Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Dýmák
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Já popel v dýmáku nenechávám z jiných než protipožárních důvodů, a to kvůli dehtování. Časem je můj dýmák tak opatlaný, že za studena nejde otevřít bez násilí. Čas na jeho čištění mám tak jednou za rok horkovzdušnou pistolí.
Někdo psal, možná zkraje tohohle vlákna, že po práci kuřák otevře a nechá vyhořet a tím ho zbaví dehtu. Jenže nejvíc dehtu je ve víčku a to je odklopené...
Můj starý dýmám měl tu děrovanou vložku ve víku oddělávací, komín šel hezky vyčistit. Nový, nerezový ji má napevno, takže dehet musíš šťourat dlouhým hřebíkem. To jsou detaily, které při nákupu přes web nejsou vidět.
Mňa pán ku ktorému som chodila do učenia učil ako prvé rozkladať dymák, no som ľavá a dráčik zo mňa nikdy nebude. Má včelársky voz a smyk ma taký hranatý, ktorý zasunie zozadu do nadstavku. Pri odchode bol ten plecháč položený hore na nadstavku a dymák vložený na ležato. nikdy nevyberal a vraj ani nehorel.
Môj smyk je okrúhly a tak stratené debnenie to istí - na ležato. Je pravda, že čistenie dymáka je prvá vec, ktorú robím na včelnici.
U nás je dostatok bútľaviny v lese väčšinou buk, a teraz už suším na balkóne aj drevokazné huby, tak uvidím ako budem toto zapaľovať.
Naježím si tú plynovú kartuš, lebo mám vysokú spotrebu zápaliek, väčšinou krbových.
Pokud si budete "ježit" plynový hořák, doporučuji s piezo zapalovačem. Mám klasický, který musím zapálit sirkami nebo zapalovačem. Pořád je někde hledám . . .
Plynový hořák jsem si nadělil i s cejchovací matricí na nástavky. Kuřák přesto stále zapaluju sirkama/zapalovačem. Big Grin
Pokud máte do kuřáku dřevokazné houby konkrétně troudnatce tak zapalovač není potřeba. Troudnatec se používá po tisíciletí k zapalování pomocí křesadla. Takže stačí jiskřička a troudnatec začne doutnat.
Osobně ho zapaluji hořícím kouskem 3x5cm plata od vajec, protože plato začne čadit hned a než shoří tak troudnatec už vesele dýmá. Ale stačí i rovnou sirkou zapálit choroš a pak trošku rozdýmat a je kouře až až.
ďakujem pekne, som aj myslela, že piezo len tie termíny neovládam

už som podotkla, že zo mňa dráčik nebude, vyrástla som na dedine a nedokážem rozkúriť pec. A tá spotreba plát od vajec je neskutočná, mne niekedy nejde ani plato zapáliť - viem je to na smiech, no čo už keď som ľavá
mne sa osvedčila ešte Trsovnica lupeňovitá (Grifola frondosa (Dick.ex Fr.) S.F.Gray.) vysušená, pekne tlie
našli sme Kožnačka hrdzavohnedá Hymenochaete rubiginosa (Schrad.ex Fr.) Lév. a asi Práchnovec kopytovitý (Fomes fomentarius (L.ex Fr.) Kickx.), boli neskutočne ťažké
Vobčas poleju troud denaturákem a pak to zapálim skoro jenom pohledem a jednou sirkou. Nechám votevřenej 10 minut rozhořet a pak (když tam je ten správnej troud) to doutná někdy až do noci.
Až jednou vemete benzín...
(17.09.2016 0:49)tom.50 napsal(a): [ -> ]Až jednou vemete benzín...


Záleží jaký myslíte Smile
(17.09.2016 0:49)tom.50 napsal(a): [ -> ]Až jednou vemete benzín...

Nebojte, denaturák mám v PETce vod matonky, a benzín v PETce vod magnezie, to se nedá splíst.
Inak s tým plynovým horákom ide pekne vypáliť aj ten decht. Naposledy som ho tak rozžhavil , že sa vznietil a vyhorel. Potom ho treba vyšpárať, ak máte ako ja pevné sítko v ústí dymáka.
Jedy a prekurzory sa majú dávať do obalov na to určených a spravne označených, človek je na tolko hlúpi že si to môže pomýliť. Cool

(17.09.2016 13:26)Andrej napsal(a): [ -> ]Inak s tým plynovým horákom ide pekne vypáliť aj ten decht. Naposledy som ho tak rozžhavil , že sa vznietil a vyhorel. Potom ho treba vyšpárať, ak máte ako ja pevné sítko v ústí dymáka.
Na vypálenie dechtu je najlepšie použiť petrolín.Cool
ja dymák prakticky vôbec nečistím,nevidím v tom zmysel,keď je v odklápacej časti ten perforovaný kruh zanesený úplne,tak po ňom škrknem vypačovadlom aby sa pár dier uvolnilo a funguje ďalej,dokonca mi viac vyhovuje keď sú niektoré otvory upchaté,nemá to taký silný ťah a pritom pri fúknutí ide dymu habadej..
Gusto, celkom nesúhlasím. Tým páčidlom poškŕkam celú plochu a uvoľním všetky dierky. Keď len odchyľujem striešku aby som do úľa "nazrel" zhora, ani dymák nezapaľujem, len ho použijem ako fúkadlo. Včelam stačí ten vyhoraný dechtový "smrádek" a už sa pakujú.

Mám niekde v dielni aj nejaké ventilátorky z procesorov. Mal by som skúsiť vyrobiť iba fúkadlo. 9 voltov by mu asi stačilo ...
Michal ja podobne,keď mi dohorí a mám ešte dorobiť nejaké 1-2 rodiny tak sa mi už nechce zapalovať a balamutím ich tou klobáskovou vôňou Wink
Zajímavé video o historii kuřáků. Díky za překlad a titulky I. Černému a E. Tihelkovi.
http://www.psnv.cz/index.php?option=com_...&Itemid=68
Jiří
Používám občas čistič na krbová skla.Pár minut nechám působit opláchnu a je to .....
(17.09.2016 13:26)Andrej napsal(a): [ -> ]Inak s tým plynovým horákom ide pekne vypáliť aj ten decht. Naposledy som ho tak rozžhavil , že sa vznietil a vyhorel. Potom ho treba vyšpárať, ak máte ako ja pevné sítko v ústí dymáka.

Ano, to "sítko" z milimetrového výsekového plechu nešlo vypreparovat tak jsem ho surově na prostředku prorazil a vytvořil díru jako asi pětikoruna a je klid. Je tam na h.., malou jiskru pustí a velký uhlík vidím. Dřív tu blbost kuřáky neměly a taky to šlo.
Stran: 1 2 3 4 5 6
Referenční URL's