdeňka Cutáková, jak si ji tu někdo moc hezky prolustroval je moje přítelkyně, je to tudíž taková rodinná záležitost. Spojili jsme trošku naše vždělání mě jako veterináře a člověka, co se snaží motat kolem včel a veterinární hygieničky, která se vyzná v problematice produkce potravin a laboratorní analýzy.
Ohledně průkaznosti, jestli včelař používá pouze přípravky na bázi organických kyselin, případně tymolu - jako v ekologickém zeměmědělství, plně průkazné je to pouze analýzami produktů - k tomuto bychom se také chtěli časem dopracovat. V oblasti alternativních postupů pro tlumení varroózy se snažím pohybovat jak v praxi, tak po přednáškách už několik let, tak si troufnu poradit, ukázat, jak by to mohlo jít, pomoci. Vím, že s tím nesu kůži na trh a že to není jednoduché, ale jak říkám, mám talent si život spíše komplikovat . Za tu dobu, co to dělám, si troufám říci, že po prohlídce stanovišt, zázemí, povídání si se včelařem, jsem schopen posoudit, kdo to dělá, nebo si na to jen chce hrát. Poradenská činnost je v ceně certifikátu a není omezena rozsahem či časově.
Ohledně legálnosti, už jsem tu na foru toho také napsal dost. Kdyby měl někdo opravdu potíže se včelařským okolím, nebo veterinární správou, jsme připraven pomoci. Použití chemicky definovaných látek - kys.mravenčí, šťavelové, mléčné a thymolu jsou plně v souladu s evropskou legislativou. Něco jiného je jejich prodej jako léčivých přípravků bez patřičné registrace jako vet.léčiva nebo biocidu. To je jiná záležitost.
Pokud to bude více lidí zajímat a nechcete si to hledat ve starých příspěvcích, jsem ochoten to tu znovu vysvětlit a stručně popsat. V principu, ale nelze bránit zemědělci, nebo chovateli, který chce produkovat kvalitnější produkt nezatížený reziduálními látkami pocházejícími z jeho vlastní čínnosti - pesticidy, léčiva - v postupech, které toto riziko omezují nebo vylučují, pokud tyto postupy nezhoršují kvalitu produktů a jsou účinné. Pokud tyto postupy nepředstavují zdravotní či jiné riziko pro produkt - což je v případě těchto přírodních, odbouratelných látek splněno, není o čem diskutovat a je zde i legislativní opora.
Díky za Váš zájem o tuto problematiku, jsem moc rád, že diskuze vznikla.
Prvotní nápad zkusit realizovat certifikát, který odráží úroveň chovu a zázemí pro zpracování včelích produktů bylo potřeba nějak dotáhnout do podoby, která jistě není finální. Na to si nehrajeme, že jsme dokonalí, prostě se snažíme nějak začít.
Ani ve snu by mě nenapadlo, že se tato aktivita setká u většinové včelařské veřejnosti v ČR s radostným přijetím.
Napsáno toho tu teď je hodně, nestíhám tak často sledovat vč.forum, tak se pokusím odpovědět nebo doupřesnit klíčové otázky a podněty, za které děkujeme.
Předně hlavní rozdíl oproti prozatím jedinému certifikátu mimo bio režim je soutěž Český med. Nikoho při tomto certifikátu nezajímá, jak vypadá stanoviště včelaře, jaká je úrověň chovu, kde se produkty získávájí a zpracovávají, jak jsou včelstva ošetřována - jen pošlete vzorek medu, VÚVč vám ho za dotační a Vaše prostředky zanalyzuje. Pokud budete mít navíc hezkou etiketu, máte nejvyšší certifikát kvality. Pokud si někdo koupí med v supermarketu, dá na něj vlastní etiketu a pošle ho do Dolu, získá při splnění normy Český med - co je jen laboratorní hodnocení základních parametrů - certifikát, že produkuje kvalitní včelí produkt. A to podle nás není dobře.
Náš přístup je založen na fyzické kontrole u včelaře. Prakticky to vypadá tak, že nás včelař kontaktuje, já k němu přijedu na vstupní kontrolu. Podmínky pro udělení certifikátu jsou na našich stránkách. Podíváme se spolu na stanoviště včelstev (pokud je více stanovišť, alespoň na dvě), budou posouzeny prostory k získávání včelích produktů a vzorek medu k analýze je odebrán přímo u včelaře.
Součástí je podpis smlouvy o certitikaci, kde jsou i sankce za porušení pravidel - nejde o pěněžní sankce, ale pozastavení nebo odebrání certifikátu.
K záležitosti ošetřování včelstev proti varroóze - já si hold mám ve zvyku život spíše komplikovat, proto i když by výše popsané pro odlišení Certifikovaných včelích produktů bohatě stačilo, chtěl jsem, aby podmínkou certifikátu bylo také ošetřování včelstev v systému ekologického chovu včel. V žádném případě se nejedná o napodobení značky bio nebo eko - pro ty platí speciální legislativa, podmínky u včel především lokalita chovu atd.
Lokalita chovu je velmi často základním problémem. Bylo mi vždy líto, že včelař, který má se včelami více práce, nepoužívá syntetické přípravky pro tlumení varroózy, ale nesplnuje základní podmínky pro certifikát Bio - nemůže v ČR využít žádnou ochranou známku, nebo certifikát, který by jeho produkty mohl propagovat.
Chápu také, že část včelařů v našem snažení vídí na prvním místě ekonomickou stránku a snahu se obohatit, jsme hold dnes tak zvyklí se na svět kolem sebe dívat. Nikomu to nezazlývám, máte na to plně právo.
Když ale uvážíte, že v ceně za vstupní kontrolu jsou pohonné hmoty, čas ztrávený na kontrole, náklady na rozbor medu, který není dotovaný - spíše jsme na hranici, aby to bylo vůbec relizovatelné.
Nebudu se tu tvářit, že bychom nebyli rádi, kdyby z naší práce nebyl žádný zisk, to není pravda, rádi bychom, aby sme naši práci mohli rozvíjet, pořídít si lepší vybavení laboratoře, a to hold něco stojí.
Zdeňka Cutáková, jak si ji tu někdo moc hezky prolustroval je moje přítelkyně, je to tudíž taková rodinná záležitost. Spojili jsme trošku naše vždělání mě jako veterináře a člověka, co se snaží motat kolem včel a veterinární hygieničky, která se vyzná v problematice produkce potravin a laboratorní analýzy.
Ohledně průkaznosti, jestli včelař používá pouze přípravky na bázi organických kyselin, případně tymolu - jako v ekologickém zeměmědělství, plně průkazné je to pouze analýzami produktů - k tomuto bychom se také chtěli časem dopracovat. V oblasti alternativních postupů pro tlumení varroózy se snažím pohybovat jak v praxi, tak po přednáškách už několik let, tak si troufnu poradit, ukázat, jak by to mohlo jít, pomoci. Vím, že s tím nesu kůži na trh a že to není jednoduché, ale jak říkám, mám talent si život spíše komplikovat . Za tu dobu, co to dělám, si troufám říci, že po prohlídce stanovišt, zázemí, povídání si se včelařem, jsem schopen posoudit, kdo to dělá, nebo si na to jen chce hrát. Poradenská činnost je v ceně certifikátu a není omezena rozsahem či časově.
Ohledně legálnosti, už jsem tu na foru toho také napsal dost. Kdyby měl někdo opravdu potíže se včelařským okolím, nebo veterinární správou, jsme připraven pomoci. Použití chemicky definovaných látek - kys.mravenčí, šťavelové, mléčné a thymolu jsou plně v souladu s evropskou legislativou. Něco jiného je jejich prodej jako léčivých přípravků bez patřičné registrace jako vet.léčiva nebo biocidu. To je jiná záležitost.
Pokud to bude více lidí zajímat a nechcete si to hledat ve starých příspěvcích, jsem ochoten to tu znovu vysvětlit a stručně popsat. V principu, ale nelze bránit zemědělci, nebo chovateli, který chce produkovat kvalitnější produkt nezatížený reziduálními látkami pocházejícími z jeho vlastní čínnosti - pesticidy, léčiva - v postupech, které toto riziko omezují nebo vylučují, pokud tyto postupy nezhoršují kvalitu produktů a jsou účinné. Pokud tyto postupy nepředstavují zdravotní či jiné riziko pro produkt - což je v případě těchto přírodních, odbouratelných látek splněno, není o čem diskutovat a je zde i legislativní opora.
Díky za Váš zájem o tuto problematiku, jsem moc rád, že diskuze vznikla.